Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 11. szám, 2004. március 12

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Nyolc óra munka, négy óra tagozat

- Nem, harmincöt éve autószerelőként dolgozom.


Hajdú Sándor
Fidesz az Anyacsavar ellen

A Fidesz kulturális tagozata nyílt levélben kéri az RTL Klubot, hogy ne sugározza az Anyacsavar című, márciusban induló reality műsorát, mert az veszélyt jelent a családokra és az egész nemzetre. A műsor alapkoncepciója az, hogy két önként jelentkező család tíz napra anyát „cserél”. A levél aláírója, Pálinkás József egykori oktatási miniszter a Fidesz kulturális tagozatának elnöke. A Hetek őt kérdezte.


Földvári Katalin
Képernyőbetegség

Sztárok manapság nem évente, hanem szinte naponta teremnek. Mintha a média fő feladatának azt tartaná, hogy egyetlen napra se maradjunk újabb sztárok nélkül. Kérdés, hogy a sztárok meg tudnak-e lenni nélkülünk, nézők nélkül? Az első „világsztár”, a Big Brother mindenki Évije a napokban kapott idegösszeroppanást, amivel egy évi hírelvonás után ismét a címoldalakra kerülhet. 


Életmód

Kapsza Ágnes
Tömegeket vonz a minőség

Vasárnap délután, a Lakástrend című kiállítás utolsó napján a szemben lévő Monet-kiállításhoz hasonló hosszú sort kellett végigállniuk azoknak, akik a Műcsarnokban hetedszer megrendezett bemutatóra voltak kíváncsiak. 


Mackófelsők aranyáron

A legújabb divat a legrégibb: a hatvanas éveket idéző mackófelsők és a hajdani tinik minikabátjai súlyos ezrekbe kerülnek egyes budapesti butikokban.


Fókusz

Morvay Péter
A vasálarcos demokrata

Vlagyimir Putyin várhatóan a szavazatok több mint 60 százalékát szerzi meg a most vasárnapi orosz elnökválasztáson. A KGB volt ezredese néhány hete menesztette teljes kormányát, és a miniszteri posztok számát közel a felére csökkentette. Az Oroszországi Kommunista Párt, amelynek tagjai amúgy az utcai demonstrációkon előszeretettel vonulnak Sztálin-képek alatt, most a parlamenti demokrácia védelmében és a lopakodó diktatúra ellen emelte fel szavát. Ugyanakkor minden bizonnyal az elsők között fog gratulálni Putyinnak az újraválasztásához George W. Bush amerikai elnök, aki nem felejti el az orosz államfőnek, hogy 2001. szeptember 11-én ő volt az első külföldi politikus, aki támogatásáról biztosította a terrortámadások után. Ma az állami tisztségek legalább 25 százalékát volt KGB-diplomások töltik be Oroszországban, szemben a Gorbacsov-érával, amikor ez az arány három százalék volt. Az ilyen paradoxonok - mint azt a Financial Times elemzése megállapítja - hozzátartoznak Vlagyimir Putyin Oroszországának a természetéhez. Nacionalista politikus, vagy a Nyugat szövetségese? Kommunista elkötelezettségű kém-titkosrendőr, vagy az orosz piacgazdaság talpra állítója? A terrorizmus elleni háború egyik legmegbízhatóbb támogatója, vagy a titkos atomprogramokon dolgozó haramiaországok diszk-rét beszállítója? A kérdéseket hosszan lehetne folytatni. A BBC kommentárja szerint az elmúlt négy év alatt nem sikerült közelebb jutni a „Kicsoda is az igazi Mr. Putyin?” kérdés megfejtéséhez. A most 51 éves orosz elnöknek már az életrajza is kérdőjelekkel indul. A nagyapja szakács volt, aki főzött személyesen Leninnek és Sztálinnak is. Bár egy ilyen állás tartós betöltése feltétel nélküli hűséget kívánt meg a szovjet vezetés iránt, mostanában Vlagyimir Putyin szerényen annyit mond szüleiről, hogy egyszerű munkáscsaládból származik.


Szobota Zoltán, Hazafi Zsolt
Friss levegőt a Házba

A miniszterelnök elérte célját: hetek óta mindenki az általa felvetett témákról beszél. A közöslista-téma már lecsengett, de tovább dagad az államfő közvetlen választásának kérdése, és a „kis parlament” ügye, melyből egyébiránt könnyen juthatunk a felsőházig. Ha nem, lesz helyette Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT). A miniszterelnök egyébként további indokokat sorolt fel a változtatások mellett, melyeknek lényege: friss levegőt kell beengedni a politikai életbe. 


Vagyim Arisztov
Szuperfegyver az elnök kezében

Oroszországban véget ért a választások előtti kampány, amelyben Vlagyimir Putyin gyakorlatilag nem is vett részt - mint négy évvel ezelőtt, most is inkább a konkrét eredmények prezentálására tette a hangsúlyt, ezzel is erősítve az oroszokban a régi dicsőség visszanyerésébe vetett reményt. A „reformokat és a fejlődést nem kellőképpen támogató” Kaszjanov-kormány leváltásánál nagyobb figyelem kísérte azonban a stratégiai atomfegyverek hadgyakorlatát, amelyhez hasonló nagyságúra nem volt példa az elmúlt húsz év során, és melynek kapcsán Putyin váratlanul azt a kijelentést tette, hogy Oroszország ezzel olyan szuperfegyvert mondhat immár magáénak, mellyel a legfejlettebb államok sem büszkélkedhetnek.


Gazdaság

Kovács Klára
Mérlegen Bush négy éve

John Kerry massachusettsi szenátort kevés választja el attól, hogy kihívója legyen Bush elnöknek, és megméresse magát a novemberi választáson. Bár a hivatalos kampány még el sem kezdődött, Kerry eddigi szónoklataiból úgy tűnik, hogy elsősorban a Bush-adminisztráció gazdaságpolitikáját veszi célba. Simai Mihály professzor lapunknak úgy fogalmazott, ha George W. Bush elveszítené a választást, az - apjához hasonlóan - a gazdaságpolitikának lenne betudható. 


Major Nóra
Új sztár a lakáshitelpiacon

Már előző heti számunkban is (. Hetek, 2004. március 5.) beszámoltunk arról, hogy a devizaalapú lakáshitelek kezdik leszorítani a pástról az állami kamattámogatásban részesülő, forintalapú társaikat. Valóban úgy tűnik, hogy komoly konkurencia jelent meg a lakáshitelek piacán, hiszen egyre több hazai bank rukkol elő ilyen helyettesítő konstrukciókkal. Mielőtt azonban hosszasan elidőznénk a devizaalapú lakáshitelek kétségtelenül nagyszerű előnyeinél, nem árt tudatosítanunk magunkban néhány alapvető összefüggést. 


Kalmár Erika
Kedvezményezett iskolák

Az európai uniós pályázatok ismertetésének sorában most az óvodai és az alapfokú oktatási intézmények fenntartói számára meghirdetett pályázati lehetőségekkel foglalkozunk. 


Tajmel Andrea
EU-tanfolyamok az interneten

Az európai uniós tagság küszöbén egyre nagyobb az érdeklődés az unióval kapcsolatban. Ezt jól mutatja az érdeklődők sokasága, akik mind nagyobb számban keresik fel az EU-val foglalkozó internetes portálokat, és vesznek részt az itt fellelhető tanfolyamokon. 


Kardos Anikó
Történelmi csúcson a BUX

Amerikában a vártnál lényegesen kedvezőtlenebb munkaerő-piaci adatok láttak napvilágot, ami nemcsak a tengerentúli befektetőkre hatott negatívan. A kamatemelés veszélye, egyelőre úgy tűnik, elhárult, miközben az öreg kontinensen a központi bank a rá nehezedő nyomás ellenére sem csökkentette irányadó kamatlábát. Folytatódott viszont a részvénypiaci boom az uniós csatlakozásra készülő országok piacain, a cseh index 4,5, a szlovák 2,5 százalékkal emelkedett. A BUX rég nem látott, többször 20 milliárd forintot is meghaladó napi forgalom mellett tovább vágtázott, hétfőn 11 000 forint felett is járt, majd némi korrekció után 10 741 ponton zárta a keddi kereskedést.


Háttér

Hetek-összeállítás
Önpusztító fanatizmus

Miután tavaly decemberben az amerikaiak elfogták Szaddámot, a síiták évtizedek után először most március 2-án zarándokoltak el Kerbelába és a bagdadi mecsetekbe megünnepelni az Ásura zarándokünnepet. Örömük határtalan volt, egészen addig, amíg Kerbelában az öngyilkos merénylők bombái, Bagdadban pedig a rakéták a tömeg közepén fel nem robbantak.  (. Hetek, 2004. március 5.) Kik és miért gyilkolják napjainkban az iszlám vallás kisebbségben lévő, ám a hagyományokat leginkább őrző, de tegyük hozzá, egyben legagresszívebb rétegét?


Csizmadia Ervin
Medgyessy Péter fordulata

A magyar közéletben állandó beszédtéma Medgyessy Péter személyisége és politikai vonalvezetése. E sorok írásakor (2004. március legeleje) a miniszterelnöknek nemrégiben a parlamentben elhangzott javaslatcsomagja borzolja a kedélyeket. Ahogy pestiesen mondani szokták: a közös európai uniós lista, a köztársasági elnök közvetlen megválasztása és a kisebb parlament (tán ez utóbbi a legkevésbé) kiverte a biztosítékot. A miniszterelnök azonban tántoríthatatlannak látszik. Ugyanakkor - megszellőztetett hírek szerint - az MSZP soraiban, nem kis részben a váratlanul előterjesztett javaslatcsomag okán is, egyre többen gondolkodnak Medgyessy leváltásán. 


Nagy Melinda
Az ős-új eszme

Az elmúlt két évben az Amerikai Egyesült Államok kül- és belpolitikája kapcsán a „neokonzervativizmus” fogalma napjaink leginkább vitatott témájává vált. Bár egy rendkívül szerteágazó, fiatal és korántsem egységes mozgalomról van szó, mégis mély gyökerei vannak. A neokonzervativizmus olyan, mint a búvópatak, amely bár néhány évtizede folyamatosan jelen van az amerikai politikában, az eseményektől függően hol előbukkan és hallatja hangját, hol beleolvad a Republikánus Párt olvasztótégelyébe. Ha George W. Busht idén újraválasztják, a fiatalnak mondható irányzat erősödése várható az elkövetkezendő négy évben - ha nem, a búvópatak ismét eltűnik a szemünk elől.


Peremiczky Szilvia
Zariffa

Zariffa - a zengő, dallamos nevet akár egy hercegnő is viselhetné valamely arab-zsidó mesében. Zariffa sorsa azonban első pillantásra minden meseszerűt nélkülöz, hiszen egy szegény zsidó házaló nyolc gyermekének egyike, aki életét Tripoli gettójában éli az 1940-es években. Mégis, életét már-már mesei fordulatok lendítik előre, amelyek segítségével kitörhet a reménytelenségből, és megismerheti a valódi, egész életet betöltő szerelmet is, amikor belép életébe a királyfi, a gazdag Guetta család egyik örökösének személyében. Salamon Pál közelmúltban megjelent regénye valós történetet beszél el, egy kislány felnőtté válásának és romantikus szerelmének különös történetét.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Latin kasszasiker

Hollywoodban előre jelezték: Mel Gibson Passió-filmje nem indulhat jövőre az idegen nyelvű filmek kategóriájában, annak ellenére, hogy a műben egyetlen szó sem hangzik el angolul. Némi vigaszt jelenthet az alkotóknak, hogy sikerült viszont az idei Oscar-gálát „elvinniük” a tizenegy díjat besöprő A gyűrűk ura-folytatás elől: a Yahoo internetes oldalán a díjkiosztó éjjelén négyszer annyian kerestek rá a Passióra, mint A király visszatérre.  A film az Egyesült Államokban túllépte a 220 millió dolláros jegybevételt, és hamarosan átkel az óceánon. Az angliai és írországi bemutató után egy héttel már Magyarországon is látható lesz a Jézus Krisztus passiója. Az európai kegytárgyipar már felkészült a várható rohamra: március elejétől szállítják a boltokba a tizennégy stációt ábrázoló új Passió-képsorozatot - templomi és otthoni változatban egyaránt, valamint újranyomtatják Emmerich nővérnek a film egyik inspirációjául szolgáló látomásait Krisztus fájdalmas szenvedéseiről.


Lukács Ibolya Anna
Hazafias kínai keresztények

Két új protestáns templom épül Pekingben. Az épületek, melyeknek elkészültét az év végére tervezik, egyenként négy-ötezer személy befogadására lesznek alkalmasak. A közeljövőben öt további egyházi épület tervei valósulhatnak meg a városban - adja hírül a Christian Science Monitor című amerikai napilap.


Interjú

Tihanyi Péter
Veszélyben a laikus Európa

A Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni. Méghozzá elképesztő gyorsasággal és agresszivitással. Rövid időn belül a katolikus ünnepek szimbólumrendszere, szellemisége fogja meghatározni Európa laikus ünnepeit is.


Külpolitika

Széchey Noémi
Ítéletidő

Halálra ítélte kedden Virginia állam bírósága John Allen Muhammadot, miután bűnösnek találta őt az esküdtszék Dean Harold Meyers meggyilkolásában. Meyers egyike volt annak a tíz személynek, akiket 2002 októberében lőtt agyon a sorozatgyilkos Washingtonban és környékén.


Hechs László
Gázai békemenetrend

A napokban új lendületet kaptak a Saron izraeli kormányfő egyoldalú kivonulási tervéről folytatott izraeli-amerikai konzultációk. Avi Dichter, a Sin Bét, az izraeli titkosszolgálat feje és Saul Mofáz honvédelmi miniszter a héten Washingtonban tárgyal, miközben Jeruzsálembe magas rangú amerikai delegáció érkezik, hogy a Saron-terv részleteiről egyeztessen.


Mondovics L. Gábor
Megölték az egyetlen szemtanút

Hetek óta folyik a Djindjics-gyilkossággal kapcsolatos per. Zoran Djindjics szerb elnököt egy évvel ezelőtt ölték meg Belgrádban. A merénylet utáni megdöbbenést követően a tettesek felkutatása látványosan kezdődött: szükségállapottal, házrombolással, fegyveres harccal a rendőrség és a bűnözői csoport között, valamint számos letartóztatással. A lendület azonban mára teljesen elfogyott.


Busa Viola
Egy alapokmány viszontagságai

Március 8-án aláírta az ország ideiglenes, július 1-jétől hatályba lépő alkotmányát a huszonöt fős Iraki Kormányzótanács. Bár a dokumentum az arab világ egyik leghaladóbb szellemű alapokmánya lett, a George W. Bush által történelmi mérföldkőnek nevezett eseményre csak kétszeri halasztás után került sor. Az első alkalommal a bagdadi és karbalai súlyos merényletek miatt napolták el az aláírást, másodszor pedig a Kormányzótanács síita tagjai Ali al-Sistani nagy ajatollah ellenvetései miatt bojkottálták a ceremóniát. Miközben a dokumentum aláírása körüli események rámutattak arra, hogy Irak vallási és etnikai csoportjai között hatalmi harcok várhatók, a merényletek száma tovább szaporodott az országban.


Hetek-összeállítás
Titkos videofelvételek a Ladyről

Az NBC amerikai televíziós csatorna „Diana titkos felvételei” címmel kétórás műsorban hozta nyilvánosságra a walesi hercegnő titokban készített kép- és hangfelvételeit, melyeken a hercegnő saját szavaival beszél a külvilág számára tündérmeseszerűnek tűnő életének valóságos pillanatairól: házasságának válságáról, öngyilkossági kísérleteiről, megaláztatásairól.


Márer György, New York
Kísért a múlt

Az ezen a héten zajlott előválasztások csak feltették a pontot az „i”-re, hiszen már kétségtelen volt, ki lesz Amerikában a Demokrata Párt elnökjelöltje. John Kerry az úgynevezett „szuperkedden”, vagyis az elmúlt héten már biztosította magának ezt az előkelő megbízatást. Ezúttal azonban valami más kötötte le szinte az egész ország figyelmét, ugyanis Floridában is az urnához járultak a szavazók, ahol végső fokon eldőlt a 2000-es elnökválasztás sorsa. 


Riport

Izing Antal
Élesben az Élesben

Az MTV Élesben című élő műsorának márciusi 9-i adása a Mecsekbe tervezett lokátor ügyével foglalkozott, immáron harmadízben. Szerkesztőségünk joggal számított arra, hogy a civilek szempontjából az élő adás ugyanúgy a demonstráció állomása lesz, mint amilyen a legutóbbi Zengőn tartott gyűlésük volt, amelyről lapunk szintén helyszíni riportban számolt be. Elmentünk hát nézőnek.


Somorjai László
A Hóvirág-akció

„Megbilincselem, ha ellenáll” - zengett a szombati forgalomban a fiatal rendőrnő hangja. A 72 éves nénike már korábban teljesen bepánikolt, most menekülni próbált. A rendőrnőt balról egy rendőrtársa, jobbról a Kővéd Kft. biztonsági embere vigyázta. Az öregasszony súlyos törvénysértést követett el: engedély nélkül hóvirágot árult. Számlát sem adott, adót sem fizetett a feketekereskedelemért. Történt mindez délután kettőkor Budapesten, az Örs vezér téri metróvégállomásnál. Ott, ahol csak egy ugrás a Sugár.


Sport

Papírforma–1

Nem történt nagy meglepetés a Forma-1-es szezont immár tradicionálisan megnyitó Ausztrál Nagydíjon. Papírforma született, hiszen a Ferrari hatszoros világbajnoka, a címvédő Michael Schumacher nyerte a futamot. A második helyen a szintén ferraris Rubens Barrichello ért célba, míg a harmadik helyezett a Renault ifjú titánja, a tavalyi Magyar Nagydíjat megnyerő Fernando Alonso lett. Baumgartner Zsolt autója meghibásodása miatt feladni kényszerült a viadalt.


Kacziba Zsolt
Világcsúcsok születése

Még el sem kezdődött a 10. fedett pályás atlétikai világbajnokság, de már abszolút rekord született, a különböző országok (148) szövetségeitől megérkezett nevezési kérelmek tekintetében. A média területéről is a vártnál nagyobb létszám érkezését regisztrálták. A végeredmény: 300 újságíró, 120 fotós, 100 külföldi és 250 magyar televíziós a Budapest Arénában megrendezett 10. fedett pályás atlétikai világbajnokságon.


Szabadidő

Kardos József
Életöröm a fekete klubokból

Budapesten, egy hetedik kerületi pizzériában találkozom Paulo de Jesusszal és Francesco Lucasszal, a két angolai származású fiatalemberrel. Előtte már megjártunk egy másik vendéglőt, ahonnan zártkörű rendezvényre hivatkozva tessékeltek ki bennünket. A két fekete jóbarát hosszú évek óta él Magyarországon, itt alapítottak családot is, és bár szinte naponta érik őket hasonló atrocitások, ezek szemmel láthatóan nem okoznak nekik lelki problémákat. Sőt, jó kedélyüket az itteni klímában is megőrizték, és azt állítják: Európa többi országában sem sokkal jobb az emberek hangulata. Szerintük a szegénység csak felerősíti nálunk az afféle kellemetlen dolgokat, mint az általános rosszkedv vagy az előítéletek.


Kávézó teleléskor

A tél valahogy itt felejtette magát. Mit tehet a polgár, ha már egyszer volt egy kis tavasz is. Türelmesen várja a végét. De hol is várja ki - este adott lévén az otthon - napközben? Hideg és éhség együtt - lehet, hogy a medvék emiatt alusszák át inkább az egészet. Fejlett világunkban azért vannak családbarát megoldások is. Étterem, vagy inkább kávézó - divatosan ma mindent ezen a néven neveznek, igaz, sznob helyek a café hívószót szeretik. Egy ilyen kínálja magát az V. kerületben, a Ferenciek tere és az Egyetem tér között - műveltebbeknek, a Petőfi Irodalmi Múzeummal szemben -, a Károlyi Café.


Programajánló

„Több mint klezmer…” Március 14-én, vasárnap 18 órától indul a Sabbathsong (zuglói) Klezmer Klub.


Színes

Miért nem járnak a britek fogorvoshoz?

A brit Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a szigetlakóknak alig a fele jut hozzá az ingyenes fogmegtartó kezelésekhez. 


DUMA PLÁZA

Jobb körökben a kaviár is része a létminimumnak. (internet graffiti)


A csapvíz az igazi

A Daily Telegraph értesülései szerint az üdítőpiac egyik óriása, a Coca-Cola hagyományos csapvizet használ alapanyagként az egyik kedvelt palackozott vizének előállításához Nagy-Britanniában. 


A Nílus jövője

A Nílus vizén osztozkodó tíz ország képviselői Ugandában tárgyalnak a folyó jövőjéről. A világ egyik leghosszabb folyója növekvő regionális feszültséget okoz.


Nők vezetői székben

Egy nemrégiben készült felmérés tanúsága szerint a felsővezetők körében a legtöbb hölgyet az oroszországi cégeknél találhatjuk, ahol a vállalatoknak csaknem 90 százalékában vannak női menedzserek.


Kosár vagy börtön

Egy harminckét éves holland férfi nem volt hajlandó bevásárlókosarat fogni két darab borjúhús megvásárlásához a helyi szupermarketben, és ezzel büntetőjogi kihágást követett el.


Harmincnyolcszor próbált meg érettségizni, sikertelenül

Harmincnyolc alkalommal futott neki egy indiai férfi az érettséginek, de még nem sikerült abszolválnia a vizsgákat.


Golfpálya a hotel tetején

Tiger Woods, a golf amerikai csillaga elrepült a világ legszokatlanabb golfpályájáról, azaz egy helikopter-leszállópályáról.


Mi van a képen?

1. A fejlődő országokban jóval népszerűbbek a vonalas készülékek. 2. A legújabb Algatel modell alkalmas a napokig is eltartó szörfözésre. 3. Kifutó európai típus Afrikában