Vissza a tartalomjegyzékhez


Mi az igazi olasz étel?

Azt már eddig is tudtuk, hogy az Európai Unió államai büszkék kultúrájukra és hagyományaikra, de Olaszország külföldön is harcot kezdett ezen értékek védelmében. Az olasz mezőgazdasági minisztérium kampánya keretében Londonban is vizsgálni fogják, hogy valóban olasz étel-e az, amit az olasz éttermek kínálnak. A távozó londoni olasz nagykövet szerint nem, mert egyre inkább előretör a szentségtörésnek számító ananászos pizza. 

Luigi Amaduzzi távozó olasz nagykövet drámai hangnemben ecsetelte az Independent hasábjain azokat a borzalmakat, amelyekkel magukat olasznak valló éttermekben találkozott. Az első számú fő ellenség számára az úgynevezett hawaii, azaz ananászos, utána pedig az indiai ízeket idéző currys pizza. Ezeknek az ételeknek semmi közük az olasz konyhához - hangoztatta Signor Amaduzzi. A nagykövet azt is sérelmezi, hogy egyes olaszos nevű étteremláncok - mint például a Café Pasta - nincsenek olasz kézben, vagy nem olaszok irányítják azokat. A diplomatának sok tekintetben igaza van. Londonban, miként a világ számos pontján, jobbára csak lepényként leírható ételt kínálnak fel pizza néven, amelyet aztán ketchuppal önthet le a vendég - ez pedig az olaszok számára istenkáromlással ér fel. Az olasz mezőgazdasági minisztérium most azt szeretné elérni, hogy csak azok az éttermek vallhassák magukat olasznak, ahol a séf ismeri az olasz recepteket, a személyzetnek legalább egy tagja beszél olaszul, és az alapanyagok 60 százalékát Olaszországból importálták. Az olasz konyha azonban mára már a világkultúra részévé vált, és minden országban a helyi ízekhez igazítják a pizzát. (BBC)