Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Tombol a bika a BÉT-en

A vezető tőzsdeindexek erősödése mellett valósággal szárnyaltak a kelet-európai régió indexei: a szlovák index 3,9, az orosz 4,7 százalékkal emelkedett, míg a BUX jelentős forgalom mellett 6,9 százalékos erősödés után történelmének legmagasabb értékén, 10 581 ponton zárta a keddi kereskedést.

Európában elsősorban a dollárerősödésből profitáló cégek árfolyamai emelkedtek, valamint a távol-keleti érdekeltségekkel rendelkező cégek részvényei, mivel a térségből biztató adatok érkeztek az elmúlt héten. Amerikában Greenspan Fed-elnök a költségvetési bizottság előtti beszédében a növekedés beindulása mellett foglalt állást, és a napvilágot látott bizalmi indexek is az optimizmust erősítették.
A BUX szárnyalását elsősorban a szintén történelmi csúcsot döntő, közel 13 százalékkal erősödő OTP papírjainak köszönhetjük, de jelentősen erősödött az utóbbi időben az emelkedésből kimaradó Matáv jegyzése is (+7,34%). A Mol 6795 forintos záróára is bíztató lehet azoknak a kisbefektetőknek, akik a 6500 forinton felkínált jegyzésen törik a fejüket. A második vonalban az FHB is folytatta szárnyalását, 5380 forintos záróára szintén csúcsot jelent. Az Antenna Hungária 7 százalékos erősödését a privatizációs döntéssel kapcsolatos remények táplálták. A lassan meginduló állampapír-piaci stabilizálódásnak - és az ezzel együtt járó hozamesésnek - köszönhetően érezhetően erősödtek az osztalékpapírok is: a Zwack 4,5 százalékkal 8000 forintig, az áramszolgáltatók 1-2 százalékkal, de részben a Matávot is ide sorolhatjuk, amelytől 50 forint részvényenkénti osztalékot várnak idén az elemzők.