Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 10. szám, 2004. március 05

Belpolitika

Hazafi Zsolt, Hajdú Sándor
Magasabb fordulaton

Medgyessy Péter végre az ország vezetőjeként teszi a dolgát - fogalmazott a Heteknek az utóbbi napok miniszterelnöki aktivitásával kapcsolatban Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Medgyessy három javaslata - a nép által választott köztársasági elnök, a parlament létszámának radikális csökkentése és a négy párt közös listája az európai parlamenti választásokra - kétféle olvasatban is értelmezhető: amennyiben komolyan gondolja, a rendszerváltás óta legnagyobb közjogi változásokat idézheti elő általuk. Elképzelhető azonban az is, hogy csak az új kampánystáb lendületes munkájának vagyunk szemtanúi. Medgyessy mindenesetre elszántnak tűnik, és a nép érdekeit szolgáló, a „nép kegyeit kereső” politikusként a pártok támogatása híján akár népszavazást is kész kezdeményezni az általa felvetett kérdésekben. Komolyan véve elképzeléseit ugyanakkor újabb kérdések merülnek fel: javaslatai a nemzeti egység erősítését, vagy a demokrácia gyengülését szolgálják? Mivel magyarázható például, hogy a közvetlen elnökválasztás éppen a szocialista párt számára lenne a legkedvezőtlenebb? A Hetek által megkérdezett politikusok és politológusok egy dologban egyetértenek: Medgyessy elképzelései jelenleg nem ismertek olyan konkrét formában, hogy tudható lenne: mi a valódi céljuk.


Munkatársunktól
Kísértet járja be Európát

Az uniós csatlakozással párhuzamosan megnövekedett a nyugati társadalmakban tapasztalható félelem a keleti munkaerő tömeges beáramlása miatt. A riadalom meglehetősen alaptalannak tűnik, sokak szerint csak egyes politikai erők populista riogatásának tudható be. A csatlakozás után ugyanis nem valószínű, hogy a munkavállalók tömegesen megindulnak nyugat felé. A hazai kutatóintézetek a lakosság körében tapasztalható nagy várakozásokkal egyidejűleg igen alacsony mértékű tényleges kivándorlást prognosztizálnak. 


Sebestyén István
Mi lesz a magyar gazdákkal?

„Félő, az EU-csatlakozást követően a hazai mezőgazdasági termékekről kiderül, hogy versenyképességük csak látszólagos, így a bővülés eredményeként a nyugati tagállamok jutnak hatalmas plusz felvevőpiachoz, és nem az újonnan csatlakozók” - állítja egy nemrégiben készült gazdasági tanulmány. A közel két hétig demonstráló magyar gazdák ugyan a vitás kérdésekben végül megegyeztek a kormánnyal, azt azonban továbbra is homály fedi: mi lesz velük az Európai Unióban.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
A Guerlain-ház története

A Guerlain-ház parfümkreátorai generációról generációra hagyományozták át egymásnak a parfümkészítés mesterségét. Ennek köszönhetően 1828 óta több mint hétszáz illatkompozícióval ajándékozták meg az emberiséget. A nagy alapító, az orvos és kémikus Pierre-Francois-Pascal Guerlain, Párizsban hozta létre cégét. Illatain kívül választéka gyógyszerkészítményekkel is kiegészült, melyek kozmetikai szerepet kaptak; bőrpuhító, szépítő és mélytisztító krémjei egyre népszerűbbé váltak a párizsi elit köreiben. Guerlain folyamatosan törekedett arra, hogy eau de toilette-jei különféle egyéniségű hölgyeket személyesítsenek meg. Szívesen „szabta” illatait karakterekre, de akár egy-egy társasági eseményhez is készített kompozíciókat. A híres író, Honoré de Balzac például azzal bízta meg Guerlaint, hogy Sylphide nevű kiadványát illatosítsa be. III. Napóleon feleségének, Eugénia császárnőnek 1852-ben készítette el az Eau de Cologne Imperial nevű illatot. A napóleoni méhecskemintával díszített flakon tartalma tökéletesen találkozott Eugénia császárnő ízlésével. Innentől kezdve elindultak a „fenséges” megrendelések; monsineur Guerlain Európa valamennyi birodalmának hivatalos udvari parfümkészítője és szállítója lett. Vásárlói között olyan hírességek szerepeltek, mint Viktória és Erzsébet királynő, a spanyol Izabella, a felejthetetlen Sissi és a szentpétervári udvar előkelő tagjai. Ezekben az időkben születtek meg a Parfum Imperial, a Parfum de France, a Bouquet Napoleon, a Délice du Prince, a Le Bouquet de Fürstenberg és a L’Eau de Cologne Russe nevű nemes illatok. Párizs újjáépítése után a város legelegánsabb negyedében nyitotta meg kapuit Guerlain. Halála után fiai, Gabriel és Aimé örökölték gyárát és üzletét.


Fókusz

Morvay Péter
Kerry új Amerikát ígér

Három hónap alatt a politikai másodvonalhoz sorolt John Kerry valamennyi riválisát állva hagyta, és a március másodikai „szuperkedd” után eldőlt: ő lesz George W. Bush demokrata párti kihívója a novemberi amerikai elnökválasztáson. Az Egyesült Államokban és másutt is sokan úgy vélik, hogy az idei párviadal az utóbbi évtizedek legélesebb és legizgalmasabb választása lesz. Mindkét jelölt rendkívül felkészült és két markánsan különböző amerikai politikai hagyományt képvisel mind a külpolitikában, mind a gazdaság- és szociálpolitikában. Az igazi megmérettetés azonban most kezdődik John Kerry számára. A most hatvanéves massachusettsi szenátor azt ígéri, hogy visszafordítja Amerikát arról a végzetesen rossz útról, amelyre az elmúlt három és fél évben George W. Bush vezette az országot.


Kovács Klára
Délibáb az európai Kánaán

Valószínűleg a most uniós taggá váló államok szegényebb régiói soha nem részesülnek olyan bőkezű támogatásból, mint például Spanyol-, Görög- és Írország vagy éppen Portugália - állította jelentésében az Európai Unió gazdasági és szociális bizottsága. Mivel az Európai Unió következő költségvetési periódusának most kirobbant vitája előre jelzi, hogy a most csatlakozó országok számára szűkösebb lesz a keret, elképzelhető, hogy az amúgy is hosszadalmas felzárkózási időszak még hosszabbra nyúlik - hívták fel a figyelmet lapunknak nyilatkozó kutatók. A híradások középpontjában leginkább az uniós kasszából érkező milliárdok szerepelnek, ám nem szabad túldimenzionálni a támogatások értékét, ezek - az amúgy jelentős összegek - az előttünk járó országoknál nem hoztak áttörést az elmaradottságból. 


Gazdaság

Major Nóra
Hitelmontázs

A törvényalkotók szándéka szerint az újév első hónapjaiban radikálisan visszaesett az új lakáshitel-igénylések és -befogadások száma. Márciustól tovább nőttek az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek kamatai. A legtöbb banknál átlagosan 1-1,5 százalékos drágulással kell számolni, amelynek fő indokaként a forrásköltségek emelkedését emlegetik. Jelentősen csökkentek viszont a közjegyzői díjak, továbbá - a kormány szándéka szerint - április elsejétől megemelkedne a családok lakásépítési támogatása is. A Hetek érdeklődésére a nagy lakossági bankok információs szolgálatai nyújtottak segítséget. 


Kalmár Erika
Pályázatok, csak tessék

Folytatjuk a főként a vidéket érintő pályázati pénzek ismertetését. A Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztés Operatív Programjának (ROP) legfőbb célja, hogy elősegítse a kiegyensúlyozott fejlődést Magyarország régióiban. Erre a célra összesen 475 millió euró (mintegy 121 Mrd Ft) összegű támogatási keret áll rendelkezésre, melyből 359 millió eurót (mintegy 91,5 Mrd Ft) az Európai Unió Strukturális Alapjai, 116 millió eurót (mintegy 29,5 Mrd Ft) a hazai társfinanszírozás tesz ki. 


Bugár Árpád, Pozsony
Szlovák libikóka

A szlovák kormány csak komoly rendőri és katonai mozgósítás árán tudta megfékezni az elmúlt héten a Kelet-Szlovákia több településén kitört roma zavargásokat, illetve fosztogatásokat. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, Szlovákiában a lecsökkentett szociális segélyekre reagálva roma csoportok üzleteket fosztottak ki. A vízágyúkat, páncélkocsikat és kommandósokat is bevető rendőrség mára visszaszorította a garázdálkodást. A roma felkelés és elégedetlenség komoly visszhangot és nem kevés indulatot gerjesztett az országban és külföldön is. A kialakult helyzet ugyanakkor nemcsak a szlovákiai cigányság állapotára és speciális problémáira mutat rá élesen, hanem messzebb mutató kérdéseket is felvet: vajon megfelelő módon, kellő érzékkel és mértékkel, megfelelő ütemben vezették-e be a gazdasági és szociális reformokat. Felmérte-e a kormány azok hatását, és kivel fizetteti ki azok árát?


Kardos Anikó
Tombol a bika a BÉT-en

A vezető tőzsdeindexek erősödése mellett valósággal szárnyaltak a kelet-európai régió indexei: a szlovák index 3,9, az orosz 4,7 százalékkal emelkedett, míg a BUX jelentős forgalom mellett 6,9 százalékos erősödés után történelmének legmagasabb értékén, 10 581 ponton zárta a keddi kereskedést.


Háttér

Tihanyi Péter
Beszélgetés Topolánszky Ádám hivatásos lobbistával

- Kell egy törvény, amely leszögezi, hogy az országgyűlési képviselők nem fogadhatnak el ajándékokat. Karácsonykor zacskók ezrével mászkálnak a Parlamentben a különböző érdekképviseletektől jött ajándékozók. Tíz nappal ezelőtt ültem be néhány kollégám társaságában az Intercontinentalba Szili Katalinnal ebédelni. Ő megkért bennünket, hogy állítsunk össze egy olyan etikai kódexet, amely szerintünk, a lobbisták szerint, alkalmazható lenne a törvényhozásban. A miniszterelnök úr minap felvetett javaslata is részint erről szól.


Lukács András
Mars: valaha élhető lehetett

Mozgalmas évünk volt eddig az űrkutatás szempontjából. Azok után, hogy a két amerikai marsjáró jó néhány millió kilométer megtétele után tökéletesen landolt a Marson - ráadásul ott, ahol azt eredetileg is tervezték -, és az európai keringő egység, a Mars Express is folyamatosan küldi a fantasztikusabbnál fantasztikusabb képeket, ma már nem az a kérdés, hogy volt-e víz a Marson, hanem az, hogy mikor volt, esetleg van-e jelenleg valahol folyékony víz.


Tóth Ágnes
Parajelenségek belülről

Hetek óta folyik a vita az egészségügy parafinanszírozásáról. A diagnoszták egyvalamiben egyetértenek: a hazai egészségügy állapota katasztrofális. A spontán és gerjesztett indulatok kavalkádjában azonban olykor elhomályosul a jobbító szándék: a közös problémákra tett megoldási javaslatok helyett csupán figyelemelterelési hadműveletek zajlanak. „Csúnya dolog ez a hálapénz, gyerekek, nosza, tiltsuk be! Netán csöndben legalizáljuk! Adjunk számlát távozáskor a betegnek, hadd lássa, milyen drága az egészsége!” Az alábbi írás a másik szenvedő fél, az orvosi szakma szemszögét igyekszik érzékeltetni.


Hit és értékek

Bohács Krisztina
Jézus Krisztus atlétája
interjú Edenilson Franco sportevangélistával

- Már egész fiatalon több köztársasági államban játszottam Brazílián belül, például Rióban, Sao Paolóban vagy Santa Catherinában. A Cruzeiróval, egykori csapatommal bajnok is lettem. A sikereim miatt pedig hamarosan meghívtak Portugáliába, ahol négy évet töltöttem. 


Hetek-összeállítás
Kereszttűzben a Passió

Igazi kasszasikernek bizonyult Mel Gibson The Passion of the Christ című filmje. A vetítés első hétvégéjének bevételét (több mint 76 millió dollár) tekintve minden idők legtöbb hasznot hozó filmjei közé sorolják, a hetedik helyen. Ugyanakkor a februárban bemutatott filmek között a legsikeresebbnek bizonyult. A február 25-ei bemutató óta a Passion összesen 117,5 millió dollárt hozott, beleértve az azt megelőző két nap premier előtti vetítéseinek bevételét is.  Gibson filmje még a Gyűrűk urával is majdnem versenyre kelt: a szerdán bemutatott filmek között az előkelő második helyen szerepel A király visszatér című harmadik rész mögött. Az első hétvégi bevétel szerinti ranglistán azonban a Passion veri A király visszatért. (Ezt a rekordot egyébként jelenleg a 2002-es Spider-Man tartja, 115 millió dollárral.) 


Interjú

Hazafi Zsolt
Interjú Semjén Zsolt országgyűlési képviselővel, volt egyházügyi államtitkárral

Megdöbbentő a hazai politikai életben, ahogy a Károli Gáspár Református Egyetem homoszexuális diákjának ügye kapcsán az egyházak autonómiáját megkérdőjelező nézetek megjelentek - állítja Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. A volt egyházügyi államtitkár Magyar Bálint és Lévai Katalin közelmúltbeli megnyilatkozásaihoz kapcsolja ezt a „mentalitást”. A politikus szerint az állam nem kényszerítheti az egyházakat az erkölcsi-teológiai, dogmatikai és hitéleti tanításaik megváltoztatására.


Külpolitika

Busa Viola
A legvéresebb nap

Tragédiába fulladt kedden a síita muzulmánok legfontosabb vallási ünnepe, az Asura nap. Majdnem egy időben egyszerre több robbanás rázta meg Bagdadot és az attól délebbre fekvő Karbalát, ahová több ezer síita hívő zarándokolt el, hogy elvégezze a szent napra előírt rituálékat. A merényletek közel százhúsz halottat és több mint háromszáz sebesültet hagytak hátra, s így a háború befejezése óta kétségkívül ez lett a legvéresebb nap Irakban. Az Iraki Kormányzótanács háromnapos országos gyászt rendelt el, és elhalasztotta az átmeneti alkotmány egy nappal későbbre tervezett aláírását. Néhány órával az iraki merényletek után ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy szintén az Asurát ünneplő síita tömegre a pakisztáni Kvettában. A merényletnek negyvenkét halálos áldozata és több mint százötven sebesültje volt.


Széchey Noémi
Megkezdődött az évszázad pere Belgiumban

Nyolcéves nyomozati időszak után a héten megkezdődött Marc Dutroux belga sorozatgyilkos pere, akit hat, 8 és 19 év közötti fiatalkorú lány elrablásával, fogva tartásával és megerőszakolásával, valamint közülük négynek a meggyilkolásával vádolnak. Az évszázad perének titulált, évek óta húzódó, újra és újra elnapolt pert nagy érdeklődés kíséri a média részéről, azonban az áldozatok szülei - de szinte a teljes belga közvélemény is - az évek során kiábrándultak a belga rendőrség és igazságszolgáltatás „teljesítménye” láttán, és nem fűznek nagy reményt ahhoz, hogy a per során a tényleges bűnösök kiléte kiderül, vagy hogy valami is kitisztul abból a ködösítésből, ami az ügyet a kezdetek óta körülveszi.


Hetek-összeállítás
Haiti elnökre vár

Haiti elnöke, Jean-Bertrand Aristide a lázadók követeléseinek engedve lemondott hivataláról, és elhagyta az országot. Az elnök egy különgéppel a Közép-Afrikai Köztársaságba repült, ahonnan később Dél-Afrikába szeretne továbbutazni. Haitin eközben a lázadók vezére, Guy Philippe bejelentette, hogy ő lesz a rendőrség vezetője, de arra is célzást tett, hogy politikai babérokra nem pályázik, így az alkotmánynak megfelelően az ország főbírája gyakorolja majd a hatalmat a következő hivatalos vezető beiktatásáig. Ugyan a felszínen hatalmi harc zajlik, sokak szerint Haiti politikáját és kultúráját nem lehet igazán megérteni az ország vallási és szellemi hátterének figyelembevétele nélkül.


Riport

Köves Dezső
Nagy kő esett le

Az alábbi írásnak nincs túl sok tanulsága. Csak néhány, kórházban töltött napról számol be.


Sport

Varga József
Új kapitány a fedélzeten

A közelmúltban Cipruson szerepelt a magyar labdarúgó- válogatott. Az új szövetségi kapitány, Lothar Matthäus a nemzeti tizenegy csapatkapitányává Gera Zoltánt, a Ferencváros tizenhétszeres válogatott támadóját nevezte ki. A fiatal játékost ennek apropóján, valamint klubja kapcsán is megkérdeztük.


Mondovics L. Gábor
A valódi show-hoz sztárok kellenek

LeBron James, egy név az NBA-ből. A fiatalembert talán ma még egy kicsit kevesebben ismerik. Még. Az NBA sem maradhat valódi sztárok nélkül, ehhez pedig valódi alapanyag kell. Az észak-amerikai profiknál - ezen a helyen valóban van értelme a szónak - a kiválóság alapja a valódi tehetség és az ezzel párosuló magas színvonalú játék. Ráadásként még egy kicsit segítenek a szponzorok, akiknek kellenek a nagy nevek, és az NBA médiatámogatói. Arrafelé a profikból lesznek a sztárok.


Szabadidő

Hazafi Zsolt
Rock Magyarország körül


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Barátunk a zöldbab

Minden bizonnyal csak e sorok írójának szegénységi bizonyítványa, hogy a zöldbabot főzelékként vagy levesként elkészítve ismerte. Nem csoda, ha inkább a szinte édes cukorborsó vagy kiadós szárazbabfőzelékre esett a választás. Holott e változatos fajtákat felvonultató zöldség legalább olyan könnyen és gyorsan elkészíthető másképp is, mint a mifelénk ismert főzelék. Az alábbi francia recept szerint legalábbis. Vagy csak ők nem ismerik a zöldbabfőzeléket?


Színes

Parkban csövezett Tony Blair

Közel áll Tony Blair szívéhez a hajléktalanok ügye. Egy az otthontalanokat segítő alapítvány munkatársai a brit kormányfő feleségétől tudhatták meg, hogy Blair maga is gyakorlott a csövezésben. Egy vasútállomás melletti padon töltötte első londoni éjszakáját a tizennyolc éves Tony Blair - írta a Sunday Mirror. A brit miniszterelnök csöves élményét felesége, Cherie Blair mesélte el a múlt héten, amikor a hajléktalanokat segítő alapítványok munkatársait látta vendégül a kormányfői rezidencián. Az ifjú Blair a középiskola befejezése után nem kezdte meg azonnal egyetemi tanulmányait, hanem Londonba indult, hogy beteljesítse álmát és rocksztár legyen. Nehéz anyagi körülményei miatt azonban első éjszakáját az Euston pályaudvar melletti közparkban töltötte - ismerte el a Sydney Morning Heraldnak a miniszterelnöki hivatal egy munkatársa.   Csak lassan a testtel, biztos úr. Nem tudhatja, hogy 10 év múlva nem én leszek-e a belügyminiszter! 


DUMA PLÁZA

Űgy megzavarodtam ettől a szeszélyes időjárástól, hogy azt sem tudom, merre van évszak.


Mi az igazi olasz étel?

Azt már eddig is tudtuk, hogy az Európai Unió államai büszkék kultúrájukra és hagyományaikra, de Olaszország külföldön is harcot kezdett ezen értékek védelmében. Az olasz mezőgazdasági minisztérium kampánya keretében Londonban is vizsgálni fogják, hogy valóban olasz étel-e az, amit az olasz éttermek kínálnak. A távozó londoni olasz nagykövet szerint nem, mert egyre inkább előretör a szentségtörésnek számító ananászos pizza. 


Ál Robin Hood

Egy német szociális munkás több mint 163 800 dollárt tett zsebre egy hajléktalanok és háborús menekültek megsegítésére létrehozott nyilvános pénzalapon keresztül, majd egy vadonatúj BMW-t vásárolt belőle magának. A harminckilenc éves berlini férfit sikkasztásért két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, s kötelezték az eltulajdonított pénzmennyiség visszafizetésére. „Nem éppen a Robin Hood-i meggyőződéshez ragaszkodott” - állapította meg a bíróság szóvivője a középkor egyik legendás hősére hivatkozva, aki akkoriban még azért rabolta a gazdagokat, hogy a zsákmányt a szegényeknek adja. A vádlott elmondása szerint könnyű volt az alapot saját bankszámlájához csatlakoztatnia, mivel hivatalos engedélye volt, hogy 1890 dollár értékig egyéni jutalmakat osztogasson szét. „Hatalmas volt a csábítás, hiszen a számítógép előtt ülve csupán egyetlen kattintásba került a dolog” - mesélte a korszerűbb eszmékkel felszerelkezett „Robin”. (Reuters)


Szeressük-e az adóhivatalt?

A társadalom egy sokat vitatott kérdésében - az állami adó befizetésében - indított szenvedélyes hadjáratot a katolikus egyház Angliában. Legújabb negyvenoldalas kiadványukban, mely az „Adózás a közjó érdekében” címet viseli, javasolják, hogy az adófizetési kötelezettséget ne büntetésként, hanem inkább hasznos közéleti tevékenységként fogják fel az állampolgárok. „Az adózás alapja tulajdonképpen a szolidaritás, melyet a szeresd a te felebarátodat parancsolatként is értelmezhetünk” - nyilatkozta egyik szóvivőjük. Az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban 4,6 millió taggal rendelkező katolikus egyház szerint a kiadvány nem politikai indíttatásból született, semmi köze az állam jelenlegi adópolitikájához. A britek adósávja 22 és 40 százalék között van bármely jövedelemre, amely 55 ezer dollár felett van. Az egyház elismeri, hogy felebarátainkat könnyebben tudjuk szeretni, mint az adóhivatalt, mégis fontosnak látja ez utóbbit is erkölcsi kérdésként a nyilvánosság elé tárni. A fáma nem szól azonban arról, mennyire tartják helyesnek „szeretni” a kettő közül ez utóbbit, s miért olyan fontos számukra ez a kérdés. (Reuters)


Újra divatban a csopper bicikli

A hetvenes években hódító magas kormányú biciklit ismét gyártani szándékozik egy angol cég, remélve, hogy elődjéhez hasonlóan az átalakított modell szintén magával fogja ragadni a mai fiatalok teljes nemzedékét. A hosszú kormányáról és meghosszabbított üléséről ismeretes bicaj az eladott másfél millió darabnak köszönhetően egyfajta kultusz státust vívott ki magának annak idején. Az átalakított változatot gyártó Raleigh cég teljesen biztos a sikerben: „Ezt az újabb modellt egy új évszázad új, fiatal generációjának alkottuk meg. A régitől eltérő alapanyagok használata, a biztonságos konstrukció, valamint a gyártási technológia mindenképpen nagy előnyt jelent. A változtatások mellett azonban az új modell teljesen úgy néz ki, mint híres elődje.” - nyilatkozta Carl Wright, a Raleigh értékesítési igazgatója.  Az úgynevezett „csopper” tulajdonosainak klubja a világon szinte mindenütt megtalálható, a gyártó reményei szerint az új modell új rajongókat is toborozni fog, ahogyan ez megtörtént a Volskwagen bogárhátújával és a Mini Cooperrel is. (Reuters - Meleg Viktória)


Mi van a képen?

3. Új formaruhát kaptak a londoni sintérek


Tollhegy

Yehuda Lahav, Tel Aviv
Nyomvonal


Vélemény

Kertész Ákos
Akkor hát mit is akarnak a magyar írók?

Sztálin elvtárs legjobb magyar tanítványa, Seres László imígyen szólott: (N. Sz.: 2004. 02. 16.) „Tessék remekműveket alkotni, eladni, és valahogy megélni, nem pedig a közpénzemért kuncsorogni, alanyi jogon, nyilván.” Sztálin elvtárs, a Népek Nagy Tanítója ezt egyszerűbben fejezte ki: „Írók, alkossatok remekműveket!”  Seres az írókról és azok szövetségéről kialakult lesújtó véleményét tekintélyekkel is alá akarja támasztani Eörsi Istvánt idézve, aki szerint a szovjet érdekszférában az írószövetségek szerepe kettős volt: egyrészt biztosították az irodalom pártirányítását, másrészt fönntartották az irodalom egységének illúzióját.


Seres László
A takarítónők védelmében

Nehéz és hálátlan feladatra vállalkozik, aki megkísérli megérteni Kertész Ákos írásának leglényegét. Nehéz, mert a fenti cikk némely bekezdésének konkrétan nincsen értelme, és hálátlan azért, mert ha meg is értettük, mit akar nekünk a szerző mondani, akkor sincs benne köszönet. A hála nem kulturális kategória. Kertész Ákos egy, a Népszabadságban megjelent rövid írásomra reflektál, hogy kifejthesse, miért nem jó a kultúrában a kapitalizmus. Szerintem meg épp az a jó a kultúrában, hogy megvehető áru. Az olvasó tájékoztatására ezért inkább elmondanám, hogy a Mit kíván a magyar író? című írásomban mit kifogásoltam. Két dolgot.