Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Amikor az Oroszlán elvonul

Mély szomorúsággal kell tudomásul vennünk a legnagyobbak egyikének múlt heti döntését: Lennox Lewis, a vitathatatlan bajnok (Undisputed Champion of the World) végleg elhagyja a csatateret. Rocky Marciano 1956-os visszavonulása óta a Brit Oroszlán az első aktív nehézsúlyú világbajnok, aki önszántából hagyja el a ring világát. 


Lennox Lewis. A bajnok megpihent Fotó: lennoxlewis.com

Lewis tizennégy éves hivatásos pályája alatt 44 mérkőzést vívott, és mindössze kétszer hagyta el vesztesen a szorítót (azután mindkét visszavágón győzött). „Hosszú ideig gondolkodtam a dolgon - vallotta meg a bajnok. - Természetesen fölmerült még egy nagy mérkőzés lehetősége, de ráébredtem, hogy éppen ez a sport drogja: mindig csak még egy meccs.” 
Ehelyütt pályafutásának rövid áttekintésével rójuk le tiszteletünket minden idők egyik legnagyobb ökölvívója és sportembere előtt.
Lennox Claudius Lewis Angliában, West Hamben látta meg a napvilágot 1965. szeptember 2-án. Tizenöt évesen kezdett bokszolni, de emellett aktívan kosárlabdázott és futballozott. Főiskolás korában döntött végleg az ökölvívás mellett. Amatőrként 94 meccset vívott, ebből 85 alkalommal győztesen hagyta el a szorítót. 1988-ban a szöuli olimpián a későbbi profi világbajnok Riddick Bowe kiütésével olimpiai bajnok lett. Hivatásos pályáját 1989-ben kezdte meg. 1990-ben Európa-bajnok, 1992-ben Brit Nemzetközösségi Bajnok. 1993-ban nyerte el először a profi nehézsúlyú világbajnoki címet Tony Tucker legyőzésével. Bár a WBC díszes övét Oliver McCall 1994-ben elvette tőle, a Sylvester Stallone által menedzselt Tommy Morrison, valamint Ray Mercer térdre kényszerítése után a visszavágón 1997-ben visszahódította McCalltól a világbajnokságot. 1999-ben Evander Holyfield legyőzésével vitathatatlan bajnok lett (a három legnagyobb világszervezet, a WBC, a WBA és az IBF egyidejű világbajnoka). 2001-ben egy ellazsált felkészülés miatt Hasim Rahman padlóra küldte ugyan, ám még ez év folyamán visszavágott neki, és a negyedik menetben kiütötte. 
2002-ben, sokak szerint az évszázad meccsén, a nyolcadik menetben kiütötte minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnokát, a rettegett Mike Tysont. Ezzel pályája végéhez érkezett, hiszen nem maradt senki, akinek még bizonyíthatott volna. Bár még elvállalt egy mérkőzést 2003-ban Kirk Johnson ellen, ám Johnson sérülése (és az Universum intrikái) miatt tíz nappal a találkozó előtt Vitalij Klicsko ugrott be helyette. Az Oroszlán ekkor sem hátrált meg, és kiállt az ukrán óriás ellen, akit a hatodik menetben csak a bíró mentett meg a kiütéstől. Bár óriási pénzeket ajánlottak föl a számára (a Tyson meccsért 25 millió dollárt kapott), Lewis számára nem maradt reális ellenfél, és hosszas gondolkodás után 2004. február 6-án nyilvánosan bejelentette végleges visszavonulását.
Lennox minden idők egyik legnagyobb bajnokaként vonul vissza, olyan sportolóként, aki minden riválisát legyőzte. A legnagyobbakat is. Tisztelettudó, szerény és laza személyisége emberileg és sportolóként is méltó tiszteletet vívott ki az egész világon. Bármenynyire fájdalmas is a bokszrajongók számára a Király visszavonulása, tiszteletben kell tartanunk döntését. A Brit Oroszlán emelt fővel és győztesen távozik a csatatérről.