Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 7. szám, 2004. február 13

Belpolitika

Hajdú Sándor
Orbán középre zár

Orbán-értékelés. Sokan ezzel a jelzővel illetik a már-már megszokott február eleji programot, amikor a Fidesz vezetője értékeli az ország elmúlt esztendejét. Az eseményre kedd este került sor az ELTE lágymányosi központjában. A volt kormányfő összetöpörödésről, félelmekről és a rendszerváltás veszteseiről szólt, akik ha kiutat keresnek, a polgári oldalon zörgessenek.


Munkatársunktól
Tölgyessy megijedt

„A rendszerváltás óta most először érzem, hogy nagy a baj. Megijedtem. Az országot jellemző hangulat a két világháború közötti európai időszakot idézi” - jelentette ki Tölgyessy Péter, fideszes országgyűlési képviselő Kőbányán, egy gazdasági fórumon. 


Munkatársunktól
Kíváncsian várunk

A jelenlegi gyakorlat szerint előfordulhat, hogy egy büntetőeljárást azért titkosítanak, hogy eltussolják a rendőrség, valamint az ügyészség által elkövetett hibákat - derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman Sándor István nyugállományú rendőr alezredes elsőfokú felmentő ítélete kapcsán lapunknak adott nyilatkozatából. 


Szobota Zoltán
Még vérzik a seb

A vádemelés szakaszához érkezett a még tavalyelőtt, Móron nyolc halálos áldozatot követelő fegyveres bankrablás ügye. Az egyéves felderítés során összesen huszonnyolcezer oldal irat és hétezer ötszáz órányi lehallgatási anyag keletkezett, több mint háromszázszor rendelték el titkos adatok beszerzését, valamint hetvenhat, más ügyekben körözött gyanúsítottat fogtak el. A rendőrség továbbra is Hajdú Lászlót és Kaiser Edét gyanúsítja.


Fókusz

Lukács András
A járvány visszatér

Úgy tűnik, Kína minden télen tartogat a világ számára valamit, ami miatt világszerte riadóztatni kell a virológusokat és az egészségügyieket. A tavalyi évben az atípusos tüdőgyulladás (SARS) okozott nem kis riadalmat, mivel úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg. Időközben szerencsére kitavaszodott, és a járványt sikerült megfékezni, az elmúlt hetekben azonban újabb járvány robbant ki a térségben, amely azzal fenyeget, hogy világjárvánnyá növi ki magát. Az eseményeket figyelve valószínűnek látszik, hogy lassan el kell fogadnunk az influenzajárványra vonatkozó két alapszabályt. Az első: lesz influenzajárvány. A második: Kínából fog elindulni.


Major Nóra
Még az idén adócsökkentés

Kiélezett ellenzéki figyelem várta Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelöltet a költségvetési bizottsági meghallgatáson. A honatyák nem kevesebb mint nyolc órán át faggatták a jelöltet, de a maratoni meghallgatás sem hozta meg számára az eredményt: csak a kormánypártiak találták a pénzügyi tárca vezetésére alkalmasnak Draskovicsot. Ez azonban nem állja útját a február 16-ai miniszteri eskütételnek. A meghallgatáson nem derült ki, pontosan honnan veszi el a kormány a szükséges 120 milliárd forintot, annyi viszont kiderült, hogy hat százalék körül lesz az idén az infláció, és tavasszal adócsökkentési javaslat kerül a Tisztelt Ház elé, így elképzelhető, hogy még az idén könnyebbé válhat az adóteher. 


Busa Viola
Befejezett állóháború

Tavaly május óta dúlt a háború a BBC és a brit kormány között a David Kelly nevével fémjelzett ügy kapcsán. Nyolc hónap után a Hutton-jelentés tett pontot a csatározás végére, jóllehet korántsem úgy, mint azt sokan várták volna. A február elején közzétett dokumentum megállapításai heves reakciókat váltottak ki a sajtóban és az ellenzék körében egyaránt, ám a mérsékelt elemzők arra figyelmeztettek: sem a kormánynak, sem a BBC-nek nem áll érdekében, hogy az ügy még sokáig napirenden maradjon.


Gazdaság

Kovács Tamás
Sok kicsi sokra megy

Az adóbevallások hajrájában újra dönthetünk, melyik egyház, illetve alapítvány számára ajánljuk fel adónk 1+1 százalékát. Az 1+1 százalékos felajánlás kapcsán egyes közhiedelmek ellenére nem kell az adózóknak még mélyebben a zsebükbe nyúlni és saját pénztárcájuk terhére jótékonykodni. Ellenkezőleg, az adóév során keletkezett és az adóhatóságnak már befizetett, vagy éppen a bevallással együtt befizetendő adó felhasználása felől dönthetünk. Az állam tehát lemond hatalmi pozíciójának erről a kis szeletéről és megengedi az adózónak, hogy az év során keletkezett személyi jövedelemadójának 2 százalékáról, annak felhasználásáról önmaga rendelkezzen. Sok kicsi sokra megy, mondja a közmondás, ami különösen igaz az 1 százalékos felajánlások esetében. 


Munkatársainktól
Alternatívák az energiatermelésben

Napjaink egyik leggyakrabban felmerülő témájává vált hazánk energiaellátásának a helyzete, az energiaellátás biztonsága. Nem véletlenül, hiszen csupán az elmúlt év nyarán több esetben is előfordult, hogy a legfejlettebb országok városai, egyes térségei is átmenetileg áram nélkül maradtak. Ezeken a példákon keresztül láthattuk, mennyire törékennyé válhat még a gazdaságilag legfejlettebbek közé tartozó országok energiaellátása is. Hazánkban külön nehézséget okoz a korszerűtlen, úgynevezett szenes erőművek napjainkban indult „leselejtezése”, azaz bezárása, amely miatt a szakértők szerint zavarok állhatnak be az áramellátásban. 


Tamás Gergely
Csúcsra járó kamatok

Amint azt lapunk múlt heti számában nyilatkozó elemzőktől megtudhattuk (. Hetek, 2004. február 6.), a magyar bankok rég nem látott mértékű betéti kamatokkal próbálják magukhoz csábítani a kisbefektetőket. Ennek oka alapvetően a jegybanki alapkamat 2003. november végi drasztikus emelése, illetve ennek továbbgyűrűzése a kereskedelmi bankok hitelezési és forrásgyűjtési gyakorlatába.


Héder Mónika
Örömtelen munkavégzés

Már a németek sem a régiek - legalábbis ez a meglepő eredmény tükröződik a potsdami Gallup vállalati tanácsadó cég és a német Focus magazin év elején készített felméréséből, amely a német dolgozók munkavégzését vizsgálta. Eszerint a németeknek csupán 12 százaléka elkötelezett a munkaadója felé, és dolgozik teljes odaadással. A dolgozók 70 százaléka azonban elkeseredett és kiábrándult, munkájának elvégzését kizárólag a megélhetés motiválja. Több szempontból is aggasztó és kijózanító mindez, ugyanis a németek hiányzó munkakedve évente 250 milliárd euró veszteséget okoz gazdaságuk számára, illetve a lanyhuló munkavégzés a kiélezett versenyben az USA gazdaságával szemben is hátrányt jelenthet, ahol „a keményen dolgozók” aránya eléri a 30 százalékot.


Kardos Anikó
Zuhan a Richter a gyorsjelentés után

Felfelé korrigáltak a világ részvénypiacai előző heti esésük után, miközben a dollár gyengülése tovább folytatódott, történelmi mélypontra juttatva a zöldhasút az euróval szemben. Az angol jegybank 25 bázisponttal 4 százalékra emelte irányadó kamatlábát, az Európai Központi Bank viszont változatlanul hagyta az eurózónáét. A piacokat jellemzően a vállalati hírek mozgatták, az Ericsson három év után először számolt be nyereséges negyedévről. Pozitív meglepetéssel szolgált a British Airways, az Aviva biztosító tavalyi eredménye is, és drágultak az amerikai kiskereskedőlánc, a Wal Mart részvényei is, miután a januári értékesítési adatok kedvezőbben alakultak a vártnál. 


Háttér

Csizmadia Ervin
Főpróba

Magyarországnak „új” kormánya van. Vagy helyesebb, ha úgy fogalmazunk: Medgyessy Péter miniszterelnöknek van „új” kormánya.  A külső szemlélő számára ugyanis úgy tűnik, hogy a kormány eddigi pályafutása azért is volt olyannyira ellentmondásos (hogy ne mondjam: kudarcos), mert a miniszterelnöknek egészen egyszerűen nem volt egy iránta kellőképpen lojális és támogató, kormányon belüli hátországa.


Tihanyi Péter
Új alkotmányt és új szövetséget

- Ott még nem fordult elő. Utána a kollégámnak vagy a férjemnek a telefonba. Nem bánom, és nem is szégyellem, hogy ilyen vagyok. Ez azt jelenti, hogy vannak érzelmeim, hogy nem vagyok pókerarcú, és nem vagyok műanyagból. Őszintébb pillanataimban elgondolkozom azon, jó irányba megyek-e. Van-e elég bátorságom, hitem és hitelem ahhoz, hogy elfogadjam és felvállaljam a sors adta kihívásokat? Eddig tiszta a lelkiismeretem. 


Munkatársunktól
Az agrárkerekasztal veszekedő lovagjai

Négyszögletű kerekasztalnál gyűltek össze az FVM által kiválogatott, az agrárium irányításában magukat kompetensnek mondó szervezetek, hogy megalkossák az agrárágazat közép- és hosszú távú stratégiai tervét. A kerekasztal létrehozását Dávid Ibolya kezdeményezte, a válságba került ágazatok és termelők megmentése érdekében. Az EU-csatlakozáshoz közeledve több ágazatban komoly piaci és finanszírozási problémák alakultak ki. Ennek okai, hogy a sertés-, a baromfi- és a tejágazatban a termelők csak önköltség alatt tudnak értékesíteni. Várható több mint kétszáz élelmiszer-ipari feldolgozó bezárása. Az intézmény- és informatikai rendszer csúszása miatt még mindig nem ismertek az idei agrártámogatási lehetőségek, ezért a termelők üzleti tervet sem tudnak készíteni, ami mind a SAPARD, mind az uniós vidékfejlesztési támogatások, mind a banki finanszírozás megszerzését ellehetetleníti. A kialakult helyzet leginkább a családi kisgazdaságokat veszélyezteti. Őket támogatta javaslatával az MDF.


Vagyim Arisztov
A sakkjáték virtuóza

Lilienthal Andor 1911-ben született Moszkvában, ahol szülei akkoriban dolgoztak. Tizenöt éves korában szabászvizsgát tett, tizenhat évesen pedig, a maga számára is váratlanul, fanatikus sakkrajongóvá vált. Minden ismert sakkos már jóval előbb megismerte a játék rejtelmeit, mint Lilienthal. Úgy tűnt, semmi esélye nincs jelentős sikerek elérésére a sakk világában, ez azonban nem így lett. Célja elérésének érdekében viszont fel kellett adnia minden addigi tervét, és professzionális játékossá kellett válnia, egynek azok közül, akik európai kávéházakban pénzért sakkoztak a napi betevőért. 


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Ma is botrány

Néhány hónappal ezelőtt még meglehetősen költséges bukásnak készült, ma - két héttel a bemutató előtt - az év első kasszasikerének jósolják. A Reuters hírügynökség jelentése szerint bibliai témájú film iránt még soha nem volt ekkora előzetes érdeklődés. Úgy tűnik, a Mel Gibson Jézus-filmje körüli viták és gyanakvások nem ártottak, sőt jó reklámnak bizonyultak, hiszen az amerikai filmszínházak már a kora hajnali nyitásra készülnek, és a filmet támogató evangéliumi keresztények egész mozikat béreltek ki előre. Alighanem mégis jó üzlet lesz Mel Gibson számára a The Passion of Christ (Krisztus szenvedése) című film, amelynek teljes forgatási költségét - közel ötmilliárd forintnyi összeget - saját zsebéből fizette. A film körül hónapokig folyó vita, melynek során nevezték antiszemitának, sértőnek, de a legenyhébb esetben is ellentmondásosnak, kiváló reklámot jelentett a Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását feldolgozó alkotásnak. Hogy valójában milyen is lett, azt egyelőre csak néhány kiváltságos újságíró és VIP néző beszámolóiból lehet tudni. Véres és erőszakkal teli - mint Jézus keresztre feszítése maga, ebben aligha haladhatja meg a valóságot -, ugyanakkor látványos és megrendítő. 


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Az alagút nem ért véget

Február 9-én gyásznapot tartottak az orosz fővárosban: ekkor temették a legutóbbi merénylet első azonosított 38 áldozatát. Összesen 122 sérült van, akik közül 24 ember állapota súlyos, 14-é életveszélyes, vagyis a halálos áldozatok száma elérheti az ötvenet is.


Márer György, New York
Kérdőjeles döntések

Amióta a múlt hónapban lemondott David Kay, az Irakban tevékenykedő amerikai fegyverzet-ellenőrző csoport vezetője, szinte állandó jelleggel folyik a vita arról, vajon miért túlozta el a Bush-kormány a hírszerzési adatokat, illetve, hogy azok helyesek és megbízhatóak voltak-e. 


Hetek-összeállítás
Se kipa, se fejkendő

A francia nemzetgyűlés alsóháza elsöprő többséggel, 494:36 arányban megszavazta azt a törvénytervezetet, mely betiltja az alap- és középfokú állami iskolában a vallási jelképek - így az iszlám fejkendő, az izraelita kipa, a kereszt vagy éppen a vallási előírásból viselt szakáll - viseletét. Az államfő javaslatára a kormánykoalíció által előterjesztett törvényjavaslat kiváltotta a vallási, elsősorban iszlám szervezetek és számos társadalmi szervezet tiltakozását, mondván, hogy az kirekesztő jellegű.


Morvay Péter
Bármi megtörténhet

Bár egyes amerikai közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a demokraták reménybeli elnökjelöltje, John Kerry beérte népszerűségben George W. Busht, korai még az európaiak reménye, hogy a novemberi választások után új lakója lesz a Fehér Háznak: „Minden idők legfeszültebb és legizgalmasabb kampányában még bármi megtörténhet” - mondta Gayle Tzemach, az egyik vezető amerikai televízió, az ABC News producere, aki a héten egy videokonferencia keretében Washingtonból beszélgetett magyar újságírókkal. A Hetek kérdésére Tzemach elmondta, hogy a kampányban Bush elnök mellett szólhat az, hogy még azok közül a demokrata szavazók közül is sokan rokonszenves és tisztességes embernek tartják, akik politikájával nem értenek egyet.


Négykeréken

Király Sándor
Szorít-e az olasz csizma?

Az olaszok autós nemzetté tételében elévülhetetlen érdemeket szereztek az 1955-ben piacra dobott 600-as, majd az 500-as farmotoros, tojás formájú kisautók, melyekből együttesen mintegy 6,5 millió darabot gyártottak. A Fiatnál mindig is tudták, hogyan kell az olcsón és nagy sorozatban előállított gépkocsikkal kielégíteni a tömegigényeket - a Pandával ezt a hagyományt folytatják tovább. 


Király Sándor
Jelek titkai

A legmerészebb francia autógyár, a Citroën névadójának pályafutása egy általa konstruált fogaskerekes hajtóművel kezdődött. A spirálhajtómű nemcsak az autóiparban vált népszerűvé, hanem a hajóknál is, például ilyet építettek be a szerencsétlenül járt Titanicba. A Citroën autók jelképe máig is - emlékeztetőül a kezdeti időkre - egy kettős V alakú fogaskerék.


A hónap képe

A magyar utak minőségével semmi baj nincs! (A nyolcvan évvel ezelőtti amerikai állapotokhoz képest)


Riport

Izing Antal
Meghirdetjük a nulla komfortot

Tolnai dombok között igyekszünk Regölybe, sűrűfalvas vidéken, ahol az ember autózás közben könnyen esküszik: majd tavasszal kerékpáron visszatér. Még az utat is eltervezi, azt mondja magában az utazó, Pincehelyig vonattal, tíz doboz olajos hal, pénz csak friss kenyérre, vonatjegyre, innivalóra, egy-két kiadósabb evészetre kell, mondjuk a vegyesboltok lépcsőjén elköltve, végén jégkrém, közben köszöngetve a helyieknek, mígnem elpilledünk, onnan pedig kezdődhet valami ugyanolyan, mint amit kamaszkori tekergésként őriz az emlékezet. Regöly pedig tényleg szép kis falu, kanyargós belső utakkal, dombokon, lankák oldalában művelt földekkel. 


Sport

Erdei L. Tamás
Amikor az Oroszlán elvonul

Mély szomorúsággal kell tudomásul vennünk a legnagyobbak egyikének múlt heti döntését: Lennox Lewis, a vitathatatlan bajnok (Undisputed Champion of the World) végleg elhagyja a csatateret. Rocky Marciano 1956-os visszavonulása óta a Brit Oroszlán az első aktív nehézsúlyú világbajnok, aki önszántából hagyja el a ring világát. 


Varga József
Gretzkyék az álomcsapatban

Az 54. NHL All Star-hétvégének, az észak-amerikai profi jégkorongliga szezonfelező Kelet-Nyugat-gálájának idén az „ikerváros”, Minneapolis/St. Paul adott otthont. A St. Paul-i Xcel Energy Centerben lebonyolított rendezvény iránti érdeklődés minden képzeletet felülmúlt. Minnesota államban korábban sohasem rendeztek még mérkőzést 19 434 néző jelenlétében.


Szabadidő

Kánai András
Fesztelen körkép

Revüországban élünk. Akár rossz, akár örömteli ér bennünket, rögvest dalra fakadunk, egy-két sanzon még a komor égaljából is hajnalpírt fakaszt - talán ez a mondanivalója a Magyar Vándor című új magyar filmnek, melynek hivatása a közönség csalogatása a honi filmek irányába.


Erdei Judith
Tavaszhozó Valentin-nap

Egy újabb alkalom nyílt a szeretet és a szerelem kifejezésére, valamint a féktelen költekezésre. Most már a karácsony mellett - ha máskor nem is - Valentin napján elmondhatjuk, elénekelhetjük, vagy elszavalhatjuk felszínes vagy mély érzelmeinket. Bár a Valentin-nap még nem számít piros betűs ünnepnek, a hozzá kapcsolódó történet ókeresztény gyökerű, angolszász hagyományokkal és római pogány istenekkel fűszerezve. A rendszerváltás óta a magyarok is különös lelkesedéssel készülnek február 14-ére.


Színes

Ez már Nagy-Britannia?

„Kicsit csodálkoztam rajta, hogy ilyen hosszú utat tettek meg, és azt sem tudják, hogy hol vannak” - fejezte ki értetlenkedését Karen France, a Belfort közelében található Purty Lodge Hotel fiatal alkalmazottja, miután két csapzott külsejű fiatalember nekiszegezte a kérdést: „Ez már Nagy-Britannia?” 


DUMA PLÁZA

Az állam megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja. (graffiti)


Ausztrál teveimport a Közel-Keletre

Hihetetlen piaci rést fedezett fel egy ausztrál exportőr cég: vadon élő tevéket adnak el a Közel-Keletre, a sivatag vándorainak őshazájába.


Tehénke a bankban

A tehén - polgári nevén Paula - egy esküvői előadás szereplője lett volna, ő azonban másképp gondolta. Amikor gazdája nem figyelt rá eléggé, fogta magát, és ellógott. Sokáig nem találták az aktív jószágot, végül egy közeli bankintézetből riasztották a gazdát, hogy Paula éppen a pénzfiókban jár. 


Szaddám rejtekhelyének sorsa

A Bagdad északi részén fekvő Adwar nevű faluban található üreget és a kunyhót, melyben az iraki diktátor december 13-ai elfogásáig rejtőzködött, most lehet, hogy lebontják. 


A nemek és a fájdalom

Gondoltak már arra, hogy ha nőtől kapnak ugyanolyan erejű pofont, az kevésbé fájdalmas, mintha férfitól kapnák? Márpedig ez így van - legalábbis ezt állítják a londoni Westminster egyetem kutatói. A kutatás vezetője szerint mindennek oka az, hogy az emberek tudat alatt nem is számítanak akkora fájdalomra, ha a pofon egy hölgytől érkezik.


Apák új szerepben

Egy nemrégiben készített brit felmérés szerint a fiatal apák háromnegyede szeretné feladni állását annak érdekében, hogy otthon maradhasson gyermekeivel. A kétezer angol felnőtt körében végzett kutatásból kiderül, hogy a 18 és 29 év közötti apák 71 százaléka a családdal való otthon maradást választaná, amennyiben ezt anyagi lehetőségeik megengednék.


Mi van a képen?

1. Új reklámfogás a Hortobágyon, Bugacspusztán. 2. Sztrájk az Egér a Marson című science fiction animációs film forgatásán. 3. A Spirit marsjáró által készített, titkosított felvétel


Vélemény

Peremiczky Szilvia
Iszlám – a háború és a remény

Magyarországon se szeri, se száma a Közel-Kelettel foglalkozó újságíróknak, értelmiségieknek, akik véleményformáló szerepet töltenek be Izrael és az iszlám világ történéseivel kapcsolatban. Azonban az orientalista, hebraista szakmán kívül a publicisták, szakértők zöme - tisztelet néhány felkészült kivételnek - a nemzetközi sajtó meglehetősen szűk anyagából meríti információit, ami pedig a történeti-kulturális hátteret illeti, komoly alapművek hiányoznak a köztudatból és persze a könyvesboltokból. Az orientalisztikát Magyarországon szinte csak Edward W. Said szélsőbaloldali szemléletű munkái jelentik, miközben alig-alig tűnnek fel olyan szaktekintélyek nevei, mint Daniel Pipesé, vagy a Hetek múlt heti számában idézett, a tudományág doyenjének tartott angol származású Bernard Lewisé (. Hetek, 2004. február 6.), akinek egyszerre több könyve is ott sorakozik a nyugati könyvesboltok polcain.