Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 4. szám, 2004. január 23

Belpolitika

Somorjai László
A polgári körök négyszögesítése

Orbán Viktor ex-miniszterelnök a polgári körökhöz címzett körlevelében úgy fogalmazott, hogy „szándékos és aljas provokáció” történt, amikor a Tilos Rádió előtt rendezett tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót. Mivel a rendőrségi vizsgálat még folyik, egyelőre nem lehet megállapítani, van-e realitása Orbán állításának.  A fideszes politikust fenyegető presztízsveszteség azonban minden esetben elkerülhetetlen: ha tényleg provokáció történt, akkor azért kínos az ügy, mert világossá vált, hogy az utcára vitt politika ellenőrizhetetlen és kiszámíthatatlan, mostantól kezdve „bármit” meg lehet tenni a polgári körök nevében. Ebben az esetben Orbán politikai előre látása kapna elégtelen osztályzatot, hiszen jóhiszemű köreiről kiderült: védhetetlen céltáblák. 


Munkatársunktól
Veszélyes üzem

Az elmúlt napokban több országos politikus, köztük Medgyessy Péter miniszterelnök is életveszélyes fenyegetéseket kapott. A kormányfő őrzését megerősítették, azonban a „szimpla” politikusoknak csak különleges esetekben jár személyi védelem. Ugyanakkor a fenyegetések túlnyomó része biztonsági szempontból „komolytalannak” mondható.


Sz. F. – H. Zs.
A térerő legyen velük

„A szocialista párt elnöksége Medgyessy Péter részvételével folytatott hétórás vita után egyhangúlag döntött az EU-választási lista vezetőiről.(...) Az elnökségi ülésen végig részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök, aki minden programját lemondta emiatt. Horn Gyulát eredetileg nem hívták meg az elnökségi ülésre, de menet közben az elnökség számára egyértelművé vált, hogy szükség van rá. A volt miniszterelnök kora délután csatlakozott az ülés résztvevőihez. Információink szerint az elnökségi ülés végig konstruktív hangvételű volt. Szinte minden jelen lévőt meglepett Lévai Katalin jelöltsége. Értesüléseink szerint Horn Gyula irányítja politikailag a kampányt, és részt vesz majd a párt választási bizottságának ülésein is.” - adta hírül a Népszabadság szerdán, „Kovács, Horn, Lévai - a szocialisták döntöttek arról, kik vezetik az európai parlamenti választási listájukat” című cikkében.


Munkatársainktól
Önjelölt védőszentek

„Nem szokatlan, hogy a gúny, a megvetés vagy a gyűlöletkeltés éppen keresztény, keresztyén egyházaink tagjait és értékrendjét támadja, kívánja megsemmisíteni” - reagált a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott „kiirtanám az összes keresztényt” kitételre közleményében Seregély István, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke és Szebik Imre evangélikus elnök-püspök. Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy valóban üldözés alatt áll-e a kereszténység, illetve valamely „történelmi” képviselője Magyarországon, meg kell-e védeni e miatt, s ha igen, kinek és milyen eszközökkel? 


Életmód

Dr. Galántai Rita
Vírusok, az örök túlélők

Bár már hetek óta riogatnak minket az influenzajárvánnyal, szerencsére eddig nem következett be. Ám még nem lélegezhetünk fel, hiszen az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján elmondható, hazánkban leginkább februárban támad az influenzavírus. Cikkünk a lehetséges védekezést és a vírus támadási szokásait tekinti át. 


Fókusz

Mészáros István László
A Károli-vitáról

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara kizárt egy lelkészképzésben részt vevő, a homoszexualitását nyíltan vállaló hallgatót. A kari tanács teológiai állásfoglalásában is elítélte a homoszexuális életmódot. A kizárt hallgató bírósághoz fordult az egyetem döntése ellen. A Háttér Társaság a Melegekért Egyesület szintén perrel fenyegette meg a református egyetemet. Az esélyegyenlőségi miniszter asszony és az oktatási miniszter elítélte és alkotmányellenes diszkriminációnak minősítette a kizárást. Az egyetemi ügyből országos vita támadt, amelynek további lökést adhat, hogy január 27-én érvénybe lép az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény. E törvényről a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára kijelentette, hogy a legteljesebb mértékben sérti az egyházak autonómiáját, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak ellene. 


Gazdaság

Kovács Klára
Hálátlan hálapénz-rendszer

Az egészségügy reformjáról sokan sokat beszélnek, de a gyakorlatban eddig nem sok minden valósult meg. Az új pénzügyminiszter első lendületében újfent kilátásba helyezte ezt a nemes célt, s egy internetes honlap keltette botrány olyan témára terelte a figyelmet, amely évtizedek óta tabu: az úgynevezett hálapénzre. A Rákosi-éra óta megcsontosodott és íratlan szabállyá vált rendszert mindenki ismeri, de eddig szinte elképzelhetetlen volt erről nyíltan, a médiában, sőt miniszteri támogatással szót ejteni. Talán e tény már önmagában is reformnak tekinthető… 


Munkatársunktól
Szárnyaszegett Hajdú-Bét

Az év eleje megszülte az első óriáscsődjét: csődbe ment az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozó vállalata, a Hajdú-Bét Rt. A 3500 főt foglalkoztató cég hosszú hónapok óta nem fizet a termelőknek, mire tüntetésekkel, demonstrációkkal válaszolnak az érintettek. A cég összeomlására a Bábolna Rt. lépett, így jött létre Európa legnagyobb baromfifeldolgozó cége.


Kalmár Erika
EU-pénzek – szabad a pálya

Kisebb késéssel január 15-én a Parlamentben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Medgyessy Péter miniszterelnök ünnepélyesen kihirdették a Nemzeti Fejlesztési Terv első pályázatait, melyek keretében a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál összesen mintegy 40 milliárd forintra lehet pályázni. Az Európai Unió tagjaként Magyarország jogosulttá válik az unió fejlesztési támogatásainak igénybevételére, melyeket a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap nyújtanak.


Kardos Anikó
Rekorderedmény várható az OTP-nél

Mérsékelt emelkedést mutattak a héten a világ vezető részvénypiacai. Az Amerikából érkező makrogazdasági hírek vegyes képet mutattak ugyan, de a vállalati szektorból érkező, a vártnál jobb negyedéves eredmények a pozitív irányba billentették a mércét. A Dow Jones komponensei közül a várakozásoknál jobban teljesített a Citigroup, a 3M, a General Motors és a Johnson&Johnson is. 


Háttér

Lukács András
Holdversenyben

Újabb űrkorszak készül - ez látszik az elmúlt hét és bővebben az elmúlt év eseményeiből. A múlt héten jelentette be ugyanis George W. Bush az új tervet, mely szerint az elkövetkezendő évtizedekben az Egyesült Államok bázist hoz létre a Holdon, majd űrhajókat küld a Marsra. A bejelentés majdhogynem várható volt annak a megnövekedett űrtevékenységnek a tükrében, amelynek tanúi lehettünk az elmúlt évben, amikor négy szonda indult útnak a Mars felé, egy a Holdra, Kína pedig nekilátott saját űrprogramja megvalósításának. Fantasztikus kilátások - de nem kevésbé fantasztikus a múlt sem, amelynek eseményeit már majdnem elfelejtettük az eltelt hosszú idő miatt. 


Pécsi Tibor
A négy szégyenletes törvény

Január 18-án emlékeztek meg Budapesten a gettó felszabadulásának 59. évfordulójáról. A Dohány utcai zsinagógában tartott megemlékezésen Kardos Péter főrabbi elmondta: a túlélők és az utódok „gyógyíthatatlanul és örökölhetően” reménykednek akkor is, ha látniuk kell a pesti utcán a magukat Szálasi-utódnak valló nyilasegyenruhásokat, és újra szól a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletdal, a gyűlöletvers. A holokauszt nem azonos az 1920 és 1942 között hozott négy zsidótörvénnyel, és nem is azokkal kezdődött. A parlamenti szavazásokat megelőzte az antiszemita uszítás a korabeli sajtóban, értelmiségi műhelyekben, egyetemi és vallási szervezetekben.


Hit és értékek

Benke László
Kincskereső főrabbik

II. János Pál zsidó és mohamedán vallási vezetőket, protestáns egyházi elöljárókat valamint egyháza bíborosait látta vendégül a Vatikánban szombaton megtartott komolyzenei koncerten. Az „ábrahámi” világvallások megbékélését szolgáló találkozó nyitányaként az egyházfő pénteken - eddig példa nélkül álló módon - magánkihallgatáson fogadta Izrael mindkét főrabbiját. A pápai kihallgatást izraeli részről fokozott várakozás előzte meg, római útjuk előtt ugyanis a főrabbik kifejezték abbéli reményüket, hogy engedélyt kapnak a Vatikán föld alatti régiséggyűjteményeinek átkutatására, ahol meggyőződésük szerint meg tudnák találni a Titus által i.sz. 70-ben hadizsákmányként Rómába szállított hatalmas arany menórát és a harcok során megsemmisült heródesi templom más kincseit.


Interjú

Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Csak a szakadék maradt


Tihanyi Péter
Beszélgetés Vitray Tamással, a tévézés nagy öregjével

„Ha valaki szemében megcsillan egy éppen megszülető gondolat vagy némi irónia, és fölvonja a szemöldökét, az legalább akkora mozgás egy közeli képen, mintha a monitor két sarkából elindulna egy-egy hadsereg, és középen összecsapnának.”


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Bush: Amerika felelős

Éppen tíz hónappal a következő amerikai elnökválasztás nagy napja előtt George W. Bush elnök helyi idő szerint kedden este megtartotta szokásos év eleji, az ország helyzetét értékelő beszédét. Nagy feltűnést keltett, hogy Bush beszédében védelmébe vette a házasság hagyományos formáját, és elutasította az annak módosítására tett jogi próbálkozásokat.


Bugár Árpád, Pozsony
Elfogytak Mikulás támogatói

Szlovákiában újabb szakaszába ért a hónapok óta tartó kormányválság. A héten úgy kezdte januári ülését a törvényhozás, hogy a 150 tagú testületben a kormánykoalíciónak mindössze 68 képviselője van. Szakértők szerint Mikulás Dzurinda kormányfő napjai meg vannak számlálva.


Hetek-összeállítás
A keleti fal

A biztonsági kerítés építése a legdrámaibb változás Jeruzsálemben a hatnapos háború óta - állapította meg az Izraeli Tanulmányok Jeruzsálemi Intézetének (JIIS) tanulmánya. A dokumentum leszögezi: a főváros körül épülő fal a terrorista akciókra adott válasz, alapvető önvédelmi eszköz, tehát megépítése indokolt. Ugyanakkor a teljes falnak ez a legkomplikáltabb része, hiszen mind a fővárosban, mind annak környékén jelentős demográfiai változásokat eredményezhet.


A belügyminiszter elnöknek készül

A Raffarin-kormány erős embere folyamatos mozgásban van, amióta elkezdte politikai pályáját. „Fáradhatatlan, mint egy rugó. Ha nyomás alá kerül, azonnal kipattan. Robban, vihart kavar, úgy a képernyőn, mint a valóságban. Mindenütt ott van, senki nem tudja megállítani, csak a - politikai - halál. Túl ambíciózus, túl erős. Veszélyes figura” - írja az apai ágon magyar származású Nicolas Sarkozyről a francia sajtó. Politikai ambíciói megvalósításában könyörtelenül halad előre, a fair play szabályai számára ismeretlenek. Tudják ezt róla támogatói és ellenfelei, ezért elnöki ambíciói - ahogy azok egyre inkább világossá és agresszívvé válnak - legalább annyi embert aggasztanak, mint amennyit lelkesítenek.


Riport

Hajdú Sándor
Koldusopera

A 2004. májusi európai uniós csatlakozás sokak szerint átrendezi Európa életét. Nemcsak a külső országokból érkező migráció jelent óriási kihívást az uniónak, hanem a csatlakozó országok és a csatlakozásra várók tömegei indulnak a „Dolce vita” reményében Európába. Vannak azonban olyanok is szép számmal, akik már bejárták Európa rögös útjait. Írásunk egy román, tinédzserkorú fiúval készült, aki tízévesen már a nyugati nagyvárosokban koldult.


Sport

Erdei L. Tamás
Madár világbajnok

Ujjongó örömmel írja le az újságíró ezt az egyszerű tőmondatot. Íze van ennek a mondatnak, belülről simogat, mint egy falat kalács. Mint ahogy az köztudott, Erdei Zsolt a múlt szombaton a WBO világbajnoki övét hódította el a mexikói Julio Cézar Gonzaleztől egyhangú pontozással. Ezzel pedig Kovács István és Kótai Mihály után nem csupán a harmadik profi magyar világbajnok lett, hanem az első olyan magyar, aki az aktuális világbajnokot megverve szerezte meg a címet (Kokó és a Tornádó megüresedett címért bokszoltak annak idején). Madár sikere minden vitán felül áll, teljesen tiszta küzdelemben győzött, a WBO pedig a legerősebb világszervezetek közé tartozik, így Zsolt címe minden tekintetben a legértékesebbnek számít. 


Varga József
Roberto Carlos és Ronaldo a Chelsea-be tart?

Brazil és olasz médiaértesülés szerint a Real Madrid két brazil megasztárja, Ronaldo és Roberto Carlos nyáron az angol Chelsea FC-hez szerződik. Az O’Globo napilap információja szerint Ronaldo már tájékoztatta döntéséről Florentino Perez madridi klubelnököt. A londoni klub megduplázná Ronaldo jelenlegi fizetését, s ezt a lehetőséget nem akarja elszalasztani a Fenomeno. Roberto Carlosról egy átigazolási hírekkel foglalkozó olasz internetes oldal írta, hogy a Roman Abramovics orosz multimilliárdos által birtokolt egyletben folytatja pályafutását. A zseniális balhátvéd három évre szóló visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, és már minden kérdésben megegyezett a klub tulajdonosával.


Szabadidő

Megnyílt az állatkerti Akvárium

A tengerek, óceánok színpompás élővilága tárul fel a Fővárosi Állat- és Növénykert Akváriumában, amely alig két hete nyitotta meg újból kapuit a nagyközönség előtt. Az állatkert változatos látnivalói a tengeri világ mintegy kétszáz tarka képviselőjével gazdagodtak. 


Mindhalálig derű

„Csillag a Bocskain” - címmel a héten látott napvilágot Rónai András színművész életrajzi kötete az Aura Kiadó gondozásában. A gazdag életmúltú Rónai, aki a hidegháborús időszakban a magyar-izraeli diplomáciai és kulturális kapcsolatok egyszemélyes fenntartójának számított, 1932-ben született Budapesten, és már tízéves korában Lakner bácsi színházában játszott. 15 éves korában a Valahol Európában című világhírű magyar film Ficsúrját alakította. A 20. század háborúktól tarkított történelme, zsidó származása sajátos élethelyzeteket, szituációkat teremtett számára, melyekről lapunknak adott is beszámolt (Hetek, 2000. április 8.). 


Miből lesz a pástétom?

A gyöngytyúk még nem tartozik legtöbbet fogyasztott szárnyasaink közé, bár a fácánra hasonlító ízletes, sovány húsa és jóval egyszerűbb beszerzése könnyen csábíthatja családtagjainkat a gyöngyöst evők táborába. Egy szép példány kiválasztása után még ne hagyjuk el azonnal a hentes pultját, hiszen a baromfiudvar egy másik tagjára is szükségünk lesz pástétomunk elkészítéséhez - hacsak részben is. 


Színes

Tréfás kedvű jó barát

Újévi meglepetés gyanánt tetőtől talpig becsomagolva találta lakását egy washingtoni fiatalember. A tettet a karácsonyi szünet alatt a lakás őrzésével megbízott gyerekkori barátja követte el ismerősök segítségével, és körülbelül 360 négyzetméter fólia felhasználásával. Nem volt olyan részlet, mely elkerülte volna a lelkes „lakberendezők” figyelmét. Még a WC-papírt is letekerték, befóliázták, majd visszatekerték a gurigára. Nem menekült meg a tulajdonos CD-gyűjteménye, és a perselymalacban talált aprópénze sem. A fürdőszobaszőnyeg kivételével minden egyes négyzetcentiméternyi felület ezüst színben pompázott. Csupán egyetlen könyv maradt becsomagolatlan: Hogyan szúrjunk ki legjobb barátainkkal? (Dave’s Daily)


DUMA PLÁZA

Az ámokfutás a jövő tömegsportja.


Majmok támadásban

Majmok rontottak be Katmanduban az indiai nagykövetségre, és támadták meg a személyzetet. Tönkretették az írószereket, papírokat, és megrongálták az irodai berendezéseket. A dzsungellel körülvett Katmandu legrégibb diplomáciai követségének egyik, az itteniek által pihenőhelyként használt részén is gyermekeket támadtak meg, így a nagykövetség alkalmazottai kénytelenek voltak szakembereket riasztani, hogy amilyen gyorsan csak lehet, távolítsák el az állatokat a követség környékéről is. 


Betiltott hógolyók

Kanadában a hógolyózás helyi szokásnak számít, ennek ellenére a torontói iskolák megtiltották e hagyomány ápolását, annak veszélyességére hivatkozva. Amint Kanada legnépesebb városára leesett az első hó, az iskolák mindent megtettek azért, hogy diákjaikat lebeszéljék a hógolyózásról, és egyéb téli játékokra - például szánkózásra - ösztökélték őket.


Oldások és kötések

Szülői csoportok tiltakozása eredményeként kötési tilalmat vezettek be India egyik legnépesebb államának oktatási intézményeiben, mivel a tanárok sokszor nagyobb figyelmet szentelnek egy pulóver elkészítésének, mint az órákra való felkészülésnek. Az új rendelet múlt év végén lépett érvénybe az általános és középiskolákban, a tanárok nem kis felháborodására. Szerintük semmi kivetnivaló nincs abban - sőt a koncentrálásra még jótékony hatással is van -, ha a szüneteket a tantestület kötögetéssel tölti. A pedagógusok egységes tiltakozást helyeztek kilátásba, amennyiben a helyzet nem változna. (AP)


Számítógép helyett krumpli

Túlzottnak találták egyik vevőjük aznapi reklamációit egy számítástechnikai üzlet dolgozói Kaiserslauternben. A férfi kétszer tért vissza ugyanazon a napon a boltba az árukkal, a vásárolt számítógépek működésképtelenségét kifogásolva. Az első esetben lecserélték a hibás gépet, ám amikor a vásárló újra megjelent, immáron pénzét követelve, gyanút fogtak. Nem kis megdöbbenésükre a két gép és az értékes alkatrészek helyén krumplit találtak. A helyi rendőrőrsön viszont reklamációnak már nincs helye. (World Entertainment News Network)


Tanulni sosem késő

Kimani Ng’ang’a Murage, a Nagy-Britanniával szembeni függetlenségi háború nyolcvanéves veteránja beiratkozott az általános iskolába, hogy megtanuljon olvasni, írni és számolni. Osztálytársai több mint hetven évvel fiatalabbak nála. Az iskolakezdés fő indítéka az volt, hogy a Bibliát akarta olvasni, és meg akarta számolni a jövedelmét. Murage úr, aki mindkét kenyai vezető újság címlapjára rákerült, az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy hosszú távon állatorvos szeretne lenni. A nyugati Eldoret nevű város mellett levő Kapkenduiywa általános iskolájában le is fényképezték iskolai egyenruhában.


Lézeres sajtszeletelés

Legújabb kutatások szerint a sajtszeletelés leggazdaságosabb eszköze nem más, mint a lézersugár. Más helyen talán kicsit furcsának találták volna az ez irányú kísérleteket, ám a sajtjaira büszke Wisconsin egyetemén nagyon is komoly erőfeszítéseket tettek a legoptimálisabb módszer kifejlesztésére. A hagyományos nagyüzemi vágásnál fokozottan kell figyelni a tisztaságra, azonkívül a sajtszeletek gyakran fennakadnak a pengén, így roncsolódnak. A hőlézerezés egyszerűen helyben megsüti a terméket, és kibírhatatlan szagot kelt. A szemoperációknál használt úgynevezett hideg lézerrel azonban sebészi pontossággal metszhető szeletekre a kedvelt csemege. (AP)


Mi van a képen?

3. Szenzációs jégkorszaki leletek a Mammut 2. parkolójában


Showmannek áll McEnroe

Az egykori teniszcsillag John McEnroe a jövőben showmanként igyekszik megkeresni a betevőt. A wimbledoni bajnok ugyanis főműsoridőben fog beszélgetős show-t vezetni az USA egyik vezető csatornáján. A műhold segítségével hazánkban is fogható CNBC-n estéről estére a közélet szereplőit, ismert politikusokat faggat majd, természetesen könnyedebb formában. McEnroe számára egyébként nem ismeretlen a televíziós szereplés, hisz hosszú évek óta milliók számára kommentálja a BBC-n a wimbledoni teniszbajnokságot. ()


Vélemény

Siposhegyi Péter
Nyílt levél Kerényi Imréhez

Rég beszéltünk egymással, de akadnak kapcsolatok, melyeket a közös cél tart egybe, és a cél múltával a kapcsolat is múlik - ezek szerint a miénk ilyen volt. Utoljára akkor beszéltem Veled, amikor a Magyar Dráma Napján szerettünk volna egy gálát tartani a Madách Színházban. Kétmilliót kértél bérleti díjként. Épp annyit, amennyit egy divatbemutatótól vagy egy céges partitól. Bár a Magyar Dráma Napja Madách Imre, az általad vezetett színház névadójának ünnepe, ez akkor már nem érdekelt. Eljutottál a rendezéstől a sikeres ügymenetig. Nagyszerű üzemvezetője lettél egy színháznak, mely pazar gazdasági eredményeket produkált. Mint egy étterem. Vagy egy vegyigyár. Most, hogy egy ciklusra vállalt igazgatói megbízatásodról tizenöt esztendő (azaz három ciklus) után önként lemondtál, ezt hagyhatjuk is. Utódodra Közép-Európa legjobb musicalszínházát hagytad, ez sem kevés. Csupán a programodban nem mondtál igazat. Sok tervezetet olvastam, írtam, társszereztem az elmúlt két évtizedben (e legutóbbi kategóriába tartozik a Tiéd), de beleértve a Lázár-Gáspár-Németh álomtrió időszakának kongresszusi irányelveit is, még soha nem olvastam-írtam-társszereztem olyat, amelyből semmi nem valósult meg, holott minden adott volt ahhoz, hogy egészen megvalósulhasson. Nem ez a baj, Imre. Az, hogy elfelejtettél elnézést kérni. Íróktól, rendezőktől, fenntartóktól, színészeidtől, mindazoktól, akiknek Te nem egy rendező voltál a sok közül, ügyes színházi ember, hanem egy szellemiség színházi vezérképviselője. Ha az ember programot alkot, illik betartani, vagy illik lemondani, vagy illik elnézést kérni, így, ebben a sorrendben.