Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 1. szám, 2004. január 02

Belpolitika

Munkatársunktól
Mindenki megszenvedte

Interjú Csabai Lászlóné kormánymegbízottal, a Nemzeti Lakásprogram Iroda vezetőjével 


Hajdú Sándor, Nagyvárad
Plázázó koldus és királyfi

A város határában Európa-méretű körforgalom fogad bennünket, amelyből hosszas tájékozódás után kiderül, hogy irányváltoztatás nélkül jutunk a centrumba. A régi korok hangulatát idéző belváros útvesztőiben kanyarogva, többször megállva végül útbaigazítanak: Félix-fürdő felé induljanak, onnan már látszik a Lótusz. A Magyarországon már híressé-hírhedtté vált bevásárlóközpont szokatlan látványával valóban uralja a környéket. A kelet-európai diszharmónia teljes. A környéken mindenhol lepattant tízemeletes panelek, és velük szemben a csillogó-villogó pláza. Az építtető Mudura Sándor, Medgyessy Péter barátja. Egyes politikai híresztelések szerint a román üzletember érintett a brókerbotrányban. Fiának magyarországi vagyonát az ügyészség a napokban zárolta. Mudura rendkívül felháborítónak nevezte az ügyészség eljárását és komoly ellenlépéseket ígért. 


Somorjai László
Karácsony az ingyenkonyhán

Több mint egymillió ember él ma úgy hazánkban, hogy a rezsi kifizetése után mindössze 3500 forintja marad havonta. Két-háromszázezer család kizárólag szociális ellátásból tartja fönn magát, félmillió családnak van közüzemi vagy kamattartozása - áll a Szociális Szakmai Szövetség legújabb, országos felmérésében. Kétmillió ember helyzete a gazdasági növekedés ellenére sem javult - sok esetben romlott - az elmúlt években.


Fókusz

Hetek-összeállítás
2004: jön, jön, jön

Az elmúlt év híreiben a legtöbbször előforduló szó - aligha meglepő - Irak volt. Szaddám Huszeinnek tavasszal még csak a szobrait sikerült ledönteni, de ádventi ajándékként maga a diktátor is előkerült egy földalatti üregből. A háború viszonylag kevés, ám a béketeremtés hónapjai fájdalmasan sok áldozatot hoztak Irakban, csak úgy mint a terror szerte a világon. Isztambul, Bombay és Casablanca 2003-ban élte át azokat a borzalmakat, amelyeket Jeruzsálem, Haifa vagy Tel Aviv lakói sok év óta rendszeresen. Az iraki háború és a nemzetközi terror mellett csak epizódszerepet kaphattak olyan további drámai események, mint a Columbia űrsikló tragédiája, a SARS-járvány vagy a nagyvárosokat megbénító áramszünetek. Az iráni földrengés áldozatai is a búcsúzó év veszteséglistáját gyarapították.


Gazdaság

Benke László
N eurós olaszok

Ez alkalommal az euró miatt esett egymásnak Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. A nézeteltérést a miniszterelnök szokásos év végi beszédének a közös valutával kapcsolatos kitételei váltották ki. Berlusconi ugyanis az „eddig igen sok gondot okozott” eurót tette felelőssé az olaszországi áremelésekért, valamint azzal riogatott, hogy az euró-dollár árfolyam kedvezőtlen alakulása hátrányosan érinti az unió gazdaságát. A „Lovag” kijelentéseit belföldi potenciális riválisa, Romano Prodi hazugságnak nyilvánította. Szerinte ugyanis az olaszországi áremelkedések okai nem az euró bevezetésében, hanem sokkal inkább a fegyelmezetlenségben és az ellenőrzés hiányosságaiban keresendőek. Kettejük ellentéte is érzékelteti, hogy a félsziget lakói mennyire felemásan ítélik meg az európai közös valuta 2002. évi honosítását.


Tamás Gergely
Befektetési alapozó

A kilencvenes években tapasztalt töretlen fejlődés után az ezredfordulót követő időszakban a tőkepiacok világszerte meglehetősen bizonytalanná és kockázatossá váltak, s így volt ez a téli forintválság idején is. Emiatt számos, a kockázatra érzékeny befektető ódzkodik attól, hogy pénzét részvényekbe fektesse. Az alacsony kockázatot megtestesítő két legnépszerűbb megtakarítási forma a bankbetét és a különféle állampapírok ( Hetek, 2003. október 17.). Kevesebben gondolnak ugyanakkor arra, hogy pénzüket a hagyományos befektetési formák (bankbetétek, állampapírok, részvények, vállalati kötvények) előnyeit ötvöző befektetési alapokba helyezzék. 


Király Sándor
Autósokk

A 2003. év végi drasztikus forint- leértékelés igencsak felborzolta az autókereskedések és az autót hitelre vásárlók kedélyeit. Az árfolyamveszteséget ellensúlyozva némely márkakereskedés már tavaly árat emelt, vagy áttért a napi árfolyam szerinti értékesítésre.


Héder Mónika
Kommunista maffiózók

A közép- és kelet-európai régió posztkommunista államai egyre inkább a megvesztegetés, a nepotizmus és a mutyizás mocsarába süllyednek. Egy évtizeddel a rendszerváltás után a politikai kultúra nemhogy javulna, hanem drámaian romlik - állapította meg a német Der Spiegel magazin. Václav Havel hajdani cseh elnök szerint az egykori kommunista országokban a politikai hatalom a posztkommunista maffiózók és politikai spekulánsok kezében van. A korrupció drasztikus burjánzása az EU-csatlakozásra váró országokban jelenleg a legjelentősebb fejlődési és felzárkózási akadály. A lap szerint elsősorban azokban az országokban, ahol az egykori marxisták kormányoznak - mint Lengyelországban, Romániában és Magyarországon - az államgépezet működése olyan, mint a régi időkben. Összeállításunk a Der Spiegel cikke alapján készült. 


Háttér

Bohács Krisztina
Szomorkás karácsony-kór

Meghitt, szeretetteljes karácsonyt, boldog, sikeres új évet szoktunk kívánni egymásnak így az esztendő vége felé. Az év legsötétebb napján, december 24-én a jó vacsora, szeretteink társasága, az egymás iránti általános jóindulat, a sok ajándék és a gyertyafény a lélek „felmelegítését” hivatottak elvégezni. Sajnos azonban nem mindenki bizakodó az év végi ünnepeket illetően. Vannak, akik félnek az ünnepektől, a sok teendő, a „kinek nem vettem még ajándékot” érzés nyomasztó teherként ereszkedik a vállakra. Sokak számára pedig a karácsony és a szilveszter egyenesen az év legszomorúbb, legfájdalmasabb időszaka, amikor a magány, a sikertelenség, a családi feszültségek, a szűkölködés vagy a hiány, mint gigantikus rém kandikál ki a karácsonyfa mögül. 


Somorjai László
Boldogságipar és depresszió

Az ünnepek felfokozott hangulata és a másnapi, már-már tapintható depresszió szinte menetrendszerűen, évente visszatérő jelenség az országban. A „téli - évszakhoz kötött - depresszióval” együtt ez lehet átmeneti jelenség, a tartós depresszió azonban betegség. Míg a fejlettebb államokban „illik” a lelki problémák gyógykezelése, sőt, az erre épülő „boldogság-ipar” óriási üzlet, addig itthon a lélek gyógyászata kevesebb tradícióval és több visszafogottsággal bír.


Hit és értékek

Somoskövi Barnabás
Afrika sűrűjében

A Kongói Demokratikus Köztársaság nem tartozik a leglátogatottabb turisztikai látványosságok közé Afrikában. Az Egyenlítő mentén elterülő hatalmas méretű ország azonban nem a látnivalók hiánya miatt nélkülözi a turistákat, hiszen négy olyan nemzeti parkkal is büszkélkedhet, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított, nem beszélve az egyéb látnivalókról. Az egzotikus állat- és növényvilág szerelmeseit sokkal inkább a feszült politikai helyzet riasztja el. Úti beszámolónkból az is kiderül, hogy miért.


Interjú

Nemes Ákos
A birka az ártatlan

- Egymástúl csakugyan. Születésem Hajdúszoboszlón vót, de ahogy mondják is, haláli rongy kölyök voltam, oszt otthagytam az apámat tizenegy éves koromban, azóta vagyok Hortobágyon.


Külpolitika

Széchey Noémi
Pokoli hajnal

Az előzetes számadatok szerint mintegy 20 ezer - egyes becslések szerint akár 30 ezer - ember vesztette életét, és legalább kétszer ennyien sérültek meg annak a földrengésnek a következtében, amelyik péntek hajnalban szinte a földdel tette egyenlővé az Irán dél-keleti részén fekvő Bám városát. A nemzetközi segítséget először elutasító iráni kormány, miután felmérte az évszázad eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófájának súlyosságát, végül kérte és elfogadta a külföldi kormányok és szervezetek által nyújtott segítséget.


Hetek-összeállítás
Karácsony terrorkészültségben

A karácsonyi ünnepnapok több országban is félelemben és fokozott védelmi készültségben teltek el: Londonban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak, az Egyesült Államokban kettes fokozatú terrorkészültséget vezettek be. Merényletet kíséreltek meg Pervez Musarraf pakisztáni elnök ellen, s a spanyol hatóságok még időben hiúsítottak meg egy terrortámadást, amit baszk terroristák Madrid második legnagyobb pályaudvarán akartak véghezvinni. Szaúd-Arábiában pedig robbanóanyaggal megrakott kétüléses repülőgépeket találtak a repülőtér közelében, amelyet öngyilkos merénylők egy brit utasszállítónak készültek nekivezetni. Amerikai hírszerzési információk szerint terroristák célpontja lehet a jövő hónapban első útjára induló Queen Mary luxus óceánjáró is.  A Scotland Yard egész Londonra érvényes terrorfigyelmeztetést adott ki, és minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosított az Egyesült Államok londoni nagykövetsége körül. A brit rendőrség közleménye szerint a szigorítást nem valamely konkrét terrortámadási tervről szóló értesülés indokolta, csupán „az amerikai érdekeltségekkel kapcsolatos, folyamatos biztonsági aggályok” miatti elővigyázatosság tette szükségessé.


Busa Viola
Kadhafi leszerel

Moamer el-Kadhafi, Líbia vezetője a közelmúltban bejelentette: országa felszámolja tömegpusztítófegyver-programját, és kész feltétel nélkül együttműködni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) ellenőreivel. A meglepő lépés nem volt előzmények nélküli, hiszen Washington és London már kilenc hónapja titkos tárgyalásokat folytatott Tripolival a fegyverprogram kérdésében, de sokak szerint a líbiai diktátornak a végső lökést Szaddám Huszein kézre kerítése adta meg. A tárgyalásokat ugyanis Kadhafi az iraki háború megkezdésekor maga kezdeményezte, az egyezség pedig az iraki diktátor elfogása után szinte azonnal létrejött. A döntés világszerte pozitív visszhangra talált, ám néhány szakértő Kadhafival szemben óvatosságra int.


Mondovics L. Gábor
Kísért a múlt

A súlyos belpolitikai válság miatt a hétvégén előrehozott választásokat tartottak Szerbiában. A radikális nacionalista irányzat újra erősödött - igaz, azok száma is jelentősen csökkent, akik az adott szituációban egyáltalán szavazni kívántak. 


Publicisztika

Izing Antal
Légi erő

Kitoljuk a gépet a hangárból. Mihály, a műrepülő válogatott egykori kerettagja bölcs, nyugodt, laza ember, akire a kulacsomat is rábíznám a sivatagban, húzza. Csabával toljuk a gépet a hangárból kifelé. 300 lóerő és erről mindig a robogóm 7,5 lova ugrik be. Az sem gyenge. Ez a gép 260 kilométer per órás utazósebesességre képes. Brassói gyártmány. Négyszemélyes. Bordó és fehér a géptest. Szép. Nekem az összes gép közül ez tetszik a legjobban, ezzel repültem először, ha utasszállítós útjaimat nem számolom. Kényelme: Trabantbelsőé. Utas vagyok, az is maradok. Semmi közöm nincs a repüléshez, csak élvezem. Imádkozni egyszer szoktam - repülés előtt. Éppen azonközben, míg a gépet a hangárból kitoljuk. Gyónni csak azért nem gyónok, mert elég a tökéletes bűnbánat. Már akinek. A kabintakarót a szárnyra húzom. Akkurátusan nyolcrét hajtom. Mert igyekszem magam hasznossá tenni. Közben a hangárkutya, egy gondozott és jó kedvű kis tacskó, amelynek állítólag „Hangár” a rendes neve, és én még sosem láttam Budaörsön, megnyalja a kezem. És sima felszállás Budaörsön, sima a leszállás Tökölön, hála Hangárnak. A torony kiküld balra. Nyugtázzuk, sorakozunk. Hatvan-hetven kisgép vár már a tököli széleken, döbbenetes látvány. Egyedül azt sajnálom, hogy a fiaim nincsenek velem. A füleseken át hatalmas rádióforgalom. Pilóták és utasok a jeges szélben, látom, amint Bessenyei Péter is megérkezik. Odakocogok a kifutón, megnézem az Extráját közelről. Egy barátom interjút készített Bessenyeivel. Ebből tudom: a japán világkupára azért utazott végül keddi napon hétfő helyett Bessenyei, mert a hétfő az ultié. Helyes. 


Riport

Hazafi Zsolt
Acsarkodni tilos

December 24-én az alternatív, közösségi rádiónak nevezett Tilos Rádióban az egyik műsorvezető azt mondta: „Kiirtanám az összes keresztényt”. Ahhoz képest, hogy a nevezett rádió nem annyira hallgatott adó, mégis rekordgyorsasággal óriási botrány dagadt az inkriminált mondatból. A miséken Erdő Péter kérésére a katolikusok a rádiósok lelki üdvéért imádkoznak. Úgy tűnik, hogy a Tilos Rádió kontra Magyar Nemzet újságírói közötti „háború” fajult el odáig, hogy az elmúlt napok jószerével másról sem szóltak, mint mindeddig ismeretlen műsorvezetők kijelentéseiről. 


Siposhegyi Péter
Csak a hülyeség legyen tilos De az nagyon

Az új, alig pelyhesedő esztendőben egyből kettő darab mediatikus tüntetés résztvevője szeretnék lenni. Az elsőn bús emberek gyülekeznének. Amolyan szentkép-mellékalakok. Kezükben a tábla: legyen végre tilos a tilos, meg mindent tiltsunk be. Mint keresztény hívőnek, ott a helyem közöttük, még ha máshol is tiszteljük az emberiség Jézusát. Van egy harmadik módszer, ezt gyakorlom éppen most. Leírom a véleményem mint úgynevezett véleményalkotó értelmiségi. Eszerint előrevetítve a végső konklúziót, szégyellnék olyan szellemi életben részt venni, melyben egy hangzó médiát betiltanak. Ugyanily mértékben szégyellnék egy olyan miliőben, melyben egy ekkora gyalázat után a dolgok úgy mennek egymás után, mintha meg sem állította volna őket senki.


Eljön az ideje leszámolni a vallásokkal

Idén augusztusban New Yorkban egy ENSZ-fórumon Paula Ettelbrick, a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság igazgatója bejelentette, hogy „hamarosan eljön az ideje annak, hogy leszámoljunk a vallásokkal”. Az eseményről, amelyen Kofi Annan, a világszervezet főtitkára is megjelent, a Catholic Family and Human Rights Institute számolt be. Az interneten ( cím alatt) olvasható jelentés szerint az ENSZ-fórumon a megszólalók a katolikus és az evangéliumi keresztény hitet nevezték a homoszexuális programot veszélyeztető legnagyobb kihívásnak. Anthony Appiah, a világhírű Princeton Egyetem professzora feltette a kérdést, hogy a homoszexualitás társadalmi elfogadtatását akadályozó vallásokat „szabad-e korlátozni vagy sem”.


Tihanyi Péter, Kemény Gyula
Monet nem más, csak szem. De micsoda szem
Elképesztő siker a Szépművészeti Múzeumban

Vajon mitől érdekes és vonzó ma is az impresszionizmus? Az ember azt gondolná, hogy már rég lecsengett, sőt kicsit megporosodott ez a stílusirányzat. Eltelt száz-százhúsz év, és íme, ma is zarándokolnak az emberek az impresszionisták kiállításaira Párizstól Londonig mindenhol. A Monet és barátai című kiállítás Budapesten december elején nyílt, és év végéig félmillióan látták. Ezerhétszáz forintos jegyárakkal!!! Az a minőség, amit Monet képvisel, teszi ma is érvényessé a festészetét és emeli a legjobbak fölé, a kiállítótermekben tapasztalható középszerűség és a gyorsan megunt divathullámok mellett. Ez a minőség egy újszerű és bombasztikus színbeli kultúrát, a természet megfigyelésének pontosságát, az ecsetvonások természetességét takarja. A kiállítást Kemény Gyula műgyűjtő, restaurátor barátommal néztem meg. 


Sport

Varga József
A Kismedve a futball trónján

A La Gazzetta dello Sport értesülései pontosnak bizonyultak, a France Football Aranylabdáját az idén Pavel Nedved, a Juventus harmincegy éves középpályása nyerte el. Nedved, a francia Thierry Henryt és az olasz Paolo Maldinit megelőzve végzett az élen. Josef Masopust 1962-es győzelme után ő a második cseh játékos, aki átvehette a patinás trófeát. Az Öreg Hölgynek nevezett egyesület labdarúgóinak sorában pedig a hatodik, aki megkapta ezt a kitüntetést. Előtte Omar Sivori, Paolo Rossi, Michel Platini háromszor, valamint Roberto Baggio és Zinedine Zidane részesült ebben az elismerésben. 


Dany Heatley visszatér a jégpályákra

Elkezdte a korcsolyaedzéseket Dany Heatley, az Atlanta Thrashers jégkorongozója, először azóta, hogy szeptember 29-én balesetet szenvedett. A játékos fizikailag egyre jobb állapotba kerül, és csapatánál bíznak benne, hogy lelki állapota is hamarosan rendbe jön.


Aranyköpések a futball világából

Az év elején vidám perceket szerezhetnek azok az elszólások, amelyek az elmúlt évek során a futballpályák környékén hangzottak el játékosok, edzők vagy éppen riporterek szájából. Az alábbiakban ezekből kötöttünk csokorba néhányat.


Szabadidő

Kánai András
Önkontroll nélkül

A Budapesti Közlekedési Vállalat jegyellenőrei egytől egyig rosszul öltözött, pszichopata egyének - ez legalábbis biztosan kiderül a Kontroll című magyar mozifilmből. Más nemigen. A fiatal, mindössze harmincéves rendező alkotása máig nagy siker. Közönségfilm született, lelkendezhetnénk, mégsem tesszük, és erre jó okunk van. A „magyar filmekkel” szembeni összes előítéletet megerősítő, egyenetlen tempójú, különösebb motivációk nélkül csordogáló mozi először is a trágárkodással hívja fel magára a figyelmet.


Nincs járvány

A múlt hónapban Európa egyes országaiban, köztük szomszédainknál, Romániában és Csehországban is komoly influenzajárványt regisztráltak az illetékes hatóságok. Magyarországon nincs járvány, bár az influenza B vírusát már kimutatták hazánkban, viszont rengeteg influenzaszerű megbetegedés előfordul. A megelőzés érdekében az epidemiológiai központ továbbra is a védőoltást javasolja.


Ínyenc kacsamájrizottó

Előző este hűtőszekrénybe tesszük a két darab tejben ázó, közepes nagyságú, egész kacsamájat. Másnap két megtisztított és apróra vágott hagymát egy evőkanál kacsazsíron üvegesre fonnyasztunk, rádobunk nyolc darab, kis kockákra vágott húsos paprikát. Együtt pirítjuk egy kicsit, majd hozzáadjuk a rizst. Sózzuk, borsozzuk, és beleteszünk egy gerezd pépesített fokhagymát. Ráöntünk 4 dl forró vizet, és kis lángon, gyakori keverés mellett majdnem puhára pároljuk. Egy újabb evőkanál kacsazsíron lepirítjuk a leszűrt, kis kockákra vágott májat, a rizsbe keverjük, és kevés forró vizet öntünk hozzá, hogy épp csak nedves legyen az étel, de az alján ne gyűljön össze folyadék. Fedő alatt, egész kis lángon 5-6 percig pároljuk. Akkor jó, ha majdnem száraz. Villával felkeverjük, reszelt sajtot szórunk rá, és fűszeres paradicsommártást kínálunk hozzá.


Programajánló

Játszani jó! - Történelmi barangolás a játékok birodalmában címmel nagyszabású játéktörténeti kiállítás látható a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. (Budavári Palota E épület; I., Szent György tér 2.) Az utolsó teremben a kicsinyeknek és nagyoknak lehetőségük nyílik arra is, hogy letelepedjenek egy kicsit játszani.


Helyreigazítás

Lapunk novemberi számában rövid írás jelent meg Amway magyar módra címmel. A szerző egy magyar termékeket forgalmazó magyar cég üzletkötő-toborzó módszereit kifogásolta mint a közismert külföldi AMWAY cég rossz minőségű hazai utánzását. Sajnáljuk, ha a cég néven nevezésével bárkit is összezavartunk volna. (A szerk.)


Martin Melisko, Hunya Krisztina
Síparadicsomok Szlovákiában

A szomszédos országokban mára a legtöbb síközpontban elkezdődött a szezon, és a jelentések szerint többségük nagyon jó síelési körülményekkel rendelkezik annak ellenére, hogy ez a tél melegebbnek mutatkozik, mint általában. A téli sportok között az egyik legizgalmasabb és talán legnépszerűbb sportág a síelés, azonban a magyar természeti adottságok nemigen teszik lehetővé, hogy komolyan űzzük ezt a sportot, de legalábbis az ezzel járó izgalmakat és szépségeket teljes mértékben élvezhessük. Magyarországon ugyan vannak sípályák, de még a legmagasabb hegycsúcs is, a Kékestető, mindössze 1014 méter magas. 


Új síközpont Kékestetőn

Új síközpont épül 3 milliárd forintos beruházással Kékestetőn, illetve Mátraházán. A beruházó Mátra Centrum Kft. tervei szerint 2006-ig befejezik a munkálatokat. A világszínvonalú szabadidőközponthoz hóágyúkkal és ülőliftekkel ellátott, közel öt kilométer hosszú sípályahálózat tartozik majd.


Színes

Kukába dobott gyémántok

Hollandok ezrei kotorásznak ezekben a napokban kétségbeesetten a szemétben, kárhoztatva magukat, amiért felületesen nézték át a postájukat. Amszterdam híres a gyémántcsiszoló iparáról, az azonban még ebben a városban is szokatlan, hogy valaki gyémántot kapjon ajándékba, közönséges reklámlevélben, szóróajándéknak álcázva. Johan de Boer ékszerkereskedő cége tízéves jubileumát azzal a nagyvonalú gesztussal szerette volna megünnepelni, hogy négyezer vásárlójának karácsonyi üdvözlőlapot küldött. Kétszáz borítékot kibélelt egy kis kővel is - gyémánttal, illetve a bizsukhoz használt, a gyémánthoz igen hasonló cirkóniával. A nagyvonalú ajánlat arra kérte a vevőket, hozzák vissza a képeslapot. Akinek igazi gyémánt volt a borítékjában, megtarthatja, a bizsut pedig igazira cserélheti be - ígérte. Hatvanezer dollárt költött az akcióra. Csakhogy nem számolt az emberek lustaságával, közönyével és a reklámlevelek iránti utálatával. Miután mindössze harmincan hozták vissza a levelet, Boer felhívta néhány törzsvásárlóját, és így jött rá, hogy azok bizony egyszerűen kidobták a borítékot. Elmondta egy újságban, mennyire sajnálja, hogy ilyen naiv ötlete támadt. Azóta nála jobban már csak a pórul járt címzettek sajnálkoznak, és heves, ámde már fölösleges kutatásba kezdtek a kukában. (BBC)


DUMA PLÁZA

Az új évet törölték, megkerült a régi. (Graffiti)


A nagy ugrás

Egy késő őszi napon - miután az út túloldalán leparkolt - megtette élete eddigi leghosszabbnak tűnő sétáját, majd átlépett a kovácsoltvas korláton, és a Niagara legnagyobb vízesésénél, a Patkónál a mélybe vetette magát. A magasságtól félő, negyvenegy éves Kirk Jonest - miután túlélte a Niagara-vízesésen való leugrást, majd mint „ígéretes ágyútöltelék” százezer dollárért elszegődött „várhatóan nagy hasznot hozó” cirkuszi kaszkadőrnek - a kanadai bíróság 2256 dollárra büntette meg bajkeverésért és törvényellenes mutatvány előadásáért.


Drága szállítás

Egy festménynek az egyik helyiségből a másikba történő áthelyezése ugyebár nem tartozik a különösebben nehéz feladatok közé. De mi a helyzet akkor, amikor egy 3,7 x 4,6 méter nagyságú, és megközelítőleg 170 kilogramm súlyú, háromszázhatvan évvel ezelőtt készült Rembrandt képről van szó; amikor ez a műalkotás a fő turisztikai látványosság a világ egyik leghíresebb múzeumában; és amikor ezt a képet az elmúlt harminc év során vandálok savval többször is lelocsolták és felhasították? És mi a helyzet akkor, amikor a múzeumon kívülre kell elszállítani? Ebben az esetben nem kis feladattal találjuk szemben magunkat.


Győzött a régi Európa

A „régi Európa” az a kifejezés, amit Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter használt Németország és Franciaország minősítésére, amikor azok ellenezték az iraki háborút. Ezt most Németországban az év kifejezésévé választotta egy nyelvtudósokból álló bizottság.


Izraeli–palesztin közös sarkexpedíció

Négy zsidó és négy arab részvételével közös izraeli-palesztin expedíció indult a múlt hét végén a Déli-sarkra. A kutatók célja, hogy „szoros emberi kapcsolatok alakuljanak ki a csoport tagjai között”. „Tudatában vagyok, hogy nem fogjuk megváltani a világot vagy békét teremteni” - ismerte el Doron Erel, a „Megtörni a jeget” mottóval kezdett vállalkozás egyik izraeli kezdeményezője. Ziad Darvis palesztin újságíró (a csoport egy másik tagja) szerint vállalkozásukkal arra hívják fel a világ figyelmét, hogy a két nép már az előtt is megbékélhet egymással, hogy vezetőik tárgyalóasztal mellé ülnének és hivatalosan békét kötnének. Az izraeli-palesztin expedíció tagjai a 35 naposra tervezett út során a dél-chilei Patagóniából ezer kilométeres hajóúttal tervezik elérni a Déli-sarkvidéket, ahol a Bruce-fennsík közelében megmásznak és feltérképeznek egy, a sarkvidék kutatói előtt is alig ismert hegyet.


Meleg Viktória
Modern idők gyermekmeséi

A gyerekeket ezentúl nem lehet teletömni a képzelet szabad szárnyán suhanó mesékkel. Ehelyett a szülőknek a zord valóságot kell gyermekeik elé tárniuk az „orvosi hangzatú” dalocskákban, hogy így a mesehősök felgyógyuljanak a történet során szerzett súlyos fejsérüléseikből. Egy, a Dalhousie-i Egyetem kutatói által készített szellemes jelentés szerint a szakemberek hat olyan gyermekmesét találtak, amelyek riasztó sérülésekre utalnak. „Megdöbbentett bennünket az a tény, hogy ezeket a történeteket teljes nyugalommal több százszor is elmesélik a kicsiknek anélkül, hogy valaki is elgondolkodna azon, hogy valójában miről is szólnak, és nem is bánkódnak a szereplőket ért veszteségek miatt” - nyilatkozta Dr. Sarah Shea, a tanulmány társszerzője.


Mi van a képen?