Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalmár Gabriella
Karácsonyi meglepetésözön

Két alkalom van az év során, amikor a fölösleges pénzköltés veszélye fokozottan fenyeget bennünket: a nyári szabadság és a karácsony. Mivel az egyik már a nyakunkon, néhány idevágó bolondságot gyűjtöttünk össze.


Fröccsöntött ízléstelenség. A dobogó legfelsőbb fokán 

Természetesen semmiről sem lehet kijelenteni, hogy úgy, ahogy van, fölösleges. Lehetséges, hogy az a nyomott Hamupipőke-mintás karácsonyfa-alátét, amelyen ízlésesen (?) elrendezhetjük a fa alatti csomagokat (1760 Ft + postaköltség), az ünnep fénypontja lesz. És nem is drága. Ahogy ugyanennyiért megéri az amerikai zászló csíkjait és csillagait viselő, ötágú csillagot formázó, a katalógusbeli elnevezése szerint Patrióta Csillagcsúcsdísz is. Hét-nyolc ilyen karácsonyi, évente pár órácskát használt apróság, és már meg is szabadultunk néhány tízezrestől. 
A faállítás gondját és költségét kétféleképpen csökkenthetjük: beruházunk egy műfába (225 cm, fehér égőkkel szállítva, szerelve 60 ezer forint körül), vagy kimegyünk az erdőbe… Utóbbi bátor megoldásra fázott rá az az illető, aki az ágak között észrevétlenül megbúvó apró peték révén egy kisebb imádkozósáska-populációt invitált a házába.
No, de a dekorációkról térjünk végre a lényegre. Az idei év ajándékötleteinek sztárja az Egyesült Államokban a Clubs of America elnevezésű előfizetés. Nyolc különböző témában indítottak el klubot: bor, sör, szivar, kávé, csokoládé stb. Ezen termékek köréből minden hónapban kiválasztanak egy-két kiváló minőségű különlegességet, s ajándékcsomagban megküldik a klubtagoknak. Ilyen klubtagságot vásárolnak szeretteiknek a trendi tengerentúliak az idén - lehet, jövőre már Magyarországon is találkozunk hasonló szolgáltatással. Gyerekeknek alkalmatos ajándék lehet egy levél magától a Mikulástól. Az angolszász országokban, ahol a Mikulás kicsit késve, karácsony éjjel a kéményen át érkezik az ajándékokkal, divatja van a személyre szóló leveleknek is. A szülőnek csupán a gyermek nevét, három kívánságát és három jó cselekedetét kell megadnia a Mikulás kommunikációs teamjének, s másfél ezer forintnak megfelelő dollár ellenében már érkezik is a hat típuslevél egyike hozzá illő borítékkal, télapós bélyeggel, saját kezű aláírással. Ja, hogy ezt maga a szülő is megírhatta volna némi fantáziával? Így egyszerűbb. Abban talán megegyezhetünk, hogy ajándékügyben a használhatatlanság a legbosszantóbb. Egy vicces kedvében lévő ajándékozó meg is alkotta a tökéletesen használhatatlan ajándék prototípusát: egy, a négyzetalakú színes matricáktól megfosztott Rubik-kockát. Olcsó, és igen gyorsan elkészíthető. 
A kínos helyzeteket, kényszeredett hálálkodásokat elkerülendő, sokan egyszerűen megmondják, mit szeretnének kapni. Még így is pórul lehet azonban járni: egy villanyborotvára áhítozó tizenéves fiút úgy tréfáltak meg a szülei, hogy az elektromos szerkentyű dobozába egy szabályos vezetékhez erősített eldobható borotvát csomagoltak. Az első megrökönyödés után aztán gyorsan átadták a valódi készüléket. De olyan fiatal lányról is tudunk, aki előre megsejtette, hogy eljegyzési gyűrűt fog kapni szíve választottjától. Gyorsan be is szerzett egy szép, értékes gyűrűt a húgának, s már karácsony előtt átadta neki, megelőzendő a féltékenységi rohamokat és testvérharcokat. A vőlegényjelölt meg is jelent 24-én este egy gyanúsan apró dobozkával, amelyben valóban egy gyűrű lapult - egy sárga-piros műanyag játékgyűrű, egy gyorsétteremlánc ingyenes ajándéka. (A történet végül jóra fordult: 28 évi boldog házasság után a gyűrűt csillagászati áron értékesítették egy játékmúzeumnak.)
Ajándékozás előtt vagy után, a vacsora mindenképpen fontos tartozéka a karácsonyestnek. A háziasszonyok mindenhol igyekeznek kitenni magukért ez ügyben, ha eltérő étkeket készítenek is a világ különböző részein. Indiában - abban a pár milliós elenyésző kisebbségben, ahol keresztények lévén megtartják a karácsonyt - rózsával ízesített kekszet és szöcskét is feltálalnak ínyencségként. Dániában ilyenkor cukormázzal bevont krumpli dívik köretként a kacsához, Izlandon pedig füstölt ürühúst tálalnak fel. Itthon igazán extravagánsnak számítana, ha friss epret tennénk a vendégek elé tejszínhabbal, Új-Zélandon viszont ez a hagyományos menü része. Ott ugyanis karácsonykor van szezonja, s mindezt ráadásul ebédre eszik, többnyire a teraszon. A kevésbé hagyománykedvelő új-zélandiak nem vesződnek a töltött pulykával, helyette csapnak egy jó barbecuet alaposan behűtött sörrel. Az ebédet követő strandolás szinte kötelező program, mint Németországban a fenyőfa körbetáncolása. Norvégiában annyira adnak a bőségre, hogy még az állatoknak is dupla adag takarmány jár az ünnepnapokon.
Az ebéd és a vacsora mellé csak a reggeli hiányzik már: Amerikában számos családnál szokássá vált, hogy a 25-ei reggelit a férfiak készítik el, amiből gyakran több móka származik, mint kulináris öröm.
Ha mégis elfogná családunkat az eszement vásárolhatnék, tanulhatunk egy mindenre elszánt családapától, aki a shopping-őrület csúcsán vitte kis családját alapos bevásárlókörútra. Jónéhány kilométer megtétele és tucatnyi bolt bebarangolása után mind a gyerekek, mind a feleség felvetette a hazatérés gondolatát, de a családfő könyörtelen volt. Addig folytatták a keresgélést és a nézelődést, amíg az egész család könyörgött, hogy fejezzék már be. Azóta nem okoz gondot a családi költségvetés korlátainak betartatása.