Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 51. szám, 2003. december 19

Belpolitika

Hajdú Sándor
Előjelek, számháborúk


Takács Kinga
A kisegítő oktatás nem segít

Az oktatás-képzés a romák felemelkedésének egyetlen útja, állítják a szakemberek. Jelenlegi oktatási rendszerünk azonban az enyhébb másságok kezelésére is képtelen. A helyzet javulása eleve elképzelhetetlen a felek szemléletváltása nélkül, ami elég nehézkes folyamat. 


Sebestyén István
Az EU nem lesz fenékig tejfel

Előfordulhat, hogy Magyarország május 1-vel történő EU-csatlakozásáig a hazai élelmiszer-feldolgozó üzemek fele bezárásra kerül, mivel nem tudnak megfelelni az uniós követelményeknek. Információink szerint az elmúlt héten a Földművelés és Vidékfejlesztési Minisztériumban egy értekezleten elhangzott: az állategészségügyi ellenőröknek a jövőben sokkal szigorúbban kell fellépniük a feldolgozóegységek vizsgálata során.  A héten pedig az is nyilvánosságra került, hogy még ebben az évben közel száz élelmiszerüzem, főként vágóhíd működését függeszti fel az állategészségügyi hatóság.


Somorjai László
Egyházak az unióban

A tíz új tagállam csatlakozásával megváltozik az Európai Unió vallási térképe - mondta Schanda Balázs jogász, „a téma szakértője”az Egyházak az EU-ban című, Batthyány Lajos Alapítvány által rendezett eseményen. A különböző egyházak megtarthatják az egyes tagországokban kialakult jogi státuszukat, Brüsszel pedig „dialógust folytat a vallási közösségekkel”.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Meglátni és Mexxeretni

A Mexx azoknak az optimista, lelkes és vidám fiataloknak kínálja termékeit - a gomboktól kezdve a ruhákig, a kiegészítők gazdag skáláját felvonultatva - , akik közel érzik magukhoz a Mexx-attitűdöt. A Mexx nem csupán anyagok szakszerű és mutatós szövése, vagy akár bőrdarabok összeillesztése egy táskához, vagy egy jól csengő logó; a Mexx mára egy életstílus kifejezése lett, mely jókedvű kacagásával elárasztotta a világ több mint 50 országát, megelőzve ezzel néhány nagy múltú előd forgalmát is.


Fókusz

Busa Viola
A játéknak vége

Az iraki kormányzótanács egyik tagja szerint már az új alkotmány tervezett kihirdetésének a napján, 2004. július 1-jén fel lehetne akasztani Szaddám Huszeint. Az amerikaiak nyilvános, átlátható tárgyalást szeretnének, amely a világ közvéleménye előtt egyértelművé teszi a diktátor három évtizedes uralma alatt elkövetett bűncselekményeket. További országok is jelezték igényüket a vádemelésre: Irán és Kuvait háborús bűncselekményért, Izrael az öbölháború idején elszenvedett rakétatámadások és a palesztin terroristáknak nyújtott sokmillió dolláros támogatásért, Libanon pedig az eltűnt síita papok sorsa miatt vádolja Szaddámot. Pedig a hírek szerint csak néhány másodpercen múlt, hogy a volt iraki elnök életben maradt: a Time értesülése szerint az amerikai katonák éppen kézigránátot készültek bedobni az utolsó búvóhelyéül szolgáló odúba, amikor meghallották egy férfi hangját, aki azt kérte, hogy ne lőjenek rá. Ritkán tapasztalt öröm és megkönnyebbülés söpört végig a világ nagyobb részén, amikor Paul Bremer Irakba kinevezett amerikai kormányzó Bagdadban bejelentette: „Hölgyeim és Uraim! Elfogtuk!” Szaddám Huszein 2003. december 13-án este fél kilenckor, a Tigris folyó közelében fekvő al-Duár faluban az amerikai katonák fogságába esett. Dacos hangvételű videofelvételeit meghazudtolva Szaddám semmilyen ellenállást nem tanúsított. A „Babilon oroszlánja”, „Nabukodonozor utóda”, „Dicsőséges vezér” titulusokat magának követelő exelnökre, aki többek között Jeruzsálem felszabadítását ígérte hatmillió iraki önkéntes harcos élén, nyomorúságos körülmények között, egy szűk, föld alatti lyukban rejtőzve találtak rá a 4. amerikai gyalogoshadosztály katonái. Utolsó testőrei annak ellenére otthagyták, hogy Szaddám egy táskában 750 ezer dollárt hurcolt magával az utolsó pillanatban is.


Márer György, New York
December Bush hónapja

Nagy meglepetésre ébredt vasárnap reggel az Egyesült Államok népe. A hírcsatornák azt jelentették, hogy az amerikai fegyveres erők elfogták Szaddám Huszeint. Az öröm ellenére az esemény Amerikában kevesek véleményét változtatta meg a megszállás alatt álló ország kérdésében. Akik támogatták a háborút, azon a nézeten vannak, hogy Szaddám elfogása fontos bizonyítéka volt Bush elnök erőskezű politikájának. 


Gazdaság

Nagy Liliána
Karácsonyi bazármizéria

Ha egy kereskedőt megkérdeznénk, valószínűleg nem a „szeretet ünnepe” kifejezés jutna eszébe a karácsonyról, hanem inkább a „vaskos bevétel”. A felmérések szerint legalábbis több mint háromszor annyit vásárlunk decemberben, mint egy átlagos hónapban. Több kereskedő a karácsonyi hajrában hozza egyenesbe az egész éves büdzséjét. Így van ez az idén is, a tapasztalatok szerint egy bevásárlóközpontban - vidéktől vagy a fővárostól függően - 10-20 ezer forintot költ egy átlagos család. Vannak, akik nem készpénzzel fizetnek; decemberben drámaian megugrik az áruhitel-állomány is. A kínálat bőséges - csak bírjuk szusszal. 


Kovács Klára
Lakáshitel: érdemes kivárni

A múlt heti kormánydöntés a lakáshitel-igénylők minden várakozást felülmúló rohamát idézte elő a héten. A szokásos 100-150 fő helyett kétszáznál is többen toporogtak az OTP és az FHB fiókjaiban naponta, hogy még időben felvehessék a kedvezményes lakáshiteleiket. Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint csak átmeneti lesz a mostani 12,5 százalékos jegybanki alapkamat, és az ebből fakadó drága lakáshitel. Érdemes várni néhány hónapot, vagy akár fél évet a hiteligény benyújtásával. 


Papp Levente
Nem szűnő Stasi-ügyek

A volt NDK hírhedt titkosszolgálata, a Stasi körüli botrányok a mai napig nem szűntek meg, pedig a német újraegyesítés immár 14 éve megtörtént. Berlin és Budapest most közösen keresi azokat a milliárdokat, amelyeket egykori titkosszolgák menekítettek ki az NDK-pártvagyonból budapesti bankokon keresztül svájci és más bankszámlákra. Az ügy fontosságát jelzi, hogy Gerhard Schröder német kancellár „titokban” villámlátogatásra érkezett Budapestre, ahol a magyar kormányfővel tárgyalt az ügy felgöngyölítéséről.


Hetek-összeállítás
Kifulladt a Szaddám-hossz

Csak átmenetinek bizonyult a Szaddám-hossz a világ börzéin. A volt iraki diktátor elfogásának hírére hétfőn meredek ívelésbe kezdtek a tőzsdeindexek, az amerikai Dow Jones például új éves csúcsot ért el, ám a zárásra mind a francia, mind a német és a japán index is negatív tartományba került. A piac azonban hosszú távon bizakodó, hiszen Szaddám Huszein elfogása megnyitja a kaput az iraki olaj szabad kitermelése, illetve az ország újjáépítése előtt.


Kardos Anikó
Nincs kiugró javulás a piacon, de újra 10 000 pont felett a Dow Jones

Bár a héten több kedvező hír is érkezett a tőkepiacok berkeiből, a világ vezető tőzsdéi alig mutattak elmozdulást előző heti záróáraikhoz képest. A Szaddám Huszein elfogásáról szóló hírek átmeneti, de nem kiugró erősödést okoztak a részvényárfolyamokban. Amerikában kedvező makroadatok is napvilágot láttak: a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés bővülése a vártnál nagyobb erősödést mutatott novemberben, és nőtt a kapacitások kihasználtsága is. A vártnál jobb eredményről számolt be az Oracle, ami a technológiai piacnak adott némi lendületet. 


Háttér

Hack Péter
A nagy zuhanás éve

Az elmúlt esztendő egyik legfontosabb belpolitikai fejleménye, hogy míg az év elején a közvélemény-kutatási adatok szerint az MSZP egyértelműen vezetett, az év végére a Fidesz állt az élre. A fordulat azonban úgy következett be, hogy az ellenzéki párt alig növelte támogatottságát, miközben a szocialisták egyes felmérések szerint támogatóik felét elvesztették. Írásunkban ennek a népszerűségvesztésnek a lehetséges okait elemezzük.


Hajdú Orsolya
Megingathatatlan illúziók

Sokan sokfélét gondolunk a karácsonyról, de hogy pontosan hányan és mit, azaz hogyan viszonyulunk a karácsonyhoz, kiderül a Szonda Ipsos novemberi országos reprezentatív lakossági felméréséből. 


Kalmár Gabriella
Karácsonyi meglepetésözön

Két alkalom van az év során, amikor a fölösleges pénzköltés veszélye fokozottan fenyeget bennünket: a nyári szabadság és a karácsony. Mivel az egyik már a nyakunkon, néhány idevágó bolondságot gyűjtöttünk össze.


Hit és értékek

Ruff Tibor
A sátrak és a tüzek ünnepe

Idén december 20-tól 27-ig tart a zsidó hanukka ünnep. A kilencágú menórán 19-én este gyújtják meg az első mécsest vagy gyertyát, majd további hét napon át a többit a középsővel, a kilencedikkel, amelyet éppen ezért „szolgagyertyának” neveznek. A makkabeus szabadságharcosok győzelmére, a jeruzsálemi templom visszafoglalására és helyreállítására emlékező örömünnep során szokás megajándékozni is egymást, hasonlóan az egyidőben zajló karácsonyhoz.


Szöllősi Tibor
Káin vagy Ábel útján?

A vallási indíttatású emberölés gyakorlata nem a betlehemi gyermekek legyilkolásával kezdődött, hanem egyidős az emberiséggel. A Biblia tanúsága szerint már a második nemzedékben elkövették ezt a bűnt.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Gyökeres fordulatra van szükség

- Ennek a kormánynak négy fő feladatot kellett volna megoldania. Először, felszámolni a költségvetés veszedelmes egyensúlyhiányát, amit a Fidesz-kormány felelőtlen költekezése okozott. Másodszor, elindítani néhány halaszthatatlan reformot, mindenekelőtt az adózás és az egészségügy területén. Harmadszor, helyreállítani az alkotmányos intézmények tekintélyét. És végül csökkenteni az országban a politikai feszültséget. Másfél év után messzebb vagyunk e célok megvalósításától, mint a választások megnyerése után. A kormány rossz irányba indult el. Gyökeres fordulatra van szükség.


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Jelcin elkezdte, Putyin befejezte

A végrehajtó hatalom győzelme a törvényhozó hatalom felett - eldőlt a tízéves küzdelem a Kreml javára; röviden így lehetne összegezni az elmúlt évet Oroszországban, főképpen a decemberben történt politikai események tükrében. Ezek közül kiemelkedő szerepet kapott a parlamenti választás, amely sokak szerint nem egyéb volt, mint a 2004 márciusára kitűzött elnökválasztás főpróbája. Abban pedig már senki sem kételkedik, hogy a pálmát ismét Vlagyimir Putyin fogja elvinni…


Eperjesi Ildikó
Elnapolt alkotmány

Hosszú hónapokra, de akár évekre is félretehetik az új európai alkotmány tárgyalását az érintettek, miután a múlt hét végén Brüsszelben nem sikerült egyezségre jutni a dokumentumot illetően az EU jelenlegi és jövőre belépő tagállamai vezetőinek. A szavazati arányok körüli vitában az ellentétek ugyanolyan mélynek bizonyultak a francia-német, illetve a spanyol-brit-lengyel-olasz tábor között, mint tavasszal az iraki háború kapcsán - szintén e két csoport között - kialakult törésvonal.  A többi „nehéz kérdés”, mint például a kereszténység említése az alkotmány szövegében, már szóba se került az utóbbi évek legeredménytelenebb európai csúcstalálkozóján.


Publicisztika

Peremiczky Szilvia
Virágozzék minden virág

„Az eszmények, amelyekben hinni tanultam, mint megvetett ócskaságok kerülnek nap mint nap szemétdombra; a nyájösztön rémuralma terjed el az egykori civilizáció óriási területei fölött. (…) A szellemi ember magányos jelenség, s mindenfelé katakombákba kényszerül, mint a középkorban a vandál hódítók elől a Betű titkával rejtőző szerzetesek. S utolsó pillanatig, míg a betűt leírnom engedik, tanúskodni akarok erről: hogy volt egy kor és élt néhány nemzedék, amely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett, s hitt a szellem ellenálló erejében, amely fékezni tudja a csorda halálvágyát.”


Grüll Tibor
Kié a jövő?

A brüsszeli EU-csúcs kudarca újra megmutatta, hogy az öreg kontinens alapjaiban megosztott a legfontosabb kérdésekben. Pedig hangzatos nyilatkozatokban nincs hiány. Egy ilyen született a napokban is Európa identitásáról. A folytonos európai önazonosság-keresés egyik oka a bizonytalanság, az egyre újabb és újabb deklarációk célja pedig bevallva-bevallatlanul is a jövő birtokbavétele. A nyilatkozat kezdeményezői olasz és francia értelmiségiek, illetve diplomaták; aláírói között találunk akadémikust, volt miniszterelnököt, újságírót, Nobel-díjas fizikust, bíborost, főrabbit és irodalomtörténészt. A dokumentumot magyar részről Göncz Árpád volt köztársasági elnök és Kertész Imre Nobel-díjas író jegyezte.


Sport

Munkatársunktól
Bajnokok zsugája

A Bajnokok Ligájában a csoportmérkőzések végeztével tizenhat csapat várja, hogy a következő, egyenes kieséses rendszerű fordulóban eldöntsék, ki kerül a legjobb nyolc közé. A lélegzetvételnyi szünetben talán nem érdemtelen egy pillantást vetni a csapatok pénztárcájára: eddig kiknek érte meg leginkább elindulni a legnevesebb európai klubtornán?


Varga József
Decemberi díjeső

Minden év decemberében a világ legjobb labdarúgóinak díjazása az egyik legjelentősebb sportesemény. Két európai szaklap, az angol World Soccer és a francia Onze Mondial olvasóinak szavazatai alapján kiosztott trófeák mellett a szakmai szempontból legnagyobb elismerésnek örvendő díj a szövetségi kapitányok által megszavazott FIFA Év játékosa-díj és a szintén nagy tekintélyű folyóirat, a France Football Aranylabdája, melyet a lap tudósítóinak szavazatai alapján december 23-án adnak majd át.


Több ezer futballőrült argentin szurkoló köszöntötte a Boca Juniors játékosait, akik kedden érkeztek haza Jokohamából a Milan ellen tizenegyespárbaj után megnyert Világkupa-döntőről. A fanatikusok több órán át ünnepeltek a Buenos Aires-i nemzetközi repülőtéren s az odavezető sugárúton. Egy gépkocsi belerohant a tömegbe, s több drukkert elütött, akik közül ketten meghaltak. A hősöket óriási tömeg kísérte, amikor az őket szállító autóbusz a belvárosba ment. A játékosok többsége a klub színeire, kékre és sárgára festette haját. A Boca Juniors és a Milan összecsapása 120 perc után 1-1-gyel zárult, majd a tizenegyespárbajban 3-1-re diadalmaskodott Carlos Bianchi vezetőedző együttese.


Hetek-összeállítás
Matthäus célja: a világbajnoki szereplés

Vasárnap rendkívüli elnökségi ülést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség, és ezt követően a Hotel Kempinskiben összehívott sajtóértekezleten bejelentették, hogy január 1-jétől Lothar Matthäust nevezték ki a válogatott szövetségi kapitányának. A német szakember megbízatása 2005. december 31-ig szól, illetve ha a csapat kiharcolja a 2006-os világbajnokságon való szereplés jogát, akkor ott is ő fogja vezényelni az együttest. 


Sebestyén István
Az ezüstérem is szépen csillog

Az elmúlt vasárnaptól fogva Sydney mellett Zágráb nevének említése is keserű emlékeket ébreszt majd a magyar női kézilabda-válogatott tagjaiban, illetve a szurkolókban. Az olimpiai döntő után a horvátországi kézilabda-világbajnokság fináléjában is „már megnyert” mérkőzést veszítettünk el. A drámai végjátékkal kapcsolatban Zsiga Gyulát, a vb szakkommentátorát kérdeztük.


Szabadidő

Kózel Gyula, a Budai Skálában működő Zöld Sziget Kávézó üzletvezetője
Karácsonyi menüajánlat


Programajánló

Kiállítás A motoros repülés 100 éve - 18. Repülőgép Makettkiállítás és Verseny január 30-ig a Közlekedési Múzeumban. (XIV., Városligeti körút 11.) 


Színes

Karácsony férfiszemmel

Örömmel várják, hónapokkal előbb készülnek rá, vagy még csak ásításra sem méltatják az eseményt? Rovatunk a Family Circle hangulatjelentése alapján igyekszik körképet adni arról, hogy vélekednek a brit férfiak a közelgő karácsonyról.


DUMA PLÁZA

Én nem nagyon szeretem a vallást, és örülök neki, hogy a Bibliában nem fordul elő ez a szó. (Martin Buber)


Nyüzsög az öreg kontinens

A hollandok és a belgák Európában a legmozgékonyabbak, míg a franciák, olaszok és a spanyolok a leginkább röghöz kötöttek - állapította meg egy felmérés. Az Ipsos által elvégzett közvélemény-kutatás szerint a franciák - bár a kevésbé mozgékony európaiak között szerepelnek - a legnagyobb lelkesedést tanúsítják a külföldön élés iránt.


Száraz lábbal Afrikába

A Földközi-tenger alatt húzódó alagút megépítéséről egyezett meg Spanyolország és Marokkó. A két ország tavaly júliusban még a szoros egyik kihalt szikladarabja, a Petrezselyem-sziget birtoklása ügyében kapott össze, most viszont a két vezetés teljes összhangban tervezgeti a Gibraltári-szoros két partját összekötő alagutat. 


Mi van a képen?

1. Cin, cin, cimbora. 2. A téli álom utolsó pillanata. 3. Rezes bandita


A Mikulás virgácsot kapott

Egy Mikulásnak öltözött tasmaniai bankrablót bűnösnek talált a bíróság a Kings’ Meadows-i Wespa Bank múlt év decemberében elkövetett kirablásában. Gregory Harland-White védőügyvédje azzal érvelt, hogy a Télapónak öltözött negyvenéves férfi arra szánta a bankból rabolt pénzt, hogy ajándékot vegyen gyermekeinek. 


Kutya egy karácsony

A közelgő ünnepek az amerikai ebek számára sem feszültségtől mentesek, és amikor elkapja őket a karácsonyi levertség: vigyázat, lehet, hogy visszaharapnak! Kent Robertson, a dallasi állatkórház igazgatója szerint ebben az időszakban a kutyaharapások száma tíz százalékkal megnő, amikor kedvencünkre rázúdul a látogatók özöne, és az új, ház körüli elfoglaltságok rányomhatják a meghittnek ígérkező napokra „a harapás bélyegét”.


Vélemény

Siposhegyi Péter
A Nagy Testvér díjaz téged

Jó érzés lehet elsőnek lenni az elsők között. Ennél csak az jobb érzés, ha az ember arra gondol, ki mindenki volt már első valahol, és ki mindenki nem volt sohasem. Bizonyára vannak boldogabb országok, ahol az egyik meg a másik néha egybeér. Bizonyára vannak helyek és időszakok, amikor és ahol ugyanaz kapja a díjat, akit egyszer majd a legfőbb zsűri, az úgynevezett utókor is díjhoz juttat. Mert bizony-bizony sajátos szakma a művészet. Egyetlen módon derül ki, hogy értél-e valamit. Ha halálod után néhány évvel vagy évtizeddel még mindig értéknek tekintik, amit alkottál. S bizony-bizony erre nem útjelző a jelen. Nem elődöntő, és még csak nem is valószínűsíti, hogy mi történik az alkotóval utána.