Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 47. szám, 2003. november 21

Belpolitika

Makki Marie-Rose
Nikotinédzserek

Világtendencia, hogy egyre több fiatal dohányzik, és egyre korábban gyújt rá az első cigarettára. Mindez abból a nemrégiben közzétett kutatásból derül ki, amelyet a WHO nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérése keretében végzett el az Országos Egészségfejlesztési Központ.


Somorjai László
Magyar Nemzet: hazugságok tucatszámra

Közel száz esetben kellett a bíróság elé állnia a Magyar Nemzet című jobboldali napilap képviselőinek az elmúlt másfél évben az újságban megjelent valótlan vagy sértőnek minősített állítások miatt - erősítették meg kérdésünkre a Fővárosi Bíróság sajtóosztályán. A lap jogi képviseletét ellátó Karas Mónika adatai szerint „csupán” hetvenhét személyiségi jogi, valamint helyreigazítási per zajlott le tavaly január óta. 


Hetek-összeállítás
Demecser: még jobb volt a bal

A megismételt időközi polgármester-választás ismét a baloldal jelöltjének győzelmét hozta Demecserben. A kampányra, illetve a szavazásra mindkét politikai oldal nagy hangsúlyt fektetett, hiszen a szabolcsi település hagyományosan fideszes „fellegvárnak” számított. A két tábor az első választáshoz hasonlóan most is azon igyekezett, hogy csaláson kapja a másik felet. 


Somorjai László
A romák Rómába mentek

A parlament a köztársasági elnök szavaival búcsúztatta azt a száznyolcvan fős roma delegációt, amely Kolompár Orbán vezetésével, Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter és Teleki László romaügyi államtitkár, valamint Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke társaságában a Vatikánba indult. Az Országos Cigány Önkormányzati (OCÖ) képviselőből és családtagjaikból álló cigányokat szerda reggel fogadta II. János Pál pápa. Az utazás 6,5 millió forintos költségét állami forrásból fedezték.


Szobota Zoltán
Kegyes telhetetlenség

Kőkemény lobbizás zajlik a költségvetési vita árnyékában, melyből a „tálhoz közelebb ülő” egyházak sem maradtak ki. A Miniszterelnöki Hivatalnál nyáron elkészült új egyházpolitikai koncepciót a nyilvánosság előtt megtámadó jobboldali politikusok kritikája is elsősorban ennek a „szent célnak” alárendelve zajlott. 


Világ Igaza kitüntetések

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet újabb húsz olyan magyarnak, közülük tizenhétnek posztumusz ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést, akik a vészkorszak idején zsidó honfitársaik életét mentették meg. Volt közöttük rendőrezredes, bolti eladó, lelkész és hitoktató, újságíró, kisipari vállalkozó, szökött katona és szakszervezeti vezető, akik a legkülönbözőbb módokon - hamis papírokkal, bújtatással, lakásuk átadásával, élelmiszerekkel stb. - segítették az ártatlanul üldözötteket. „Cselekedetük legyen igaz példa a ma és jövő nemzedékének arra, hogy soha többé ne lehessen kirekeszteni, meggyalázni, meggyilkolni embereket vallásuk, fajuk miatt” - mondta köszöntő beszédében Judith Várnai Shorer, Izrael magyarországi nagykövete. Érdekesség, hogy a kitüntetettek között volt Szondi Lipót pszichiáternek, a világhírű Szondi Intézet alapítójának megmentője is. Fotó: Somorjai L.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Luxusforradalom

1947. február 12-én forradalom kavarta fel Párizs utcáit. Na, nem az „allons enfants de la patrie” dallamai csendültek fel, de nem is katonák fegyvereinek ropogása hallatszott a távolból. Egy előzmények nélküli, minden addigi konvenciót felrúgó divatbemutató borzolta fel a kedélyeket. A divatszerkesztők is elképedtek azon a vakmerőségen, mellyel egy Christian Dior nevű fiatalember tervezte meg és kivitelezte kollekcióit. 


Fókusz

Hazafi Zsolt
Temetetlen ügynökmúlt

Mintegy harminc-harmincöt egykori kormánytag neve került szóba érintettként első körben az úgynevezett Mécs-bizottság vizsgálatai során. Később tízfősre zsugorodott a lista: az ő esetükben volt biztosan bizonyítható az együttműködés az egykori állampárt titkosszolgálatával. Az említett bizottság körüli feszült légkörben a testület kormánypárti tagjai nem kívánták nyilvánosságra hozni a neveket és tevékenységüket. Ezt egyébként bármikor megtehetnék, hiszen a titokgazda feloldotta a titkosítást, ezért az általuk megismert információk nem tekinthetők államtitoknak, tehát bármelyik bizottsági tag őszintén elmondhatná, hogy kiről mit hallott és olvasott. Mécs Imre elnök ma sem kívánja ezt megtenni. Úgy gondolja, maguk az érintettek - akik megkapták a dokumentumok hiteles másolatát - ugyanakkor előállhatnának és elősegíthetnék a múlt rendszer működésének megismerését. „Beszélhetnének. Még nem késő, megtehetik” - mondja a politikus. Mécs Imrével, az 1990 utáni kormánytagok állambiztonsági érintettségét vizsgáló bizottság volt elnökével beszélgettünk.


Eperjesi Ildikó
A Vaskalapács lesújt

Az egyre szervezettebbnek és intenzívebbnek tűnő iraki merényletek hatására meginogni látszik az amerikaiak elszántsága. Az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadások mögött álló dzsihádisták és baathista gerillák valószínűleg nem kevés kárörömmel figyelték, hogy Bush elnök vészmegbeszélésre hirtelen hazahívta Paul Bremert, az iraki Koalíciós Átmeneti Hatóság amerikai vezetőjét. Amennyiben nem sikerül Irakot minden szempontból működőképes, stabil demokráciává alakítani az amúgy is problémás Közel-Keleten, az az amerikaiak számára beláthatatlan stratégiai következményekkel járhat, ifjabb Bushnak pedig alighanem az elnökségébe kerülhet. 


Hetek-összeállítás
A Moszad volt a célpont

Több mint háromszáz személy sérült meg, és huszonöt halálos áldozatot követelt az a két robbantás, amelyet - a jelek szerint - az al-Kaida terrorszervezet követett el múlt szombaton két isztambuli zsinagóga ellen.


Gazdaság

Nagy Liliána
Tarol az áfamumus

Az ingatlanpiaci szereplők véleménye erősen megoszlik az építési telkekre jövőre kivetett 25 százalékos áfa árfelhajtó hatásáról. Vannak, akik 10 vagy akár 20 százalékos drágulásra számítanak, mások maximum 2-3 százalékos emelkedést tartanak valószínűnek. Mivel az új építésű ingatlanok ára elérte a plafont, szinte kizárható, hogy egy az egyben áthárítható lesz a vevőkre az áfatétel. A mumusként szereplő áfa azonban kissé felbolygatta az ingatlanpiacot; aki teheti, még az idén vásárlásba fog.


Hetek-összeállítás
Újévi adóváltozások

Elfogadta a parlament a jövő évi adótörvényeket. Nem lesz negyedik személyi jövedelemadó-kulcs. Lesz viszont energiaadó, környezetterhelési díj, megnövelt áfakulcsok és 4 százalékra emelt egyéni egészségbiztosítási járulék. Jövőre szélesedik az evát igénybe vevők köre, és jelentősen változnak a jövedéki adók is.


Papp Levente
Kína, az új gazdasági hatalom

Úgy tűnik, megállíthatatlan Kína fejlődése. A világ legnagyobb lélekszámú országának gazdasági növekedése az elmúlt tíz évben a világon egyedülálló teljesítményt ért el: egyetlen év alatt 9,3 százalékkal nőtt a GDP-je. A Goldman Sachs gazdaságkutató cég felmérése szerint a kínai gazdaság négy év múlva nagyobb lesz a német gazdaságnál, 2015-re megelőzi Japánt, 2039-re pedig a világelső Egyesült Államokat. Ma, amikor még egyszázalékos gazdasági növekedést sem érnek el az unió vezető államai, számos európai multi a kínai gazdasági növekedésből igyekszik profitálni. Némelyek közülük az európai tőzsdék vezető cégeivé válhatnak sikeres kínai befektetéseik miatt.


Ignácz Valéria
Létszámcsökkentés a közszférában

A kormányzati létszámcsökkentés megállapodása szerint 6945 embernek mennie kell a közszférából. A Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsban megállapodott a kormányzati és a munkavállalói oldal a kormányzati létszámcsökkentés végrehajtásáról és a munkavállalók védelmében teendő intézkedésekről. Az elbocsátottak végleges névsora csak a napokban készül el, de egyes hivatalok már ezt megelőzően is megkezdték a leépítést. Az első körben elbocsátottakkal szemben máris számtalan visszaélésre került sor. 


Munkatársunktól
Új üzem Újhartyánból

Közép-Európa legnagyobb csomagolóanyag-ellátó üzeme épül az újhartyáni „Ország Közepe” Ipari Parkban. Az ünnepélyes alapkőletételen Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta: a beruházás mintegy 70 új közvetlen és 70-80 közvetett munkahelyet teremt. 


Kardos Anikó
Jó formában a magyar bluechipek

Folytatódott az árfolyamok lemorzsolódása a világ tőzsdéin. Tették mindezt annak ellenére, hogy mind a vállalati gyorsjelentések, mind a megjelent makrogazdasági adatok - többek között a német GDP vártnál nagyobb növekedése - inkább optimizmusra adtak volna okot. 


Háttér

Benke László
A falra kent ellenszenv

Bevett szokás, hogy a Rómába látogató rangos politikusok egy füst alatt a Vatikánt is felkeresik; így tett november első hetében Vlagyimir Putyin is. Kedden Ariel Saron szintén Silvio Berlusconi olasz elnökhöz látogatott, de a Vatikánba már nem - II. János Pál ugyanis határozottan elutasította, hogy magánkihallgatáson fogadja az izraeli miniszterelnököt.


Danka Ildikó
Rejtelmes szigetek

Seychelle-szigetek, édeni állapotok, luxusnyaralás - ez és ezekhez hasonló idilli képek juthatnak eszünkbe, ha e mesés szépségű szigetvilágról hallunk. Kevesen gondolják azonban, hogy e gyönyörű színfalak mögött valami egészen más világ húzódik meg: szocializmus, feketekereskedelem, pénzmosás. A szocialista egypártrendszer csak 1992-ben szűnt meg a szigetországban, azóta látszatdemokrácia működik, de a keménykezű France Albert René kormányfő pozícióját egyre jobban veszélyezteti a burjánzó feketegazdaság. 


Erdei Judith
Felpezsdülő Havanna

Kuba, a kommunizmus utolsó bástyája látszólag stabilan őrzi identitását a Szovjetunió összeomlása után is. A Fidel Castro kitűnő egészségét hangoztató propaganda hatására már szinte halhatatlannak hisszük az új körülményekhez kaméleonként alkalmazkodó szikár forradalmárt, aki két éve még a pápát is fogadta. Ha megvizsgáljuk, milyen volt az élet negyven éve és milyen ma, az új szelek valóban egy új Kubáról dalolnak. Míg a szállodákban amerikai turisták ezrei tolonganak, Floridában élő kubai emigránsok már Castro bukására spekulálnak.


Siposhegyi Péter
Kufároknál a templom kulcsa

Bár nemrég múlt el november hetedike, azért szögezzük le, jobboldalinak lenni nem azt jelenti, amit évtizedekig jelentett. Azért szeretném ezt megjegyezni, mert a nyilvánosságot alakító úgynevezett médiaértelmiség egy része még mindig nincs túl a Munkásőrség feloszlatását követő súlyos lelki válságán, így hajlamos úgy tenni, mintha az idő megállt volna valahol a KISZ XII. Kongresszusát követő zártkörű fogadáson. Eszerint ami jó, az baloldali, ami rossz, az jobboldali. Vannak a haladók, akik a nép érdekeit képviselik, ők a baloldaliak. Ők antifasiszták, a világbéke őrei, a nemzetek felszabadítói, a földi menny letéteményesei.


Hit és értékek

Morvay Péter
A Kennedy-ház átka

Negyven éve, 1963. november 22-én lett merénylet áldozata Dallasban John F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke. Az évforduló kapcsán sokan a gyilkosság mai napig tisztázatlan körülményeit igyekeznek rekonstruálni, mások a „Ki ölte meg Kennedyt?” kérdésre próbálnak meg új választ találni.  A Kennedy-átok című, közelmúltban megjelent könyv szerzője új szempontokat vet fel a kérdésben. A New York Times bestsellerlistáján szereplő mű szerzője, Edward Klein szerint a tragédiák sorozata, amely százötven éve kíséri az első számú amerikai politikus dinasztia tagjait, egy láthatatlan, ám valóságos következményekkel járó „családi átok” következményei. 


Interjú

Tihanyi Péter
A Száva családdal készült beszélgetés befejező része

Viola: …Attól kezdve mindig néztük a Vidám Vasárnapot, aztán elkezdtem betelefonálni is a műsorba. Az a kis hölgy, az a Réka, akivel többször beszélgettem, győzködött, higgyem el, lehet bűn nélkül is élni, meg hogy a nehéz embereket meg a rossz embereket is meg tudja Isten változtatni. Zsolt mindig hajnalban vagy reggel jött haza, evett, aztán lefeküdt, de mikor a másik szobában bekapcsoltam és felhangosítottam 11-kor az ATV-t, mindig odajött. Egyik szombat este mondom magamnak, én ma megfőzök holnapra, fölkelek korán, lemegyek a gyülekezetbe és megtérek. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Kitüntető fogadtatás

Az amerikai elnök II. Erzsébet királynő vendégeként állami látogatást tett Nagy-Britanniában. Miközben George W. Bush érkezését a királyi család és Tony Blair gondosan megtervezte, több tízezer pacifista tüntető napokig azon fáradozott, hogy - a lapzártánkat követő napon - Bush a lehető leghűvösebb fogadtatásban részesüljön. Amikor Wilson elnök 1918-ban Doverbe érkezett, az amerikai zászló mintáját utánzó ruhába öltözött lányok rózsákat szórtak a lábai elé, Londonban pedig szinte eksztatikus tömeg várta, hogy köszönthesse azt az embert, aki az akkori világot megpróbálta biztonságosabbá tenni. Csaknem egy évszázaddal később, a negyvenharmadik amerikai elnök kilátásai már korántsem voltak ilyen „rózsásak”, jóllehet saját bevallása szerint ő is a világ biztonságosabbá tételén fáradozik. A látogatását megelőző napokban közzétett közvélemény-kutatási eredmények rendre azt sugallták, hogy a britek többsége nem tartja sokra elnöki képességeit és intelligenciáját, ráadásul több mint hatvanezer békés tüntető kívánta kifejezni, mennyire nem ért egyet az iraki háborúval. 


Bohács Zoltán
Kirekesztett kirekesztő

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart a német belpolitikai életben a CDU/CSU parlamenti frakciójából kizárt Martin Hohmann körül kialakult botrány. A német képviselő antiszemita felhangú kijelentéseivel vívta ki maga ellen párttársai és a közvélemény erőteljes nemtetszését. A német jobboldal egyértelműen elhatárolódott a képviselőtől és annak zavaros történelmi nézeteitől.


Hetek-összeállítás
Rács mögé juttatnák Jacksont

Elfogatási parancsot adtak ki szerdán a kaliforniai hatóságok Michael Jackson popsztár ellen, miután egy nappal korábban házkutatást tartottak Santa Barbara-i birtokán. Michael Jackson amerikai popsztár parancsot kapott, hogy adja meg magát és szolgáltassa be az útlevelét - jelentette be szerdán a kaliforniai Santa Barbara-i rendőrség -, azonban hárommillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, bár egyes hírek szerint kész önként feladnia magát a hatóságoknak. A popsztárt kiskorú ellen elkövetett szexuális zaklatás miatt keresik a hatóságok.


Széchey Noémi
Rémálommá lett dicsőség

A világ valaha épült legnagyobb óceánjáró luxushajójára vezető gyalogoshíd leszakadása tizenhat ember halálát okozta, és több mint harminc sebesült került kórházba múlt szombaton a franciaországi Saint-Nazaire-ben. Az Alstom francia nehézipari óriás hajógyártási részlege eddigi történetének koronakövén dolgozott, azonban két héttel az átadás előtt a remélt dicsőség rémálommá változott. A cég a legeket akarta megdönteni, az első látogatók pedig az életükkel fizettek. 


Vagyim Arisztov
Fogyatkozó riválisok

1999 júniusában, amikor Oroszországban egyre több szó esett Jelcin utódlásáról, az Itogi című hetilap ironikusan így írt: „Mi ez a nagy hangzavar? - kérdezik sértődötten a Kremlben. - Hisz nem változott semmi. Netán ez az intelligens és kedves Alekszandr Sztepanovics Volosin ijesztette meg önöket a kiglancolt fejével? De hiszen Tánya és Válja (Tatjána Djacsenko, Jelcin lánya, és férje, az elnöki hivatal feje, Valentyin Jumasev) éppen úgy kormányoznak tovább, ahogy eddig. Csubajsznak most is sikerül félévente egyszer valami jó kis tanácsot adni az elnöknek, ahogy eddig… Berezovszkij éppen úgy járja a Kreml folyosóit, ahogy eddig… Abramovics pedig, ahogyan eddig is az árnyékban üldögélt, svájci bankkártyáit lapozgatva és azúr-parti villáinak kulcsait csörgetve, továbbra is a jótékony félhomályban maradt. Vagy önök valóban azt hiszik, hogy itt minálunk valaki valamiből többet lopott, mint azelőtt?”


Sport

Holczer Péter
Federer a mester, Roddick a világelső

Véget ért a 2003-as teniszidény, legalábbis a kiemelkedő egyéni és páros versenyek sorozata. Már csak a csapatversenyek (Davis Kupa és a Federation Kupa) döntői vannak hátra. A hét elején a svájci Roger Federer győzelmével zárult a férfiak számára rendezett Mesterek Kupája Houstonban, ezt megelőzően a hölgyeknél a belga Kim Clijsters megvédte világbajnoki címét.


Hetek-hírösszefoglaló
Fény és árnyék

„Pillanat, várj egy kicsit” - ezzel a címmel jelenik meg a hónap végén Boris Becker egykori német teniszcsillag önéletrajzi könyve. A Bild című bulvárlapban közölt részletekből kiderül: a háromszoros wimbledoni bajnok nem csak karrierjének csúcspontjairól vall kíméletlen őszinteséggel…


Négy tojáslabdás futballista bukott le THG-val

Az előző szezonban nagydöntőt játszó Oakland Raiders négy játékosa lebukott a doppingvizsgálaton. Bill Romanowski (a képen), Barret Robbins, Dana Stubblefield és Chris Cooper egyaránt napjaink divatos szteroidját, a THG-t fogyasztotta. 


Kórházban végződött a születésnap

A Valladolid futball klub fennállásának 75 éves évfordulóján ugyanis bankettet szervezett a vezetőség, azonban nem volt teljesen friss a felszolgált étel. Egy spanyol deszszertkülönlegességtől ugyanis a vendégek közül 76-an is szalmonellafertőzést kaptak.


Nemi erőszak a vád Jody Morris ellen

West Yorkshire rendőrsége vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek Jody Morrist, a Leeds labdarúgóját. Mint arról annak idején beszámoltunk, egy fiatal lány október 7-én azzal jelentkezett a rendőrségen, hogy több futballista is megerőszakolta őt egy szállodában.


Szabadidő

Munkatársunktól
Pelenkás iskolások

Felmérések szerint az éjszakai ágybavizelésben szenvedő gyermekek közül csak minden hatodik fordul orvoshoz a problémával. Ez a krónikus gyermekbetegség a rejtőzködők életét akár hosszú éveken át keserítheti meg feleslegesen. S ha előbb-utóbb el is tűnik a probléma, pszichés szinten gyakran okoz maradandó sérüléseket. A helyzet sajnos a szomszédos országokban sem jobb - többek között ez derült ki egy nemrégiben Monoron rendezett nemzetközi orvoskonferencián.


Tájmel Ajna: Tulipáncsalogató

Tájmel Ajna frissen megjelent verseskötete sem a gyermeknek, sem a felnőttnek nem okoz majd csalódást. 


Sarah Collina: Dekupázs

Hiánypótló művet foghatnak kezükbe az otthoni kézműves munkák szerelmesei: Sarah Collina könyve mind formai, mind tartalmi szempontból rendkívül igényes munkának nevezhető.


Programajánló

Péli Tamás színpompás festményei december 2-áig láthatók a Roma Parlament Balázs János Galériájában (VIII., Tavaszmező u. 6.)


Színes

Másfél évig sétált, hogy ne fájjon a hasa

Különleges gyógymódot talált krónikus hasfájására egy kínai férfi. Long Jongming másfél évig sétált szinte megállás nélkül, csak hogy ne érezze kínzó gyomorgörcseit. 


DUMA PLÁZA

Hm, nehéz az élet... vasalni a nadrágba. (internet graffiti)


Beteg az orosz hadsereg

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet szerint az átlag orosz katona beteg és éhes. A jelentés szerint az évente sorozott félmillió katonától rendszeresen megtagadják a megfelelő ételeket és az orvosi ellátást.


Vakondok a Marson

Célegyenesbe érkezett az első európai Mars-kutató űrszonda, a Mars Express, amely öt hónappal ezelőtti indítása óta mostanra már húszmillió kilométerre közelítette meg a vörös bolygót - számoltak be a missziót irányítók a héten Londonban megrendezett sajtóértekezletükön. A tervek szerint az Európai Űrügynökség (ESA) kozmikus járműve december 19-én érkezik meg bolygószomszédunkhoz. 


Bajuszkirályok

Egy tucat ország több mint százharminc versenyzője parádézott a hétvégén az Egyesült Államokban, Nevadában megrendezett Hatodik Nemzetközi Szakáll- és Bajusz-világbajnokságon.


Jó dolog annak jár, aki vár

Ezt tartja egy öreg brit közmondás, amit a walesiek és londoniak nem vesznek annyira komolyan, mint egyébként a britek, ugyanis könnyebben elégelik meg a várakozást, s tolakodnak előre a sorban.


Újra divatba jön a női kesztyű

Jacqueline Kennedy óta alig viselték, most azonban újra divatba jön a női kesztyű az Egyesült Államokban. Marc Jacobs, Louis Vuitton, Prada és a többi divatmogul esetenként két különböző színű bőrből készült kesztyűket is kínál a szezonra.


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Légzsákot vegyenek

Felvirágozni látszik az autóalkatrészek feketepiaca Németország nyugati részén. A betörések alkalmával azonban az utóbbi időben meglepő módon szinte kizárólag a légzsákoknak kél lába.


Vélemény

Kertész Ákos
Rend vagy szabadság

Miért bukott meg a weimari demokrácia? A gazdasági válságból, a munkanélküliségből, a nyomorból nem bírta kivezetni az országot, a korrupción sem bírt úrrá lenni, de talán a legfőbb oka az volt, hogy a bírói testülete a demokrácia törvényeit, főleg a náci randalírozókkal és uszítókkal szemben, vonakodva vagy egyáltalán nem érvényesítette, és a törvényhozás is gyáva volt meghozni azokat a törvényeket, melyek a demokráciát lettek volna hivatva megvédeni a demokrácia rendjére törő politikai erők ellen. 


Hack Péter
Rend és szabadság

Kertész Ákosnak régóta tisztelője vagyok, mindig érdeklődéssel olvasom írásait, és megtiszteltetés vele vitatkozni is, mint ahogyan tettük ezen hasábokon az abortusz ügyében nem is oly régen. (Hetek 2000. július 22. másfelől) Mostani írása is lehetőséget teremt arra, hogy egy fontos kérdésben, a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd ügyében ütköztessük álláspontjainkat.