Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Új elnök a csúcsbank székében

A gentlemen agreement értelmében az EU legfontosabb pénzügyi intézményét, az Európai Központi Bankot (EKB) novembertől a francia jegybank elnök, Jean-Claude Trichet vezeti. A német- francia vetélkedés kompromisszumaként elsőként a neves bankszakember, a holland Wim Duisenberg vezette az intézményt, akit most a francia bankár vált. Trichet beiktatása előtt nem sokkal mentette fel a párizsi bíróság csalásban való bűnrészesség alól, s ezzel tíz hónapos börtönbüntetést úszott meg a neves szakember. Az új elnök a közös európai valuta sikere zálogának tartott úgynevezett stabilitási paktum megőrzését tartja legfontosabb feladatának.


Jean-Claude Trichet az új bankelnök. Évek óta erre a pillanatra vár Fotó: Reuters 

Mint ismeretes, az új európai valuta, az euró Wim Duisenberg bábáskodása alatt született meg, és érte el a stabilitását. Duisenberget kiváló szakembernek tartják, az olajválság idején lett Hollandia pénzügyminisztere, majd tizenegy évig volt jegybankelnök. Ezekben az években szerzett igazán népszerűséget, amikor hozzájárult a holland gazdasági csodához, amely révén csökkent a munkanélküliségi ráta, beindult a gazdasági növekedés, és stabilak lettek az árak Hollandiában. Búcsúbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a mai gazdasági problémák nem adnak elegendő indokot a stabilitási paktum fellazítására, utalva ezzel arra, hogy az elmúlt évek gazdasági visszaesése miatt több, meghatározó európai állam, úgymint Német- vagy Francia-, illetve Olaszország rendszeresen túllépi a paktum keretszámait, például az államháztartási hiány mértékét, ami miatt súlyos eurómilliárdokat kell büntetésként fizetniük. Ezek az államok most módosítani szeretnék a paktum szabályait, Duisenberg azonban úgy véli, katasztrófa lenne az EU számára, ha ez bekövetkezne. 
A leköszönő elnök szerint utódja, Trichet számára a legnagyobb kihívás annak a politikai akaratnak az újjáélesztése és megerősítése lesz, amely a valutaunió létrejöttét korábban lehetővé tette. Trichet beiktató beszédében kiemelte, hogy a piac elfogadta az erős eurót, amelyet ő maga is támogat, azonban szükséges az euróövezetben a bizalom erősítése. Egyes elemzők Trichet elnökségétől a bank politikájában gyökeres változtatásokat remélnek - írta a BBC News Online.

Gyanúsított elnökjelölt

Az új elnök kinevezése korántsem ment simán. Bár Duisenberg beiktatásakor már megszületett az egyezmény, hogy Trichet követi őt a sorban, idén nyáron azonban a francia ügyészség vizsgálatot kezdett korábbi tevékenységével kapcsolatban. Trichet a kilencvenes évek elején a francia kincstárügyi hivatalt vezette, és e minőségében ellenőrizte az állami vállalatokat, köztük a Crédit Lyonnais bankot, majd 1993-ban a francia központi bank elnöke lett. A Crédit Lyonnais a kilencvenes évek elején válságba került, mert állami hozzájárulással nagy terjeszkedésbe fogott, ám tervei nem sikerültek. 1993-ra több mint hárommilliárd eurónak megfelelő vesztesége keletkezett, és a könyveket akkoriban állítólag „megszépítették”. A pénzintézet akkori elnöke, Jean-Yves Haberer most ugyancsak vádlott a perben. A kilenc vádlott között van még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) volt elnöke, Jacques de Larosiere is. A Crédit Lyonnais megmentésére 1993 után 14 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek a francia költségvetésből, és ebből eddig csak több mint hétmilliárd euró térült meg az 1999-ben kezdett privatizációból. A nyáron felmelegített ügy miatt a párizsi ügyészség tíz havi börtönbüntetést helyezett kilátásba Trichet számára csalásban való bűnrészesség, a bank eredményeinek meghamisítása és veszteségeinek elrejtése miatt, ám végül is váratlanul felmentették a volt elnököt. Az eljárás részleteiről és a vád esetleges jogosságáról nem adtak tájékoztatást, így nem derült ki, valójában része volt-e az egykori bankelnöknek a csődhöz, illetve a csaláshoz. Ezzel a váratlan lépéssel mindesetre elhárult az akadály, és a megegyezés szerint elfoglalhatta az Európai Unió első számú pénzügyi vezetőjének pozícióját.