Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 44. szám, 2003. október 31

Belpolitika

Munkatársunktól
Fidesz-puccs az ülésen

„Demeter Ervin egész egyszerűen becsapott, átvert, ez méltatlan egy bizottság elnökéhez” - mondta lapunknak Gulyás Kálmán szabaddemokrata képviselő annak kapcsán, hogy hosszas vita után az ő szavazatának köszönhetően kezdődhetett meg a „munka” szerdán a brókerbizottságban. Gulyás szerint előzetesen szó sem volt arról, hogy a Fidesz rögtön az első ülésre odaszervezi a vezetőit valamiféle „meghallgatásra”. Wiener György szocialista alelnök „a Fidesz Söjtörének” nevezte az esetet. Mint mondta: az eset azt bizonyítja, hogy a fideszes képviselők a MIÉP-es puccsista ordibálók szintjén állnak. Demeter Ervin, a bizottság ellenzéki elnöke viszont úgy érvelt: csak a munkát kívánták felgyorsítani. 


Hetek-összeállítás
Bal-jobb árnyak

„A Fidesz nem az árnyékkormányzásra, hanem az árnyékállam kiépítésére törekszik” - mondja Gyurcsány Ferenc, aki szerint míg az árnyékkormány a köztársaság politikai intézményi kereteibe illeszkedve a politikai alternatívák felmutatásának intézménye, az árnyékállam ténylegesen alternatív hatalom gyakorlására szerveződik. 


Politikai toplista – október

A Szonda Ipsos legutóbbi közvélemény-kutatási adatai szerint megállt a kormánypárti politikusok népszerűségének csökkenése, még az elmúlt hónapokban a legtöbbet, tizenegy pontot veszítő László Csaba helyzete sem változott negatív irányban. 


Munkatársunktól
Demecseri dagonya

A Fidesz kampányembere ezer forintot kínált a párt jelöltjére kiállított kopogtatócédulák darabjáért - derült ki egy szerdai sajtótájékoztatón Demecserben. A váratlan fordulat annál is érdekesebb, mivel a megyei bíróság különböző szabálytalanságokra hivatkozva a hét elején semmisnek nyilvánította a jelenlegi kormánypártok fölényes győzelmével végződött időközi polgármester-választást, a Fidesz pedig folyamatosan választási csalásról beszélt. 


Sebestyén István
Gyilkos féltékenység

A közelmúltban számos olyan gyilkosságról számoltak be hírügynökségi jelentések, amelyek mögött a féltékenység áll. A múlt héten egy hevesi tinédzserlányt azért szúrt le a barátja, mert az el akarta hagyni. Egy akasztói férfi pedig saját feleségét tette el láb alól szintén féltékenység miatt. Két héttel ezelőtt Baranya megyében egy férfi párjának korábbi élettársát ölte meg. 


Életmód

Ignácz Valéria
Beszélgetés Kabos Lászlóval

Pesti kabaré, zsidó humor, aki nélkül nem létezett Vidám Színpad: Kiskabos. A legendás magyar humorista nemzedék egyik képviselője, több mint ötvenéves színházi karrierrel a háta mögött. A közönségkedvenc Kabos Lászlót 80. születésnapja alkalmából kerestük meg.


Vagabond

Új filmmel jelentkezett Szomjas György. A meghökkentő témákat kedvelő filmrendező ezúttal is olyan szférába vezeti be a nézőket, melyről az átlagember alig tud valamit. Vagabond című filmjében a budapesti táncházak világába, a népzene és néptánc kedvelői közé visz el bennünket. 


Mód Julianna
A simítás trükkjei

Napjaink egyik leghétköznapibb teendője ruháink mosása-vasalása. De ez nem volt minden korban ilyen egyszerű!


Fókusz

Hack Péter
Együtt egymás ellen

„Talán helyes, ha tartózkodik az ember a független intézmények elleni támadásoktól, vagy így értelmezhető nyilatkozatoktól” - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, volt miniszterelnök a minap. A jelenlegi konfliktus kiéleződésének egyik látványos eleme a K&H Bank volt vezérigazgatójának váratlan ügyészségi kihallgatása, és az a döntés, hogy Rejtő E. Tibort a rendőrség Aradi utcai fogdájából egy büntetés-végrehajtási intézetbe szállították. Az üggyel kapcsolatban meglehetősen zavaros információk kerültek nyilvánosságra. Az ügyészség arra hivatkozik, hogy a fél éve hatályba lépett új büntetőeljárási törvény szerint jogszerűen járt el, ami igaz. Az azonban elgondolkodtató, hogy ha fél éve új szabályozás van, azt a rendőrség miért nem vette eddig észre? Csak nem azért, mert új jogszabály ide, új jogszabály oda, az ügyészek mindeddig nem éltek a kibővített hatáskörükkel, azt csak ebben a nagy figyelmet keltő ügyben tették meg.


Peremiczky Szilvia
Európa nem válaszol

Identitásunk megélésének első lépése annak meghatározása, hogy milyen értékeket tartunk fontosnak, milyen koordináták szerint határozzuk meg kultúránkat, értékrendszerünket. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy az EU-ban az alkotmánnyal kapcsolatos viták ellenére létezik valamiféle konszenzus, mely szerint az európai identitás alappillérei a zsidó-keresztény, a görög-római kultúra, a reneszánsz és a felvilágosodás humanizálta világkép, illetve az ezek összességéből megszülető demokratikus jogrendszer, amely az emberi jogok, az ember egyéni szabadságának maximális tiszteletén alapul. A nemzeti és a vallási értékek biztosítják a sokszínűséget és az eltérő gondolkodásmódok tiszteletben tartását.


Benke László
Feszültség a feszület körül

A héten Olaszország a vallások közti párbeszéd munkálását szolgáló európai uniós konferenciának ad otthont, az olasz közélet jelenlegi legsúlyosabb vitája mégis vallási konfliktus kapcsán szabadult el: egy radikális muzulmán vezető pert nyert, a bíróság ítélete pedig arra kötelezi az egyik állami iskolát, hogy távolítsa el a feszületeket osztálytermeinek faláról. A jogi döntés nyomán kirobbant csatározás újabb fejezetet nyitott Európa vallási öröksége és annak szimbólumai körül több fronton zajló csatározásban.


Gazdaság

Nagy Liliána
Költségvetés a startvonalnál

Építés vagy leépítés - vajon melyik kifejezés felel meg leginkább a jövő évi költségvetésnek? A kormánypártok az építést, az ellenzékiek pedig a leépítést látják elsősorban a számok mögött. Abban azonban megegyeznek, hogy a fő szem-pont a takarékoskodás. A héten elkezdődött a parlamentben az első európai uniós költségvetésünk vitája, az ellenzéki pártok azonban már előre jelezték, nem támogatják a tervezetet. 


Munkatársunktól
Többet hoznak a babák

Jövőre lényegesen emelkedik a szocpoltámogatás, és átalakul a bérlakásprogram - jelentette be Csabai Lászlóné lakásügyi megbízott. A Nemzeti Lakásprogramról szóló konferencián ígéretet tett egy kiszámítható és hosszú távon is működőképes lakáspolitikai támogatási rendszerre.


Hetek-összeállítás
Emelkedik a minimálbér

Az állami szférában dolgozók már ma kiszámíthatják, mennyivel emelkedik jövőre a havi keresetük, mivel a héten kormányzati és szakszervezeti szinten megszületett a bérmegállapodás. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) hajnalig tartó egyezkedése révén a kormányzatot, a munkaadókat és a munkavállalókat képviselők megállapodtak arról, hogy jövőre három ezer forinttal 53 ezerre emelkedik a minimálbér, a bruttó keresetek pedig 7-8 százalékkal - legalábbis ezt képviselik majd az ágazati bértárgyalásokon. Az jövő évre várt 5,8 százalékos inflációt figyelembe véve tehát a reálbér jövőre 1,2-2,2 százalékkal növekedhet csak, ami jelentős visszaesés az idei 13-14 százalékhoz képest. 


Kovács Klára
Végső csapás az oligarchákra

Egész Kelet-Európára kiterjedő pénzpiaci hullámverést okozott a hét elején Oroszország leggazdagabb emberének, a Jukosz vezérigazgatójának, Mihail Hodorkovszkijnak a letartóztatása. Az óriásvállalat részvényei egyetlen nap alatt 16 százalékkal estek, s ami még ennél is rosszabb lehet, újra megingott a befektetők hite az orosz politikában. Egyes elemzők újabb orosz válságtól tartanak, de hangsúlyozzák, hogy Magyarországra nem lenne olyan komoly hatással, mint az 1998-as válság volt. 


Héder Mónika
Német nyugdíjasok elvonókúrán

Gerhard Schröder német kancellár hivatali idejének legnehezebb döntését hozta meg múlt hét vasárnap: jövőre nem emelkednek a nyugdíjak. A várakozásoknak megfelelően az ellenzék, az érdekvédő szervezetek és a nyugdíjasok egy emberként tiltakoztak a terv ellen. A szociális szövetség elnöke, Walter Hirrlinger leplezetlenül fenyegetőzött, és a 20 millió nyugdíjasnak azt tanácsolta, hogy a következő választásokon nyújtsák be a számlát a megszorítások miatt a jelenleg kormányzó pártoknak. 


Kardos Anikó
Nincs orosz válság szindróma

A hét híre tőzsdei körökben a Jukosz elnökének letartóztatása, valamint az ennek kapcsán kirobbant, a teljes orosz piacot érintő bizalomvesztés volt. Az olajcég 16, az index 9 százalékos zuhanása egy újabb orosz válság rémképét vetítette előre, elemzői vélemények szerint azonban nem kell ettől tartani, a tőke regionális átrendezése kapcsán Magyarország még nyerhet is az Oroszországgal szembeni bizalomvesztéssel.


Háttér

Szobota Zoltán
Gyorsan került bilincsbe

A Magyarország leghíresebb és legsikeresebb úszószakosztályánál kirobbant botrány - függetlenül attól, hogy a vádak még nem igazolódtak be - ismét a figyelem középpontjába állította a pedofília megoldhatatlannak tűnő problémáját. 


Lukács András
Régészek keresik a császár gyilkosát

Ki mérgezte meg Napóleont? Mozartot vajon Salieri tette el láb alól? Ki volt Hasfelmetsző Jack? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel napjaink tudós nyomozói, akik a legmodernebb tudományos módszerekkel próbálnak választ keresni egy-egy nagy port kavart halálos rejtélyre. A napokban mutatták be az Atlantic Records filmjét Nagy Sándor rejtélyes haláláról, és hamarosan nyilvánosságra hozzák a korábban Hasfelmetsző Jack rejtélyét megoldó Patricia Cornwell nyomozásának eredményeit is Diana hercegnő halálának körülményeiről. 


Pál Imre
Mindig jönnek új verekedők

Mindenki elismeri vezérszurkolónak. Még az idősek is. Amikor Hipós Feri lett, kivívta ezt az elismerést és nevet, az Üllői úton még nem nagyon voltak szurkolói csoportok, csak a Fradi-tábor. 


Somorjai László
Csapda lehet a főnyeremény

Rekordméretűre fokozódott a lottóláz hazánkban. A héten már több mint négymilliárd forintot meghaladó összeg csábítja a játékosokat. Március óta halmozódik a játékalap, s jelenleg immár Európa legnagyobb nyereményéért folyik a találgatás. A múlt héten több mint 12 millió szelvény fogyott el. A milliárdos főnyeremény reménye szemmel láthatóan egyre nagyobb vonzást gyakorol a szerencsében bízó játékosokra, és ezzel együtt az eladott szelvények számára.


Erdei Judith
A borkultúra reneszánsza Magyarországon

A mediterrán népeknek rendkívül fejlett borkultúrája van, amelynek hagyománya több ezer évre nyúlik vissza. Itália világelső a bortermelésben, Szardínián és Szicílián át egészen Firenzéig alig találunk olyan földet, ahol ne illatoznának a szüretre váró ültetvények. A régi mondás szerint az őslakosok előbb szőlőt ültettek, majd lakhelyet építettek maguknak. Innen ered az Oinotria, azaz „a bor földje” elnevezés, amit az árkádiai Oinotrosz királyról kapott. 


Siposhegyi Péter
Demokrácia a sarkon

Nemzeti jelképeink egyike a sarok. Az utcasarok. Itt álltak annak idején az öröm élő nagykövetei, itt ad randevút egymásnak ifjú és öreg, a sarok az élet találkozási pontja, hová minimum két irányból vezetnek utak, és egy olyan országban, hol rendre megmondták, melyik a helyes irány, mindig is a szabadság szimbóluma volt. Ha trafik áll a sarkon, meg randevúzó pár, az rendben is van, de mit tegyünk, mit gondoljunk akkor, ha épp tüntetők gyülekeznek, ha éppen az agóra kutyapiszkos, szmogos középeuropéer verzióját próbálják ki egyesek ugyanitt.


Parlamenti sorozat: brókerek közt ?

Egyenes beszéd. Műsorvezető: Vendégünk ma este Demeter Ervin, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség képviselője, a parlament azon új vizsgálóbizottságának elnöke, amely a Pannonplast részvényfelvásárlást, a Kulcsár-ügyet, egyszóval a brókerbotrányt próbálja meg feltárni. Elnök úr, 184 kérdés megválaszolására mindöszsze hat hónap áll a rendelkezésükre; előreláthatólag ez a bizottság naponta hányszor fog ülésezni? 


56 – gyűlöletbiznisz leágazóban

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Mészáros Tamás és Galló Béla vendégekkel. 


Hit és értékek

Flaisz Endre
Egyszer élünk örökké

Ezekben a napokban nem csupán Magyarországon, hanem számos más országban is az elhunytak kerülnek az élők figyelmének középpontjába. Ilyenkor gyakran még olyanok fejében is megfordul a kérdés, hogy vajon mi is lehet odaát, akik egyébként efféle bonyolult metafizikai spekulációkba nemigen szoktak bocsátkozni. Ennek kapcsán a kaliforniai Barna Research Group közvélemény-kutató intézet október végén érdekes felmérést tett közzé arról, hogy az amerikaiak hogyan gondolkodnak a halál utáni életről. A kutatási eredmények azonban számos tanulsággal szolgálnak nekünk, európaiaknak is.


Külpolitika

Márer György, New York
Ámokfutó tűz Kaliforniában

Az időjárás lehűlését és esőt ígérnek a meteorológusok Kalifornia államban, ahol a futótűz szombat óta tizennyolc emberéletet követelt, közel kétezer otthont és 200 ezer hektár földterületet perzselt fel. Az állam leköszönő kormányzója az elmúlt fél évszázad legnagyobb tűz okozta katasztrófájának nevezte a jelenlegit, Arnold Schwarzenegger újonnan megválasztott kormányzó pedig Washingtonban lobbizik segélyért Kalifornia számára. George W. Bush amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a futótűz érintette térséget. 


Vagyim Arisztov
Szibériai olajkommandó

Október 25-én Mihail Hodorkovszkijt, az orosz Jukosz olajvállalat vezérigazgatóját kommandós különítmény vette őrizetbe a novoszibirszki repülőtéren. A letartóztatás hivatalos oka, hogy az üzletember nem jelent meg egy ügyészségi kihallgatáson; ezt a mulasztást rögtön pótolták is, amint Hodorkovszkijt Moszkvába szállították, majd ezt követően elfogadták az ügyészség javaslatát a Jukosz vezetőjének őrizetbe vételére. A vádiratban többek között sikkasztás, adócsalás, anyagi kár okozása, közokirat-hamisítás szerepel. Natalja Visnyakova főügyész szerint a Jukosz és leányvállalatai által okozott kár több mint egymilliárd dollárt tesz ki.


Munkatársunktól
Kifüstölnék a külföldieket

Merényletsorozat rázta meg Irak fővárosát hétfőn, az iszlám vallás szent havának első napján. Bagdadban négy öngyilkos merénylet követelt negyvenhárom halálos áldozatot - köztük két amerikai katona életét -, és sebesített meg több mint kétszáz embert. Fallúdzsában tizenkét emberéletet oltott ki a robbanás. Az áldozatok nagy része civil iraki lakos volt. Úgy az amerikai, mint az iraki hatóságok az al-Kaidának vagy valamely hasonló terrorszervezetnek tulajdonítják a merényleteket, amelyek egyértelmű célja, hogy „kifüstöljék” az amerikaiakat Irakból. George W. Bush amerikai elnök azonban kijelentette, nem hagyja magát megfélemlíteni, és az Egyesült Államok tovább folytatja Irak helyreállítására tett erőfeszítéseit.


Eperjesi Ildikó
Keletről jön a fény?

A magyar külpolitika paradigmaváltását jelzi, hogy újabban felértékelődnek az ázsiai országokkal ápolt kapcsolatok. A diplomácia igyekszik a magyar gazdasági érdekeknek megfelelően némileg kiegyensúlyozni az uniós dominanciát, ezért nyit az olyan nagy jövő előtt álló keleti hatalmak felé, mint amilyen Oroszország, Kína és India. Medgyessy Péter miniszterelnök nemrégiben találkozott az előbbi két ország vezetőivel, november elején pedig hosszabb indiai látogatásra készül. 


Sport

Sebestyén István
Kémhálózat figyelte a MU sztárjait

Kémek, hazugságok, orgiák - ezzel a címmel közölt szemelvényeket egy brit bulvárlap a Manchester United egykori biztonsági főnökének megjelenés előtt álló könyvéből. Michael „Ned” Kelly, aki tizenegy évig szolgált a brit különleges egységben (SAS), a klubvezetők, elsősorban Sir Alex Ferguson vezetőedző utasítására valóságos kémhálózattal figyeltette a MU játékosait, illetve azokat, akikkel a klub szerződést kívánt kötni. Mint írja, harminc mérföldes körzetben mindent tudtak arról, ami a vörös ördögökkel történt.


Erdei L. Tamás
A legnagyobb vesztes a profi boksz

Mindenki leírt és elmondott már mindent, amit gondolt, vagy a barátja gondolt, vagy a szomszédja gondolt a múlt szombati hírhedt bokszmeccsről. A kereskedelmi média a mérkőzés éjszakájától fogva módszeresen gyúrja a csak nehezen engedő magyar közvéleményt. Chacón gaz szimuláns, Janink nagy hős. Jelen sorok írója szerényen csak a szemtanú egyszerű észrevételeit szeretné néhány sorba tömöríteni e helyütt.


Színes

Édes élet Itáliában

Gyömbér, ánizs, fűszer és csípőspaprika: ezek az aromák sem hiányozhatnak a Streglio cég csokoládékölteményei közül - derült ki az olaszországi Perugia városában immáron 10. alkalommal megrendezett Eurocsokoládé Fesztiválon. 


DUMA PLÁZA
Tovább a cikkhez >>>

Megszökött a kórházból az éhezőművész

Megszökött a kórházból David Blaine illuzionista, aki egy hete fejezte be több mint hathetes koplalási világrekord-kísérletét Londonban.


Gyorshajtás-stop

Szokatlan módszert próbálnak ki egy amerikai kisvárosban a sebességkorlátozás betartatására. A rendőrség szerint a hagyományos fekete-fehér táblák mit sem használnak, ezért a New Jersey-i Mount Hollyban ezentúl élénk színű, vicces táblákat helyeznek ki az utak mentén.


Limuzinok kalapács alatt

Szeretnék eladni az egykori keletnémet Politbüro limuzinállományát - köztük Erick Honecker, Kelet-Németország legutolsó kommunista vezetőjének rendelés után készített, 80 centiméterrel megnyújtott Volvóját.


Ó, Rómeóóóó

Megszakította előadását az English Touring Theatre, mikor a mindenki által jól ismert erkélyjelenet közben Júlia Rómeó nyakába pottyant a balkonról.