Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Csapda lehet a főnyeremény

Rekordméretűre fokozódott a lottóláz hazánkban. A héten már több mint négymilliárd forintot meghaladó összeg csábítja a játékosokat. Március óta halmozódik a játékalap, s jelenleg immár Európa legnagyobb nyereményéért folyik a találgatás. A múlt héten több mint 12 millió szelvény fogyott el. A milliárdos főnyeremény reménye szemmel láthatóan egyre nagyobb vonzást gyakorol a szerencsében bízó játékosokra, és ezzel együtt az eladott szelvények számára.

A tavalyi lottónyeremény- halmozódás legnagyobb nyertesei nem a játékosok voltak, hiszen a Szerencsejáték Rt. bruttó bevétele 20 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet, az így elért 102 milliárdos bruttó bevételből pedig 42 milliárd gazdagította az államkasszát. Idén a tavalyinál erősebb a lottóláz, mert a 34. hét óta nem volt telitalálatos az ötös lottón, így a főnyeremény 4,138 milliárdra duzzadt.
Ez az összeg, amellyel egy csapásra be lehetne kerülni az 50 leggazdagabb magyar közé, és amelyet a hazai átlag-keresetet figyelembe véve körülbelül háromezer év alatt gyűjthetnénk össze, könnyen beindítja a szerencsében bízók fantáziáját. Sokan azt gondolják, hogy a pénz és az általa képviselt, mintegy ölükbe pottyanó gazdasági hatalom minden problémájukat megoldaná. Ezzel szemben a pszichológusok és a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen hatalmas vagyon óriási traumaként hathat az emberre. Az országos sajtóban feltűnő, hogy a korábbi hozzáállástól eltérő módon ilyen címmel jelentek meg írások: Áldás és átok a lottónyeremény, Lelki teher a lottó ötös stb.
A legegyszerűbben úgy lehetne felhasználni egy ekkora vagyont, hogy az ember egy részét vagy a teljes összeget bankban kamatoztatja. Az évi több százmillió forintos kamatokból gond nélkül lehetne élni. A gyakorlat azonban rácáfol erre az egyszerű elképzelésre. Balázs János pszichiáter úgy látja, hogy egy ekkora összeg megnyerése eddig nem tapasztalt megpróbáltatások elé állítja a nyertest, aki biztosan elveszíti józanságát. „Egy ekkora, felfoghatatlanul nagy nyeremény szinte »meghülyíti« az átlagembert, ezért sok a csapda egy ilyen helyzetben. Elvileg korlátlan anyagi szabadságot ígér, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a nyertesek néhány évvel azután, hogy megütötték a főnyereményt, ugyanott folytatják, mint előtte - ha éppen nem lejjebb.” Kevesen hiszik azonban el, hogy a munka - és megfelelő bölcsesség - hiányában birtokolt vagyon nagyon is veszélyes lehet. A játékalap ettől ugyan „nem zavartatja magát”, legtovább az 52. hétig halmozódhat, és ha továbbra sincs nyertes, akár a hétmilliárd forintot is elérheti a főnyeremény.