Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Többet hoznak a babák

Jövőre lényegesen emelkedik a szocpoltámogatás, és átalakul a bérlakásprogram - jelentette be Csabai Lászlóné lakásügyi megbízott. A Nemzeti Lakásprogramról szóló konferencián ígéretet tett egy kiszámítható és hosszú távon is működőképes lakáspolitikai támogatási rendszerre.


Jövőre emelkedik a szocpol Fotó: Somorjai L.

Jövő év áprilisától jelentős összeggel emelkedik a szocpol. Egy gyermek után a mostani 600 ezer forint helyett 800 ezer forint jár. Két gyermek esetében a jelenlegi 1,6 millió helyett 2 millió, három gyermek esetében pedig 2,7 helyett 3,2 millió. 800 ezer forinttal, 4 millió forintra emelkedik a szocpol, ha négy gyermeket nevel egy család. 
Csabainé kifejtette, januártól kísérleti jelleggel változik a lakbér támogatási rendszere. Jövőre nem a lakást, hanem a bérlőket támogatják, méghozzá a lakásfenntartás költségeinek és a család jövedelmének függvényében. Elképzelhető az is, hogy a lakbér kiszámításánál valamelyik gyermekkedvezményt is figyelembe veszik. Az elképzelések szerint egy családnak a nettó jövedelmük 15-20 százalékát kellene lakbér gyanánt fizetni, és a fennmaradó részt az állam, illetve az önkormányzat állná. A rendszer célja azon családok helyzetén segíteni, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek ugyan, de nem tudják kifizetni a magas piaci albérleti díjakat.