Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Demecseri dagonya

A Fidesz kampányembere ezer forintot kínált a párt jelöltjére kiállított kopogtatócédulák darabjáért - derült ki egy szerdai sajtótájékoztatón Demecserben. A váratlan fordulat annál is érdekesebb, mivel a megyei bíróság különböző szabálytalanságokra hivatkozva a hét elején semmisnek nyilvánította a jelenlegi kormánypártok fölényes győzelmével végződött időközi polgármester-választást, a Fidesz pedig folyamatosan választási csalásról beszélt. 


Kiss Gyula. Újra győzni akar Fotó: MTI

Az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje október 19-én nagy fölénnyel győzött az időközi polgármester-választáson Demecserben. A kampány során Orbán Viktor kijelentette: a jövőt illetően jelzésértékű lesz a szabolcsi kisvárosban lezajló választás kimenetele. A hetvenhat százalékos részvételi arány mellett végül Kiss Gyula 1547 voksot kapott, míg a fideszes Fáky Lászlónéra 1024-en szavaztak. A Fidesz szabolcsi szervezete óvást nyújtott be a választással kapcsolatban: az eredmény megsemmisítését és a szavazás megismétlését kérték. Szerintük Kiss Gyula szabálytalanságok sorát követte el a választási kampányban. Mint mondták, a helyi választási bizottság négy ízben is helyt adott panaszaiknak. Ezek szerint a jelölt szórólapján valótlanul szerepelt, hogy a választópolgárok több mint a fele az ő nevére állította ki ajánlószelvényét. A bizottság helybenhagyta azt a panaszt is, amely szerint az MSZP-SZDSZ aktivistái fenyegetően léptek fel a választópolgárokkal szemben, továbbá, hogy október 19-én Kiss egy támogatója szervezett formában szállította az embereket szavazni. A negyedik kifogás szerint a jelölt oktatási intézményekben tiltott módon kampányolt.


Fáky Lászlóné. Végre győzni akar Fotó: MTI

A megyei bíróság a hét elején helyt adott az óvásnak, megsemmisítette az eredményt, és új választások kiírására kötelezte a községet. 
Az idáig is fordulatos eseményekről tartott szerdai sajtótájékoztató újabb meglepetéssel szolgált. Az egyik demecseri lakos - Imre Mariann - szót kért, és elmondta: ha már napok óta választási csalásról beszél a Fidesz, idejét érzi tudatni, hogy őt és nővérét éppen a Fidesz kampányembere kereste meg a következő ajánlattal: adják át a fideszes Fáky Lászlóné nevére kiállított kopogtatócéduláikat, mert számára ez a művelet darabonként ezer forintot ér. Imre Mariann nővére három darab kopogtatócédulát adott az illetőnek. Imre Mariannak - miután kiderült, hogy nincs kopogtatócédulája - azt ígérte a férfi, amennyiben garantálja, hogy a Fidesz jelöltjére szavaz, rövid időn belül szociális segélyben részesítik. A nő szerint a fideszes kampányember más falubeliekenek is tett hasonló ajánlatot. 
A Hetek érdeklődésére Imre Mariann elmondta: azért leplezte le a választási csalást, mert felháborítónak találta, hogy éppen Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő vádolta csalással az MSZP-SZDSZ jelöltjét. „Reggel hallottam Papcsák urat a tévében, és annyira felháborítottak a szavai, hogy elhatároztam, valamit teszek.” A hölgy először a megyei laphoz akart fordulni, ám amikor megtudta, hogy szerdán lakossági fórummal egybekötött sajtótájékoztatót rendeznek Demecserben, úgy határozott, ott szólal fel. „Tudom, hogy súlyos dolgokat állítok, éppen ezért kijelentem, szavaimat a bíróság előtt is vállalom” - mondta Imre Mariann a Heteknek.