Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 42. szám, 2003. október 17

Belpolitika

Hajdú Sándor
Felhők vannak, vihar nincs

Az elmúlt napokban sajtóhírek szerint növekedett az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós feszültség. A kormánypártok igyekeznek egymásra hárítani a felelősséget, miszerint a másik fél gerjeszti fölöslegesen ezeket a feszültségeket. Több vitatott helyzetben nem megfelelően támogatták egymást - hangzott el mindkét oldal képviselőinek szájából. Azonban mindez még mindig az elviselhetőség keretein belül van - állítják mindkét párt vezető egyéniségei. Sőt, épp erre szolgál, hogy a két párt külön koalíciós egyeztetőket nevezett még a kormányalakításkor: Horn Gábor SZDSZ-es államtitkár, illetve Szekeres Imre MSZP-s államtitkár felel a koalíció mindenkori összhangjáért. Mindkét politikusnak ugyanazt a három kérdést tettük fel, melyek az utóbbi idők koalíciós problémáira mutatnak rá.


804 millió helyett 380 ezer

Tocsik Mártának mindössze 380 ezer forint jár a 804 milliós sikerdíjból - mondta az ügyészség képviselője a Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán. Az ingatlanpiacon tisztességes, becsületes munkával ennyit lehetett keresni 1996-ban a Központi Statisztikai Hivatal szerint. A 804 millió forintból fennmaradó összeg pedig kamatokkal együtt visszajár - tette hozzá. 


Szobota Zoltán
Oltári trónfosztás

A napokban került a nyilvánosság elé egy idén nyáron készült dokumentum, amely az állam és az egyház kapcsolatát a korábbi kormányzatok idején kiépítettekkel homlokegyenest ellentétes alapokra helyezi. Készítői, a kancelláriát vezető miniszter egyházügyi tanácsadói, valamint Gulyás Kálmán egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkár egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzet finoman szólva is „aggályosnak” tekinthető.


Munkatársainktól
Betört a bank

A polgári demokrácia „testében” a jó törvények jelentik a csontokat, a demokratikus szokások és a politikai kultúra pedig az erre épülő inakat és húst. Pusztán a törvények által ugyanis lehetetlen tökéletesen szabályozni a társadalmat és az egyes állami szervezetek egymáshoz való viszonyát, de a demokratikus szokások ezt megtehetik. Magyarországon ennek hiányosságára hívja fel a figyelmet a Rejtő-Kulcsár-ügy. Mintha az állam szétesésének lennénk szem-tanúi: együttműködésre hivatott állami szervezetek, PSZÁF és Pénzügyminisztérium, ügyészség és rendőrség vitatkoznak egymással, néha már az anarchia jegyeit mutatva. Dermesztő, hogy a magyar demokrácia sorsa jelenleg ismeretlen rendőrtisztek és ügyészek kezében van. Két, egymással hadakozó országrész képe kezd kirajzolódni: a Fidesz-Magyarország és az MSZP-Magyarország „háborúja”. Miközben a különféle államigazgatási és igazgatási szerveknek az lenne a feladatuk, hogy megteremtsék az ország egészének a „harmóniáját”. Rejtő E. Tibor a hetvenes évek elején Budapesten érettségizett, majd elvégezte a műszaki egyetemet. Ezt követően Kanadába utazott, ahol bank- és pénzügyekből is diplomát szerzett. A Royal Bank of Canadánál helyezkedett el. Kanadában elvette egy milliárdos lányát, minek következtében anyagi körülményeiben egy csapásra pozitív fordulat állt be. A bankszakmában nemcsak azért tartják érdekházasságnak Rejtő frigyét, mert azzal párhuzamosan „tömegesen voltak nőügyei”, hanem mert felesége születési rendellenességgel jött a világra. 


Fókusz

Vagyim Arisztov
Nagy októberi haderőreform

Az orosz és a nemzetközi politika egyik jelentős, mondhatni történelmi eseménye volt az új katonai doktrína októberi bejelentése Moszkvában, és ehhez kapcsolódóan a fegyveres erők reformja. Az egyik leghatalmasabb és legtitokzatosabb orosz hivatal - a Védelmi Minisztérium - első ízben nyilvánosan hirdette ki polgárainak és az egész világnak, kivel áll hadban, és kivel készül harcra. Mindez arról tanúskodik, hogy Oroszország, ha nehézkesen is, de kezd demokratikus állammá válni. Azonban a hadireformok kérdése és maga a doktrína nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik.


Gazdaság

Major Nóra
Durva adó a telkekre

A kormány, uniós előírásokra hivatkozva, 2004. január 1-jétől 25 százalékos általános forgalmi adót vetne ki az építési telkekre. Bár ez az adóösszeg biztosan nem terhelhető rá egy az egyben a vevőkre, az ingatlanpiac elemzői átlagosan 10 százalékos áremelkedéssel számolnak. Az áfamódosítás teljes körű bevezetését azonban átmeneti időszak előzi meg. A még 2003-ban kötött szerződések jövő évre vonatkozó terhei biztosan mentesek maradnak az említett adótól. Mindezek ellenére a szakmai szervezetek szükségtelennek és indokolatlannak tartják az építési telkek megadóztatását, hiszen - a jelenleg amúgy is nehézkesen mozgó piacon - az intézkedés árszínvonal-emelő hatása várhatóan még jobban visszafogja majd a vásárlókedvet.


Erdei Judith
Nem adják fel

Benni Elon izraeli turisztikai miniszter optimista előrejelzései beigazolódni látszanak, miszerint az idén 40 százalékos növekedést is elérhet a turizmus. Az idei szezon tényei azonban túlszárnyalták a várakozásokat, hiszen a legfrissebb, augusztusi adatok szerint 55 százalékkal több turista látogatott az idén Izraelbe, mint múlt év augusztusában. A 2000 szeptembere óta tartó intifáda szinte teljesen szétzilálta az izraeli gazdaság húzóágazatának számító idegenforgalmat, éppen ezért öröm az idén elindult kedvező tendencia. A fellendülés már májusban mutatkozott, amikor is 36 százalékkal megugrott a turisták száma. Simon Gábor, az Izraeli Nagykövetség kereskedelmi titkára a Heteknek kifejtette: egy hosszabb ideig tartó nyugalmi állapot nagy turisztikai fellendülést eredményezhet Izraelben. 


Hetek-összeállítás
Mindig Midihitel

Szeptember végén indult útjára a négylépcsős hitelrendszer (Mikrohitel, Széchenyi-kártya, Midihitel és Európa-hitel) harmadik eleme, a Midihitel Program. A konstrukció legfeljebb 10 millió forint hitel felvételét teszi lehetővé a vállalkozóknak, akik mindehhez három éven át 4 százalékpontos kamattámogatást is kapnak az államtól. Az idén várhatóan közel 400 vállalkozás részesülhet kedvezményes hitelben. 


Tamás Gergely
A kockázat el van vetve

Az elmúlt években világszerte megfigyelhető volt az a tendencia, hogy az árfolyamok hektikussá vált mozgása miatt a kockázatra érzékeny befektetők elfordultak a részvényektől. ( Hetek, 2003. augusztus 8.) Ez alól Magyarország sem kivétel: a Budapesti Értéktőzsde részvénypiaci forgalma 2000 és 2002 között évi 3417 milliárd forintról évi 1518 milliárd forintra csökkent, ami több mint 50 százalékos visszaesést jelent.


Varga P. Miklós
Nyitottá vált a társfinanszírozás

Elhárult az egyik akadály az uniós pályázatok igénybevétele elől, hiszen a magyar kormány biztosítja a szükséges társfinanszírozást. Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Terv hivatalának elnöke sajtótájékoztatón bejelentette, a jövő évi költségvetésben a strukturális alapokból a hazai társfinanszírozással 83 milliárd forintot, míg a kohéziós alapból 53 milliárd forintot különítettek el. Baráth hangsúlyozta, a keret nyitott, tehát ha a tervezettnél több uniós pályázatot sikerül lehívni, akkor az állam biztosítja a további társfinanszírozási többletet. 


Kőéri Dávid
Indul a kifizetés

A héten kezdődik el a kismamapótlék kifizetése. A havi 6700 forintra mindazok az anyák számíthatnak, akik 2000. január 1. és 2002. március 7. között gyermektámogatási segélyt kaptak. A pótlék akkor is jár, ha csak egy hónapig volt gyesen az anyuka, de nem szorozható be a gyermekek számával, tehát akinek ikrei vannak, az sem kapja duplán ezt az összeget. A havi 6700 forintot nem terheli sem adó, sem járulék, s ez az esetleges január utáni kifizetésekre is igaz. 


Kardos Anikó
Dőlnek az árfolyamcsúcsok a bux-on

Világszerte folytatódott az árfolyamok erősödése a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon első napjaiban. Jelentősebb makrogazdasági hírek nem láttak napvilágot a héten, így az elemzői fel- és leminősítések és az eddig megjelent vállalati eredmények kaptak nagyobb hangsúlyt az irány meghatározásában. Jelentősen erősödtek a nagy európai internetszolgáltató cégek is a Yahoo eredményének hatására: a cég árbevétele még soha nem volt akkora, mint a harmadik negyedévben, eredményét pedig megduplázta. 


Háttér

Lukács András
Űrt töltött be

Minden szempontból nagy a forgalom az űrben mostanában. Az európai és az amerikai űrügynökségek rivalizálása kezd egyre inkább a korábbi amerikai-szovjet versengéshez hasonlítani. Ez év tavaszán a NASA két űrszondát küldött a Marsra, és az Európai űrügynökség (ESA) is útnak indította a Mars Express nevű szondáját. Mindezek mellett az ESA szeptember végén fellőtte a SMART-1 nevű holdszondát, ugyanazon a napon, amikor egy kisbolygó a rekordközelségnek számító 88 ezer kilométernyire suhant el a Föld mellett, anélkül, hogy közeledését észrevették volna. A Lowell Obszervatórium csillagászai már csak a távozásáról tudtak beszámolni. Vigyázó szemeinket tehát egyre inkább érdemes a világűr felé fordítani, mert egymást követik a várt és nem várt események. Ilyen meglepő esemény volt a héten az első kínai űrhajós útja is, aki mintegy 21 órát tartózkodott a világűrben. 


Széchey Noémi
El Nino, az újra vaduló kölyök

Várható-e, hogy egyre gyakrabban és egyre pusztítóbban csap le az El Nino? - ez a kérdés nyugtalanítja a 20. század időjárását legmarkánsabban meghatározó természeti jelenséget vizsgáló szakembereket, akik a közelmúltban Toulouse-ban találkoztak annak érdekében, hogy közösen próbáljanak a kérdésre választ találni.


Jobb félni, mint megijedni

- Nem áll tőlem távol az ilyesmi, elég kifejlett az igazságérzetem. Személyes erkölcsi elvárásaimat, amelyeket magammal, illetve az egész magyar közélettel szemben megfogalmazok, bántja az, hogy olyan emberek vezetik ezt az országot, akikre különben fel kellene néznünk. Kötelességemnek érzem, hogy ezeket az ügyeket a köz tudomására hozzam, az embereknek joguk van ezekről is tudni. Ha valaki politikus akar lenni, annak be kell kalkulálnia, hogy élete bizonyos szakaszában elkövetett erkölcstelenségei bizony visszahullhatnak a fejére. Aki üzletemberként inkorrekt, az nyilvánvalóan minisztersége idején sem fog válogatni az eszközökben, mivel ugyanarról az emberről van szó. 


Vizin Balázs
Fiatalok: útban a munkamániához

A magyar fiatalok kétharmada szerint az ideális család: papa, mama, két gyerek. Ha családalapításra gondolnak, ezt a modellt részesítik előnyben. Az individualizmus megtorpanni látszik, és a generációk közötti feszültség is enyhült valamelyest az utóbbi időben. Az egyént előtérbe helyező korábbi trendet, úgy tűnik, felváltotta a család tisztelete - derült ki egy, a GFK Piackutató Intézet által végzett felmérésből. 


Alkotmánybírósághoz fordult a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja a közoktatási törvénynek a pedagógusokra vonatkozó titoktartási kötelezettsége miatt - jelentette be az Alkotmánybíróság épülete előtt Pokorni Zoltán. Az év során a szocialista kormány módosította a közoktatási törvényt, amelynek számos pontja komoly vitákat váltott ki. Ezek közé tartozik az a rész, amely a pedagógusok számára titoktartást ír elő. Az egykori oktatási miniszter kifejtette: számos más szakmában is létezik, és szolgálhatná azt is, hogy a gyermek, a szülő és a pedagógus között bizalmi légkör alakuljon ki. Azonban a törvényben szereplő titoktartási kötelezettség furcsa, felemás, hiszen a pedagógusoknak mindent el kell mondaniuk a bírónak, az ügyésznek, a rendőrnek, a gyermekvédelmi hatóságnak, a szülővel szemben viszont kénytelenek eltitkolni sok mindent, hacsak a gyermek nem hatalmazza fel őt írásban arra, hogy átadja ezeket az információkat. A Fidesz ezért arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a jogszabály vonatkozó részét, és utasítsa az országgyűlést egy új törvényi szabályozás elkészítésére. Pokorni számára egyébként az lenne az elfogadható, ha a pedagógus bölcsességére, tapasztalatára bízná a törvény a titoktartás mérlegelését. Fotó: Vörös Szilárd


Makki Marie-Rose
Kihalunk vagy megmaradunk?

Az elmúlt két évtizedben a magyar népesség erőteljes fogyásnak és öregedésnek indult. Megnőtt a várható élettartam, miközben egyre csökkent a születések száma. A mind több idős embert eltartani kényszerülő társadalom problémájáról a héten a fővárosban folyt nagyszabású nemzetközi konferencia.


Rejtő elrablása I.

Péntek esti klub. Műsorvezető: Debreczeni József. Vendégek: Balázsi Tibor, Bod Péter Ákos és Mucsányi Marianna. 


Rejtő elrablása II.

Hétfő esti Újságíróklub Avar János, Galló Béla és Németh Péter vendégekkel. A műsorvezető: Dési János.


Siposhegyi Péter
A kimúlt forradalom

A mai magyaroknak ötvenhat súlyos teher, nem is tudjuk felemelni. Ahhoz képest kellene megítélnünk, vajon mennyi érvényes még a Kommunista Kiáltványból, a nagy forradalmi ideológiákból. Egyszerű és könnyű válasz lenne, hogy semmi, csak a történelemben, melyben élünk, az egyszerű és könnyű válasz általában nem jó. 


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Nehéz örökség

Az október 21-én sorra kerülő bíborosavatás és Teréz anya szentté avatása része a II. János Pál pápa trónra lépése huszonöt éves évfordulóját köszöntő ünnepségsorozatnak. A rendezvényekre az AFP hírügynökség szerint „komor hangulatban” kerül sor, mivel a pápa láthatóan egyre nehezebben küzd az őt évek óta gyötrő betegséggel. Az Associated Press úgy értesült, hogy az évfordulóra érkezett bíborosok tárgyaltak arról, hogy mit tegyenek, ha a pápa esetleg beszéd- és mozgásképtelenné válna. Vatikáni és egyházi vélemények szerint az is csalódást okozott, hogy a Nobel-békedíjra jelölt egyházfő helyett egy muzulmán iráni emberi jogi aktivista kapta meg idén a tekintélyes kitüntetést.


Morvay Péter
Esperes a szappanoperában

„A Vatikán frontharcosa”, „Brazília egyik legbefolyásosabb embere”: így jellemzi a Financial Times (FT) október 13-i száma Marcello Rossi atyát. A harminchat éves atlétatermetű katolikus pap a brit napilap szerint azzal vívta ki a Vatikán elismerését, hogy mozgalmat hirdetett a dél-amerikai országban az elmúlt 10-15 évben létszámában és közéleti befolyásában igencsak megerősödött evangéliumi kereszténység visszaszorítására. „1997-ben háromszáz fiatal paptársammal együtt Rómában ígéretet tettünk a pápának arra, hogy kilépünk a nyilvánosság elé, és minden létező kommunikációs forma felhasználásával elkezdjük evangelizálni az embereket” - nyilatkozta Rossi a FT-nak.


Interjú

Felesleges rettegni Viktortól

Nem üres gesztusokat kellett volna tenni az irányukba, hanem a politikai tevékenységünket jellemző szabályrendszert kellett volna világossá tenni. 


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Irak nagy falat

Nyilvánvalóan igazuk van a Fehér Ház vezetőinek, amikor azt állítják: a világ még mindig fölöttébb veszélyes hely, s Amerika még mindig háborúban áll. Erre utal az Irakban az elmúlt napokban elkövetett több öngyilkos merénylet, köztük a bagdadi török nagykövetség elleni támadás. Az amerikai közvélemény, amely teljes mellszélességgel támogatta a Szaddám rendszere elleni harcot, most nem érti, hogy Irak újjáépítésének nagy áldozata hogyan járul hozzá a terrorizmus ellen folytatott háborúhoz. Bush elnök újraválasztását mindenesetre jelentősen veszélyezteti, ha nem sikerül konszolidálni Irakot.


Hechs László
Eichmann üvegkalitkája még megvan

Több mint tíz év telt el azóta, hogy a Fehér Ház zöld gyepén kezet rázott egymással Jasszer Arafat, Jichak Rabin és Simon Peresz. Kézfogójukkal pecsételték meg az oslói megállapodást, amelyet a politikai és újságírói zsargon nemtelen egyszerűséggel „területeket a békéért” néven szokott emlegetni.


Hetek-összeállítás
Újabb kerék a gonosz tengelyén

Az Egyesült Államok szerint Szaddám Huszein legendás vagyonából mintegy 3 milliárd dollár szíriai állami bankokban „landolt”. Washington attól tart, az összeg a különböző iszlám terrorista csoportok finanszírozására szolgál. Colin Powell még ez év májusában szankciók bevezetését helyezte kilátásba abban az esetben, ha Damaszkusz nem teszi lehetővé a bankszámlák ellenőrzését, illetve nem lép fel a területén működő terrorista szervezetek ellen. A türelmi idő, úgy tűnik, lejárt: a Fehér Ház „rábólintott” a szankciók jóváhagyására, s sokak szerint Szíria nem áll messze attól, hogy felkerüljön a „gonoszok tengelyéhez” tartozó országok listájára. 


Négykeréken

Király Sándor
Megnyílt a Budapesti Autószalon

Különös találmány az automobil. Használata által úgy fizetünk tetemes mennyiségű adót az államnak, hogy még élvezzük is. De nem akarok ünneprontó lenni, a technika és az újdonságok iránt érdeklődő vásárlátogatók biztosan nem fognak csalódni.


Publicisztika

Izing Antal
Szabotázs a hajléktalangyárban

Józsi (ez a jóbi tüneteket mutató, karizma nélküli Jeremiás) semmit sem tudott arról, hogy a Hetekben - kisvárosunk és Józsi teljes, igazi nevének elhagyásával - cikk jelent meg nehéz helyzetéről. Hogy napokon belül elárverezik a pincéjét ahol lakik - a feje fölül. Szándékosan nem mondtam neki, hogy mit és miért teszek. Nem akartam hitegetni, és nagyon féltem attól is, hogy az október 9-ei árverezés mégis megtörténik. Olyan emberek, akik Józsinak biztos segítséget ígértek, sokan voltak. Aztán felé se néztek. Nem akartam közéjük tartozni. Két biztosítékot hagytam. Az egyik: végrehajtási kifogás megtétele a bíróságon. A másik: a magamnak megengedhető harmincezret kiegészítve kölcsönkérek egy barátomtól, és befizetem a százháromezer forintot a végrehajtónál. A végrehajtó nekem azt mondta, hogy nincs más megoldás: az összeget be kell fizetni, különben árverezik a házat. 


Benedek István Gábor
Az utolsó két nap

Esett. Éjjel viharos szél tépte a fákat, a rossz háztetőket, amitől nyugtalanul aludt. Korán kelt: délelőtt szegény Kreutzert temették. Kreutzert Hirschfeld Richárdnak hívták és hatodik hegedűs volt az Operaház zenekarában. De ez érdektelen. Finom ujjaival ezer kártyatrükköt ismert. Aki tudja, mi a kártya, az az ilyen varázslót szívesen csodálja.


Sport

Schumacher a legnagyobb

Michael Schumacher, ha nem is olyan egyszerűen, mint azt az előző évek sikerei alapján vártuk volna, mégis megszerezte a 2003-as világbajnoki címet a Japán Nagydíjon. Ezzel történelmet írt, hiszen immáron hatszoros világbajnok lett a Forma-1-es versenysorozatban első pilótaként. 


Varga József
Dany Heatley rács mögé kerülhet

Szeptember 30-án autóbalesetet szenvedett az Atlanta Thrashers NHL-csapatának két sztárja, Dany Heatley és Dan Snyder. A jégkorongozók a Philips Arenában megtartott közönségtalálkozóról tartottak hazafelé Heatley fekete Ferrarijában, amikor a kanyargós úton 130 km/órás sebességgel száguldó luxusautó áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és egy oszlopnak ütközött. 


Alpay persona non grata lett Angliában

Valóságos hecckampány indult Angliában az Aston Villa török légiósa, Alpay Özalan ellen a szombati, isztambuli labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn történt incidens miatt. 


Színes

Tökéletes sajtos szendvics

A bristoli egyetemen dolgozó dr. Len Fisher az angol sajtszövetség felkérésének tett eleget felmérésével, ugyanis egy szendvicsnyi sajtíz maximalizálásának kimutatása volt a feladata. 


Némó nyomában

Az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) elnevezésű állatvédő liga azt tanácsolja a Némó nyomában című Disney-rajzfilm rajongóinak, hogy házi kedvencnek ne bohóchalat vásároljanak.


Süti, nem süti

Angol kutatók egy csoportja felfedezte a bolti kekszek morzsálódásának valódi okát. Az aprósütemény-gyártók évente több ezer terméküket kénytelenek a sütőből egyenesen a kukába dobni, mert azok a sütés folyamán tönkremennek. 


DUMA PLÁZA

A könyvolvasó az a televíziótulajdonos, akinek a készüléke szervizben van. (graffiti)


Minószi hajó a láthatáron

Egy álom hamarosan valóra válik. Aposztolosz Kurtisz görög admirális régi vágya volt már az ókori krétai hajók világon egyetlen másolatát megépíteni. Ezek a hajók emelték a Kr. e. 3000 körül Kréta szigetén élő ókori civilizációt a tengerek urává, s vitték el őket akár Ázsiáig vagy Afrikáig is.