Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 39. szám, 2003. szeptember 26

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Bizottság bizottság hátán

A Kulcsár-ügyben zajló kommunikációs csata a héten az ügy kivizsgálására hivatott parlamenti bizottságra is kiterjedt. A szocialisták szerint a Fidesz immár nem szeretné, hogy kiderüljön az igazság, mert maga is érintett. Az ellenzéki párt viszont azt állítja, az MSZP egy olcsó trükkel akarja meghiúsítani a vizsgálatot. A Fidesz jogi kabinetjének vezetője ugyanakkor elismerte: hiba volt, hogy az Orbán-kormány idején egyetlen ellenzéki kezdeményezésű bizottságot sem engedtek felállni. A rendszerváltás óta érdemben működő tizenhat parlamenti vizsgálóbizottság közül egyébként tizennégynek jobboldali - MDF-es vagy fideszes - és két szabaddemokrata elnöke volt, szocialisták még soha nem vezettek vizsgálóbizottságot. Az MSZP-frakció a héten tett kísérletet arra, hogy a brókerbizottság vezetését végre „megszerezze”. 


Munkatársunktól
Megvonás, de kedvesen

Közel egy év telt el a helyhatósági választások óta. Mint emlékezetes, a kampány során az MSZP vezette kormány ígéretet tett arra: több pénzt juttat (illetve hagy helyben) az önkormányzatoknak, valamint szakít elődje gyakorlatával és nem különbözteti meg párthovatartozás szerint a településeket. A Hetek által megkérdezett polgármesterek szerint az ígéretek teljesítése ellentmondásosra sikerült: a hangnemben éreznek pozitív változást, anyagi forrásaik azonban továbbra is szűkösek. Mint mondják, a mindenkori kormányoknak nagy mértékben változtatniuk kellene önkormányzati politikájukon.


Sebestyén István
Fajtalankodás gyanúja

Megrontás gyanújával őrizetbe vett a rendőrség egy kunszentmiklósi önkormányzati képviselőt. A Fidesz-MDF listán mandátumhoz jutó Malinák Árpád a tanúvallomások szerint három tizenhárom éves fiút csalt fel a lakására, ahol pornográf filmeket vetített nekik, majd fajtalankodott velük. Malinákot már néhány hónappal ezelőtt is börtönbüntetésre ítélte a bíróság csalás és szexuális zaklatás miatt. 


Fókusz

Szobota Zoltán
Bővül a szakrális táj

Farkas atya pragmatikus alkat. Nem bízta a véletlenre, hogy hívei befizetik-e az épülő zarándokházhoz kért adományokat: amellett, hogy miséről misére emlékeztette a mulasztókat, helybeliek szerint nem egy esetben a hozzájárulást tette a temetési szolgálat előfeltételévé. Miután idős és beteg kollégája helyét elfoglalta, első körben - olykor egészen szokatlan módon - magához vonta az egyházközségben fellelhető pénzmagot, majd a testület minden olyan tagjának felajánlotta a távozás lehetőségét, akik szerinte nem tudtak volna vele együttműködni. 


Gazdaság

Major Nóra
Iraki fiaskó - lemaradnak a magyarok?

A várakozásokkal ellentétben kissé döcögősen halad az iraki újjáépítés. Tény, hogy magyar részről még egyetlen jelentős szerződés vagy megállapodás sem született, de ez más országok pályázóival sem esett másként. A héten megjelent hírek mégis némi rossz szájízzel tálalták az eseményeket, mintha véglegesen kimaradtunk volna a programból. Az érintettek szerint az írás kimondatlanul is párhuzamot vont Bosznia újjáépítéséről való csúfos lecsúszásunk története és a jelenlegi állapot között. A helyzet tisztázása végett Kismartoni Endre, az Iraki Újjáépítési Koordinációs Iroda vezetője nyilatkozott a Heteknek.


Kalmár Gabriella
Kriptahozam

Meghalni ugyan senkinek sem „éri meg”, néhány sztár örököse azonban nem csak a hátrahagyott vagyonnal lett gazdagabb felmenője elhunytakor: folyamatos és egyre növekvő bevételeket tudhatnak magukénak. A zenészek, írók népszerűségének akár „jót is tehet”, ha eltávoznak az élők sorából, s így dollármilliók duzzasztják tovább vagyonukat. Igaz, nem tudnak már vele mit kezdeni. A vagyonbecslésben nagy tapasztalattal rendelkező Forbes magazin összeállította a haláluk után legtöbbet keresők toplistáját.


Munkatársunktól
Unokáink is látni fogják

Meglepő eredménnyel zárult az EU-csatlakozásra váró országok jóléti esélyeiről készült felmérés. Az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrég közzétette „A kibővített Európa: tények és remények” című értékelését, amely az EU-bővítés várható gazdasági, üzleti és politikai kihatásairól szól. Ezek szerint hazánk - jó esetben - harmincnégy év múlva képes felzárkózni az unió jelenlegi átlagának színvonalához. Nálunk csak Szlovénia és Észtország szerencsésebb, ők már harminc év múlva olyan életszínvonalon élhetnek, mint mondjuk a svájci polgárok. A jelentés egyik leghangsúlyosabb eleme a jól átgondolt gazdaságpolitika szükségessége, amely meggyorsíthatja a felzárkózást. 


Erdei Judith
Élet az Európai Unióban

Hosszú évtizedek választhatják még el a volt szocialista országok polgárait az Európai Unió átlagos életszínvonalától. Az odáig vezető út még hosszú, s a statisztika - mint tökéletlen mérőeszköz - ad megközelítő képet a „bentlakók” és a befelé igyekvők életkörülményeinek különbségéről. A lakáshelyzet, a táplálkozás, a várható élettartam, a szórakozásra, kikapcsolódásra fordított összegek, az egészségügyi ellátás színvonala például jól jelzi az életminőséget. Alábbi összeállításunk a témában fellelhető adatokat veti össze.


Háttér

Bohács Krisztina
Tanulási zavarokkal küzdő gyermekek

Egyes kisgyermekes szülők számára az ősz, az iskolakezdés sokkal inkább szorongást, mintsem reményteli várakozást hoz. Lehetséges, hogy a gyermeknek nem megy úgy az olvasás vagy a számolás, mint a többieknek, lehetséges, hogy kiderül, a szeretett gyermek bizonyos képességei alulfejlettek, netalán tanulási, olvasási zavarokkal küzd. Az első élmény sokkoló lehet, ám szakemberek egybehangzó véleménye szerint van segítség - noha a diszlexiában szenvedő gyermekek száma évről évre nő. Kialakulásában nemcsak organikus okokat, hanem a modern, ám sok esetben torzult életvezetési szokásaink, újkori környezeti ártalmaink ráhatását is felfedezni vélik a szakértők. Nagy probléma, hogy a magyar átlagiskola egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal, aki képességei terén egy kicsit „más”; nálunk gyakorlatilag lehetetlen az együtt tanulás.


Kovács Klára
Mindenkit sújt a változás

Interjú Varga Dénessel, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda ügyvezető elnökével.


Munkatársunktól
Más országot építenénk

Már az első körben nagy vihart kavart több tízezernyi közalkalmazott kilátásba helyezett elbocsátása. Úgy tűnik, a Medgyessy-kabinet a rendszerváltás után az első olyan kormány, amely hozzá mer nyúlni az eddigi érinthetetlennek, tabunak tartott közszférához. A kabinet elhatározása szerint a ciklusról ciklusra megállíthatatlanul növekvő létszámú apparátus jövőre 10 százalékkal - közel 50 ezer fővel - csökkenhet, ami 300 milliárdos megtakarítást hozhat a konyhára. Vannak, akiket felháborít, vannak, akik elengedhetetlennek, sürgős lépésnek tartják, s vannak, akik még ezt is keveslik. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) egyenesen 200 ezer alkalmazottal karcsúsítaná az állami szférát. Nem véletlenül, hiszen ennek révén jelentősen, akár 19 százalékra csökkenhetne a személyi jövedelemadó, továbbá más, a vállalkozásokat érintő adók is érzékelhetően mérséklődhetnének.


Előzés jobbról I.

Péntek esti klub Gergely András, Balázsi Tibor és Kiszelly Zoltán vendégekkel. Műsorvezető: Debreczeni József. 


Előzés jobbról II.

Hétfő esti Újságíróklub Avar János, Galló Béla és Németh Péter vendégekkel. Műsorvezető: Dési János. 


Hit és értékek

Lukács András
Rabszolgák a zárdában

Dühös és rosszakaratú provokációnak nevezte a L’Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja Peter Mullan skót származású - és mellesleg katolikus vallású - rendező filmjét, A Magdolna nővéreket. A film, amelyről a vatikáni rádió azt állította, hogy fikció, az írországi úgynevezett Magdolna mosodák életét mutatja be, ahol egészen a  közelmúltig olyan nőket tartottak fogva börtön körülmények között, akik „szégyent hoztak” a családjukra. A neorealista stílusban elkészített film Velencében tavaly elnyerte a legjobb filmért járó Arany Oroszlánt, és világszerte nagy elismerést aratott. Itthon az elmúlt héten mutatták be.


Busa Viola
Máglyahalál Indiában

Ítélet született annak a tizenhárom indiai férfinak az ügyében, akik 1999 januárjában élve elégették Graham Staines ausztrál misszionáriust és két kiskorú fiát. A támadás értelmi szerzője, Dara Singh, akit a bíróság halálra ítélt, a tárgyalás után kijelentette: „nem bánja azt, ami a gyermekekkel történt, mivel szüleik a keresztény hitet hirdették, és ő ezt mélyen ellenzi”. A világ második legnépesebb országában rendszeresek a nem ritkán terrorcselekményekbe torkolló vallási konfliktusok a hindu többség és a velük szemben álló muzulmán kisebbség között. A főként karitatív szolgálatot végző keresztények gyakran mindkét fanatikus vallási irányzat részéről veszélynek vannak kitéve.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Kétéltű emberek

Magyarország, a nyolcvanas évek eleje. A hírszerzés egyik osztályvezetője megretten a Moszkvában uralkodó háborús hangulattól, és elhatározza, hogy CIA-s kollégájával együttműködve megpróbálja enyhíteni a feszültséget, mert a világégésnek Magyarország is áldozatául eshetne. A két hírszerzés összefog, és sajátos titkosszolgálati játszmába kezd. A cél: meggyőzni a Kreml vezetőit, hogy az amerikaiak nem tervezik megtámadni a Szovjetuniót, ezért nincs szükség megelőző atomcsapásra. Röviden így foglalható össze a H-008 című könyv tartalma. A szerző, Szabó János maga is hírszerzőként dolgozott, s mint mondja, könyve valóságos eseményeket dolgoz fel. A mű kapcsán beszélgettünk kémekről és elhárító tisztekről, az átvilágítási törvényről és az ügynöki lélekről. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Elmarasztalt győztesek

Az iraki háborút követő rendezés, és ebből adódóan az ENSZ jövőbeni szerepének meghatározása volt az Egyesült Nemzetek Szervezete 58. közgyűlésének fő témája. A nemzetek első számú vezetőinek találkozója során a német-amerikai kapcsolatok rendeződ-ni látszanak, míg a francia-amerikai viszony továbbra is feszültségekkel terhes maradt. Chirac francia elnök beszédében kifogásolta, hogy a Szaddám Huszein rendszere elleni egyoldalú amerikai támadás megrendítette a többpólusú világrendet. A főtitkárt követően Bush amerikai elnök kapott szót, aki védelmére kelt az ENSZ jóváhagyása nélkül végrehajtott iraki katonai beavatkozásnak. Kifejtette, hogy a háború jogosságát támasztották alá a feltárt tömegsírok és kínzókamrák; emellett továbbra is fenntartotta a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó vádakat. Bush hangsúlyozta, hogy a katonai beavatkozás fő célja az iraki nép önrendelkezésének helyreállítása volt. Az iraki demokratizálódási folyamatot véleménye szerint az iraki nép igényei szerint kell megvalósítani, és azt nem szabad sem sürgetni, sem késleltetni egyes országok kénye-kedve szerint. Az elnök arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy tegye félre a korábbi nézeteltéréseket, és aktívabban támogassa a brit-amerikai koalíciót Irak helyreállításában. Az ENSZ szerepét az amerikai elnök az iraki alkotmány kidolgozásában való segítségnyújtás, a köztisztviselők kiképzése és a szabad választások lebonyolítása terén látja. Bush a tömegpusztító biológiai és vegyi fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó határozat elfogadására kérte fel a nemzetközi szervezetet.


Vagyim Arisztov
Egy agyrém története

„Kommentálásra sem érdemes az ilyen agyrém” - jelentette ki az orosz titkosszolgálat (SVR) sajtófőnöke azokról az információkról, melyeket a brit sajtó terjeszt mostanában Borisz Berezovszkijról, pontosabban az ellene tervezett merényletről, amelyet egy tollba rejtett injekciós tűvel követtek volna el. Valószínű azonban, hogy a történet merő kitaláció, s az orosz politikai életből kiszorult Berezovszkij műve, mellyel ismét magára irányíthatja a figyelmet. 


Hechs László
Egy mindenkiért

Német közvetítéssel Izrael előrehaladott tárgyalásokat folytat foglyok kicseréléséről a Hezbollahhal - jelentette be Saul Mofaz izraeli honvédelmi miniszter. A meglehetősen egyenlőtlennek ígérkező fogolycsere-akcióban a síita terrorszervezet visszaszolgáltatná a tavaly túszul ejtett három izraeli katona holttestét és szabadon engedné a Svájcban elrabolt üzletembert, Elhanan Tannenbaumot, Izrael pedig több száz palesztin terroristát engedne el.  A Hezbollah televíziója, az Al Manar ugyanakkor arról adott hírt, hogy Izrael jelenleg nem a korábban jelentett négyszáz, hanem csak két-száztizenöt fogoly szabadon bocsátására hajlandó. Izraeli források azonban továbbra is kitartanak a négyszázas szám mellett, amelyből kétszáz palesztin, a többi szíriai, libanoni és jordán állampolgár. A palesztin foglyok közül sokan a Hamasz tagjai, közülük nem egynek a kezéhez tapad vér. 


Márer György, New York
Tizenegyen a ringben

Egy héttel ezelőtt Amerikában újabb fordulat borzolta az előválasztásokra készülő lakosság kedélyeit: Wesley K. Clark nyugalmazott tábornok bejelentette, hogy pályázik a Demokrata Párt elnökjelöltségére, és ezzel tízre emelkedett a vetélkedő jelöltek száma.


Négykeréken

Király Sándor
Érdemes-e várni?

Jövő májustól gyakorlatilag is tagjává válunk az EU-nak. A tagsággal járó, az autózás témakörét érintő előnyöket és hátrányokat megbonthatatlan csomagban kapjuk majd. Hasonlóan azokhoz a rugalmatlan üzletpolitikát folytató autóképviseletekhez, melyek árukapcsolással akarják ránk sózni a kevésbé kelendő extra felszereléseket.


A Hónap képe

Ez az út biztosan Detroitba vezet, avagy vonatpótló járat 1904-ből


Új fejlesztések a Mercedes-Benznél

A Mercedes-Benz szakemberei szerint, akik több mint két évtizede vizsgálják az autóvezetés során jelentkező fizikai és pszichikai igénybevételt, a tartósan jó közérzet elengedhetetlenül fontos a stresszmentes autóvezetéshez. A Mercedes-Benz által kifejlesztett műszaki berendezések, mint például a követésitávolságtartó automatika, a hangvezérlés, a négyzónás automata klímaberendezés vagy az aktív alakváltoztató ülés néhány példa azon kisegítő rendszerekre, amelyek tehermentesítik a vezetőt. 


Sport

Sebestyén István
Az aranyérmes újonc

A gainesville-i kajak-kenu világbajnokságon a nők kilenc aranyérme mellett a férfiak csupán egy elsőséget szereztek meg: kenu négyesünk 1000 méteren lett világbajnok. A tapasztalt Hüttner Csaba, Pulai Imre és Novák Ferenc mellé negyediknek egy ifjú tehetség, Joób Márton került az egységbe. Vele beszélgettünk.


Erdei L. Tamás
Kótai váratlan veresége

Szombaton éjjel Nottinghamben nagyváltósúlyú ökölvívó-világbajnokunk, Kótai Mihály hatmenetes mérkőzésen elveszítette veretlenségét a zimbabwei Farai Musiyiwával szemben. A jubileumi találkozó (Kótai 25. profi mérkőzése) szerencsére nem tétmérkőzés volt, hanem az októberi címvédésre való felkészülés, ugyanis Misi talán élete legrosszabb formáját hozta.


Kovács Tamás
Startol a pólóidény

A hölgyek már elkezdték a vízilabda-bajnokságot, miközben a férfiaknál a felkészülés jegyében az idény előtti kupák zajlanak. A válogatott nagyszerűen szerepelt, a vb- és a világliga-arany, valamint Eb-bronz begyűjtése után okkal bízhatunk az olimpiai elsőség megvédésében is. Nagy küzdelem várható a hamarosan rajtoló bajnokságban is. 


Színes

Ez sem mese

A kommunikációs forradalom a tantermeket sem tudta kikerülni, ahogy az az ausztrál viszonyokon (is) jócskán meglátszik. Egy ottani új irányelv határozottan tiltja a nebulók óra közbeni telefonálgatását, sms-ezését, illetve szörfözését az interneten, a vizsgafeladatok telefonos segítségeken alapuló, „Legyen Ön is milliomos!” típusú megoldásáról már nem is beszélve.


DUMA PLÁZA

Ha mindenki megválaszthatná, hogy hová akar születni, néhány ország teljesen kiürülne.


Az Amerigo Vespucci utazása

A vitorlák már felhúzva, felbőgnek a motorok, s a Szuezi-csatornát lassan háta mögött hagyva - miközben oldalán még meg-megcsillan a sivatag homokjának aranyló színe - az Amerigo Vespucci végül már csak apró pont a Földközi-tenger végtelen kékjében. Az olasz flotta öreg vitorlása, az 1931-ben egy 19. századi schooner mintájára épített háromárbócos hadihajó ezzel megkezdte tizennyolc hónapos világkörüli útjának utolsó szakaszát. 


Joghurtos CD

Ha megunta régi CD-it, nem kell más, csak egy kis joghurtot rákenni, és máris kész a teljesen újszerű hangzás! A kissé bizarr találmány, mely az „optikus bioszámítógép” névre hallgat, egy ausztrál tudós, Cameron Jones elképzelésén alapul, akinek kutatásai a sejtek információátadására irányulnak. 


Boldog 116. születésnapot

A világ legidősebb asszonya a múlt héten ünnepelte 116. születésnapját. Kamato Hongo 1887-ben született, amikor Japán még a szamuráj uralmi rendszerből a demokráciára történő átállás küzdelmeit vívta. A 116 éves néni a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.


Vélemény

Peremiczky Szilvia
Rossz informátor, téves címzés

Eörsi István újságot olvas, és közben problémákkal szembesül. Akár tanulságos eredményekre is juthatna, ha újságolvasóként nem Izrael ellen gyűjtene muníciókat. Már egy tavaly júliusi írása is kisebb vitát provokált az ÉS-ben, és szeptemberi viszontválaszában gyakorlatilag egyetlen érvet sem volt hajlandó átgondolni, viszont ab ovo „elfogultságnak” minősített minden olyan megnyilatkozást, amely megpróbálta kijavítani alapvető tévedéseit, és árnyalni azt a képet, amely az események hátteréről benne él. Úgy tűnik, a helyzet nem változott, Eörsi kész tényként fogadja el, vagy csak alig-alig kritizálja a palesztin források állításait, és minden olyan megnyilatkozást figyelmen kívül hagy, amely Izraelt nem palesztinfalónak tünteti fel.


Dr. Rashwan Mohamed
Mohamed: próféta vagy bűnöző?

Mohamed próféta az iszlám kialakításában és terjeszkedésében meghatározó szerepet játszott. Olyan karakterrel állunk szemben, akinek sikereihez nem fér kétség, ravaszsága és praktikus rugalmassága lehetőséget adott arra, hogy a primitív beduin vallás elterjedjen a Föld minden táján, ugyanakkor szembetűnőek azok az ellentmondások, amelyek végigkísérték életét.