Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 37. szám, 2003. szeptember 12

Belpolitika

Munkatársunktól
Tiszta udvar, rendes Ház

Áder szigorú volt, mint egy ügyész, Kuncze még nincs teljesen formában, Herényi rögtönzött, humorban Lendvai vitte el a pálmát. Meglepetést csak Szászfalvi, a nagypolitikában amúgy ismeretlen MDF-es honatya, civilben református lelkész meglepően radikális beszéde okozott. A „mérsékelt jobbközép” dörgedelmes szónoka - a Medgyessy-kormány kapcsán - mintha magával az Antikrisztussal vette volna fel a harcot. Ahhoz képest, hogy Rogán képviselő úr tüzes kezdést ígért, csak több tucat cigarettavég parázslott törvényhozóink szájában. A folyosón. Ahol egyébként éppen a képviselők által megszavazott dohányzásellenes törvény értelmében még véletlenül sem lehetne füstölni. Ezek az ősz első parlamenti napjáról szerzett élményeink. És még valami: továbbra sem tudjuk, hogy hova tűnt a K&H Equities 14 milliárdja. 


Hazafi Zsolt, Szobota Zoltán
Nem sértettség motivál

- Soha nem beszéltem személyekről, ráadásul Gyurcsány Ferenccel személyesen jó a kapcsolatom. Én elvekről szóltam. Engem az MSZP jövője izgat. A választó végtelenül egyszerűen ítél, és ezt messzemenően figyelembe kell vennünk. A kérdés nevezetesen, hogy egy-egy miniszter árt-e vagy használ a kormány és párt iránti bizalom megerősítésében. Ez azért is fontos, mert a nekünk tavaly bizalmat szavazó társadalom fog ítélkezni rólunk jövő júniusban az európai parlamenti választásokon és a 2006-os országgyűlési választásokon is. 


Szobota Zoltán
A rossz kormányzat radikalizál

- Tavaly ősszel egy frakcióülés után kért meg a miniszterelnök úr, hogy maradjak még egy kicsit, és tudakolta, hogy állok idővel, volna-e kedvem vele dolgozni. Miután levegőhöz jutottam, örömmel elfogadtam a felkérést, sőt még a felajánlott gondolkodási időt sem igényeltem. Mikor pedig Orbán Viktort újra a párt elnökévé választották, és az alelnökök személye is eldőlt, értelemszerűen felmerült a párt struktúrájának átalakítása is. Nem sokkal később, nyáron egy elnökségi ülés után jelezte az elnök úr, hogy a továbbiakban nemcsak mint elnöki szóvivőre, hanem mint a párt szóvivőjére is számítana rám. 


Fókusz

Vagyim Arisztov
Újra megbonthatatlan

A héten került sor Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök régen várt budapesti látogatására. A magyar sajtó részletesen beszámolt a kormányfő tárgyalásairól, az orosz televízió egyes számú csatornáján azonban a látogatást követő nap reggeléig egyetlen szóval sem említették a találkozót - ez pedig már arról tanúskodik, hogy a két ország kapcsolatában az elmúlt tizenkét évben alapvető változások következtek be. Ez egyrészt a hidegháború befejeződésével, másrészt a sosem látott Oroszország-Nyugat közeledéssel magyarázható. Moszkvának jelenleg közvetlen kapcsolata van bármely nyugati országgal, Budapestre pedig sem mint összekötőre, sem mint előretolt hadállásra nincs szüksége. A másik oldalról viszont jelentősen befolyásolják az orosz-magyar kapcsolatokat azok a kis „övön aluli ütések”, tiszteletlen, vigyázatlan kifejezések, amelyeket különböző magyar politikusok engedtek meg maguknak az utóbbi tizenkét évben. Jelcin óta Magyarországon nemigen szokás Oroszországot nagy, tiszteletre és figyelemre méltó államnak tartani. Putyin idejében, amikor Oroszország kezdi visszaszerezni tekintélyét és erejét a nemzetközi arénában, Moszkva érzékelteti, hogy Budapesten kissé korán akarták törölni a szereplők listájáról. 


Hetek-összeállítás
Újra hadat üzentek

Az al-Kaidának tulajdonított újabb videofelvételt vetített le szeptember első hetében az al-Arabija televízió. A filmen a magát a terrorszervezet szóvivőjeként megjelölő Abu Adb al-Rahman al-Nadzsdi újabb, a szeptember 11-einél is nagyobb szabású terrortámadásokat helyezett kilátásba. Lapzártakor az arab hírtelevízió egy Oszama bin-Ladennek tulajdonított felvételt is bemutatott, amelyen a terrorvezér azt állítja, hogy az „igazi csata még csak most kezdődik”. 


Méltó ítélet

Az indonéz bíróság szerdán golyó általi halálra ítélte Szamudra szélsőséges iszlám prédikátort, akit a 2002 októberében Bali szigetén külföldi turisták ellen elkövetett merénylet kitervelésével vádoltak. Ugyanakkor az ügyészség által kértnél enyhébb ítéletet hozott Abu Bakar Basir ügyében, aki a Dzsama Iszlamija szélsőséges iszlám szervezet szellemi vezetője.


Gazdaság

Kőéri Dávid
Jövőre növekedhet az adóteher

A juttatások, az eddig elért életszínvonal reálértékét meg kell őriznünk, s ennek érdekében a borítékba kerülő béreknek lépést kell tartaniuk az árakkal - mondta Medgyessy Péter az Országgyűlés előtt. Ennél többre ma nem vállalkozhatunk, de ez nem kevés - tette hozzá hangsúlyozva: arra törekszünk, hogy ez mindenkire igaz legyen, de családonként lehetnek eltérések. A legnehezebb körülmények között élők helyzetének szerény javítását szolgáló intézkedések közül kiemelte a rászorulók ingyenes óvodai étkeztetését, a bérlakásprogramot, az ötven éven felüliek munkába való sikeres visszatérésének elősegítését és az 53. és 54. heti nyugdíj kifizetését. „Elkezdtük helyrehozni a régi társadalmi igazságtalanságokat és az előző kormány szociális érzéketlensége miatt kialakult igazságtalanságokat, ez a bűnünk az ellenzék szemében.”


Major Nóra
Új csapásirány a lakástámogatási rendszerben

Közel három éve, 2001 elején indították útjára a kedvezményes lakáshitelprogramot. Keretében ez idáig - pontosan 2003 június végéig - összesen 193 ezer lakossági hitelszerződést kötöttek meg a vezető pénzintézeteknél. A támogatási rendszer - a kormányzati tervek szerint - a következő egy éven belül elnyerné végleges formáját. Az elmúlt időszak tapasztalatainak és a közeljövőben esedékes változtatásoknak a megvitatására a napokban került sor az infrastruktúra-fejlesztési és lakásügyi albizottság tagjai, illetve a nyolc hazai vezető pénzintézet képviselőinek részvételével. A módosítások főbb csapásirányairól Horváth Csaba (MSZP), az infrastruktúra-fejlesztési és lakásügyi albizottság elnöke nyilatkozott.


Kovács Krisztina
Kifizetődik a nyelvvizsga

Talán az uniós tagság közelsége miatt is született az a döntés, miszerint azok a végzős középiskolások, akik tanulmányaik során megszerezték a nyelvvizsgát, visszakapják annak árát.


Nagy Liliána
Áttörés az orosz kapcsolatokban

Minden jel szerint olvad a fagyosnak nevezhető magyar-orosz viszony. A rendszerváltás utáni, ideológiai megfontolás okozta elhatárolódás után az 1998-as orosz pénzügyi válság egyenesen a fagypont közelébe taszította a hosszú évtizedekre visszanyúló kapcsolatokat. Politikai és külkereskedelmi kapcsolataink meglehetősen meglazultak, hasonló mértékű visszaesés az Afrikával és Óceániával való kereskedelem területén történt. Erről a holtpontról indul most egy újabb korszak a magyar és az orosz miniszterelnöki találkozók kapcsán.


Kardos Anikó
Ötéves csúcson a Mol és a Richter

Mérsékelt emelkedést figyelhettünk meg az elmúlt héten a vezető indexek értékeiben. Leginkább a dollár/euró árfolyam változása, valamint az elemzői felminősítések hatottak az árfolyamokra. Jól teljesített a technológiai szektor, melynek elemzői megítélése folyamatosan javult az elmúlt hónapokban. A héten a jelentősebb cégek közül több neves brókerház felminősítette az Oracle, a Cisco és az IBM papírjait is. Erősödtek a pénzügyi cégek részvényei is, jelentősen gyengült viszont a Nokia árfolyama, valamint az európai autó- és sörgyártóké, utóbbiak elsősorban a dollár gyengülésének köszönhetően. 


Háttér

Hajdú Sándor
Egy dekrétum utóélete

A második világháború befejezése után a legnehezebb helyzetbe azok a magyarok kerültek, akik a felvidéki, erdélyi, délvidéki és kárpátaljai területeken laktak. Nekik ugyanis el kellett szenvedniük az adott országok hatóságainak bosszúját. A kollektív felelősség elvén népcsoportokat üldöztek el addigi lakóhelyükről, vagy legalábbis nemzeti azonosságtudatuk feladására kényszerítették őket. Tették mindezt a szövetségesek hallgatólagos beleegyezésével, és a szovjet pártállam aktív támogatásával. Csehszlovákiában nyíltan, írott kormányprogram szintjére is emelkedett ez a program, és Benes dekrétum néven vonult be a történelembe. Benes elnök részvételével a tiszta szláv nemzetállam megteremtését tűzték ki célul. 1946-ban aztán sor került a lakosságcsere-egyezményre, melynek keretében több tízezer magyart szállítottak marhavagonokban az anyaországba. Ötven év távlatából már-már történelemnek is nevezhetnénk az akkori eseményeket, azonban az egykori Csehszlovákia területén, mind Csehországban, mind Szlovákiában, életben van ez a törvény. Jelenleg is nemzetközi fórumokon vitatkoznak jogászok és politikusok, hogy összhangban áll-e a fent nevezett törvény az európai jogelvekkel. A vita folyik, azonban az érintettek közül egyre kevesebben vannak már életben. Ilyen Hankó Lászlóné is, akit tízéves korában üldöztek el Nagyfajkürtről. Vele beszélgettünk a múltról és jövőről. 


Bohács Zoltán
Gazdaságpolitikából elégtelen

A Magyar Közgazdász Társaság Sopronban a héten rendezte a 41. Közgazdász Vándorgyűlést. A tanácskozás során a szakma gyakorlatilag egyetértett abban, hogy a gazdaság kapcsán válságról ugyan nem lehet beszélni, de a látható tendenciák komolyabb beavatkozás hiányában semmi jót sem ígérnek. Sajnálatos módon azonban a szakemberek véleménye szerint a gazdasági racionalitás által megkövetelt változások és reformok véghezviteléhez sem a politikai akarat, sem a társadalmi elfogadottság nincs meg.


Botrányok tények nélkül I.

Péntek esti klub, műsorvezető: Debreczeni József, vendégek: Gergely András, Lakner Zoltán és Bod Péter Ákos.


Botrányok tények nélkül II.

Hétfő esti Újságíróklub, műsorvezető: Dési János, vendégek: Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György.


Hit és értékek

Flaisz Endre
Beláthatatlan korszakváltás

2001. szeptember 11-e nemcsak a World Trade Center ikertornyaira és a bennük tartózkodó emberekre mért csapást, hanem a valóság azon értelmezéseire is, melyek nem hajlandók szembenézni azzal, hogy a vallási konfliktus milyen erővel van jelen ma a világban. 


Interjú

Hazafi Zsolt
Véleményklíma és a dollármilliók

Interjú Bajomi-Lázár Péterrel a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció Tanszékének adjunktusával, aki az elmúlt hónapokban az Észak-Karolinai Egyetem Újságírás és Tömegkommunikáció Karán tanulmányozta az Egyesült Államok sajtóját.


Lukács András
Teller, a történelemformáló fizikus

Kilencvenöt éves korában meghalt Teller Ede, akinek halálával eltávozott az utolsó „marslakó” is. Kivételes intelligenciájuk és furcsa anyanyelvük miatt - elsőként talán a Nobel-díjas Enrico Fermi - kollégáik és később az egész világ marslakóknak nevezte azt a híres magyar fizikus generációt, akik a 20. század első felében meghatározó szerepet játszottak az atomfizika fejlődésében, illetve részt vettek az atombomba megalkotására létrehozott Manhattan-programban. Rájuk utalva írta a neves tudományos lap, a Nature 2001-ben, hogy a 20. századot Budapesten találták ki. E kivételes intelligenciájú és tehetségű társaság - utolsó élő tagja volt keddig Teller Ede, a többiek már korábban távoztak: Wigner Jenő, 1995-ben, Szilárd Leó 1964-ben, Neumann János pedig 1957-ben. 


Külpolitika

Peremiczky Szilvia
Fel a fallal

Hívták már új berlini falnak, felháborodtak miatta, mondván, gettóba zárja a palesztinokat, és gúnyolódtak rajta, hogy Izrael félelmében magát zárja általa börtönbe. Az ominózus kerítést, melyet Izrael a Nyugati Parton épít, hogy akadályozza a terroristák beszivárgását, Saron látogatása előtt még Bush is „komoly problémának” nevezte, és sokan a béke legfőbb akadályát látják benne.


Ground Zero

„Kiváltság volt a számomra, hogy a Ground Zero körzetében szabadon fényképezhettem” - állítja Joel Meyerowitz amerikai fotóművész: Meyerowitz az egyetlen, akinek a New York-i hatóságok engedélyezték, hogy korlátozás nélkül dolgozhasson a World Trade Center lerombolt tornyai között (a helyszín hónapokon keresztül bűnügyi zár alatt állt, így tilos volt a rendőröket és a mentési munkálatokat fényképezni.)


Márer György, New York
A teljes győzelemhez idő kell

George W. Bush hosszú hallgatás után hétfő este beszédet intézett az amerikai néphez. Megszólalásában arról igyekezett meggyőzni polgártársait, hogy a hosszú, forró és áldozatokkal teli nyár Irakban szükséges ára volt a terrorizmus ellen vívott széleskörű harcnak. Az elnök egyben elő akarta készíteni a választókat arra, hogy a rossz napok nem múlnak el hamarosan, Irakban a megszállás hosszú évei következnek, amelyek milliárdokat fognak felemészteni. 


Hechs László
Véráztatta jubileum

Ariel Saron izraeli kormányfő lerövidítette történelmi jelentőségű indiai látogatását, hogy részt vehessen a biztonsági kabinet ülésén. Itt határoznak arról, hogy miképpen válaszoljanak a kedd este végrehajtott robbantásos merényletre, amelynek legkevesebb tizenöt halálos áldozata és több mint ötven sebesültje van. 


Riport

Sebestyén István
Késsel, villával

„Akkor este az igazoltatás közben valahonnan meglepő módon egy Dózsa György keresztes hadserege felszereltségével vetekedő, 30-40 fős cigány csoportosulás került elő. Fegyverzetük vasvilla, kihegyezett vasrúd, lándzsa és sok parittya, komoly méretű csapágygolyókkal megtöltve. Az egyik cigány férfi vasvillával le akarta szúrni a rendőrkutyát, mire a tassi rendőr levette a kutyáról a szájkosarat. A cigány tömeg erre megtorpant, majd hátrábbra vonulva hatalmas kőzáport és parittyákból csapágygolyózáport zúdított a rendőrökre. Mindkét rendőr megsérült az arcán és a kezén, a rendőrkocsi ablakai ripityára törtek.” (KopjaPress, augusztus 19.)


Somorjai László
Hon foglalás

Ledózerolná az önkényes lakásfoglalók feje fölül a házakat Józsefváros önkormányzata. Noha az események lakossági bejelentésre indultak el, a jogszerű bérlők is vegyes érzelmekkel fogadták a sajtóban megjelent hírt. 


Sport

Németh Szilárd
Tűrő Rudi

Hiába játszott tavaly világbajnoki döntőt a német válogatott, továbbra sincs nyugalom a Nationalelf házatáján. Rudi Völler szövetségi kapitány megelégelte, hogy a német futball „nagyjai” folyamatos bírálatban részesítik csapatát, holott azt az elmúlt években nem is érték komoly kudarcok. Völler a hétvégi Eb-selejtező mérkőzés után adott hangot elégedetlenségének, amely tette után - meglepő módon - kivívta a német közvélemény szimpátiáját is.


Kovács Tamás
Élre törtek a fiatalok

A huszonegy éves tenisztehetség Andy Roddick nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot New Yorkban, a Flushing Meadows nemzetközi teniszcentrumában. A verseny első helyen kiemelt sztárja, a kilencszeres G.S.-bajnok André Agassi az elődöntőben kiesett, a döntős Ferrero diadalmaskodott felette négy játszmában. A Pete Sampras utódjaként emlegetett Andy boyról a várakozások egyelőre beigazolódni látszanak. A már korábban bődületes szerváiról ismertté vált Roddick idén sokat fejlődött technikailag és erősödött fizikailag is. Az amerikai ez évi eredményei már jelezték a készülődő sikert, az Austral Openen és Wimbledonban egyaránt elődöntős volt, és eddigi tizenegy tornagyőzelméből hatot az idén aratott. Andy Roddick egyébként Stefan Edberggel karöltve azon kevesek közé tartozik, akik a fiú és felnőtt kategóriában is nyerni tudtak a US Openen. A fiatal tehetség edzője, Brad Gilbert is boldog lehet, ő már korábban André Agassit is Grand Slam-győzelemre vezette. 


Erdei 17. alkalommal is győzedelmeskedett

Erdei „Madár” Zsolt a múlt szombaton éjjel profiként 17. alkalommal is győzedelmeskedett, s ezzel megvédte kisvilágbajnoki címét a Szegeden rendezett ökölvívó gálán. Zsolt élete első tizenkét menetes mérkőzésén igazi kemény csatát vívott a spanyol Juan Nelongo Pérezzel, s az első tíz menetben egyértelműen ő diktálta az iramot - talán túlságosan is gyorsan. Emiatt a szurkolóknak volt miért izgulniuk az utolsó két menet során, s ebben elvitathatatlan Madár edzőjének és istállójának, az Universumnak a felelőssége. Mindazonáltal kétségtelenül hivatásos pályája legnehezebb meccsén túljutva immár „igazi” profivá érett a magyar ökölvívó. Jövőre talán már világbajnoki övért bokszolhat Fotó: Pál Imre


Varga József
Szuper a St. Louisban játszhatja a Bluest

Szuper Levente plusz egyéves szerződést kötött az észak-amerikai profi jégkorongligában szereplő St. Louis Blueszal. Az amerikai klub így már öt kapust foglalkoztat, s a hétfőn kezdődő edzőtábor ideje alatt, melynek végén csak a két legjobb marad ott az október nyolcadikán rajtoló alapszakaszra, a többiek a tartalékgárdához, az AHL-ben érdekelt Worchester IceCatshez kerülnek.


Szabadidő

Bárdos Róbert
Az igazság órája

A mozilátogatók nagy része a sztárok miatt vesz jegyet. Ezúttal jól teszi ezt a már hatvanéves Robert de Niro legújabb filmje kedvéért. Az igazság órája (City of the sun) azonban nem annyira multiplexekbe való mozi, mert többet nyújt az ott megszokottaknál: a legkülönbözőbb nézői elvárásoknak egyaránt képes megfelelni.


Kapsza Ágnes
A porcelán csodálatos világa

Teadélután mézeskaláccsal, szilvával, szőlővel, almával - a sajtótájékoztatókon megszokott svédasztalon pogácsa és szendvics helyett a legnemesebb teákat kínálják saját készítésű, különféle formájú picinyke porcelán ivóedényekben. A tárlat üveg mögötti, szemnek szánt tárgyainak szépsége, líraisága így válik tapintás és ízlelés által még érzékletesebbé… A DeForma Művészcsoport jubileumi kiállításának megnyitóján a virágcsokrok, a köszöntők, a vonós szólóhangszereken megszólaló kortárs zene meglepően konszonáns, édes-érzékeny, egymásba fonódó dallamai kitűnő felvezetésül szolgáltak a személyes hangvételű, „beszédes” porcelántárgyak megtekintéséhez. Az alkotásokat Balla Gabriella így jellemzi: „egyedi, ünnepi, reprezentatív luxustárgyak, betöltik hivatásukat, örömet szerez látványuk és használatuk egyaránt, hiszen a fennkölt érinthetetlenség látszata mögött ezek a tárgyak használhatók, sőt használni valók”.


Programajánló

Szüreti sokadalom és borünnep Szentendrén, szeptember 13-án és 14-én. A programból: komédia, tánc, muzsika a Skanzenban; állandó kézműves programok gyerekeknek; kézműves bemutatók és vásár mindkét napon; lovas szüreti felvonulás; borszakmai programok. 


Kánai András
A nácik bölcseinek jegyzőkönyve

1942. január 20-án délutánra 15 magas rangú náci vezetőt hív meg Reinhard Heydrich, az SS, a Gestapo és a hírszerzés első embere. A Berlin külterületére, a Wansee melletti festői kastélyba szervezett kétórás megbeszélés témája a zsidókérdés végleges megoldása.


Pirítsunk hagymát

Pirítsunk meg egy nagy fej és apróra vágott vöröshagymát! Sok étel receptje kezdődik így. Be is indulhat a fantázia. Az aranyló hagyma látványa és illata - gyorsan felejthetőek a pucolás és aprítás alatt átélt szomorú pillanatok. A kevésbé türelmesek már ekkor ráütnek egy-két tojást, és már esznek is. Ne adjuk fel ilyen könnyen!


túraajánló

Szeptember 13.  túravezető: Kisvarga Ernő.


Színes

150 ezerrel lépett le a jósnő

Nos Mami, A jövő elkezdődött.


DUMA PLÁZA

Furcsa ez a kongresszus. Valaki feláll, beszél, de nem mond semmit. Senki nem figyel oda. Végül senki sem ért egyet vele.


Birodalmi saláta

Úgy tűnik Oroszországban eljárt a borscs és az ehhez hasonló tradicionális ételek fölött az idő. Egy Moszkvához közeli falucskában most készülnek elkészíteni a világ legnagyobb salátáját. Amint az összes felaprítanivaló s a keverékek készen lesznek, az uborkából, paradicsomból és fűszerekből álló készítmény súlya megközelíti a 2600 kilogrammot, s ezzel Guinness rekordot fog megdönteni.


Ki volt félelmetesebb?

Úgy tűnik, e tekintetben - a terroristát második helyre szorítva - idén nyáron a zsebtolvaj viszi el a pálmát. A nyaralni indulók most sokkal inkább tartottak attól, hogy külföldi tartózkodásuk során ellopják készpénzüket, utazási csekkjeiket, bankkártyájukat, útlevelüket vagy hogy utcai rablás áldozataivá is válhatnak. A terrortámadásnál kevesebben ugyan, de tartottak trombózistól, ételmérgezéstől, egyéb betegségektől is, vagy hogy csomagjaikat elkeverik a reptéren. Mindezen aggodalmak jól tükröződnek az idei utazási biztosításkötések jelentős növekedésében is. De hogy mennyire voltak valósak ezek a félelmek, az már egy másik felmérés feladata lesz kideríteni. (Ananova)


Állampolgársági vizsga Angliában

Az angol kormány bejelentette szándékát, hogy a bevándorlóknak hamarosan nyelvismeretből, valamint „angolsággal” kapcsolatos kérdésekből álló állampolgársági vizsgát kell tenniük. A kormányjelentés az Élet az Egyesült Királyságban című közleményben jelent meg, leginkább azzal a félelemmel szemben, hogy Angliát elárasztja a menedékjogot kérők és az illegális bevándorlók hada. A jelentés szerint a kormányzat az egységes és összetartó angol társadalom képét szeretné előre vetíteni.


Tollhegy

Tűzoltósors

Nagy megdöbbenéssel olvastuk az egykori tűzoltóval készült riportot. Nem értjük, hogy miért kell ennek a férfinek így élni, kínlódni azután, hogy életét, egészségét kockáztatta embertársai életéért. Szeretnénk a magunk szerény módján segíteni, ezért kérjük, hogy amennyiben ismerik Simor úr számlaszámát, adják azt meg, hogy egy jelképes összeget át tudjunk utalni számára, valamint szerintünk érdemes lenne egy felhívást is közzétenni, hogy aki tud, segítsen!


Drága köztisztviselők

A Hetek augusztus 29-ei számában megjelent című írásához szeretnék néhány gondolatot hozzáfűzni. A cikkben idézett, a mundér becsületénél többet (tudniillik a jövedelmüket) védelmező köztisztviselők érvei némileg gyenge lábakon állnak. A köz- és a versenyszféra szellemi foglalkozású területeinek összehasonlítása ugyanis nem szorítkozhat csupán a munkabérre. Egyetlen cégnél sem garantált sok-sok évre előre a bér vagy akár a munkaviszony, és ha a vállalatra/vállalkozásra történetesen rossz idők járnak, azt minden alkalmazott megérzi, jobb esetben csak a zsebén.


Tűzközelben a dalmát tengerparton

Lapjukban többször írtak a horvátországi utazási lehetőségekről. Öt gyermekkel nemrég családi nyaralásra indultunk Horvátországba. Tizenkét óra éjszakai autózás után megérkeztünk szálláshelyünkre, a Makarskától délre fekvő Zigovosce Blatóba. Az üdülőfalut az interneten úgy reklámozták mint csendes családi nyaralás ideális helyszínét. Újságokban olvastunk róla, hogy a nagy meleg és szárazság miatt idén sok tűzeset volt a mediterrán államokban, arra azonban nem gondoltunk, hogy pár óra múlva hasonló élményben lesz részünk. Hamarosan a falu melletti erdőben tűz ütött ki. 


Ebül szerzett jószág

Gyurcsányi miniszter vállalkozása a köznép előtt bűnnek tűnik. Ennek oka, hogy miközben a nép durván nyolcvan százaléka a rendszerváltás vesztese, egyesek nyertesek, és ezeknek a nyerteseknek a vagyonát a vesztesek bűnnek értékelik. Az igazság azonban ennél bonyolultabb. Akkor, amikor Gyurcsányi a vitatott ingatlant megvette, akkor igen rossz állapotban volt. A kormány a karbantartást elhanyagolta. Akkor az ingatlan megvétele és rendbehozatala közérdek volt. Nem Gyurcsányi tette változott meg, hanem a körülmények. Az Antall-kormány ugyanis a társadalombiztosítási alapokból több száz milliárdot átcsoportosított a költségvetési hiány pótlására. Nekünk, - akik ezt az alapot filléreinkből raktuk össze - azt mondták, hogy minden társadalomban az öregeket a fiatalok tartják el. Ugyanakkor a helytelen gazdaságpolitika miatt, amely nem a jelenlegi gazdagok hibája munkanélküliség lépett fel, és az életük értelmétől megfosztott gyermekeink depressziósak lettek, sokuk ma már akkor sem tudna dolgozni, ha volna mit. Felére, harmadára lerontott vásárlóértékű nyugdíjunkból nekünk kell eltartani őket, nekünk kell felnevelni unokáinkat. Eközben mások milliárdos vagyonokat halmoztak fel.


Itthon otthon van?

Lapjuk augusztus 15-ei számában elégedetten olvastam, hogy „növekszik a magyar turisták száma belföldön”, majd vastag címbetűk szögezik le, hogy „A magyar vendég is jó vendég.”


Yehuda Lahav: Sebhelyes élet

Yehuda Lahav (eredeti neve Weiszlovits István) közép-európai tudósítóként Budapestről, most pedig Izraelből küldi beszámolóit, többek között a Hetek számára is. Visszaemlékezéseit (Sebhelyes élet) héberül írta meg, majd maga fordította azt magyarra és szlovákra. A kalandos életutat bejárt szerző, az eperjesi (magyar hagyományokat és zsidó öntudatot őrző) orvos fia, megannyi megpróbáltatásról, embert próbáló időről, érdekes helyszínekről számol be, mindvégig nyílt őszinteséggel az akkori életérzés felidézésével. A rendszerváltás után számunkra is hozzáférhetővé lettek írásai. Személyes ismerősünk lett.


Raj Tamás: Bibliaiskola – A Szentírás kulcsszavai és szállóigéi

Mit tud a Biblia az ember létének értelméről, a teremtés nagy titkáról? Ez a könyv a Szentírás eredeti szövegét vizsgálva bemutatja, hogy szinte minden szónak, minden betűnek, minden apró kis írásjelnek fontos szerepe, mondhatni önálló üzenete van. Gondoltuk volna például, hogy a „pusztába kiáltó szó” csupán egy téves fordítás, mondhatni egy biblia leiterjakab eredménye? Hogy Michelangelo Mózes-szobrán azért láthatunk szarvakat, mert annak idején a héber szöveget félreértették?