Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Fasisztoid fideszes kirohanás

Szélsőséges kirohanást intézett a Hit Gyülekezete ellen a Fidesz egri szervezetének elnöke a napokban. Révész Tamás úgy fogalmazott: elhibázott koncepció a városvezetés részéről, hogy egy „szekta” együtt éljen a várossal.

Az eset előzményeként az szolgált, hogy a Hit Gyülekezete egri csoportja azzal kereste meg a városvezetést, hogy bérbe venné a jelenleg galériaként használt Trinitárius műemlék templomot. Az egyház képviselői, miután megtekintették az épületet, elálltak szándékuktól. 
A Fidesz egri szervezetének a Trinitárius templom előtt tartott sajtótájékoztatóján Révész Tamás elnök elmondta: elhibázott koncepció a városvezetés részéről, hogy egy „szekta” együtt éljen a várossal. A politikus szerint a tervezett bérbeadás sérti az egri polgárok érzéseit, s nem nézik jó szemmel a Hit Gyülekezetének egri működését. Dr. Löffler Erzsébet, az Egri Önkormányzat Szövetség az egriekért frakciójának vezetője a trinitárius rend kilencszáz éves tevékenységéről szólva kiemelte: elhibázott lépés egy olyan egyháznak adni a templomot, amelyik ellenségesen viseltetik a katolikus egyházzal szemben, az egri polgármester pedig érzéketlen a történelmi egyházak hagyományaival szemben. Törőcsik Miklós, Eger alpolgármestere a sajtótájékoztatón elhangzottaktól elhatárolódva, a sajtónak nyilatkozva elmondta: a Hit Gyülekezetének képviselői keresték meg a városvezetést, hogy bérbe szeretnék venni a templomot, amelyet meg is néztek, majd úgy döntöttek, elállnak szándékuktól. Más ügyekben még három vallási szervezet kereste meg az önkormányzatot, s teljesen természetes, hogy a városvezetés tárgyaljon velük - fogalmazott az alpolgármester.
Az üggyel kapcsolatban Gulyás Kálmán egyházügyekért felelős címzetes államtitkár titkárságáról - ígéretük ellenére - lapzártánkig nem kaptunk visszahívást. 
„Vérlázító, szalonképtelen” - értékelte a fideszes politikus kirohanását Buda Péter, az Emberi Jogok Határok Nélkül nevű szervezet kelet-európai igazgatója, és hozzátette: az Európai Unióban ismeretlen jelenség, hogy egy jelentős párt politikai céljai érdekében törvényesen működő egyházakat próbálna diszkriminálni. „Az eset a pótcselekvés tipikus példája: mesterségesen akarnak ellenségképet állítani a társadalom elé, hogy így leplezzék politikai tehetetlenségüket” - tette hozzá a jogvédő szervezet igazgatója. 
Természetesen megkerestük a sajtótájékoztatót tartó Révész Tamást is, ő azonban nem mert nyilatkozni a Heteknek.