Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 34. szám, 2003. augusztus 22

Belpolitika

Szobota Zoltán
Ünnepélyes pufogtatások

Sok nagy ember kis helyen is elfér - ez lehetett jelszava Orbán Viktor stábjának, amikor két civil szervezet nevének oltalmában a Gödöllői Királyi Kastély Barokk termébe szervezték meg a jobboldali „elit” idei augusztus 20-ai megemlékezését. A Szent István és Európa címet viselő rendezvényt a Professzorok Batthyány Köre és a Szabad Európa Társaság jegyezte, és láthatóan nem akartak nagy hűhót, mert csak kilencvenöt ülőhely volt az impozáns teremben.  Aki Gödöllő felé tartva hallgatott bele az Infó Rádió adásába, megnyugodhatott: ha netalán le is késné az exminiszterelnök expozéját, éppen aktuális kollégája ugyanezen témában elmondott szavainak sugárzása után felvételről pótolhatja. A vidéki helyszín kiválasztása és a meghívott vendégek listája sem okozott különösebb meglepetést. Orbán, Paskai, Pálinkás, Martonyi, Harrach, Mádl, Szűrös, Szabó, Csoóri, Deutsch, Vizi E., Várhegyi, Kerényi, Bánffy, Gulyás, Pintér és már nem is olyan sokan mások kedélyesen csevegtek a délutáni kánikulában, hogy a sajtó csekély számú képviselője informatív képsorokat rögzíthessen róluk. Bár nem egy előadó szájában furcsán álltak a keresztény erkölcsiség kulcsszavai (hit, szeretet satöbbi), többségük mégis beolvasztotta monológjába, és visszatérő motívumként említhetjük az erő gyakori említését is, mint amelyre a Szent István-i folyamat továbbviteléhez van szükségünk. A fő gondolatok az unióba lépő független Magyarország, a határon túli magyarok kérdése és a keresztény gyökerek mentén tornyosultak, mindez persze egy kis aktuálpolitikával fűszerezve.


Somorjai László
Lezuhant az Ikarus

„A franciák taccsra vágták, nem lett volna szabad odaadni nekik.” „Csak a piacot akarták megszerezni, tudatosan nem csináltak itt semmit.” „Itt valami furcsa manőver történik. Mint ahogy a Videotonban is megszűnt a tévégyártás, itt is megszűnik a buszgyártás. Mesterségesen lerohasztják, de végül valaki nagyot szakít: milliárdokkal gyarapszik” - ilyen és ehhez hasonló mondatok hangoztak el, amikor a műszak végeztével a székesfehérvári Ikarus gyárból kijövő munkásokat kérdezgettük. 


Fókusz

Hetek-összeállítás
Hallgatás vagy kiközösítés

A Vatikán egy most nyilvánosságra került egyházi dokumentum szerint évtizedeken keresztül kiközösítés terhe mellett világszerte elvárta a katolikus püspököktől, hogy akadályozzák meg a szexuális tartalmú bűncselekmények nyilvánosságra kerülését. A több mint negyven éve kiadott bizalmas egyházi utasítást a héten a brit Observer című napilap internetes kiadásában, teljes terjedelmében közzétette.


Hack Péter
A jogállam álma

Az államalapítás évfordulóján tartott ünnepségeken az ország vezető politikusai szép szavakkal emlékeztek meg a magyar államiság nemes hagyományairól. Az ünnepet közvetlenül megelőzően azonban Medgyessy Péter miniszterelnök arról beszélt, hogy az emberek elvesztették türelmüket „a politikai szándékok vezérelte” állami intézményekkel szemben. A miniszterelnök, az elemzők szerint csak egy intézményre - a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletére célzott - de szerintem valamennyi politikai célt követő állami intézményt, a kormány alá rendelteket is eltalálta.


Gazdaság

Erdei Judith
Fapados áron bársonyszékben

Új helyzetet teremtett a magyarországi légiforgalomban a „fapados járat” néven elhíresült diszkont légitársaságok megjelenése, hiszen a skandináv Snowflake és a német Germanwings szinte „fillérekért” elröpíti az utasokat a választott célpontok felé. A versenybe ezúttal a Malév is beszállt egy roppant vonzó ajánlattal, miszerint október 1. és december 15. között Európa és a Közel-Kelet (Tel Aviv és Bécs kivételével) nagyvárosaiba 14 900 forintért utazhatunk. A Malév bejelentésére néhány órán belül a külföldi légitársaságok között vezető Lufthansa is reagált - gyakorlatilag ugyanazt kínálva az utazóközönségnek. A Malév vezetése felháborodását fejezte ki, hogy a Lufthansa nemes egyszerűséggel lemásolta „A Malévval egy tank benzin áráért” elnevezésű kampányát.


Hetek-összeállítás
Emelkedik az infláció, csökken a GDP

A vakáció utolsó napjaiban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentősen módosította az inflációs várakozásait. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint az idén nem 4,6 százalékos, hanem 5,2 százalékos lesz a pénzromlás üteme, miközben a gazdaság növekedése 3,4 százalék helyett 3,2 százalék lehet csupán, de 2004-ben is visszaesés várható: a tervezett 3,6 százalék helyett csupán 2,7 százalékkal bővülhet a GDP, és az infláció is felszökhet 6,5 százalékra. 


Szűcs Zoltán
Internet mindenkinek

A nappaliban a tévéállvány alsó polcán személytelenül villog a videomagnó dátum és idő kijelzője. Középkorú tulajdonosának túl bonyolult és érthetetlen, azontúl szokatlan is a beállítása, csak időpocsékolásnak tartja a programozással járó vesződést. Nem úgy a tizenéves unokák, ezeknek a gyerekeknek játék az a pár másodperces ujjgyakorlat, amíg a digitális órát beállítják. A videók és hifitornyok túldigitalizált paneljei okozta kihívásból még fel sem ocsúdtak sokan, máris következett a mobilkorszak, amelyet ismételten a tinik sms-generációja adaptált a legkönnyebben. A ránk váró újabb „megpróbáltatás” nem más, mint az internethasználat mindennapos gyakorlatának az elsajátítása. Minden bizonnyal rövid időn belül az internethasználat annyira nélkülözhetetlenné fog válni hazánkban is, mint a mobiltelefon, melynek a költségei sem olyan magasak, mint gondolnánk. 


Papp Levente
A Terminátor-kormányzó

Kalifornia állam 34 millió lakosa új kormányzót keres, mivel a jelenleg kormányzó Gray Davis visszahívására 1,3 millió aláírást gyűjtöttek. Egy amerikai tv-show műsorvezetője, Jay Leno, megkérdezte Arnold Schwarzeneggert, hogy miért indul a kormányzói posztért, mire a sztár azt felelte: „Beadtam a derekamat.” És ez volt az a válasz, amit mindenki hallani akart, hogy Arnold igazából csak a népakaratnak engedve száll ringbe a választók kegyeiért, őt „nem érdekli a pénz, a népért kíván dolgozni”.


Kardos Judit
Gyorsjelentések hete a börzéken

Az európai tőzsdéken a dollár erősödésének köszönhetően jól teljesítettek a bevételeik nagy részét dollárban realizáló technológiai cégek (Philips, Siemens), valamint jelentősen emelkedett a várakozáson felüli eredményről beszámoló MAN és Lufthansa árfolyama. 


Háttér

Bohács Krisztina
Tetten ért szavak

Tucatszám hallunk az emberi együttélés során alantas, szitkozódó, obszcén, káromkodó, átkozódó szövegeket utcákon, tereken, tömegközlekedési eszközökön, a médiában, sőt, közéleti szereplők közötti szóváltásban is. Vajon hogyan állunk mi, magyarok a vulgáris nyelvhasználatot illetően? Vannak-e különbségek az egyes népek káromkodási szokásaiban? Tényleg csökkenti-e a szabadszájúság a stresszt, jótékony szelepként oldja-e a frusztrációt? Posztmodern útkeresés vagy a művészet álruhájába bújtatott barbarizmus a szépirodalomban szereplő vulgarizmus? Mióta használnak az írók előszeretettel trágár szavakat a műveikben? Kinek kell felvennie a harcot a világjelenségnek számító nyelvi lealacsonyodással szemben? Összeállításunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ nyelvészek, pszichológusok és közéleti személyiségek segítségével.


Hajdú Sándor, Hazafi Zsolt
A koalíció íze

Az adócsökkentésről szóló vita felszínre hozta azt a kérdést, hogy miért érdemes az SZDSZ-nek a kormányban maradni. Éppen az elmúlt időszakban egyre kedvetlenebbül nyilatkozgató, jól ismert humoráról újabban leszokó Kuncze Gábor pártelnök jelentette ki ezt a vita kellős közepén. A két párt felső vezetésében általában elégedettek a koalíció eddigi működésével, de lapunk információi szerint a nagyobbik kormánypártban aggódva figyelik a liberális párt vergődését, a közvélemény-kutatásokban tapasztalható mélyrepülését. Sőt, több befolyásos politikus szerint más területen is a válság jelei tapasztalhatóak. 


Tihanyi Péter
Szász-szor szép

Az élete 1926 januárjában Csíkszeredán indult, végállomása pedig egy Somogy megyei szívkórház lett. Több mint hatszáz könyvet illusztrált. 1970-től húsz éven át Torontóban és Los Angelesben élt és alkotott. Kiállításai megtalálhatók a világ számos nagyvárosában. 1990-ben újra hazajött, de nem Budapesten, hanem Hollóházán, Sopronban, majd végül a Somogy megyei Várdán telepedett le. A műgyűjtőt, Kemény Gyulát, és az osztálytársat, Szabó András alkotmányjogászt kérdeztem róla. 


Keszthely tovább gyarapodott

Helikon Konferenciaközpont néven új, többfunkciós rendezvénycsarnok nyitotta meg kapuit Keszthelyen. A tervezők a több száz fő befogadására alkalmas létesítmény kialakításánál mind az épületen belül, mind a kert megtervezésekor figyelembe vették a közvetlen közelben fekvő Festetics-kastély patinás jellegét. (Hetek) Fotó: Hack Róbert


A hűbérlánc megmaradt I.

Péntek esti klub. Műsorvezető: Kiszelly Zoltán, beszélgetőtársai: Katona Tamás történész, Lakner Zoltán politológus és Bod Péter Ákos egyetemi tanár. 


A hűbérlánc megmaradt II.

Hétfő esti Újságíróklub Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György szereplésével. 


Hit és értékek

Földvári Katalin
Az üdvösség a zsidók közül támadt

A francia katolikus egyház vezető személyisége, akinek neve még a pápautódlással kapcsolatban is felmerült, nem egyszerűen zsidó származású, hanem zsidó. Jean-Marie Lustiger, Párizs bíborosa, II. János Pál pápa közeli barátja „katolikus vallású zsidó”-ként definiálja magát, és bár nem kapkodta el a zsidósággal kapcsolatos nézeteinek nyilvánosságra hozatalát, végül könyv formájában is megjelentette az Ó- és az Újszövetség folytonosságáról, a kereszténység zsidó gyökereinek felismeréséről alkotott meggyőződését. A Biblia ugyan az első század óta tartalmazza mindkét szövetséget, és Jézus maga soha nem is hirdette másoknak az evangéliumot, mint a zsidóknak, a katolikus egyház az utóbbi évtizedben vált nyitottá a kérdés megvitatására.


Külpolitika

Morvay Péter
Csecsemők vérben

Bagdad és Jeruzsálem. Két helyszín, alig néhány óra eltéréssel, ahol fanatikus iszlám merénylők autóba rejtett, illetve a testükre erősített robbanóanyaggal ártatlan emberek tucatjainak az életét oltották ki. Ami a két merényletet mégis megkülönbözteti egymástól az, hogy ENSZ-létesítmény most először vált ilyen típusú támadás célpontjává, míg az izraeli akció pontosan a századik öngyilkos terrorakció volt az intifáda 2000 szeptemberi újraindítása óta.


Márer György, New York
Kell egy kis áramszünet?

Múlt csütörtökön, nem sokkal délután négy óra után kialudtak a lámpák, leálltak a villanymotorok, a léghűtő készülékek és az árammal működő berendezések New Yorkban. Az első megdöbbenések után szinte mindenki arra számított, hogy rövid időtartamú meghibásodásról van szó, amelyet legfeljebb egy-két óra leforgása alatt ki fognak javítani. 


Hetek-összeállítás

A jelek szerint a Nyugat máris kész rehabilitálni a terrorizmust világszerte támogató Líbiát, miután az észak-afrikai ország hivatalosan elismerte felelősségét az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt a skóciai  Lockerbie felett elkövetett repülőgép-merényletért. A terrortámadást 1988-ban hajtották végre a PanAm járata ellen, s kétszázhetven ember lelte halálát a szörnyű robbantásban. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke telefonon emlékeztette Moamer Kadhafi líbiai elnököt arra, hogy az EU Líbiához fűződő kapcsolatai szerves részét képezik szomszédsági stratégiájának. 


Publicisztika

Kertész Ákos
Ötvenmillió a bibliai sötétben

A rasszizmusnak több fajtája van, maradjunk pillanatnyilag a politikai antiszemitizmusnál mint alaptípusnál. A zsidót elsősorban irigyelni kell, hogy mi mindenért, azzal a Hetek olvasóit nem untatom, itt sokszor és sokan megírták már - én is. 


Sport

Feltuningolt Hungaroring

A Német és a Magyar Nagydíj közötti majdnem három hét során minden csapat kipihenhette magát, és zavartalanul készülhetett a soron következő, de számunkra, magyarok számára legfontosabb nagydíjra az átépített Hungaroringen. Ezen a versenyen mindennél kiélezettebb küzdelem vár a világbajnoki címre törő pilótákra egy olyan pályán, amely eddig a lassúságáról volt híres, az átalakítások során a pálya vonalának megváltoztatása miatt azonban jelentősen felgyorsult. 


Hetek-összeállítás
Kizárják-e a Fradit a bajnokságból?

A nézőtéri erőszak kezelésére létrehozott bizottság életre hívásán kívül a sportminisztérium nem tett egyéb lépéseket a szurkolói rendbontások megelőzése végett. Hasonló cipőben jár a Magyar Labdarúgó Liga is, amely ötlet híján nem a huligánokkal, hanem a Ferencváros csapatával folytat állóháborút. A harc a bíróságon folytatódik tovább.


Nyolc érem a kajak-kenu előolimpián

Négy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szerzett kajak-kenu válogatottunk a szkíniaszi regattaközpontban megrendezett előolimpián. 


Clijsters és Roddick vezeti a tenisz világranglistát

Továbbra is Kim Clijsters vezeti a női teniszezők világranglistáját a korábbi éllovas amerikai Serena Williams, valamint a szintén belga Justine Henin-Hardenne előtt, s a legjobb hét sorrendje megegyezik a múlt heti listával. 


Ronaldo Beckham-mezben

Habár csak fél óra játéklehetőséghez jutott, mégis remekül sikerült a mindössze tizennyolc esztendős portugál szupertehetség, Cristiano Ronaldo bemutatkozása a Manchester United színeiben. 


Szabadidő

Fiatal zenészek Izraelből

A Tel Aviv Soloists Ensemble nevű, fiatal zenészekből álló együttes szeptember 2. és 7. között turnézik Magyarországon. A 2001-ben alapított, de már komoly hazai és egyesült államokbeli sikereket magáénak tudó izraeli zenekarnak 25 ifjú tagja van.


Paradicsomi ízek

Lecsóidény van, a paradicsom most jóízű és olcsó, ami azt jelenti, hogy nem a megszokott, íztelen és drága gyerekszomorító vitaminforrással találkozunk a piacon. A télről való gondoskodás mellett a kánikula is ösztönöz: a paradicsom ilyenkor frissen és sütve-főzve egyaránt első számú alapanyaggá léphet elő. 


Makki Marie-Rose
Leiskolázott családok

Bár a nyári hónapok alatt nem nagyon költünk gyermekeink iskoláztatására, óvodai ellátására, a helyzet csalóka: augusztus végén, a beiskoláztatás idején jócskán behozzuk a lemaradást. 


Film férfiaknak

Ha egy sportolót eltiltanak az edzésektől, az a karrierje végét is jelentheti. Néhány év börtön pedig elegendő ahhoz, hogy valakit végleg elfejtsenek odakint. Walter Hill drámája, a Vitathatatlan sok mindenben emlékeztet Mike Tyson élettörténetére, de a film mégsem ettől jó. Kánikulaidőre való, világos vonalvezetésű, izgalmas történetet láthatunk, egy média- és egy börtönhős konfliktusába ágyazottan. 


Újra itthon a parádés Budapesten

Vége hát a nyaralásnak! Hazaérkezik a család kisgyerekekkel, kofferral, túrazsákkal a Nyugati pályaudvarra. Este tíz óra lévén logikus lépésnek tűnik a Főtaxi drosztjára taxit hívni. Fél család benn a pályaudvaron, másik fele odakinn, hogy leinthesse az érkező autót - dacolva az ott időző klottgatyás-sortos, tarfejű, kigyúrt, kitetovált taxisokkal, akik pár méterrel odébb éberen lesnek minden mozdulatot. 


Színes

Loch Ness-i Szörny Rt.

A BBC kutatócsoportja azt állítja, egyértelműen kiderítették, hogy nem létezik a Loch Ness-i szörny. A BBC TV számára készített filmhez műholdas navigációs rendszerrel és ultrahangos felderítő berendezéssel teljes egészében átvizsgálták a tavat, és semmiféle nyomát nem találták Skócia legendás turistalátványosságának. 


DUMA PLÁZA

A winchester elszáll, az írás megmarad.


Semmiség az egész darab

Csak nyugodtan dőlj hátra, engedd el magad, és nézd az előadást… ugyan nem látsz semmit, és nem kapsz semmit az igen borsos ötfontos jegyedért, de ha kibírod, a jegy árának felét visszakaphatod. Az ez évben megrendezett Edinburgh-i Fringe kulturális fesztiválon olvashatjuk ezt a reklámot, a Sweet FA című színdarabról. 


Hogyan kerüljük el a méheket?

Sajnos a méhek számára még nem találtak fel rovarirtó szert. Létezik azonban néhány módja annak, hogy megelőzzük a kellemetlen csípéseket. 


Négy perc alatt tönkretette másfél havi munkáját

Háromszázezer dominót, ezzel a teljesítményével pedig világrekordot döntött meg egy húszéves szingapúri hölgy.


Tollhegy

Miféle feltámadás ?

Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 4987716 bytes) in /var/www/www.hetek.hu/oszk/szam.php on line 53