Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Kánikulai hangulat a Budapesti Tőzsdén

Jól teljesítettek Európában az olajtársaságok, miután a nyersolaj ára a múlt heti bagdadi robbantás hírére közel öt hónapja nem tapasztalt magasságokba emelkedett. Szépen erősödtek a héten a biztosítók is. 

Az AXA első féléves üzemi eredménye várakozáson felüli lett. A hír nyomán fellendült az egész szektor, így a Deutsche Bank és az Allianz egyaránt jelentős nyereséget könyvelhettek el. 
Bár Amerikában a hét végén megjelent makrogazdasági adatok lényegében kedvezőbbek lettek a vártnál, ez mégsem villanyozta fel túlságosan a befektetőket, akik amúgy is kivártak a FED most aktuális kamatdöntése előtt. A New York-i Tőzsde legkeresettebb papírja a Capital One Financial részvénye lett, miután a megjelent eredmények a hitelveszteség csökkenéséről számoltak be. A brókerházak részvényei kivétel nélkül emelkedtek, miután a Merrill Lynch egyaránt megemelte a harmadik negyedéves eredményvárakozását a Goldman Sachs-szal, a Lehman Brothersszel és a Bear Sternsszel szemben, a magas kereskedési aktivitásra hivatkozva. 
A Budapesti Tőzsdén továbbra is álmos kereskedés folyt. A lanyha, kánikulai forgalom negatív rekordját egyértelműen a Richter papírjai állították fel kerek 352 darabos forgalommal - amire 1995 óta nem volt példa. A Matáv papírjainak esése annak ellenére következett be, hogy szélessávú internethálózata építéséhez több mint hárommilliárd forintos fejlesztési adókedvezményt vehetett igénybe. A Synergon Rt. a várakozásnak megfelelően százmilliós veszteséggel zárta az első félévet. A cégcsoportban csak az anyavállalat tudta növelni bevételét, ez azonban nem volt elég a leányvállalatok deficitjének ellensúlyozására.