Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Hiány hiány hátán

A nyári forróságban a magyar kormány és a gazdasági élet szereplőinek a lassú gazdasági növekedés mellett újabb gondokkal kell megküzdenie, mégpedig a folyó fizetési mérleg óriási hiányával. 

Júniusban 567 millió euró volt, az első félévben összesen mintegy 2,3 milliárd euróra dagadt a folyó fizetési mérleg hiánya, amely minden eddigi negatív előrejelzést túlszárnyalt. 
Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének térségi elemzője szerint azonban pánikra semmi ok, mert ha az első látásra megdöbbentő adatot részleteire bontjuk, kiderül, hogy a kereskedelmimérleg hiánya csökkent, tehát a folyómérleg-hiányt nem az általános növekedési ütem lassulása okozta, hanem a külföldi befektetők - amúgy júniusban hagyományosan magas - profitkivonása 240 millió euró összegben. Az enyhe hatást igazolja az is, hogy az adat napvilágra kerülése nem váltott ki élénk reakciót a piacon. A forint árfolyama lényegében változatlan maradt. Kedvező képet mutat az idegenforgalom június havi - a tavalyi évhez viszonyított - többletbevétele is.
A hazai elemzők ennél sokkal borúlátóbbak, szerintük újabb forintválság várható, mivel az első félévben mindössze nettó 18 millió eurónyi tőkebefektetés érkezett az országba, ezzel egy időben viszont szinte ugyanennyi ki is vándorolt. Az export továbbra is stagnál, sőt a magyar exportőrök számára fontosabb piacok még az átlagnál is gyengébben teljesítettek az első félévben. Némi reményre ad azonban okot, hogy több előrejelzés is kismértékű világgazdasági fellendülést prognosztizál az év második felére, és talán a korábbinál gyengébb forint is erősítheti a kivitel növekedését. Ha az idegenforgalom féléves teljesítményét vizsgáljuk - az ugyanezen időszak tavalyi adataihoz képest - szintén negatív tendencia tárul elénk. Az első hat havi bevételek csupán 571 millió euróval haladták meg a kiadásokat, szemben a 2002 első félévében mért 721 millió euróval. A beruházások területe is lassuló tendenciát mutat, a romló versenyképesség miatt továbbra is stagnál a hazánkba érkező külföldi befektetők száma. Már a nagy hazai cégek (Mol, OTP stb.) is külföldön próbálják profitjukat befektetni. A hazai elemzőket meglepte a külföldi vállalatok profitkivonásának nagysága is, mivel arra számítottak, hogy a forint árfolyamának gyengülése miatt elenyésző lesz a cégek anyaországukba történő nyereségáramoltatása. Mindez arra enged következtetni, hogy a külföldi tulajdonban lévő cégek továbbra is kedvezőtlen gazdasági várakozásra vannak hangolva. Az egyik legnagyobb gond azonban még mindig az igen magas fogyasztási célú import, amelyet a jelentős bérkiáramlás előreláthatólag az idén is fenn fog tartani.