Vissza a tartalomjegyzékhez

Tóth Zsuzsanna
A Lancôme-ház története

Armand Petitjean egy tönk szélére jutott gyümölcspálinka-készítő család sarjaként látta meg a napvilágot 1884-ben. Testvéreivel együtt nem törődött bele a nélkülözésekbe, ezért kivándoroltak Dél-Amerikába. Santiagóban létrehoztak egy kereskedőtársaságot, amely hamar felfutott, és rövid időn belül a város tehetős polgárai közé emelte a Petitjean fivéreket. A világháború híre felkavarta Armandot, és sietősen otthagyva a jól működő családi vállalkozást, beállt harcolni a nagy francia honért. S lám, milyen kicsi a világ: katonakörökben már hallottak Petitjean dél-amerikai üzletéről. 

Latin-Amerikába küldték ki, ahol diplomataként kamatoztathatta addigi tapasztalatait; kiváló diplomáciai és üzleti érzékének köszönhetően bejutott a felső tízezer közé. A háború után mint dél-amerikai szakértő Brazíliába került Francois Coty, a huszadik századi illatszergyártás egyik vezető személyiségének telephelyére, ahol gyorsan felvirágoztatta a rábízott részleget. A szerencse kétségtelenül mellé szegődött, mert ezúttal újra megelőzte munkájának híre, és a párizsi központban maga a fő-fő főnök, Coty szeretett volna találkozni brazíliai beosztottjával. A találkozás olyan jól sikerült, hogy Coty azonnal pártfogásába vette Petitjeant, aki hamar kitanulta a parfümgyártás fortélyait, s már ő ostromolta folyton új ötleteivel mesterét. Talán pálinkafőző őseitől örökölte érzékét az illatok iránt, pár év múlva már csak a híres „orr”-ként emlegették. Szóval Mösziő Orr boldogan vetette bele magát az illatszerkészítés rejtelmeibe; ömlöttek belőle az újítások és a jobbnál jobb megoldások. A nagy mentor, Coty halála után 1935-ben megalapította saját cégét, és egy közép-franciaországbeli kis kastély után a Lancôme nevet adományozta neki. Az o betűt díszítő kalapka (^) nem más, mint utalás a kastély romantikus tornyára. 


Emblémája a rózsa lett, mert Petitjean szerint ahogy a gomblyukba betűzik a rózsát, ugyanúgy ékesíti fel a parfüm az öltözetet. Az illatot egy láthatatlan dísznek tartotta, mely mégis megkoronázza megjelenésünket. Az élete delét átlépő illatzseni olyan „hírességekkel” ajándékozta meg az utókort, mint a Trésor, a Poęme, az O Oui és az O De Lancôme, melyek ma is a legfinomabb illatok közé tartoznak. Luxuskozmetikai cikkei fél év múlva szintén széles körű elismerést arattak. Bőrápoló készítményei és make-upjai vezető pozícióba kerültek a szépségipar piacán és a harmincas évek gazdasági válsága miatt pangó francia parfüm- és kozmetikai ipar - szerinte jogos - elsőségét látszottak helyreállítani. Az amerikai vetélytársak, Elizabeth Arden és Harriet Hubbard, erőteljes marketing bevetésével igyekeztek kihasználni a válság adta lehetőséget. 


Úgy tűnik, Petitjeannak megint az a feladat jutott, hogy feltámasszon és megerősítsen egy már meglévő, de mégis halófélben levő dolgot. Kiváló készítményei és inspiratív üzleti fogásai nyomán az európai szépségipar újra felébredt Csipkerózsika-álmából, és gyönyörű királylánnyá kezdett formálódni, aki tud mozogni, járni és aktivizálódni. Nem kevesebbel, mint egyszerre öt új parfümmel indított, mivel úgy gondolta, hogy ha a divatházak egész kollekciókat tudnak útjukra bocsátani, akkor erre a parfümkészítők is képesek. Így született meg a Bocages, a Kypré, a Conquęte, a Tendres Nuits és a Tropiques. A Tropiques egyébként a kedvenc illata volt. Nagyon fontosnak tartotta a külcsín szerepét, ezért Georges Delhomme festőművészt kérte fel a művészeti vezető posztra, aki csaknem harminc éven át dolgozott neki. Delhomme ötletes, romantikus plakátokat és parfümüvegeket tervezett. Az ötvenes években minden területen gyümölcsöző korszak köszöntött a Lancôme-ra. Megjelent a Magie, amelyet 1952-ben a Trésor, a Plaisir, 1957-ben pedig a Flčches d’Or és az Envol követett. 


A Trésor fényűző bemutatóját a Palais de Chaillotban tartották meg egy látványos balettelőadás keretében. Petitjean hatalmas gyárat létesített Párizs mellett; ekkor a cégnek már ötszáz alkalmazottja volt. Közel nyolcvancévesen vonult vissza, cégét pedig szintén egy kozmetikai óriás, a L’Oréal vette át, melynek korszerű laboratóriumi előnyeit kihasználva, a Lancôme még magasabb színvonalra emelte termékei minőségét. A cég arca 14 éven keresztül Isabella Rossellini (Ingrid Bergman és Roberto Rossellini lánya) volt, aki által a Lancôme hangsúlyozni kívánta a romantikus, nőies, de mégis fiatalos imázsát. Majd Juliette Binoche színésznő és Marie Gillain arcképei kerültek plakátjaikra. Az 1936-ban bevezetett forradalmian új termék, a Nutrix nevű, szérumalapú éjszakai krémmel elindult a bőrápoló sorozatok folyamatos megjelentetése. Krémek, lemosók, habok és zselék tömkelegét bocsátották a hölgyek rendelkezésére. 


A Primordiale termékcsalád bevezetésével új dimenzió nyílt meg a harmincas éveikben járó, fiatalságukat és feszességüket megőrizni kívánók előtt. Szinte azonnal hatnak a ránctalanító anyagokkal bőven ellátott krémek. A negyvenes korosztály bőrének a Rénergie termékek adnak tökéletes védelmet ; az ötven év körül járók pedig az Absolue termékcsalád okozta áldásos tevékenységből részesedhetnek nap mint nap. Mert Ön megérdemli! A hatvanas években megteremtették a barna és a bézs szemhéjfestéket előnyben részesítő „semmi smink” trendet, a nyolcvanas években pedig a tavasz és az ősz színeit keverték make-upjaikba.

Palackba zárt kellem

Az 1969-ben újdonságnak számított citrusfélékből álló illat, az O De Lancôme viharos gyorsasággal hódította meg a fiatal hölgyek szívét, és játszi könnyedséggel tört be a parfümpiacra. S hogy mi volt ennek az oka? A mandarin, a grapefruit, a citrom és a koriander felhasználása még ritka hollónak számított. Túl merészek és modernek voltak még ezek az összetevők az akkori „orrok”-nak. Az „illatbravúrt” mai napig tartó siker koronázza. 1990-ben indították újra a Trésort, amit Sophia Grojsman, egy orosz-amerikai parfümkészítő alkotott, és „ölelj át” parfümnek nevezett el. Valóban gyengéden karolja át légterünket, és nem tolakodó módon, de folyamatosan közelünkben marad. A Trésor összetevőit mesteri aránykeveréssel hozták létre. Minden jegy a maga helyén van, kellő mértékben. Nyitójegyében a fehér rózsa, a barackvirág és a gyöngyvirág tárják ki szirmaikat. Gyengéden hozzák tudomásunkra, hogy ez még csak a kezdet. Menjünk mélyebbre az alkotók megismerésében! Szívjegyében az írisz, a jázmin, a nőszirom, az orgona és a rózsa együttes jelenléte meghökkentő módon hat az érzékekre. Itt értjük meg, hogy miért a Trésor névre hallgat, hiszen valódi kincsre bukkanunk. A szantálfa, a cédrus, a pézsma, a vanília, az ámbra és a fahéj még csak megerősítik az illatkompozíció kivételes voltát. Üvege csiszolt, bordázott, négyszögre emlékeztető forma, mely értékeket őrző palackot idéz. Ahogy a trezorban őrizzük kincseinket, ez az üveg is őrzi a Trésor titokzatos folyadékát, mely már annyi hölgytársunk auráját tette felejthetetlenné. Dobozának barackos árnyalata, üvege és illata is mintha egy virágba borult, gyönyörű provence-i vidék tájaira kalauzolna minket. Szinte látjuk magunk előtt a patinás, sikátoros utcákat, ahogy az ablakokban virítanak a leanderek és a fűszeres, mediterrán virágok. Halljuk az emberek jókedvű nevetését, szinte már mi is velük együtt énekeljük az ismert francia dalocskákat és sanzonokat a harmonika hangjára (30 ml: 10 800 Ft).

ô, oui !

Mondj igent az életre! - hirdették 1998-ban, mikor is megjelentették az ô Oui! optimizmusra sarkalló, fiatalos vitalitást és életörömöt sugárzó illatát. A citrusos összetevők összeolvadnak az üde gyümölcsökkel és a liliomok hosszan tartó melegségével. Korunk pesszimista, borúlátó, értékeket tagadó világában az ô Oui! egy fellélegzés. Beleszippantva már nem is érezzük olyan reménytelennek a világ sorsát, megmagyarázhatatlan derűlátás és nevetés kerít minket hatalmába, és a dolgokat napfényesebb oldalukról közelítjük meg. Ó, igen! Fejjegye: bergamott, mandarin, vízijácint, nektarin, frézia. Szívjegye: alma, körte, ananász, lonc, selyemfa, vodka. Bázisjegye: merengő liliom (30 ml: 5600 Ft).
A Lancôme legújabb illata a Miracle. Ebben a kompozícióban az összetevők ünneplik és bókolva méltatják azt az igazi csodát, melyet létünk tartalmaz. Az élet maga egy csoda! - harsogja a frézia, a gyömbér, és a bors a fejjegyben. Erre válaszként a magnólia kitárja hatalmas szirmait, és felfedi az illat lágy, szerető szívét. Ezt a méltatást már a jázmin se hagyja szó nélkül, „ő” is bekapcsolódik a „kórusba”, és bevonva a borostyánt, a pézsmát és a mécsvirágot, együtt harsogják az élet szépségeit és rendkívüliségét. Ha befújjuk magunkat a Miracle-lel, talán egy pillanatra elgondolkozunk életünk eseményein, és hamarabb észrevesszük környezetünkben azokat a hétköznapi csodákat - emberi kapcsolódásokat, történéseket -, melyekkel a sors megajándékozott minket (30 ml: 9900 Ft). 


A Miracle Homme L’Aquatonicot férfiaknak szánták. Alkotója, Francis Kirkdijan, aki egy friss, citromos fejillatot vett alapul, majd hozzáadott egy vizes dimenziót és a páfrány frissességét. Az első érzetben a koriander, a keserű narancs és a rebarbara kesernyés ízei, illetve a cédrusfa férfias, karakterisztikus jellegzetességei érvényesülnek. Ezáltal az illatot beburkolja egy fás-pézsmás felhő, melynek súlyosságát a rózsafa és a vetiver teszi könnyedebbé, oldottabbá. Kirkdijan kompozíciója egyszerre hűvös és távolságtartó, mégis emberi (125 ml: 11 900 Ft).