Vissza a tartalomjegyzékhez


Brókerház a panamákon II.

Hétfő esti Újságíró Klub Dési János műsorvezetésével és Avar János, Mészáros Tamás, Bolgár György vendégekkel. 

Dési János: Természetesen azzal kezdünk, amiről a magyar politikai élet beszél, ez a bizonyos K&H Equities-botrány. Megállapíthatjuk, hogy a politikai ellenfelek soha nem látott hévvel kuszálják össze a szálakat. Nem volt még olyan ügy, amely néhány nap alatt ilyen áttekinthetetlen képet mutatott volna, s nyilván még messze nincs vége. Mintha több szereplőnek az lenne az érdeke, hogy ne derüljön ki, mi a valóság.
Avar János: Abban én biztos vagyok, hogy vannak szereplők, akiknek eleve az az érdekük, hogy minél kuszább legyen, másrészt, hogy minél több embert gyanúba keverjenek. Mert ha valaki benne van esetleg, akkor neki fontos az, hogy mások is olyan látszatba kerüljenek, mintha szintén érdekeltek lennének. 
Mészáros Tamás: Annyiban azért árnyalni kellene a dolgot, hogy minden banknak létezik, vagy létezhet elvben egy bizonyos kiemelt ügyfélköre, VIP-listája, ami függ különböző kapcsolatoktól, az illető személyes reputációjától.
Dési János: Pénze mennyiségétől.
Bolgár György: Szerintem nem ez a botrány lényege. Ez egy sikkasztási botrány. Ugyanis ez a brókercég úgy gazdálkodott a pénzekkel, hogy gyakorlatilag egy piramisjátékot épített föl. Ezért kellettek nyilván nagy beszálló pénzek. Minimum állítólag 30 vagy 40 millió forint. Ahogy jöttek be a pénzek, úgy tudott fizetni nagyon magas hozamokat kiemelt ügyfeleknek. De ez még önmagában csak a bróker részéről bűncselekmény. Ő volt az, aki törvénytelenül használta föl a pénzeket, és lehet, hogy ez bizonyos mértékig kínos lesz azoknak, aki VIP-, kiemelt ügyfélként ott voltak és berakták a 30 vagy 300 milliójukat és nyertek, vagy vesztettek. Ezt most nem tudjuk. De önmagában ez még nem bűncselekmény, mert bocsánatot kérek, én nem tehetek arról, ha ő 20 százalékos hozamot ítél meg. 
Mészáros Tamás: Persze. A dologban a kulcskérdés és az igazi, a corpus delicti az tulajdonképpen a lista lesz, ha lesz lista, ami ugye banktitok alá esik. Kétkedhetünk nyugodtan, hogy bármikor egy hivatalos, hiteles listát közzé fognak tenni. Ugyanis az a kérdés, hogy kik szerepelnek a listán olyanok, akiknek mondjuk politikus létükre az igazolható jövedelmük messze nem valószínűsíti azt, hogy tegyük föl esetleg 100 milliókat tettek be ebbe a brókercégbe. És ha ez így van, akkor rövid logikai úton megállapítható, hogy nyilván nem a saját pénzüket fialtatták itt. Tehát ezért nagyon kényes kérdés ez.
Bolgár György: De itt sem az a probléma, hogy betették ehhez a brókercéghez, hanem esetleg az, hogy a vagyonbevallásukkal ellentétben sokkal több a pénzük.
Avar János: Pont a politikai vetületről akarok beszélni. Amennyire emlékszem, végül is először Rogán és a Fidesz kezdett azonnal a másik oldal felé mutogatni. Ez számomra meglehetősen furcsa. Miért volt olyan fontos nekik, hogy ezt azonnal a szocialistákra és a kormánypártok nyakába varrják. Ez túl megy azon a szokásos ellenzéki módszeren, hogy azonnal mindenért a kormány a felelős. Ugyanis nyilvánvaló, hogy mindkét oldalon vannak vagyonos emberek. Ha egyénileg belekeveredtek, és ennek a politikának közvetlenül nincs köze hozzá, akkor nem érdekes igazából. És van itt még valamit. A dolog természetéhez tartozik, ha valaki szélhámoskodik, átver embereket, akkor azt nem veri nagydobra. Most attól, hogy László Csaba, vagy Draskovits ott dolgozott ugyanabban a nagy bankban, abból még nem következik, hogy bármit tudniuk kellett. Minthogy a bank dolgozóinak szerintem a 99 százaléka természetesen nem tudott semmit.
Dési János: Lehet, hogy valakiknek a pozíciójuknál fogva tudniuk kellett volna.
Avar János: Azokat meg kell keresni, mert ugye le is mondott az egyik. De világos dolog, hogy nem tudhat mindenki, hiszen a törvénytelenségnek éppen az az egyik ismérve, hogy azt titokban csinálják és elrejtik. Tehát egyszerűen megállt az eszem, amikor azt hallom, hogy ugyanabban a házban van az irodája. És?! Hát akkor legközelebb egy presszóba ültek. Szóval ez egy nevetséges dolog és elfogadhatatlan is, mert a XX. század történelemben rengeteg ilyen eset volt. Ez a kapcsolati bűn, hogy kapcsolatban állt vele, akkor már bűnös. 
Mészáros Tamás: Én ezt az adok-kapok kultúrát, ami itt kialakult, ezt tartom a legveszélyesebbnek és visszataszítóbbnak. Amit ugyan kétségtelen, hogy a Fidesz indított el, de a szocialisták is kezdtek benne részt venni. Azért van itt egy probléma. Eddig csak azt tudtuk, a mai napig, hogy ez a bizonyos Kulcsár Attila nevű bróker megkereste Áder Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét és politikai védelmet kért tőle. Ezt én is, mások is elmondták már, megírták, hogy ez nehezen értelmezhető, hogy egy közönséges sikkasztásban elmarasztalható, vagy magát elmarasztaló ember miért kért politikai védelmet egy ellenzéki párt egyik vezetőjétől. 
Dési János: Olyan magyarázatot adott, ha jól emlékszem, hogy ő úgy érzi, hogy őt politikai okokból támadták. Nyilván nem azzal ment oda, hogy kérem én egy sikkasztó vagyok, tessék engem politikai okokból megvédeni. Hanem ha jól hámozom ki a nyilatkozatokból, valami olyasmit mondott, hogy magas rangú szocialisták is benne lehetnek abban a dologban, ezért ő a másik félhez fordul, hogy az védje meg őt azoknak a bosszújától.
Mészáros Tamás: Értem, hát akkor ez egy nagyon naiv bróker és nagyon járatlan az igazságszolgáltatás és a politika útvesztőjében, amit azért nehezen tudok elképzelni.
Avar János: A következőt nem értem: azt, hogy a Kulcsár ott járt az Ádernél, azt azután tudtuk meg, hogy Katona Béla ezt fölvetette és akkor Áder azonnal azzal jött, hogy Kulcsár igen ott volt nála, és a szocialista egész kormánykörökig mutatott ujjal. Most az a kérdésem, hogy ezt az Áder miért nem mondta korábban? Ha nem vette komolyan, hogy a kormánykörökig nyúl, akkor miért mondta most, igaz? 
Mészáros Tamás: Nem tudta, hogy a Katona Béla tudja.
Avar János: Az emberben fölvetődik a kérdés, hogy a Fidesz nem volt soha ennyire tapintatos még a kormányhoz. Most hallgatott, ott ült valamin, amivel a kormányt meg lehet vádolni, tehát a kettő megint csak nem logikus. Még valami: Rogán egész mondandójának az a furcsa hatása van, hogy félre kell állítani a rendőrséget, mert a belügyminiszternek a férje érintett. Igen ám, de a belügyminiszter a rendőrséget maximum csak közvetve tudja irányítani, hiszen nem szólhat bele közvetlenül a nyomozásba. Ha a rendőrséget félreállítják, ennek egyetlen következménye van, hogy az ügyészség maga veszi kézbe. Az ügyészséget azonban egész véletlenül egy volt fideszes politikus vezeti. Akkor az emberben fölvetődik a kérdés, hogy miért olyan fontos a Fidesznek, hogy a rendőrséget iktassák ki és kerüljön az egész az ügyészség kezébe. Holott a józan ész azt kívánná és a társadalom érdeke, hogy ezt minél szélesebb körűen vizsgálják, hogy senki ne tudja rátenni a kezét semmilyen vallomásra. 
Bolgár György: Szerintem még mindig nem beszéltünk a lényegről. Mert amellett, hogy valaki éveken át ellenőrizetlenül sikkasztott és lehet, hogy a saját zsebére milliárdokat tett el, valamint kedvezményezettek javára szintén 100 milliókat vagy milliárdokat, megjelenik egy ponton a közpénz. És ez itt igazán kínos a dolog. Itt van kapcsolódási pont ezzel a bizonyos Pannonplast-üggyel és Szász Károly megverésével is.