Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Federer, a tenisz új csillaga

Wimbledoni győzelmének köszönhetően a svájci Roger Federer átvette a vezetést a férfi teniszezők idei eredményeit figyelembe vevő ATP Race pontversenyben, s a hagyományos világranglistán is feljött a harmadik helyre, ez pályafutása legjobbja.


A wimbledoni győztesek: Roger Federer és Serena Williams. Ivan Lendl szerint Federer az utóbbi évtized legnagyobb tenisz-tehetsége Fotó: Reuters

„Csodálatos érzés, hogy én vagyok az első svájci győztes a férfiak között Wimbledonban. Gyerekként sokszor tréfálkoztam azzal, hogy egyszer wimbledoni bajnok leszek, s lám sikerült!” - nyilatkozta Federer.
Vasárnapi ellenfele, az ausztrál Mark Philippoussis az előbbi listán 26 helyet javított, s már a nyolcadik pozíciót foglalja el. Honfitársa, a londoni Grand Slam-tornán címvédőként már az első körben búcsúzó Lleyton Hewitt a hagyományos lajstromban három helyet visszacsúszott, jelenleg az ötödik, ilyen rosszul 2001 augusztusa óta nem állt. A legjobb magyar, Sávolt Attila az ATP Race-ben 91., a hagyományos világranglistán pedig a 103.
A vasárnap befejeződött torna nem hozott változást a női világranglista élcsoportjában, továbbra is a Londonban diadalmaskodó amerikai Serena Williams vezet két belga riválisa, Kim Clijsters és Justine Henin-Hardenne előtt.
Mandula Petra - hét pozíciót javítva - az 50. helyen áll, míg a füvespályás Grand Slam-tornán a legjobb 32 közé jutott Kapros Anikó 80 (!) helyet ugrott előre, s így jelenleg a 124.
Mandula - miután az osztrák Patricia Wartusch oldalán a negyeddöntőig menetelt - párosban is javított, a legfrissebb rangsorban a 15. helyen áll, éppen a legendás amerikai Martina Navratilova után.