Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 28. szám, 2003. július 11

Belpolitika

Szobota Zoltán
Baljós a jobboldal

Az MDF a hazai jobboldal nagy múltú, ám az utóbbi években csak szerény támogatással rendelkező pártja. Herényi Károly frakcióvezető szerint mégsem szorul megújításra a Fórum, hiszen tizenöt éve stabilan áll a helyén, így politikai elveit és gyakorlatát sem kívánja a választók szájába rágni. Az ország jövőjével kapcsolatban a frakcióvezető borúlátó, rövid jóslata alapján „baj” lesz.


Somorjai László
A két dudás

„Patthelyzet állt elő. Alkotmányos demokráciában van egy joghatóság, amely eldönti a kérdést - én erre várok” - nyilatkozta lapunknak Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) márciusban megválasztott vezetője a szervezet elnökének kilétével kapcsolatban. Vagyis, hogy Kolompár Orbán ügyvezető elnök jogszerűen vagy törvénytelenül ült-e be irodájába és vette át a szervezet vezetését, miután június 25-én összehívta a testület rendkívüli közgyűlését és leváltatta őt. Ma már a testület kasszájának kulcsa is Kolompár kezében van, és gyakorlatilag ő látja el a szervezet vezetését.


Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Az összeesküvés csak elmélet?

Az extrémizmusnak több válfaja lehet; a politikai természetűtől az egyházi kereteket, formákat igénybe vevő vagy ezt kihasználni próbáló szélsőségekig terjedhet a skála. Az extrémizmus vizsgálatakor az NBH a mindenkori kormányoktól függetlenül végzi a munkáját. A magam részéről legalábbis nem tapasztalom, hogy a szélsőségek vizsgálatának lenne olyan módja, amely esetleg egy jobbközép kormányhoz, vagy amelyik a balközéphez kötődik. Egyébként ugyanazok az emberek végzik ezt a munkát most is, mint a kormányváltás előtt.


Fókusz

Morvay Péter
Hitler neve megsemmisül

Adolf Hitler utódok nélkül halt meg 1945 májusában a berlini bunkerében. Kevesen tudják azonban, hogy volt egy unokaöccse, aki Nagy-Britanniában született, élt Németországban a Harmadik Birodalomban, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol családot is alapított. Az utolsó Hitlerek történetét nyomozta négy éven át David Gardner brit újságíró, akit Kaliforniában értünk utol abból az alkalomból, hogy nemrég magyarul is megjelent történészek számára is számos újdonságot tartalmazó könyve a náci Führer brit-amerikai rokonairól.


Bohács Zoltán
A legaljasabb megrendelők

A német közélet nyár eleji nyugalmas hétköznapjait hetek óta a népszerű televíziós műsorvezető, Michel Friedman körül kibontakozott botrányok tartják mozgásban. Az illegális kokainbirtoklás miatt a figyelem középpontjába került Friedman azonban egy másik ügy kapcsán is érintett. Rendőrségi információk alapján Friedman is szerepel azon a neves közéleti személyiségeket tartalmazó listán, akik az illegálisan Németországban fogva tartott, fiatal ukrán prostituáltak szolgáltatásait igénybe vették. Ehhez kapcsolódóan a Der Spiegel készített összeállítást a Németországban foglalkoztatott kelet-európai prostituáltak helyzetéről.


Gazdaság

Major Nóra
Bizalmi befektetés

A nyár derekán járva egyre több - szerencsés - embernek válik aktuálissá a közelgő tengerparti nyaraláshoz szükséges devizamennyiség beszerzése. Így a munkanapok általános rohanásában egyre több kíváncsi pillantás vetődik az utcai pénzváltóablakok ártábláira. A nemrégiben feltűnt, 270 forintos euróvételi ár láttán viszont sokan nem hittek a szemüknek. Az első döbbenet után talán - az addig rendszerint átlapozott - „kemény pénzügyes” hírek gyakorlati vonatkozásai iránt is jobban megnőtt az utazni vágyók érdeklődése. A leendő „strandolók” számára jó hír, hogy a napokban fokozatosan erősödött a forint, lapzártánkkor, szerdán 262 forintba került egy euró.


Hangzatos szekszárdi program

A kormányfő újra nyitott a családok, a gyermekek felé, amikor meghirdette az úgynevezett „szekszárdi programot”. Magyarország leghosszabb hídjának avatása apropójaként számos, a családok számára kedvező intézkedés bevezetésére tett ígéretet. Medgyessy Péter szerint tűrhetetlen, hogy ma még mindig éheznek gyermekek, ezért az óvodás gyerekek ingyenes étkeztetése céljából gyermekenként 32 ezer forint kiegészítő támogatást igényelhetnek azok a családok, amelyek rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak.


Erdei Judith
Vasúttal Dalmáciába

Megkezdődött a nyári főszezon, üresebb a város, láthatóan kevesebb a magyar rendszámú autó a parkolókban. Többször ajánlottuk már a hozzánk legközelebb eső tengerpartot, csak júniusban közel 60 ezer magyar látogatott el Horvátországba, ám az ezzel foglalkozó utazási irodák közül egy,  a Cippolino Alpok-Adria egyedülálló újdonsággal állt elő. Igazán családbarát és sofőrkímélő megoldás azoknak, akiknek fárasztó a hosszú utazás, nem akarnak vezetni, de drágállják a repülőjegyet, viszont kényelmesen, „vasaltan” akarnak célba érni. Nekik találták ki a következő megoldást: légkondicionált, couchette-es különvonatokkal viszik az utasokat Horvátország két pontjára, ahonnan a vendégek jelképes összegért busszal utazhatnak a lefoglalt szálláshelyre.


Ignácz Valéria
Sikkasztás felsőfokon

Ma még kérdés, hogy a K&H Equities-üggyel kapcsolatban elszigetelt jelenségről, a brókerház tisztességtelen eljárásáról van szó, vagy a Postabank hőskorára jellemző politikai befolyásokról, állami pénz megforgatásáról. A brókerház sikkasztása ma már nem kérdés, az ügyfelek pénzét nem megfelelően kezelték és adminisztrálták, az elért hozamot pedig a saját céljaikra használták fel. Kulcsár Attila, a K&H Equities befektetési tanácsadó üzletágának volt vezetője kijelentette, nyomásgyakorlásra vállalta el, hogy egyedül ő felelős a történtekért, mint mondta, a K&H több vezetője is érintett. Az ügy pusztán pénzügyi jellege mellett politikai vetület is megfigyelhető. Emlékezetes, hogy Szász Károly megveretésével kapcsolatban elindult a lavina. A fideszes Rogán Antal pedig a belügyminiszter asszony férjét is összefüggésbe próbálta hozni a történtekkel.


Kőéri Dávid
Kényszervállalkozók

Nagy riadalmat keltett sok kényszervállalkozót foglalkoztató cégnél a napokban életbe lépett munkaügyi szigorítás, melynek hatására átminősítették munkaszerződéssé a vállalkozási szerződéseket. Nem ritkán ez azzal járt, hogy a szabályosan foglalkoztatott dolgozók jövedelme egycsapásra akár a felére csökkent. Sajnos Magyarországon a munkavállalók jelentős része - a biztonsági őrtől elkezdve az újságírókon át a fuvarozókig - kényszervállalkozóként dolgozik.


Kardos Anikó
Optimista tőzsdék – itt a nyári mikuláshossz

Jelentős emelkedéssel zárták a hetet a világ tőkepiacai. Bár a várakozásoknál rosszabb amerikai munkanélküliségi adat megrengetni látszott a befektetői bizalmat, a még ugyanaznap közzétett, szolgáltatói szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindex jelentős emelkedése helyreállította a vásárlási kedvet. Ezenkívül a piacokat a felvásárlások sorozata, valamint a héten kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon tartotta még lázban.


Háttér

Aszalós Szilvia, Szabó Beatrix
Történelmi ízelítő

Szeged iparűző lajstromába 1869-ben jegyezték be Pick Márk terménykereskedőt. A név és a szegedi szalámi azóta szinte az egész világon ismert lett. A híres cég egykori alapítójának egyik unokája negyvennégy év távollét után, 1992-ben tért haza Magyarországra. Hogy miért is ment el, és mit jelent számára a Pick-örökség, többek között erről kérdeztük.


Peremiczky Szilvia
Cserbenhagyás

L’abbandono - „elhagyás”, vagy radikálisabban „cserbenhagyás” címmel jelent meg Fiamma Nirenstein olasz újságírónő könyve Olaszországban. Nirenstein, a La Stampa és a Panorama újságírója 1993 és 2002 közötti publicisztikáit gyűjtötte össze a kötetben, amelyek elején egy hosszabb tanulmányban elemzi a nyugati média és közvélemény látens vagy nagyon is nyilvánvaló Izrael-ellenességét.


A híd túl messze van I.

Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel. Vendégek: Katona Tamás, Gergely András és Balázsi Tibor. Téma: az Orbán-Dávid találkozó és az MDF helyzete.


A híd túl messze van II.

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György vendégekkel. Téma: a hídavatások.


Hit és értékek

Kánai András, Benke László
Darth Vader Salgótarjánban

Röviden: ide Han Solo is csak egy-két jól szelelő sugárpisztollyal mert volna eljönni. Bővebben: Országos Fantasztikus Találkozóra látogattunk a múlt hétvégén. A leánykori nevén HungaroCon elnevezésű rendezvény elméletileg a sci-fi irodalom kedvelőit hozhatta jobban lázba, hiszen a díszvendég az élő lengyel klasszikus, Stanislaw Lem lett volna. A hajlott korú író azonban futurológiából most is jelesre vizsgázott: lemondta részvételét. Sebaj, gondoltuk Salgótarján kopottas kövezetű főterén, a József Attila Művelődési Központ felé bandukolva. Az első kulturális sokk a bejáratnál ér minket: szerepjátékkártyák, varázslós-mágusos regények fogadják a belépőket, és egy zodiákus jelekre erősen hajazó csillagkapu a'la Stargate.


Külpolitika

Márer György, New York
Ha kedd, akkor Uganda

George Bush amerikai elnök a héten ötnapos, öt országot érintő látogatáson tartózkodik Afrikában. Az első állomás Szenegál volt, majd ezt követték az egynapos megállók Dél-Afrikában, Botswanában, illetve Ugandában, mielőtt szombaton Nigériába, majd onnan hazautazik. A körutat ugyan eredetileg januárra tervezték, de az iraki háború előkészítése miatt el kellett halasztani.


Széchey Noémi
Korzikai pofon a francia kormánynak

Napóleon szigetén, Korzikán a múlt vasárnap lezajlott helyi szintű népszavazás kudarcot hozott a központi hatalom számára. A korzikai szavazók ugyanis 50,98 százalékkal elutasították a sziget közigazgatási egyesítését célzó javaslatot.


Vagyim Arisztov
Jaj a banditáknak

Július ötödikén Moszkvában terrorista robbantások rázták meg a várost. Azonnal életét vesztette tizenegy békés civil, és több mint ötvenen kerültek különböző sebesülésekkel kórházba. Kedd estére további három sérült halt meg. Bár ezek a borzalmak az orosz társadalom számára csak a soron következő sokkot jelentették, a szombati terrortámadás új korszakot nyithat Oroszországnak a terrorral folytatott háborújában. Tíz perc múlva viszont egy másik terroristanő, aki a jegypénztár előtt állt sorban, működésbe hozta a saját robbanószerkezetét. Mint később kiderült, szerencsére az ő bombája sem volt tökéletes: az egyik félkilós trotilpatron nem robbant föl. A másik töltet robbanása viszont elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az öngyilkos terroristanő közelében azonnal meghaljon tizenegy ember, s több mint ötvenen megsérüljenek. Valamennyien fiatalok, többségük húsz év alatti. Súlyosan megsérült két mentős is, akik nem sokkal a robbanás előtt érkeztek a helyszínre.


Lukács András
Végzetes választás volt

Kedden délután meghalt az a sziámi ikerpár, akiknek szétválasztásán egy szingapúri orvoscsoport dolgozott ötvenhárom órán keresztül. Az agyuknál összenőtt huszonkilenc éves ikrek tudatában voltak a műtét kockázatainak, ennek ellenére ragaszkodtak hozzá, hogy életüket ezután már külön kívánják élni, vagy sehogy. Mint azt a riportereknek a műtét előtt elmondták, a jövővel kapcsolatosan számos - egymásétól különböző - tervet dédelgettek. Haláluk máris heves vitákat váltott ki a nemzetközi orvostársadalomban arról, vajon etikus volt-e egy ilyen magas kockázatú operáció elvállalása.


Publicisztika

Kertész Ákos
Hagyják futni a Viszkist

Három éve írtam először a jóképű, rokonszenves, magányos hősről (mindenki tudta, hogy nem volt maffiózó!), Ambrus Attiláról, a Viszkisről. Az apropót az adta, hogy Póczik Szilveszter kriminológus a Népszava Szép Szó mellékletében kitűnő történelmi áttekintést és szociológiai elemzést közölt a hazai bűnözés akkori, megdöbbentően sűrű burjánzásának társadalmi és politikai gyökereiről, melyek a hetvenes évekig nyúlnak vissza, „Drukkolunk a bankrablónak” címmel.  Egyébként sok mindenben egyetértek Póczik Szilveszterrel, de én a mai morális értékzavar forrásvidékét a hatvanas évek közepe táján keresném. Akkor kezdett konszolidálódni a forradalmat követő megtorlások után a társadalom, és merült föl az új gazdasági mechanizmus gondolata, mely megcsillantotta végre a gyarapodás lehetőségét a magyar társadalom előtt.


Riport

Szűcs Zoltán
Szabolcsi eszkimók

A magyar ember a jég hátán is megél - tartja a régi közmondás -, napi aktualitását pedig az adja, hogy a globális felmelegedés miatt napról napra csökken a jégpáncél felülete, elfogynak a megélhetési lehetőségek, egyre több kiskaput csuknak be, vagy tesznek rá számzáras lakatot. Állítólag az unión belül végképp elsötétül a kép: fehérré válik a piac, megszűnik a fekete és szürkegazdaság, minden szabályt betartatnak. A feketegazdaság az állam képviselőinek szemében sötét és csúnya, mert nem látnak bele, viszont az állampolgár addig nyugodt, míg illetéktelen kezek és szemek nem tapadnak arra, ami az övé. „Szabolcsi eszkimók”, életművészek között végeztünk közvélemény-kutatást, van-e még elég fóka.


Sinkovicz László
Borhamisítók édes élete

Nem véletlen, hogy Kiskőrös térségének országgyűlési képviselői javasolták először a répacukor jövedéki termékkörbe sorolását mint a borhamisítás magakadályozásának leghatékonyabb módját. Cukor nélkül ugyanis nincs hamis bor. A nélkülözhetetlen alapanyag gyártói, forgalmazói azonban mindeddig túlélték a szigorításra vonatkozó kezdeményezéseket, holott hangjukat sem lehetett hallani érdekeik védelmében. Megtették ezt helyettük mások, bár a törvényhozók is többnyire inkább a téma napirendről való levételében jeleskedtek, mintsem érvek felsorolásában. A képviselőket feltüzelő szőlősgazdák pedig a mai napig sem értik, miért kezelik tabuként a cukorforgalmazás megszigorítását.


Sport

Németh Szilárd
Ronaldinho: irány Manchester?

David Beckham madridi szerződése után nem értek véget az átigazolási herce-hurcák. Ronaldinho jövője lapzártánkig még bizonytalan, ugyanakkor erősített a Roma, és a Liverpool is egy nyerő üzletre készül. A Real Madrid megszerzett egy tehetséges argentin bekket, Gabriel Militót, míg a Chelsea-nél feltűnt Roman Abramovics, az orosz petróleummilliárdos, aki olyan „játékosbevásárlást” tervez, amelyet még Florentino Perez, a Real bőkezű elnöke is megirigyelhet.


Tovább mélyül a Fradi válsága

Szerda délután ülésezett a Ferencváros elnöksége, mely a Fotex Rt. tervezett visszalépése miatt került összehívásra. Az ülést követően Furulyás János tájékoztatta a sajtó képviselőit.


Munkatársunktól
Federer, a tenisz új csillaga

Wimbledoni győzelmének köszönhetően a svájci Roger Federer átvette a vezetést a férfi teniszezők idei eredményeit figyelembe vevő ATP Race pontversenyben, s a hagyományos világranglistán is feljött a harmadik helyre, ez pályafutása legjobbja.


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Tovább a cikkhez >>>

Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Finta Szilvia
Arany, ezüst, szövőszék

Arany, ezüst, szövőszék… meg némi len és gyapjú. Ennyi kellett csupán a középkorban már monumentális művészetnek számító falikárpitok, textilképek elkészítéséhez. A szőttes története azonban időszámításunk előtti időkbe nyúlik vissza. Első virágkora az I. évezred tájékára tehető. Ekkor Egyiptomban, Babilonban királyi palotákat díszített, majd a középkorban pápai rezidenciát. E kollektív művészet terméke, a míves kárpit luxuscikk volt, gazdagok vásárolták. Az ipari forradalom hozta ismételt megújhodását, majd a 20. században az első világháború utáni reneszánsza a modern építészettel függött össze. Magyarországon szintén uralkodók, főurak hivatalainak éke volt. Hazánkban a hetvenes években indult ismét virágzásnak.


Programajánló

Velencei-tó-átúszás, és nonstop országkerülő kerékpártúra.


Álarcban

Az utóbbi időben rengeteg holokauszttal kapcsolatos könyv jelent meg. Az Álarcban. Nácivilág Magyarországon azonban több szempontból is egyedülálló. Először is a szerző, Soros Tivadar miatt, aki a világhírű befektető és mecénás Soros György édesapja. Az Álarcban története 1944-ben kezdődik.


Nagy Henrietta
Hol tart a belsőépítészet?

A fiatal belsőépítész lendületével szedtem kettesével a lépcsőfokokat az Iparművészeti Múzeumban vasárnap. A belépőjegy hatszáz forint, ami minden kiállításra érvényes. Nyolc órát bolyonghattam volna vele az épületben, ha 10-kor érkezem. Egy kiállítás miatt nem kell idelátogatni, biztos van az épületben másik is, ami friss, és új     élményt ad bárkinek.


Színes

Felfújt krokodilveszély

Az olasz főváros rendőrsége nagy számban vonult ki tegnap egy hatalmas riadalmat okozó krokodil ellen. Róma folyójában, a Tiberina-szigetnél fenyegető krokodilt láttak a helyiek, de a vészhívásokat a rendőrség először nem vette komolyan.


DUMA PLÁZA

Legnehezebb meccsemet az első feleségemmel vívtam.


Óriáspolip vagy bálnazsír?

Az elmúlt héten Chile egyik tengerparti szakaszán egy hatalmas méretű, iszapos állati tetem sodródott a partra. A tudósok feltételezése szerint a hústömeg vagy egy ritka fajta óriáspolip, vagy csupán „kiszuperált” bálnazsír. Az európai zoológusok is részt vesznek a tizenkét méter hosszú, kocsonyás szövet azonosításában.


Alcatraz szuvenírje

Alcatraz, vagy más néven a Szikla, aminek lakói között tartják számon Al Caponét vagy Géppuska Kellyt, most eladó és darabokban haza-vihető. A nemzeti parkká nyilvánított sziget igazgatóságának szóvivője, Rich Weideman elmondta, hogy az ötletet a berlini fal lebontása adta, amikor szintén lehetőség volt a fal egy-egy darabkáját megvásárolni. A börtön 1934-1963 között állami büntetés-végrehajtási intézetként működött, múzeummá alakítása óta a San Francisco-öbölben található látványosság évente 1,4 millió turistát vonz.


Kicsi a japán, de éhes

Eddig - majdnem nyolcvanhét éven át - a Conex-szigeten rendezett július 4-ei hotdog-evő verseny tipikusan amerikai ünnepnek volt mondható: ahogy a nagydarab, született amerikai srácok XXL-es pólókban - miközben a világ elképedve bámult - tömték magukba a virslis szendvicseket, az egyik legamerikaibb ételt, a legamerikaibb helyen, egy igazán amerikai ünnepen... mégis lassan hat éve már, hogy nem mennek úgy a dolgok, hogy az igazán amerikaias legyen.


Tollhegy

Hungarizmus a viták kereszttüzében I.

A Wass Albert állítólagos hungarista múltjával és a Hungarista Mozgalom történetével foglalkozó számos publikációjuk hatására figyelmükbe szeretném ajánlani az alábbi ellenvéleményemet, amely Szemenyei-Kiss Tamás újdonsült Háry János-díjas elmebeteg handabandázásával ellentétben, dokumentumokkal bizonyítható adatok alapján íródott.  A Hetek május 9-ei számában előlépett a színfalak mögül a legendás Hungarista Mozgalom Hírszolgálata volt vezetője, Szemenyei-Kiss Tamás, ha csak egy olvasói levél formájában is. Olvassunk bele röviden a lényegbe, nem fogjuk megbánni.


Hungarizmus a viták kereszttüzében II.

Dobszay Károly nemzettestvér, a legismertebb nyilaskeresztes kiadvány, az Út és Cél egykori főszerkesztője, illetve a hasonló szellemiségű Magyar Rezervátum dortmundi kiadója tárgyilagosnak, indulatoktól mentesnek aligha nevezhető terjedelmes vitairatban igyekezett meggyőzni a Hetek szerkesztőit arról, hogy bár lapjaik munkatársait „elmebetegnek és hülyének” tartja - attól még engedtessék meg neki a válasz a Hungarista Mozgalmat, illetve a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatát érintő kérdésekben.


Heil Hitler

A nevem Lugosházy György, és az USA-ból küldöm ezt a levelet. Ráakadtam az Önök kissé gyalázkodó - bár cionista indíttatásból érthető - „” a Hetek június 27-ei számában.