Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 26. szám, 2003. június 27

Belpolitika

Sebestyén István
A befekvők vagy a befektetők java

Mádl Ferenc köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az úgynevezett kórháztörvényt, a kormánytöbbség azonban változatlan formában megszavazta azt. Mádl aggályosnak tartotta, hogy profitorientált vállalkozások vehetik át a közkórházak működtetését. Az ellenzék kivonult a jogszabályról döntő ülésről, mivel szerintük annak összehívása házszabály-, és alkotmányellenes volt. Álláspontjuk szerint a kórháztörvény semmisnek tekinthető.


Hetek
Mátyás király az élen, Hitler a hatodik

Adolf Hitler a hatodik legnépszerűbb történelmi személyiség a magyar középiskolások körében - derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) és a Marketing Centrum által végzett országos kutatás során több mint négyszáz középiskola közel 27 ezer, 10-12. osztályos diákját kérdezték meg.


Hajdú Sándor
Egy verés utóélete

Politikai krimivé dagadt Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének múlt heti esete, amikor is ismeretlen elkövetők tettleg bántalmazták a nyílt utcán. Az elnök azóta jobban van, sőt hétfőn már hivatalában dolgozott. A politikai élet szereplői azonban az ügy kapcsán a legdurvább stílusban osztják egymásnak a verbális pofonokat.


Munkatársunktól
Újjáéledő sajtónácizmus

Aktív egyházi személyek és a jobboldalon mértékadónak tartott újságírók cikkei is olvashatóak a  jelenkori hungarista, nemzetiszocialista sajtótermékekben. Többek között Tudós-Takács János katolikus teológus, Bognár József és Ugró Miklós újságírók publicisztikái is fellelhetők a Hitlert, Szálasit és eszméiket méltató lapokban. 


Vizin Balázs
Ki a jobb? Magyarok

Kommunista, ügynök, zsidó. Kulcsszavak a szélsőjobb eszköztárából, politikai ellenfelek lejáratásához. A már-már unalomig ismert retorikai fogások és használóik csak azért kapnak teret az alábbi cikkben, mert ezúttal nem a „másik oldalra” lőnek. Csurka István MIÉP-elnök, és Bencsik András, a szélsőjobboldali Demokrata főszerkesztője ugrottak egymásnak.


Fókusz

Morvay Péter
Szaporodni szükséges

Milliónyi gyermek törje meg a csendet! - ezzel a mottóval hirdette meg az American Infertility Association és az ENSZ azt a programot, amely minden év június hónapját Meddőségi Világhónapnak nyilvánította. A fejlett társadalmak többségét - így Magyarországot is - érintő népesedési válság egyik kézenfekvő megoldási lehetősége a gyermekvállalásra kész, ám különböző okok miatt terméketlen házaspároknak nyújtott orvosi segítség. Az okok csak részben közismertek: a dohányzás-drog-alkohol fekete háromszöge más egészségügyi problémáknál gyorsabban támadja meg a reprodukciós szerveket, amelyek működése a legtörékenyebb, külső hatásoknak leginkább kiszolgáltatott területe testünknek. Dr. Vereczkey Attila szerint azonban legalább a káros szenvedélyekkel azonos mértékben felelősek a meddőségekért a felelőtlen szexuális magatartás és gyakori partnercserék miatt kialakuló betegségek is.


Gazdaság

Kalmár Mónika
Jár a kismamáknak a jövedelempótlék

Szerdán meghozta sokak által várt ítéletét a Legfelsőbb Bíróság: döntése szerint azoknak a kismamáknak, akik 2002. március 7-ig gyest kaptak, három évre visszamenőleg, kamatok nélkül jár az elmaradt havi 6700 forintos jövedelempótlék. Ám ezzel még nincs vége az eljárások sorának: július 2-án derül ki, valóban megkaphatják-e a ki nem fizetett összeget az anyák.


Varga P. Miklós
Aszály sújtotta terület

Az előző héten, június 17-én volt az Aszály Elleni Küzdelem Világnapja, amelyet 1994 óta szerveznek meg évente a sivatagosodás elleni ENSZ-egyezmény alapján. A Föld 179 országában 1,2 milliárd mezőgazdaságból élő embert érint közvetlenül az aszály. Eddig gyakorlatilag alig ismertük az aszályt, az idén azonban a csapadékmennyiség az ország egész területén jelentősen elmaradt a sokévi átlagtól. Különösen száraz időjárás volt a Balaton vízgyűjtőjén és az Alföldön, ahol a havi csapadékmennyiség nem érte el a 20-30 mm-t sem. A csapadékszegény időjárás az átlagost lényegesen, az elmúlt forró hetekben hét-nyolc fokkal meghaladó hőmérséklettel is párosult. Az aszálykárok megközelítik a 100 milliárd forintot. 


Major Nóra
Áfa-köteles nyelvoktatás

Július 1-jei hatállyal lép életbe a felnőttképzést érintő új adószabályozás. A törvénymódosítás szerint a nem akkreditált idegennyelvi képzést végző intézmények - egyszerűbben nyelviskolák - ezentúl csak 25 százalékos általános forgalmi adó megfizetése után folytathatják ezt a tevékenységüket. Lapunk értesülése szerint hazánkban jelenleg egyetlen ilyen jellegű program sem rendelkezik akkreditációs tanúsítvánnyal. Ezért júliustól jelentős, legtöbb esetben 25 százalékos drágulás várható a tanfolyamdíjak területén.


Hetek-összeállítás
Végső kárpótlás

Végre lezáródhat a több mint tíz éve húzódó, több száz milliárd forint nagyságrendű kárpótlási kálvária. Június 30-tól július 20-ig tart a kárpótlási jegyek utolsó csereakciója, amelynek során a jegyek egy az egyben Forrás-részvényekre válthatóak át. A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint valóban ez az utolsó lehetőség a kárpótlási jegyektől való „megszabadulásra”, mivel a kormány nem tervez több ilyen akciót.


Kovács Klára
Szegénységi bizonyítvány

Szinte sokkoló számokat hozott ki a legújabb szegénységkutatás: a magyarok 12-13 százaléka, tehát 1,2-1,3 millió ember él mély szegénységben, kirekesztve a társadalom peremén, de a háztartások 56 százaléka legalább egy szempontot figyelembe véve szegénynek nevezhető! Az általános iskolás korú gyerekek 16 százaléka kirekesztett szegénységben él. A kirekesztettségben élő családok gyermekei általában nem tanulnak tovább, s ez a következő generáció szegénységben maradását szinte törvényszerűen vonja maga után. Fóti Klára, a tanulmány szerkesztője lapunknak kifejtette, összehangolt kormányzati intézkedések nélkül kilátás sincs e rétegek helyzetének javítására.


Bohács Zoltán
Költségcsökkentés helyett bevételcsökkentés

Mostanában nem irigylésre méltó a német pénzügyminiszter, Hans Eichel helyzete. A hetek óta a 2004-es költségvetés tervein dolgozó hivatalnok és csapata több látványos vereség után a büdzsé egy erőteljesen „megszelídített” változatát lesz kénytelen a Bundestag elé tárni. Eichel helyzetét jól jelzi, hogy nemcsak a költségvetési megszorítások jelentős részéből kellett jórészt Gerhard Schröder nyomására kihátrálnia, de a napokban a szövetségi kormány még az adóreformok előrehozása mellett is döntött. Ez a döntés nem kevesebb, mint 18 milliárd euróval fogja megkönnyíteni Eichel több sebből is vérző pénztárcáját. A tervezett adócsökkentés gazdaságélénkítő hatása pedig egyelőre még kétséges.


Kardos Anikó
Korrekció és kivárás a börzéken

Csökkenést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei az elmúlt héten. Ezt tekinthetjük a korábbi hetek emelkedése utáni korrekciónak, bár több profitfigyelmeztetés is megjelent a héten, ami szintén lefelé nyomta az árfolyamokat. A piacot ezen kívül a kivárás is jellemezte, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keddtől szerdáig tartó ülésétől a piac 25, illetve 50 bázispontos kamatcsökkentést vár. 


Háttér

Somorjai László
Szegény gazdagon

Kassa György sokáig kis Amerikában érezhette magát Magyarországon: a sikeres vállalkozó egy 860 négyzetméteres, budafoki luxusvillában élt, Siófokon nyaralója, az Adrián pedig Hableány nevű jachtja várta. Kedve szerint választhatott, hogy Mercédeszével, Mitsubishi dzsipjével vagy éppen Pontiac versenyautójával teszi meg az oda vezető utat. Nyolc évvel ezelőtt azonban csalárd módon kitették otthonából. Azóta perel, albérletben él. Ha autóra van szüksége, egy tizenhat éves rozzant Wartburgot vesz igénybe. Vagyona nagy részét felélve kénytelen volt szembesülni a ténnyel: ez itt még nem az Újvilág.


Hetek-összeállítás
Marx, Engels, Moore

„Rendkívüli erejű film, erkölcsi értelemben elmarasztaló vádbeszéd a félelem kultúrája ellen”, „Az Amerikai Kommunista Párt tehetséges leendő elnökjelöltjének kampányfilmje, amely a hollywoodi zöldkomcsik szája íze szerint készült” - csak két vélemény Michael Moore amerikai dokumentumfilmes Oscar-díjas alkotásáról, amely már a bemutatója előtt éles vitát váltott ki Magyarországon is. A filmhez kapcsolódóan négynapos filmfesztiválra került sor az Uránia moziban, amelynek témája Amerika és az erőszak volt.


Szegő Péter
Közéleti útiterv – de hová?

Lapzártakor érkezett hírügynökségi jelentések szerint a három legjelentősebb palesztin terrorszervezet, a Hamasz, az Al-Aksza Mártírjai Brigádok és az Iszlám Dzsihád megegyezett abban, hogy három hónapra felfüggesztik támadásaikat izraeli célpontok ellen. Ha helytálló a palesztin forrásból származó hír, a három éve kezdődött intifáda során először sikerült - legalább átmenetileg - engedményre kényszeríteni a terroristákat.


Kalmár Gabriella
Egy tégely remény

A szépség fogalom, állapot, de ugyanakkor eszköz is. A szépség nem pusztán az ember elemi belső vágya az esztétikumra, az elfogadásra, hanem - pénzorientált világunkban egyre inkább - az érvényesülés, az érdekérvényesítés eszköze is. A szépségipar marketingszakemberei ennek megfelelően legalább annyira építenek az emberek csúnyaságtól való félelmére, mint a szépség iránti vágyára. Sikerült elhitetniük, ki lehet kezelni a kisebbségi komplexust egy kevés rúzzsal. Korunk testkultusza busás hasznot hoz az iparágnak, a kozmetikai világcégek bevétele a világgazdaság állapotától függetlenül folyamatosan növekszik. Az Egyesült Államokban ma már az átlagember is komoly összegeket költ a teste átszabására, Brazíliában pedig egyetlen kozmetikai cég ügynökeinek száma nagyobb, mint a nemzeti hadsereg tagjainak száma. 


Tóth Zsuzsanna
Földön kívüli illat

A parfüm kultúránk szerves részévé vált, mely szinte az idők kezdete óta kulcseleme mind a személyes élvezeteknek, mind a társadalmi érintkezéseknek. Az elmúlt száz évben a parfüm műalkotás, ismertetőjel, gazdaságilag „talált pénz”, egy szociális fenomén lett, melyet férfiak és nők egyaránt követnek országoktól és korosztályoktól függetlenül. A parfümkészítők a 21. században újabb mezsgyéket lépnek át: a világűrben kísérletezik ki a holnap divatos illatát. 


Botránypolitizálás: Ki ver kit? I.

Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel. Vendégek: Katona Tamás, Gergely András és Balázsi Tibor. Téma: Szász Károly megveretése, valamint a kórházprivatizációs törvény.


Botránypolitizálás: Ki ver kit? II.

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György vendégekkel. 


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Hittérítés vagy agitáció

Hetekkel megjelenése előtt vitákat kavart a Time magazin legújabb számának cím-lapsztorija, amely az iszlám országokban folytatott keresztény missziós munkát igyekezett feltérképezni. A magazin helyi tudósítói azokat a különféle keresztény felekezetekhez tartozó önkénteseket keresték meg, akik hitbeli meggyőződéstől vezettetve hosszabb-rövidebb ideig muzulmán többségű országokban hirdetik az evangéliumot. Akadnak közöttük olyanok, akik „csak” humanitárius munkát folytatnak, mások igehirdetést is végeznek. Kérdezőik arra voltak kíváncsiak, hogy az egyre fokozódó vallási nézetkülönbségek között milyen veszélyek fenyegetik őket, és ezekkel hogyan néznek szembe napi tevékenységük során. 


Interjú

Tihanyi Péter
Egy élet kenyere
Rábai Gábor pék az ötkilós vekniről és a tésztaszobrászatról

- Heten voltunk testvérek, anyukám így kilenc emberre sütötte a kenyeret. Minden héten hat darab ötkilósat. Tetétlenen, ebben a kis faluban születtünk és éltünk. Szegények voltunk, sok kenyeret ettünk, mert ez volt. Anyám minden vasárnap este bekovászolt, hétfőn jó korán begyújtotta a kemencét, elkezdte gyúrni a tésztát. Volt egy nagy szobánk, ott volt ez a kemence, de a konyhából kellett fűteni. Hétfőn aztán, amikor a kenyerek kisültek, délután felvágtuk az elsőt. A hétfők egyikén határoztam el, hogy pék leszek. Semmi más nem érdekelt igazán azóta sem.


Külpolitika

Márer György, New York
Bushnak még nincs ellenfele

Rohan az idő, amit mi sem bizonyít ékesebben, mint az, hogy már másfél év sincs a következő elnökválasztásig az Egyesült Államokban. Az amerikaiak jó része már most latolgatja az esélyeket. Sok mindentől függ azonban, hogy ki lesz a győztes, azaz ki ül majd a Fehér Házban, milyen lesz az összetétele a szenátusnak, illetve a képviselőháznak. Vajon a republikánusok képesek lesznek-e megtartani, netán fokozni jelenlegi előnyüket, avagy a demokraták esetleg magukra találnak, és háttérbe szorítják ellenfeleiket, de legalábbis megnehezítik helyzetüket a törvényhozásban?


Hetek-összeállítás
Levadászott vezérkar

Az amerikai hadsereg Irak nyugati részén a szíriai határ közelében kilőtt egy hat autóból álló gépkocsikonvojt. A hírszerzés értesülései alapján az autók valamelyikében utazhatott akár maga Szaddám Huszein, illetve két fia Udaj és Kusaj közül az egyik. Ezt azonban a Pentagon nem tudta megerősíteni, a hír bizonyításához el kell végezni az áldozatok maradványainak DNS-vizsgálatát.


Hetek-összeállítás
Bombafogás

A görög hatóságok elfogtak egy nagy mennyiségű robbanóanyagot szállító hajót a görög partok mentén. A Baltic Sky nevű tengerhajón 680 tonnányi robbanóanyagot és nyolcezer robbanószerkezetet találtak. A menetlevél szerint a hajó Tunéziából szállította a rakományt egy szudáni cégnek. A tunéziai szállító azt állítja, a robbanóanyagot polgári célokra szánták, a görög kormány azonban kétli, hogy ekkora mennyiségre egy magáncégnek szüksége lenne.


Vagyim Arisztov
Hullanak a fejek Moszkvában

A szovjet idők óta nem volt még ilyen: Moszkvában június 23-án letartóztatták az igazságszolgáltatás jó néhány magas rangú tisztviselőjét, akiket a köznyelv máris „rendőrmilliomosokként” emleget. Már maga az akció lefolyása is példátlan volt. Hatszáz ember vett részt benne - a titkosszolgálatok, a Főügyészség és a Belügyminisztérium védelmi osztályának munkatársai -, valamint a híres antiterrorista elitalakulat, az Alfa.


Hetek-összeállítás
Holland abortuszhajó a lengyel vizeken

Az elmúlt héten nagy hullámokat kavart Lengyelország partjainál megjelent, holland felségjelzésű, Langenort névre keresztelt hajó. A „Women on Waves” (Nők a hullámokon) nemzetközi feminista szervezet hajóját a lengyel szimpatizánsok ujjongva fogadták. A jobboldali katolikus szervezet, a Lengyel Családok Ligája viszont „Gyilkosok!” kiáltással, tojásdobálással tiltakoztak a Langenort partot érése ellen.


Négykeréken

Király Sándor
Fejünk felett kék az ég
Nyitott tetejű újdonságok tesztje

A nyitott tetejű autók világa olyan embereknek való, akik szeretik, ha a menetszél egész személyiségüket felborzolja. Légkondicionáló és fodrász egyaránt feleslegessé válik, csak egy dolog számít: fejünk felett kék az ég.


Riport

Hajdú Sándor
A tóvá tett falu

Bözödújfalu az erdélyi falurombolás jelképévé vált település, melynek templomtornya még ma is áll. Málladozó falával, üresen tátongó ablakkereteivel csendben hirdeti: itt valaha emberek éltek és haltak. A diktatúra bukása túl későn jött 1989 decemberében: addigra már a víz volt az úr a völgyben. 


Sport

Erdei L. Tamás
Az okosabb győz

A bokszrajongóknak nagyszerű hétvégéjük volt. Nekem különösen, hiszen két igen jó világbajnoki címmeccset is láthattam: egy nehézsúlyút és egy nagyváltósúlyút. Ráadásul mindkettőt a favoritom nyerte. Los Angelesben Lennox Lewis vitathatóan védte meg vitathatatlan világbajnoki címét az ukrán óriás, Vitalij Klicsko ellenében, Manchesterben pedig Kótai Mihály szerezte meg a WBF világbajnoki övét az orosz Akhmed Oligov legyőzésével. Misi felkészülése színhelyén, a budapesti Imperial Box Clubban adott interjút győzelme másnapján. Bal szeme fölött almányi duzzanat éktelenkedik, karja, válla a szivárvány minden színében játszik, de arcán az elmaradhatatlan, kisfiús mosoly virul.


Hetek-összeállítás
Kiszurkolták

Úgy tűnik, Várszegi Gábor Fotex-vezér kiszáll a Fradiból. Az okok között elsősorban a botrányosra sikeredett FTC-DVSC mérkőzést lehet említeni. Az eddigi információk szerint az is elképzelhető, hogy az üzletember húszszázalékos részesedést tartana meg a Ferencvárosban, a többi visszakerülne a klub tulajdonába, s azt újra értékesítheti.


Színes

Altató az italban

Csaknem két napig aludt egy japán turista az Akropolisz lábánál, mielőtt ráébredt, hogy kirabolták. Mint a görög rendőrség közölte, Kitamura Daiszuke megkóstolta a csípős italt, amellyel egy idegen kínálta meg szombat reggel az athéni Plaka városnegyedben.


DUMA PLÁZA

A tücsök az a rovar, amelyik majdnem csótány; de mit tesz egy kis zenei műveltség! 


Orwell-évforduló

Június 25-én Eric Arthur Blair, ismertebb nevén George Orwell 100. születésnapjára emlékeztek. A nagy hatású író, újságíró, esszéista életműve mind a mai napig érvényes, sőt a valóságshow-k robbanásszerű elterjedésével mintha az orwelli vízió éledt volna újjá. Orwell írásai közül leginkább az Állatfarm és az 1984 örvend szélesebb körű ismertségnek a magyar olvasók körében.


Tekergő tekercsek

A 20. század legnagyobb régészeti felfedezései, a holt-tengeri tekercsek töredékei első alkalommal hagyták el Izraelt, hogy novemberig a montreali Pointe-ŕ-Calličres Archeological Museumban kerüljenek bemutatásra, majd Ottawában, a Civilizációk Múzeumában. A kölcsönzés feltételei: a kincseket csak nagyon gyenge, percenként 40 másodperces megvilágítással mutathatják be, a páratartalom miatt rendkívül jól zárt tárolókban. Két, az i. e. első századból való szöveg ugyanis a felfedezését követő csupán 56 év alatt sokkal több fénykárosodást szenvedett, mint a barlangban töltött 2000 év során. Egy harmadik, Ézsaiás könyvéből való részlet a légkör természetes oxidációjának következtében néhány négyzetcentiméteresre zsugorodott.


Műholddal követett kutyák

Japán legnagyobb otthoni és irodai biztonságtechnikával foglalkozó cége egy GPS- és mobiltechnológiát ötvöző kutyakövető rendszert fog elindítani júniusban. A gazdiknak csak egy 48 grammos GPS eszközt kell a kutya nyakörvére helyezniük.


Marseille-ben parfümmel illatosítják az utcákat

Marseille-ben az utcaseprők citromfű illatú parfümmel locsolják az utcákat, hogy az ott lévő, és az erős napon erjedésnek induló szemét szagát semlegesítsék. Mintegy nyolcezer tonna szemét gyűlt össze a kikötővárosban, mert - többek között - a köztisztasági hivatal dolgozói a nyugdíjrendszer megváltoztatására irányuló tizennégy napos sztrájkot folytattak.