Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Beckham a Madrid idei nagy fogása

A madridi sportnapilap, a Marca honlapja kedden este tette közzé, hogy David Beckham, a Manchester United jobboldali középpályása, az angol válogatott csapatkapitánya négy évre leszerződött a Real Madrid együtteséhez. Nem sokkal később a Real Madrid hivatalos honlapján is megjelent az információ. A Manchester honlapja pedig közleményben tudatta a szurkolóival, hogy a két együttes valóban megegyezett, és Beckham júliusban elhagyja a klubot. Edzője, Sir Alex Ferguson pedig sok sikert kívánt neki.


A vidám Beckham Reuters

A Real öt részletben összesen 30 millió eurót - 8,1 milliárd forintot - fizet a „vörös ördögök” huszonnyolc éves labdarúgójáért, aki nem szabadon igazolható, mert 2005-ig szerződés köti az angol gárdához. Becks négy évre 25 millió eurót (6,75 milliárd forint) kap, azaz évi 6,25 milliót, plusz különböző prémiumokat attól függően, milyen eredményeket ér el a csapat. Ez az alapbér megfelel a jelenlegi, 90 ezer fontos heti fizetésének a Manchesternél. 
Florentino Pérez, aki 2000 nyarán lett a Real Madrid elnöke, beiktatása óta a klubhoz szerződtette sorrendben: Figót, Zidane-t, Ronaldót s most Beckhamet, akikért összesen mintegy 200 millió dollárt (46 milliárd forintot) fizetett a klub. Beckham szerződése egy bizonyos vonatkozásban ugyanolyan, mint Zidane-é, Figóé vagy Ronaldóé: a képmásával kapcsolatos reklámjogok 50 százaléka a Real Madridot illeti meg. Eszerint, ha a 2003-2004-es szezonban csak annyit fog keresni reklámszerződésekkel, mint az elmúlt idényben, akkor a Madrid kapásból 12,5 millió eurót kasszíroz. Beckham vételára, a 25 millió euró aprópénznek tűnik, mert harmadannyiba került, mint Zidane. Becks önmagában is egy világmárka, reklámértéke óriási: a 2002-2003-as évadban 27 millió eurót kaszálhatott, mivel a Vodafone, az Adidas, a Pepsi, a BP, a Castrol, a Marks & Spencer vagy a Rage Software számítástechnikai társaság is kirakatemberének mondhatja őt. Beckhamnek a négyéves szerződésen túl opciója van az ötödik évre, így lényegében a Real Madridnál fejezi majd be érdemi pályafutását.
Szerződtetésével a Real újabb súlyos csapást mért örök riválisára, a Barcelonára, amelynek frissen megválasztott elnöke, Joan Laporta korábban hangoztatta, hogy megegyezett a United vezetőivel Beckham átigazolásáról, annak ellenére hogy ezt maga a játékos is többször cáfolta. Miután vasárnap megválasztották, a negyvenéves ügyvéd kijelentette, sohasem állította, hogy Beckham már a katalánoké lenne.
Madridban felgyorsultak az események a szenzációs hír napvilágra kerülése óta. A klubnál már azt is eldöntötték, hogy ezentúl Beckham Ronaldo 11-es számú mezét viselheti, a brazil világbajnok pedig visszakapja eredeti, 9-es trikóját, ami Morientes biztosra vehető távozásával felszabadul. A „Mór” három legkomolyabb kérője a Valencia, a Tottenham és a Roma. Nehezíti a tranzakciót, hogy a „Mór” fizetése évi 3 millió euró Madridban, s ennél kevesebbet nyilván ezután sem szeretne keresni. 
A Manchester United szurkolói csalódottan vették tudomásul, hogy David Beckham a Real Madridban folytatja pályafutását. Sokak szerint Sir Alex Ferguson túl messzire ment a világhírű középpályás elüldözésével.
A rajongók remélik, hogy a Beckhamért járó pénzből kellőképpen megerősíti a United keretét. 
A brazil fenomén, Ronaldinho leigazolása csökkenthetné kedvencük elvesztése miatt érzett fájdalmukat.