Vissza a tartalomjegyzékhez


Helyreállt a rend a Forma–1-ben

Michael Schumacher nagyszerű versenyzéssel megszerezte saját és a Ferrari negyedik szezonbeli győzelmét. Ez egyben a maranellói gárda tizedik kanadai győzelme. Michael Schumacher pályafutása 68. győzelmével idén először vezeti az egyéni ponttáblát. A második és harmadik helyen az egész hétvégén kitűnő teljesítményt nyújtó, és így előkelő rajtpozíciókból induló williamses pilóták, Ralf Schumacher és Juan-Pablo Montoya értek célba. A negyedik helyezett Fernando Alonso lett a Renault-val, így ismét szép teljesítményt ért el a fiatal spanyol pilóta.
„Elégedett vagyok az eredménnyel, főleg mivel az élcsoportban értem célba. Idén először ténylegesen a győzelemért küzdöttünk, és ez jó érzés volt! - nyilatkozta Alonso. Nagyon jól sikerült ez a hétvége, s külön köszönet a csapatnak, mivel egész hétvége alatt egy kis gond sem volt az autóval”.


A Ferrari és Schumacher együtt ünnepeli a sikert. A taktika ismét eredményesnek bizonyult Fotó: DPPI

A ferraris győztes a harmadik rajthelyről vágott neki a versenynek, aki előbb Juan-Pablo Montoya megpördülésekor a második helyre lépett elő, majd hamarosan átvette a vezetést öccsétől, Ralftól. Rubens Barrichellónak már az első kör végén be kellett mennie a bokszba, hogy megjavítsák Ferrarija letört első terelőszárnyát. Ez idő alatt Montoya is balszerencsés volt, mert egy rossz kanyarvétel miatt megpördült, és később már nem tudta megelőzni a Schumacher fivéreket.
„Ez ideális eredmény számunkra egy nagyon nehéz és szoros verseny végén. Nagyon óvatosan bántam a fékekkel, így kezdetben nem hajtottam keményen, csak tartottam a tempómat a jól sikerült rajt után. Közel tudtam maradni Ralfhoz. Volt idő, amikor azt gondoltam, megelőzöm Ralfot, de ezután az ő autójának abroncsai jobb állapotba kerültek, és így nem tudtam elmenni mellette. A szerelők azonban nagyszerű munkát végeztek a bokszban, és így az élre tudtam törni. Természetesen fontos számomra az, hogy vezetek a világbajnokságon, amelyről mindig is azt tartottam, nehéz szezon lesz, és nagy harc lesz a végén” - nyilatkozta a címvédő világbajnok a verseny végén.
A mclarenes Kimi Räikkönen még a szombati időmérő edzésen törte össze ezüst nyilát, így a bokszutcából rajtolt el a jordanes Ralph Firman társaságában. A fiatal finn pilóta végül Rubens Barrichello mögött végzett a hatodik helyen. Ezzel a McLaren ezüsttálcán nyújtotta az első helyet Michael Schumacher és a Ferrari számára. Schumacher győzelmével hárompontos előnnyel áll az egyéni ponttábla élén Kimi Räikkönen előtt. A Ferrari pedig ismét a konstruktőri ponttábla élére ugrott, s kilenc ponttal vezeti azt. 
Jacques Villeneuve-nek ez a Kanadai Nagydíj sem jött be. Ezúttal is autója meghibásodása miatt volt kénytelen feladni a versenyt az édesapjáról, Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán. Csapattársa, Jenson Button szintén kiesett.
Mindössze tízen értek célba. Miközben Alonso negyedik lett, csapattársa, Jarno Trulli is a versenyből kiesettek számát növelte. Még a rajtnál összeütközött Antonio Pizzoniával, és a sérülések olyan komolyak voltak, hogy bár még a 26. körig versenyben maradt, végül kicsúszott a pályáról, és kiesett.
Olivier Panis első pontját szerezte meg a Toyotának, Mark Webber pedig két pontot vitt a Jaguarnak a hetedik hellyel.
A Forma-1-es cirkusz ezután visszatér a vén kontinensre, hogy a két hét múlva megrendezésre kerülő Európa Nagydíjon vegyen részt. Ott már bevetésre készen áll majd a McLaren MP4-8-asa, s valószínűleg azon lesz a csapat, hogy mindkét tabellán visszavegye első helyezését.
(Forrás: Amber PR)