Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Az imám durva imája

Az olasz kormány nyomására a héten lemondásra kényszerült a római nagymecset imámja, miután egy prédikációjában védelmébe vette az öngyilkos iszlám terroristákat.

A Jerusalem Post izraeli hírmagazin jelentése szerint Abdel-Szami Mahmud Ibrahim Mussza, aki nemrégiben lett a római nagymecset imámja, a „Palesztinában, Csecsenföldön és a világ más részein harcoló iszlám katonák győzelméért könyörgött” egy június elején tartott szertartáson. Giuseppe Pisnau olasz belügyminiszter kijelentette, hogy az olasz mecseteket teljesen meg kell tisztítani az erőszakot hirdető prédikátoroktól.
A harminckét éves egyházi személyiség korábban egy interjúban azt állította, hogy az izraeli öngyilkos merényletekkel szemben a Szaúd-Arábiában, Marokkóban és Olaszországban elkövetettek nem nyerhetnek igazolást az iszlám alapján.
Mussza szerint vannak mártírhalállal járó küldetések, és az azokat elkövetők az iszlám mártírjai, mert egész Palesztina jogtalan megszállás alatt álló háborús övezet. Az imám véleménye szerint azonban a Szaúd-Arábiában, illetve Marokkóban nemrégiben elkövetett terrortámadások jogtalanok, mivel az „iszlám elítél minden olyan támadást, amely a muzulmánok vendégszeretetét élvező külföldiek ellen irányul”, mivel a külföldiek szövetségi kapcsolatban állnak velük, befogadták őket, és felelősek a testi épségükért.
Musszát a szunnita iszlám mozgalom vezető intézményének tekintett kairói Al Azhar Egyetem választotta a szaúdi támogatást élvező római nagymecset élére.