Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Csak a BÉT-et kerülte el az optimizmus szele

Optimista hangulatban telt a kereskedési hét a világ vezető tőzsdéin. Bár az Európai Központi Bank csökkentette az eurózóna növekedési kilátásaira vonatkozó prognózisát, mégis egyre inkább bíznak a befektetők az amerikai gazdaság növekedésének beindulásában, és az e heti inflációs szám tükrében a deflációs veszély sem látszik egyelőre reálisnak. A növekedésben élen járt a bankszektor, de jól teljesítettek a biztosítók és az autógyártók is. Több lélektani határ is megdőlt a héten, a Dow Jonesnál és a Nikkeinél a 9000, az S&P 500-nál az 1000 pont, a hongkongi HSI-indexnél pedig a 10 000 pontot sikerült áttörni. 

A BUX esetében a 8000 pont bizonyult alsó támasznak, az index jelentős forgalom mellett mérsékelt, 0,7 százalékos emelkedéssel zárta a hetet.
Folytatódott a vegyipari szekció szárnyalása, a TVK újabb 7,5, a BorsodChem 11 százalékos ugrást produkált. Utóbbi cég papírjainak viselkedése kísértetiesen hasonlít a Brau-részvények elmúlt időszaki mozgására, a felvásárlási szándék itt is gyanítható a háttérben. A blue chipek közül egyedül a Richter mozdult el jelentősen pozitív irányba, bár a 16 635 forintos záróárnál lényegesen magasabb szintig is eljutott hét közben. A Mol minimális mínuszban zárta a hetet a keddi erősödés után, a papír árára jótékonyan hatott, hogy a parlament elfogadta az új gáztörvényt, amely megteremti a piacnyitás és az import alapú árképzés lehetőségét. A fél százalékkal dráguló OTP, vezérigazgató-helyettesének nyilatkozata alapján, képes lesz tartani idei eredménytervét a lakástámogatási rendszer módosulása és a kamatemelés ellenére is.