Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Repedés a jéghegy csúcsán

Nem mentesek a botrányoktól a római katolikus papok által elkövetett szexuális zaklatások kivizsgálására irányuló erőfeszítések sem az Egyesült Államokban. Lemondásra kényszerült Frank Keating, az országos vizsgálóbizottság vezetője, mivel a katolikus klérus megsértődött kritikája hallatán. A zaklatásokat többnyire gyermekként elszenvedők szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a megbocsátást kérő szép szavakat tettek is fogják-e követni a katolikus vezetők részéről. Közben a héten egy újabb botrányba került püspök kényszerült lemondásra.


Thomas O’Brian, Phoenix volt püspöke rács mögött. Többrendbeli vétségek Fotó: AP

Lemondott tisztségéről az egyesült államokbeli Phoenix püspöke, akit halálos gázolással is megvádoltak. A római katolikus főpapot hétfőn vették őrizetbe, miután autójával halálra gázolt egy gyalogost, majd áldozatát cserbenhagyva elhajtott a helyszínről. A Vatikán szűkszavú közleménye szerint a pápa elfogadta Thomas O’Brian lemondását. A püspöknek nem ez az első botránya: korábban azzal vádolták, hogy eltussolta a gyerekeket molesztáló papok bűneit.
Amikor a kilencvenes évek elején a James Porter tiszteletes által elkövetett szexuális visszaélések nyilvánosságra kerültek, majd amikor 2002-ben a Boston Globe foglalkozott John Geoghan tisztelendő zaklatásaival, Bernard Law bíboros „elszigetelt esetekként” jellemezte a gyalázatos eseményeket. A tavalyi év során viszont sorra jelentek meg ennek ellenkezőjét bizonyító dokumentumok, s egyre több áldozat is előkerült. Nyilvánvalóvá vált, hogy a papok által elkövetett szexuális zaklatások rendszeres problémát jelentenek a bostoni érsekségben: számos pap és több száz áldozat is érintett az ügyben.
Évtizedeken keresztül a katolikus egyházi vezetők kidolgozták a „titkolózás, csalás és megfélemlítés kultúráját”, hogy a borzalmas történetektől távol tartsák a nyilvánosságot - írja a Boston Globe. A zaklatások áldozatait figyelmen kívül hagyták vagy titkon lefizették őket, míg az érintett papokat csöndben plébániáról plébániára küldték vagy „pszichológiai tanácsadásban” részesítették. A papok által elkövetett szexuális erőszak és más büntetendő cselekedetek ellenére az egyházi vezetők semmi jelét nem adták annak, hogy a hatóságok elé akarnák vinni az ügyeket. 
Mint ismeretes, a botrány Bostonban tört ki, de hamar túlterjedt az érsekség határain. Más egyházmegyékben is egyre-másra derültek ki szexuális visszaélések történetei. 2002 végére mintegy ezerkétszáz papot vádoltak zaklatással országszerte a The New York Times felmérése szerint. Az elmúlt években öt amerikai főpap kényszerült lemondásra a szexbotrány miatt, köztük a bostoni Law bíboros. A botrány világszerte is érezhető volt: Argentínában, Ausztriában, Írországban, Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Skóciában, Svájcban és Walesben is mondtak le püspökök. 
A tavalyi év folyamán, a szexuális visszaélések botrányának mélypontján a római katolikus püspökök részéről a legbátrabb lépés az volt, hogy bizottságot hoztak létre laikusokból. A Katolikus Püspökök Egyesült Államokbeli Konferenciája által összehívott bizottság arra hivatott, hogy megvizsgálja mind a 195 amerikai egyházmegyét és megállapítsa, hány papot érint a szexuális zaklatás vádja. A Konferencia elnöke, Wilton Gregory belleville-i püspök nevezte ki a most lemondásra kényszerült Frank Keatinget, a bizottság elnökét. 
„Egészségtelen úgy tenni, mint a Cosa Nostra, aztán titkolózni és elhallgatni. Végül úgyis minden kiderül” - ez a kijelentés volt Frank Keatingnek a „bűne”, legalábbis a római katolikus klérus szemmel láthatóan nagyon a szívére vette az egykori oklahomai kormányzó kritikáját. Igaz, a Timesnak adott interjújában Keating még azt is hozzátette, hogy számos egyházi tisztségviselő alól „kilóg a lóláb”, ami már valóban főbenjáró vétek. 
Roger Mahony Los Angeles-i bíboros szerint Keating megjegyzései „az utolsó cseppet” jelentették a pohárban. Közölte, hogy megkéri püspöktársait, kérjék fel Keatinget a lemondásra. Keating szóvivője a Timesnak elmondta: az egykori kormányzó kitart nyilatkozatai mellett. „Erős szavakat használ kijelentéseiben. Az igazat mondja, de némelyek nyilvánvalóan nem akarják az igazságot hallani” - jellemezte főnökét a szóvivő. 
David Clohessy, az áldozatok támogatására létrehozott Papok Által Zaklatott Túlélők Hálózatának elnöke szerint Keating lemondása „borzasztó csalódással” tölti el az áldozatokat és a laikus katolikusokat. „Nagyon zavaró, hogy néhány élénk megjegyzés ennyire egyértelműen felbosszantja a püspököket - mondta Clohessy az AP hírügynökségnek. - Itt van egy elkötelezett, lelkiismeretes laikus katolikus személy, aki föláldozta az idejét és főként hírnevét, hogy kirántsa a bajból a püspököket, s most hirtelen kényszerítik, hogy mondjon le” - folytatta a papok által zaklatott áldozatok képviselője.
A héten a louisville-i érsekség beleegyezett abba, hogy 25,7 millió dollár kártérítést fizet közel 250 személynek, akiket papok vagy más egyházi dolgozók zaklattak szexuálisan. Ez eddig a legnagyobb pénzügyi rendezés, amit a római katolikus egyház fizet az áldozatainak, akiket a múlt héten nyilvános összejövetelen követett meg Thomas Kelly érsek. „Egyetlen gyermeknek sem lett volna szabad átélnie azt, ami veletek történt - mondta Kelly a keserű tapasztalatokat szerzett embereknek. - Bocsánatot kérek azért, amit tettünk, vagy amit elmulasztottunk megtenni, s a ti megaláztatásotokhoz vezetett” - hangsúlyozta Kelly. Az elmúlt több mint egy év során többen is beperelték az érsekséget szexuális zaklatások miatt. Az áldozatok szerint az érsekség titkolta a visszaéléseket, és semmit nem tett megfékezésükre. Louis Miller visszavonult tisztelendő, aki a louisville-i botrány központjában áll, a múlt hónapban húsz év börtönbüntetést kapott több évtizedes, gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatásai miatt. Két másik pap még ítélethirdetés előtt áll. 
San Franciscóban a katolikus vezetők „bocsánatkérő szertartást” végeztek múlt szombaton a szexuális zaklatások áldozatainak, akiket nem templomban hívtak össze, mivel sokan közülük irtóznak ilyen jellegű épületekbe belépni. Az áldozatok szerint fontos, hogy a katolikus egyház nyitott a megoldásra, s a sértettek szabadon beszélhetnek, de nem világos számukra, hogy milyen tettek fogják követni a bocsánatkérő szavakat. 


Botránykrónika

1998: Lafayette egyházmegye nyilvánosságra hozza, hogy legalább 18 millió dollárt fizetett olyan családoknak, amelyek gyermekeit Gilbert Gauthe tisztelendő molesztálta.

1998: Rudy Kos egykori pap áldozatai beleegyeznek a dallasi egyházmegye 31 millió dolláros kártérítésébe, miután az esküdtszék több mint 100 millió dollárt ítélt nekik. 

1999: A bíróság 30 millió dollárt ítél két olyan fivérnek, akiket több mint egy évtizedig molesztált Oliver Francis O’Grady a stocktoni egyházmegyében. A kártérítést később 13 millióra csökkentik. 

2001: A kaliforniai egyházmegyében Los Angeles és Orange 5,2 millió dollárt fizet Ryan DiMariának, akit tinédzserként zaklatott egy pap. 

2002. január 29.: Tucson egyházmegye mintegy 15 millió dollárt fizet felperesének, akit ministráns korában molesztáltak. 

2002. szeptember 9.: A providence-i egyházmegye 13,5 millió dollárt fizet, hogy kártérítésben részesítsen harminchat áldozatot.

2002. szeptember 19.: A bostoni érsekség John Geoghan nyolcvanhat áldozatának fizet 10 millió dollárt. 

2003. május 22.: A manchesteri egyházmegye hatvanegy embernek fizet 6,5 millió dollárt. 

2003. június 10.: A lousville-i érsekség 25,7 millió dollárt fizet kétszáznegyvenhárom sértett személynek.


Pulitzer-díj a leleplezőknek

A Boston Globe nyerte el a 2003-as Pulitzer-díjat a római katolikus egyház papjainak szexuális visszaéléseiről szóló tudósításaiért. A Pulitzer Bizottság szerint a Globe „bátor, átfogó tudósítást” nyújtott, amely „áttörte a titkolózást, helyi, országos és nemzetközi reakciókat váltott ki, és változásokhoz vezetett” az egyházban. 
A Globe kiadója, Richard Gilman elmondta: „A díj csak érvényt ad annak a meggyőződésünknek, hogy a Globe-nak ezzel és az ehhez hasonló eseményekkel kapcsolatos munkája a legjobb fajta közszolgáltatás, amit a közösségnek nyújthatunk.”
„Igazán büszke vagyok arra, amit az újság meg tudott tenni - nyilatkozta Martin Baron, a Globe szerkesztője. - Valóban elhatároztuk, hogy elmondjuk a teljes igazságot, s nem csak egy részét vagy darabját.” Baron szerint munkatársai történelmet csináltak az elmúlt évben, s ugyanakkor jobb, biztonságosabb és emberibb hely lett a világ munkájuk nyomán.
A Globe munkatársai 2002 januárja óta széleskörűen tájékoztattak a bostoni érsekség papjainak szexuális visszaéléseiről. A botrány a tetőpontját tavaly decemberben érte el, amikor Bernard Law bíboros lemondásra kényszerült.