Vissza a tartalomjegyzékhez

Vizin Balázs
Szélsőjobb napokat látott Verőce

„Mezei” rockkoncertek helyett sokkal inkább „matyó hímzésbe” öltöztetett neonáci rendezvénynek tűnt a szombaton Verőcén megrendezett I. Nemzetdalai Rockfesztivál. A felléptetett szkinhed bandáktól szinte menetrendszerűen várható karlendítős „mocskos zsidózás” bekövetkeztétől két személy lepődött meg leginkább: a fesztivál főszervezője, valamint Verőce polgármestere.


Tarfejű-provokáció. Képünk illusztráció Fotó: mti

A fesztivált hirdető szórólap előre sejtette, mire számíthatunk. A program gerincét mindenképpen az az öt-hat szkinhed zenekar biztosította, melyek koncertjeiken előszeretettel „Heil Hitler”-eznek, és lendítik kezüket a náci karmozdulatra. Dalszövegeikben német katonákat és náci eszméket éltetnek. Hogy a program teljes egésze ne legyen „lenácizható”, a rendezők gondosan ügyeltek rá, hogy a fesztiválon ne csak szkinhed zenekarok lépjenek fel. A szkinhed bandák indulatkeltő zenéjére fűztek fel néhány „lightosabb” műsorszámot, hogy a gyengébb idegzetű hungaristákat se riasszák el, és ők is megkapják a szükséges szellemi táplálékot.
Ennek köszönhetően a Corvin néptáncegyüttes mellett ifjabb Csoóri Sándor és az Ifjú muzsikás együttes hegedűvel és citerával, valamint erdélyi dalokkal igyekezett elkápráztatni a publikumot, melynek jelentős része ekkortájt sokkal inkább a sörsátrak által nyújtotta „lehetőségektől” kívánt elbódulni, mintsem a népdaloktól. Egy némiképp illuminált szkinhed azonban lelkesen kiabálta be Csoóriék előadása közben, hogy „magyar kultúrát mindenkinek”. Ifjabb Csoóri értetlenségét fejezte ki, hogy magyar fiataloknak mért kell a németeket utánozni, és kopaszra nyírni a fejüket. Szerinte sokkal jobb lenne, hogyha nem a tar fej, hanem a hosszú haj lenne jellemző a magyarokra. Ő, ha tehetné, olyan hajat viselne, mint Rákóczinak is volt, de biológiai okok miatt ezt már nélkülöznie kell.
Papp Gyula közismert zenész, illetve az I. Nemzetdalai Rockfesztivál szervezője sértőnek tartja, hogy méltánytalanul mellőzik a szakmából. Elmondása szerint 
a Szigetfesztiválon „gombokért és színes üveggolyókért” kellett játszaniuk, holott meggyőződése, hogy a rockszakma alakításában jelentős szerepe volt. Ennek a jelenségnek köszönhetően, továbbá a hozzá hasonló kirekesztett zenekarok felkarolása végett szervezte meg a fesztivált. Negyedik felkeresett helyszínként adott otthont Verőce a rendezvénynek. Az előtte megkeresett helyszíneken „sikítva” utasították vissza a megkeresést, és különböző okokra hivatkozva eresztették le a sorompót a program előtt - ismertette a Hetekkel Papp Gyula.
A jól ismert zenész elhatárolódik minden antiszemita és rasszista megnyilvánulástól. A fesztiválon történteket tudatos provokációnak tartja, ami miatt azt a szervezett csoportot okolja, amelyik minden nemzeti jellegű rendezvényen, valamint a Fradi-meccseken is szítja a gyűlöletet.
„Ezek küldött emberek, ez egy csürhe, amelyik provokál. Én nagyon undorítónak tartom a »mocskos zsidózást«, mert az én nagyapám is bújtatott zsidókat. Ez egy szervezett csürhe, aminek fizetnek, hogy szítsa a hangulatot, és még oda is küldik az RTL Klubot, hogy forgasson. Hasonló mód érdekes jelenség, hogy Szabó Albert neonáci hangadó mért lappang Izraelben” - vélekedik Papp Gyula.
A P. Mobil egykori frontemberét - saját vallomása szerint - a szakma, az élet és a társadalom tolta a Miép felé, mely párt egyik vidéki szervezetének elnöke is. Csurka Istvánt az egyik legnagyobb történelmi személyiségnek tartja, és második apjának tekinti az íróból lett politikust.
A fesztiválon fellépett zenekarokat Papp Gyula most hallotta először. Lapunktól értesült arról is, hogy a Vér és Becsület egyesület elnöke, Domokos Endre János a fesztiválon is fellépett, aki a Magozott cseresznye nevű szkinhed banda dalszövegírója.
Az Egészséges Fejbőr névre hallgató együttes a programot még azzal is színesítette, hogy egyik számuk kellős közepén a basszgitáros, hangszerétől megválva, a tömegbe ugrott egy kis pofozkodásra. Ha már nincsenek jelen a szidalmazottak, a felkorbácsolt indulatok egymás ütlegeléséhez vezették a „méregzsákokat”, amibe a gitáros is beszállt. A tömegverekedést elkerülendő az énekes leállította a zenekart, és tar fejű közönségét nyugalomra intette. „Legalább most ne verekedjetek, hisz magunk között vagyunk. És egyébként is igaz magyarok - beszélt a szkinhedek szívére -, ezt tanultátok tőlem a Fradi-meccsen?” - tette hozzá némi cinizmussal.
Két szám között, újabb show- elemként következett a „vers mindenkinek”, amit az ismert szélsőjobbos politikus fivére, Csurka László prezentált. Meg kell hagyni, az előadó tökéletesen elérte célját. A „szórakozni” jött tömeg jelentős része a verset követően „mocskos zsidózásban” tört ki. 
Bethlen Farkas, Verőce polgármesterre szomorúnak tartja a fesztiválon történteket, és Papp Gyulához hasonlóan ő is elzárkózik minden antiszemita és rasszista jelenségtől. A kérdésre, hogy a jövőben tervez-e hasonló rendezvénynek otthont adni a község, a polgármester elmondta, hogy csak abban az esetben, ha a lumpen, szélsőséges elemeket ki tudják iktatni, különben nem. Véleménye szerint semmi gond nem lett volna, ha az a harminc-negyven ember nem jön el, aki a Fradi-meccseken is szokta szítani a tüzet. Mielőtt kiadta volna az engedélyt a fesztiválra, gondosan lekérte a programot, illetve a dalszövegeket. Mivel azonban semmi kifogásolnivalót nem talált bennük, szabad utat adott a rendezvénynek.