Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-Hetek
Kemény fellépés a zöldek színpadán

Öt külföldi Greenpeace-aktivistát tiltott ki hazánkból egy évre a Paksi Városi Bíróság, egy magyar fiatal pedig egyéves próbaidőt kapott, mert a múlt hét csütörtökön tiltakoztak a paksi atomerőműnél. A Greenpeace nemzetközi zöldszervezet aktivistái be nem jelentett tiltakozó akciót szerveztek az atomerőmű kerítésénél, a rendőri beavatkozás azonban meghiúsította azt a tervüket, hogy a helyszínen várják meg, amíg Medgyessy Péter teljesíti kérésüket, és nemet mond az erőmű élettartamának meghosszabbítására. A Greenpeace szerint a rendőrök túlreagálták az eseményeket, a rendőrség szerint jogszerűen jártak el.


Aktivisták és a paksi kommandósok találkozása. Földközeli ügy Fotó: MTI

„A Greenpeace radikális, de az erőszakot elutasító szervezet. A világon számos helyen rendeztünk tüntetéseket, s így hozzászoktunk a rendőrök módszereihez, de a paksi demonstráción nem számítottunk ilyen agresszív fellépésre” - állította Kalovits Judit, a zöldszervezet magyar csoportjának szóvivője.
Múlt héten harminc aktivista - akik kilenc országból érkeztek - az atomerőmű élettartamának meghosszabbítása elleni tiltakozásként eltorlaszolta az egyik teherbejárót, és többen az erőmű kerítésére akartak felmászni. A helyszínre kiérkező rendőrök azonban ezt már megakadályozták. A Greenpeace adatai szerint a rendőrök huszonegy embert bilincseltek meg: egyik környezetvédőnek eltört az ujja, egy másik társuk pedig kéz- és vállsérülést szenvedett. 
A Greenpeace tájékoztatóját követően az ORFK is sajtótájékoztatót tartott. Köllő Imre, Paks rendőrkapitánya elmondta: már egy hónappal ezelőtt Greenpeace-aktivisták csoportja be nem jelentett demonstrációba kezdett az atomerőműnél, de akkor a kivonuló rendőrök felszólítására a zöld aktivisták elvonultak. A kapitány szerint ezzel mintegy tesztelték a rendőrség reakcióit. Egyébként a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a rendőröknek - egy „elfogott” e-mail miatt - tudomása volt arról, hogy a Greenpeace „veszélyes” akcióra készül. A rendőrség szerint nem léphettek fel mindaddig, amíg a Greenpeace-aktivisták nem követtek el jogsértést.
Hatala József vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója a sajtótájékoztatón a minden körülményre kiterjedő belső vizsgálat megállapításaira hivatkozva leszögezte: az ORFK szakszerűnek és törvényesnek értékelte a rendőrség paksi fellépését.


Örökzöldek sikerlistája

A Greenpeace egy nemzetközi szervezet, mely a világ 39 országában rendelkezik irodával. A Greenpeace nem fogad el pénzt a gyáraktól, a kormányoktól, sem politikusoktól, így őrzi meg függetlenségét és megvesztegethetetlenségét. Földünk északi, déli, keleti és nyugati részének 101 különböző országában több mint 2 millió 600 ezer magánember támogatja pénzzel a Greenpeace-t. 
1971-ben zöld aktivisták egy bérelt halászhajóval tiltakoztak az amerikai atomtesztek ellen. „Let’s make it a green peace” volt a környezetvédők mottója - elérkezett a Greenpeace születésének órája. 
A teszteket még ugyanabban az évben leállították. A Greenpeace fontosabb akciói: 1972: Első akció a francia atombombatesztek ellen. 
A dél-csendes-óceáni teszteket 1975-ben felfüggesztik. 1975: Első bálnavadász-akciók - Greenpeace-aktivisták manővereznek gumicsónakjukkal a bálna és a bálnavadászok szigonyai között. 1986-ban életbe lép egy nemzetközi bálnavadászati tilalom. 1978: a „Rainbow Warrior” nevű Greenpeace-hajó megakadályozza a nukleáris hulladékok elsüllyesztését az Atlanti-óceánban. 1983: Elhatározás születik arról, hogy tíz évig nem süllyesztenek el nukleáris hulladékot a tengerben. 1989: A Greenpeace fellép az őserdők védelméért. 1994 és 2001 között több óriási területű őserdő került Kanadában védelem alá. 1999: Brazíliában megszigorítják a környezetvédelmi törvényt az illegális erdőirtás ellen. A Greenpeace az idei iraki konfliktus idején tiltakozott a háború ellen. (Forrás: )