Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 25. szám, 2003. június 20

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Magyarok háza

„Ma az állam irreálisan magas összeggel támogatja a magas jövedelműeket. Egy 60 millió forintos luxuslakáshoz felvett 30 millió forintos hitel havi törlesztő részletéhez jelenleg 172 ezer forinttal járul hozzá a költségvetés” - magyarázta a lakosságnak Gál J. Zoltán szóvivő, miért is csökkenti a kormány 30 millió forintról 15 millióra a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek felső határát. „Ekkora ajándékot talán nem célszerű erre a célra adni” - erősítette meg a fentieket Csabai Lászlóné lakásügyi kormánybiztos, és innentől kezdve kérdéses, hogy miként értelmezhető Magyar Bálint „éppen időben” felvett 30 milliós kedvezményes hitele. Azonban sem a miniszterelnök, sem a kormánypártok nem tartják etikátlannak a miniszter hitelfelvételét, sőt, az ellenzék „aljas lejárató kampánya” közben teljes mellszélességgel kiállnak mellette.


Somorjai László
Lakásmaffiastop

Utcai demonstrációra készülnek a lakásmaffia áldozatai. A megmozdulást szervező, az áldozatok ügyét felkaroló Sors-Társak Egyesületéhez létrejötte óta már több ezren fordultak segítségért, állandó tagságuk eléri a hétszázat. Az állami támogatás nélkül működő civil szervezet Török-Szabó Erzsébet kezdeményezésével jött létre, akit nyolc évvel ezelőtt jóhiszeműségét csúnyán kihasználva „szabadítottak meg” közel száz négyzetméteres lakásától.


Vizin Balázs
Szélsőjobb napokat látott Verőce

„Mezei” rockkoncertek helyett sokkal inkább „matyó hímzésbe” öltöztetett neonáci rendezvénynek tűnt a szombaton Verőcén megrendezett I. Nemzetdalai Rockfesztivál. A felléptetett szkinhed bandáktól szinte menetrendszerűen várható karlendítős „mocskos zsidózás” bekövetkeztétől két személy lepődött meg leginkább: a fesztivál főszervezője, valamint Verőce polgármestere.


MTI-Hetek
Kemény fellépés a zöldek színpadán

Öt külföldi Greenpeace-aktivistát tiltott ki hazánkból egy évre a Paksi Városi Bíróság, egy magyar fiatal pedig egyéves próbaidőt kapott, mert a múlt hét csütörtökön tiltakoztak a paksi atomerőműnél. A Greenpeace nemzetközi zöldszervezet aktivistái be nem jelentett tiltakozó akciót szerveztek az atomerőmű kerítésénél, a rendőri beavatkozás azonban meghiúsította azt a tervüket, hogy a helyszínen várják meg, amíg Medgyessy Péter teljesíti kérésüket, és nemet mond az erőmű élettartamának meghosszabbítására. A Greenpeace szerint a rendőrök túlreagálták az eseményeket, a rendőrség szerint jogszerűen jártak el.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Romantikára szabva

A torinói születésű Marie Adélaide Nielliben már gyerekkorában kifejlődött a divat iránti lelkes érdeklődés; kislányként cuki kalapokkal és miniatűr kiegészítőkkel lepte meg családját. Rokonai közül talán senki nem gondolt arra, hogy neve egyszer ként vonul majd be a divattörténelem nagyjai közé és évtizedekre kezébe veszi elődjei megtisztelő stafétabotját.


Fókusz

Csizmadia Ervin
Medgyessy új házi feladata

A kormány egyéves teljesítményét sokan sokféleképpen értékelték az elmúlt hetekben. Gyakran került szóba Medgyessy Péter miniszterelnök személyes teljesítménye is, de talán mégsem kellő mélységben. Ebben az írásban ezért kifejezetten a kormányfő személyére koncentrálva igyekszem néhány összefüggést felvázolni.


Hack Péter
Bosszú, forró nyár

Az elmúlt hetek legnagyobb hullámokat verő politikai botránya a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Magyarországot elmarasztaló határozata körül robbant ki, amelyet Orbán Viktor kezdeményezésére Lisszabonban fogadtak el. Az alábbiakban az ügynek két tanulságára kívánom felhívni a figyelmet. Arra, hogy milyen a Fidesz, illetve elnökének realitásérzéke, és arra, hogy mit várhatunk a nagy nimbuszú európai szervezetektől, ha így, egy sértett és frusztrált politikus bemondására, minden vizsgálat nélkül hajlandók elítélni egy országot. A vitatott határozat szerint: „Mindent összevetve, Magyarországon a szocialista-liberális kormány hatalomra kerülése óta a következő jelenségek terjedtek el: pártpolitikai befolyás a rendőrségre, politikai viták beszűrődése a bíróságokra, pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások, állampolgárok és civil szervezetek gyülekezési jogának korlátozása, ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából, »felségsértésszerű« bírósági eljárások azok ellen, akik bírálják a kormányt, a polgári sajtó életképtelenné tétele, hirdetési bevételi forrásainak elvágása, valamint állami támogatások nyújtása a kormánypárti sajtónak, amely amúgy is domináns, a szabad véleménynyilvánítás adminisztratív és jogi korlátozása.” Ma már jól követhető, hogyan született a határozat. A vádak alapjait a Szabadság Kis Köre elnevezésű, 2002 októberében alakult polgári kör fogalmazta meg, amelynek egyik prominens tagja az MDF-ből éppen mostanában kiebrudalt Hende Csaba, Orbán Viktor „jobbkeze”.


Eperjesi Ildikó
Repedés a jéghegy csúcsán

Nem mentesek a botrányoktól a római katolikus papok által elkövetett szexuális zaklatások kivizsgálására irányuló erőfeszítések sem az Egyesült Államokban. Lemondásra kényszerült Frank Keating, az országos vizsgálóbizottság vezetője, mivel a katolikus klérus megsértődött kritikája hallatán. A zaklatásokat többnyire gyermekként elszenvedők szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a megbocsátást kérő szép szavakat tettek is fogják-e követni a katolikus vezetők részéről. Közben a héten egy újabb botrányba került püspök kényszerült lemondásra.


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Emelkedtek a lakáshitelkamatok

A héten drágultak a támogatott lakáshitelek. A törvény által megállapított kamatplafonokat - ahogy ez várható is volt - minden hitelintézet megpróbálja kiaknázni. Új lakás vásárlása esetén az eddigi 4,5 százalék helyett 5, használt ingatlan esetén pedig 6 százalékra módosult a kamatteher. A két legnagyobb hitelnyújtó, az OTP és a Földhitel- és Jelzálogbank már nyilvánosságra is hozta módosított díjszabási rendszerét. Szakértők abban bíznak, hogy ezzel - az új jogszabályi környezetnek köszönhetően - véget is ért a kamatverseny.


Kardos Anikó
Csak a BÉT-et kerülte el az optimizmus szele

Optimista hangulatban telt a kereskedési hét a világ vezető tőzsdéin. Bár az Európai Központi Bank csökkentette az eurózóna növekedési kilátásaira vonatkozó prognózisát, mégis egyre inkább bíznak a befektetők az amerikai gazdaság növekedésének beindulásában, és az e heti inflációs szám tükrében a deflációs veszély sem látszik egyelőre reálisnak. A növekedésben élen járt a bankszektor, de jól teljesítettek a biztosítók és az autógyártók is. Több lélektani határ is megdőlt a héten, a Dow Jonesnál és a Nikkeinél a 9000, az S&P 500-nál az 1000 pont, a hongkongi HSI-indexnél pedig a 10 000 pontot sikerült áttörni. 


Kalmár Gabriella
Szívszorongató meló díja

Meghökkentő felmérések azt mutatják, hogy Japánban az elmúlt évben több mint háromszáz személy halálát okozta a túlfeszített munkatempó. Ez duplája a korábbi évek hasonló haláleseteinek. Leggyakrabban szívinfarktus, szívelégtelenség, agyvérzés a vége a túlhajszoltságnak. A japán munkamorál miértjeire az ország sajátos kultúrájában kell keresni a választ. Egy átlagos japán munkás napi tíz-tizenhárom órát dolgozik, a szabadidőt is gyakran a munkatársakkal, és nem a családdal tölti. Természetes, hogy néhány évig az ország másik végében, a családtól távol dolgoznak kiküldetésben. A tömegközlekedési eszközökön gyakori látvány a fáradt, elgyötört, bóbiskoló munkás.


Verőfényes hétfő reggel

Mi a hasonlóság: az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő-gyilkosság, Simon Tibor helybenhagyása, a móri bankrablás és Szász Károly megverése között? Az erőszak és a pénz. És mi a különbség? Szász Károly az egyetlen az áldozatok közül, aki közhivatali szereplő. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének példa nélküli megverése sokakat megdöbbentett, egyszersmind sok kérdést vetett fel. Szász - még a kórházi ágyon - a gyanút egy tőzsdei cég ügyeire terelte, ám az ellene fellépők módszere nem fér a képbe. Maffiajellege pedig felettébb zavaró.


Major Nóra
Kórháztörvény

Bár az ellenzék tiltakozott, a héten mégis zöld lámpát kapott az új egészségügyi privatizációs törvény - röviden kórháztörvény. Most Mádl Ferenc köztársasági elnökön a sor, legkésőbb a hétfői parlamenti szavazástól számított ötödik napon kell döntenie a tervezet aláírásáról. Az új egészségügyi szabályozás július elsejei hatályba lépése azonban korántsem biztos. Az utóbbi napokban ugyanis az államfő valóságos lobbihadjárat célpontjává vált mind a törvény ellenzői, mind pedig támogatói részéről. Az ápolónők és az orvosok körében készített kisebb közvélemény-kutatásunk azonban a dolgozók tájékoztatásának teljes hiányát bizonyítja.


Makki Marie-Rose
Belföldi kül-túra

Becslések szerint Magyarországon jó, ha minden harmadik ember eljut nyaralni. Nem csoda tehát, hogy arra a kérdésre, ki mire költene több pénzt, ha tehetné, a legtöbben a nyaralást említik első helyen a GfK Piackutató Intézet adatai szerint. Bár világszerte, különösen Nyugat-Európában megélénkülni látszik a belföldi turizmus, Magyarországon ez a forma még nincs igazán elterjedve, aminek elsődleges oka, hogy a hazai kínálatot - akárcsak minden egyebet - még mindig a nyugati árfekvés jellemzi. Az egyszerűbb apartmanok, falusi szálláshelyek fejenkénti ára egy éjszakára ezerháromszáz-ezerötszáz, de inkább kétezer forint körül kezdődik, ami még egy hét esetén is komoly tehertételt jelent egy hazai átlagcsalád számára. A szakemberek tavaly egyenesen a falusi turizmus válságáról beszéltek.


Háttér

Felzárkóztattak Kubához és Burmához II.

Hétfői Sajtóklub Dési János műsorvezetésével, Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György vendégekkel.


Kalmár Mónika
Áció, káció, komplikáció

A szeptembertől júniusig padokban gémberedő tagokban felhalmozódott mozgásigény a vakáció kezdetekor kirobban a gyerekekből. Ó-ió-ció, és a kációnál már alig lehet bírni velük, hiszen csak néhány nap választja el őket az áhított szabadságtól.


Felzárkóztattak Kubához és Burmához I.

Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetésével. Vendégek Katona Tamás, Bod Péter Ákos és Balázsi Tibor. 


Munkatársunktól
Táborról sem könnyű

A vakáció közeledtével közel másfél millió szülőt kellett, hogy foglalkoztasson a gondolat: mit csináljon a gyerek nyáron? Persze, az ideális az, ha a meleg időszak egy részét pihenés, kikapcsolódás közben együtt töltheti a család. Ám miközben az ország a nyaralást éltető szólamoktól zeng, az igazság az: a családok többsége nem engedheti meg magának ezt a „luxust”.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Tékozló kontinens

A hagyományos kereszténységtől egyre gyorsabb ütemben fordulnak el az emberek Nyugat-Európában - állítja a Time európai kiadásában pünkösd után egy héttel megjelent összeállítás. A címlapon feltett kérdésre - Hová tűnt Isten? - az amerikai hetilap szerint a válasz az, hogy nem tűnt el, legfeljebb másutt, nem ritkán a tradicionális kereteken kívül lehet megtalálni. 1978 óta a magukat katolikusnak vallók száma egyharmaddal csökkent Európában, ugyanakkor egy francia szociológus kutatása alapján a legtöbb nyugat-európai országban nőtt a fiatalok között az istenhívők aránya.


Morvay Péter
A boszorkányhívők hálásak Harry Potternek

A legnagyobb modern kori boszorkányfesztivál megrendezésére készülő skóciai szervezet köszönetét fejezte ki a Harry Potter-sorozatért a könyv szerzőjének, a szintén Skóciában élő J. K. Rowlingnak. Az ifjú varázslótanonc története - amelynek ötödik kötete a héten kerül a boltokba - „az egész világon segítette a boszorkányság iránti érdeklődés növekedését” - mondta az Artemis gyermekei elnevezésű Wicca- csoport szóvivője a londoni Sunday Mailnek.


Interjú

Tihanyi Péter
Dr. Bodor Elek professzor, a szívátültetés hazai atyja

„Még azt sem tehettem, hogy kimegyek Nyugatra a szakmát tanulni, hiszen ők is akkor tanulták. Svédországban végezték az első nyitott szívműtétet 1957-ben, Németországban 1958-ban, nálunk 1960-ban. Nekünk kellett megtanulnunk, sok ember elvesztése árán. Ha végiggondolom, hogy milyen halálozási aránnyal dolgoztunk, beleborzongok.”


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Hasadó világpolitika

„Álláspontunk nem ismeretlen: ellenezzük a tömegpusztító fegyverek terjesztését - mindenekelőtt az atomfegyverekét. Noha együttműködünk Iránnal az atomágazatban, ez kimondottan békés célokkal és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) ellenőrzése alatt történik” - nyilatkozta Igor Ivanov orosz külügyminiszter június 17-én az indiai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen, és kifejezte reményét azt illetően, hogy Irán egy kiegészítő egyezményt is aláír majd, így „az IAEA kontrollja az összes iráni atomlétesítményre kiterjedhet”. Ez sokban segítene eloszlatni bizonyos aggodalmakat - tette hozzá.


Hetek-összeállítás
Az imám durva imája

Az olasz kormány nyomására a héten lemondásra kényszerült a római nagymecset imámja, miután egy prédikációjában védelmébe vette az öngyilkos iszlám terroristákat.


Hetek-összeállítás
Clinton lesz az új NATO-főnök?

Norvégia egyik vezető jobboldali politikusa, Carl I. Hagen a NATO új vezetői pozíciójára az egykori amerikai elnök, Bill Clinton jelölését szorgalmazza. A norvég politikusok már feladták a reményt, hogy saját védelmi miniszterük, Kristin Krohn Devold nyerje el a tisztséget.


Széchey Noémi
Pusztuló Kongó

Az ezredforduló egyik legvéresebb konfliktusával hívta fel magára a nemzetközi közvélemény figyelmét a közép-afrikai Kongó, ahol az Európai Unió döntése alapján francia békefenntartók igyekeznek úrrá lenni a káoszon.


Márer György, New York
Kalács és kalapács

A vihar még nem ült el sem a médiában, sem a törvényhozásban az iraki tömegpusztító fegyverek kérdésében. Továbbra is vita tárgyát képezi, hogy hírszerzési fiaskóról avagy az adatok kozmetikázásáról van-e szó a politikai irányvonalnak megfelelően. A szenátus hírszerzéssel foglalkozó bizottsága zárt ajtók mögötti meghallgatásokat tervez az ügyben. 


Busa Viola
Egyetemisták a szabadság mellett

Az iraki rezsimváltás után az Egyesült Államok figyelme egyre inkább Iránra terelődik: miközben nemzetközi támogatás mellett fokozódó nyomást gyakorol Teheránra az ország nukleáris programja miatt, a perzsa főváros utcáin a négy évvel ezelőttihez hasonló diáktüntetések robbantak ki. A napok óta tartó demonstrációkon a fiatalok több szabadságot és emberi jogot követelnek, valamint az iráni törvényekkel szembefordulva nyilvánosan kritizálják az ország vezetését. A teheráni kormányzat szerint a zavargások gerjesztője maga az Egyesült Államok, amely ily módon illegálisan beavatkozik az ország belügyeibe.


Publicisztika

Siposhegyi Péter
A Központi Bizottság sztárjai

Minap, amikor megvásároltam a két rangos és terjedelmes kiadványt, feltekintettem az üzlet ranglistájára. Mindkét remeklés az első tízben. A két KB János, Kádár és Berecz állja a harcot, az Apámnak tetszik a húgom típusú korszakos irodalmi rémületekkel, valamint a Nobel-díja miatt olvasott - egyébként előtte is kiváló - Kertész Imrével.


Riport

Sebestyén István
Támadás a feketék ellen

Sanyi huszonhat éves, erdélyi magyar, ifjú felesége és két kisgyermeke van. Őket tavasszal és ősszel is több hónapra ott kell hagynia: jön Magyarországra dolgozni. Azt mondja, kint huszonötezer forintnak megfelelő minimálbért kapna - már ha lenne munkája. Nálunk, az alföldi szőlőkben dolgozva ennek a dupláját is megkeresi, és mivel ezt az összeget nem terheli a rezsi, hazatérve két-három hónapig is megélnek belőle. Sanyi örül, hogy itt dolgozhat, egyet viszont nem ért: miért üldözi őt a magyar hatóság, mikor neki csak egyetlen célja van: a megélhetés.


Sport

Helyreállt a rend a Forma–1-ben

Michael Schumacher nagyszerű versenyzéssel megszerezte saját és a Ferrari negyedik szezonbeli győzelmét. Ez egyben a maranellói gárda tizedik kanadai győzelme. Michael Schumacher pályafutása 68. győzelmével idén először vezeti az egyéni ponttáblát. A második és harmadik helyen az egész hétvégén kitűnő teljesítményt nyújtó, és így előkelő rajtpozíciókból induló williamses pilóták, Ralf Schumacher és Juan-Pablo Montoya értek célba. A negyedik helyezett Fernando Alonso lett a Renault-val, így ismét szép teljesítményt ért el a fiatal spanyol pilóta. „Elégedett vagyok az eredménnyel, főleg mivel az élcsoportban értem célba. Idén először ténylegesen a győzelemért küzdöttünk, és ez jó érzés volt! - nyilatkozta Alonso. Nagyon jól sikerült ez a hétvége, s külön köszönet a csapatnak, mivel egész hétvége alatt egy kis gond sem volt az autóval”.


A Spurs sikere a hit diadala

„Pályafutásomat NBA-döntőben befejezni, s megnyerni a bajnokságot, ez olyan, mintha a forgatókönyvet a Jóisten írta volna. A lehető legmagasabb csúcsról vonulhatok vissza” - nyilatkozta örömittasan David Robinson, az idei NBA-bajnok San Antonio Spurs visszavonuló legendája. Az evangéliumi keresztény játékos 9 millió dollárért hozta létre a Carver Akadémiát, ahol a Biblia szellemiségét szem előtt tartva folyik az oktatás a bölcsődétől az iskola befejezéséig. Az immáron kétszeres bajnok játékos pályafutása alatt rengeteg gyermek mérkőzéslátogatását finanszírozta saját költségén, és a mai napig is adományaival segíti a texasi város rászoruló családjait. Tevékenységét kongresszusi érdeméremmel ismerték el hazájában 


Varga József
Beckham a Madrid idei nagy fogása

A madridi sportnapilap, a Marca honlapja kedden este tette közzé, hogy David Beckham, a Manchester United jobboldali középpályása, az angol válogatott csapatkapitánya négy évre leszerződött a Real Madrid együtteséhez. Nem sokkal később a Real Madrid hivatalos honlapján is megjelent az információ. A Manchester honlapja pedig közleményben tudatta a szurkolóival, hogy a két együttes valóban megegyezett, és Beckham júliusban elhagyja a klubot. Edzője, Sir Alex Ferguson pedig sok sikert kívánt neki.


Színes

Kuruttyolás az űrben

Az orosz teherrakéta, a Progress M1-10 múlt héten sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, „fedélzetén” 2400 kilogramm vízzel, üzemanyaggal, élelmiszerrel, levelekkel és nem utolsó sorban hangfelvételekkel. Az orosz és amerikai űrszakemberek ugyanis pszichológusokkal együtt kigondolták, hogy a természet hangjai, mint a békabrekegés vagy az eső szitálása, zuhogása, segítenek könnyebben elviselhetővé tenni a félévnyi fentlétet a legénység számára.


Fizet a diákjainak az iskola

Egy bezárással fenyegetett németországi iskola utolsó kísérletet tett arra, hogy tovább működhessen. Fölajánlotta, hogy új diákjainak zsebpénzt fizet. Az apró, heckelbergi iskolát bezárják, ha nem tud a hét évfolyamából összesen negyven diákot felmutatni. A következő iskolaév elkezdéséhez még hiányzik három diák, írja a Berliner Kurier című lap.


Dali–Disney koprodukció

Nemrégiben egy több mint fél évszázaddal ezelőtt készített hétperces film bemutatására került sor Délkelet-Franciaországban. A dolog érdekességét az adja, hogy a történelem egyik legkétségesebbnek mondható együttműködésének eredményeként született meg ez a bizonyos alkotás - a film alkotói ugyanis Walt Disney és Salvador Dali voltak.


Money, money, money

Egy brit felmérés szerint a gyerekek nagyszerűen értenek ahhoz, hogyan ügyeskedjenek ki szüleiktől fix zsebpénzükön felül is jelentős összegeket. A pénzhez jutás egyik könnyű s eredményesnek mondható módja, ha a gyerek apja helyett inkább a mamánál próbálkozik. Még sikeresebb a dolog, ha az átmenetileg eredménytelennek tűnő próbálkozás ellenére kitartó marad az ember gyereke, hiszen - mint tudjuk - senki sem szereti, ha folyton nyaggatják.


Orrplasztika érettségire

Jelentősen fellendült a kínai kozmetikai ipar az érettségik és egyetemi felvételik időszakában. A Hong Konggal szomszédos gazdag tartomány, Kuangtong székhelyén, Kantonban új hóbort, hogy plasztikai műtéttel jutalmazzák sikeresen érettségiző gyermekeiket a gazdag polgárok - jelentette a South China Morning Post. Kína egyik leggazdagabb városában, az egykori birodalmi fővárosban a jól teljesítő lányok orr- és szemműtéteket, a fiúk tokaműtétet kapnak ajándékba a szülőktől. A lap jelentése szerint a múlt héten végrehajtott szépészeti operációk kilencven százalékát fiatal pácienseken végezték el. A fiatalok valamennyien sikeres egyetemi felvételi és érettségi után jelentkeztek műtétre. A plasztikai műtétek az elmúlt évtizedben váltak különösen népszerűvé a városban.


DUMA PLÁZA

Idén nyáron a lakosság egyharmada rossz lakáskörülmények közé kerül, hiányosan fog táplálkozni és ruházkodni, csak ezt nyaralásnak nevezik.