Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 24. szám, 2003. június 13

Belpolitika

Somorjai László
Jön a Jobbik

A MIÉP helyét az önálló párttá alakuló Jobbik Magyarországért Mozgalom (JMM) töltheti be a 2006-os választások után - jelentette ki a sajtónak Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, aki egy újabb kormányváltás során felálló Fidesz-MDF-JMM-kormányzás létrejöttében bízik. Azt azonban még a JMM alelnöke sem tudta megmondani, ki fogja biztosítani a nulla szintről induló szervezet felfuttatásához és a tervek szerinti parlamentbe juttatásához szükséges, több száz millió forintos kampányösszeget.


Makki Marie-Rose
Szex, drog, alkohol

Minden negyedik tizenhét éves fiatal kipróbálta már a füves cigit, és ugyanez az arány az érettségikor már 40 százalék. A drogozás, dohányzás, alkoholizálás szempontjából rizikós életszakasz 14 éves kor körül kezdődik, s beláthatatlan, kinél mikor ér véget, de az iskolai évek előrehaladtával az arány csak növekszik. A középiskolás években, sőt az olykor már az általános iskola felső osztályaiban elkezdődő bulizós életforma az egyetemi, főiskolai években csak még inkább kiteljesedik. A probléma gyökere az érintett szakemberek szerint még mindig abban rejlik, hogy a felnőtteknek egyre kevesebb idejük jut a gyermekekre, a fiatalokra.


Hajdú Sándor
Sok a sokkból

„Felháborító, cinikus, közveszélyes” - fogalmazott több vezető kormánypárti politikus a Heteknek Orbán Viktor legutóbbi akciójáról, mely során a volt miniszterelnök egy nemzetközi szervezetnél „feljelentette” Magyarországot.


Munkatársainktól
Kitartó nemzettestvérek

Jobboldali politikusok többször azzal vádolták Keller László szocialista képviselőt, hogy hungaristákkal tart kapcsolatot, mivel Szemenyei-Kiss Tamás hungarista újságíró információira alapozva támadta az Orbán-kormányt. E logika alapján a Fidesznek is komoly hungarista kapcsolatai lehetnek, hiszen Demeter Dénes, Demeter Ervin egykori titkosszolgálati miniszter édesapja egy levélben Szemenyeit „Kedves Tamásként” szólítja, és szívességeket kér tőle. Az elmúlt években szélsőjobboldalinak tartott személyek még Mádl Dalmával, a köztársasági elnök feleségével is kapcsolatba kerültek.


Gazdaság

Erdei Judith
Nyaralás nagycsaládosoknak

Különösen nagy dilemma a szülők számára, hol és hogyan töltsék gyerekeik a nyári vakációt, hogy tartalmas, izgalmas, érdekes legyen és még egy közös nyaralás is beleférjen, ahol mindenki jól érzi magát. A mamának ne kelljen főzni, mosni, takarítani, a gyerekeket ne kelljen csendre inteni, ha szaladgálnak, mert a szomszéd felkopog, a papa pedig nyugodtan focizhat a gyerekekkel, hiszen nem zavarnak senkit. Vagyis olyan helyeket kerestünk, ahol örülnek a nagycsaládosoknak, ahol a gyerekek igényeit, szükségleteit szem előtt tartva szervezték meg a programokat és a vendéglátóhelyek felszereltségét.


Nagy Liliána
Euróra cirkáló

„Határozottan esetleg” - fogalmazta meg a Daily Telegraph Tony Blair brit miniszterelnök minapi döntését. Blair - pénzügyminisztere javaslatára - úgy döntött, Nagy-Britannia rövid időn belül nem váltja le a font sterlinget az európai közös valutára, az euróra. A döntés egybeesik a brit lakosság 60 százalékának véleményével, mégis nagy vihart kavart politikai körökben. Megfigyelők szerint elsősorban nem gazdasági szempontok érvényesültek, hanem Gordon Brown és Tony Blair rivalizálása áll a háttérben.


Tamás Gergely
Drágulhatnak az autók az EU-ban

Az Európai Unió területén 2003. októberben lép érvénybe az a direktíva, melynek célja a jelenleg szigorúan szabályozott gépjármű-kereskedelem liberalizálása. A közösségi versenypolitikáért felelős Európai Bizottság szerint a változtatás nyertesei egyértelműen a fogyasztók lesznek. Az új szabályokat a csatlakozást követő féléves türelmi idő leteltével, azaz 2004. november 1-től Magyarországon is alkalmazni kell.


Kardos Anikó
Zuhanás a tőzsdén a jegybanki kamatemelés miatt

Emelkedést mutattak a vezető tőzsdeindexek a héten. Az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal két százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Ennek ellenére az euró a várt gyengülés helyett tovább erősödött, ami nem tett jót az exportőr cégek árfolyamának. Az EKB elnöke esetleges további kamatcsökkentést is kilátásba helyezett.


Kovács Klára
Valutavihar és zűrzavar

A Magyar Nemzeti Bank összezavarta a befektetőket, amikor a héten kamatot emelt. Az egy hete tartó összehangolatlan, egymásnak ellentmondó lépések miatt nem kizárt, hogy több külföldi befektető is elhagyja az országot - írta vészjóslóan a Financial Times. A lap nem titkolja, ellentmondásosnak tartja a jegybank lépését, hiszen egyik héten gyengítette, a másik héten pedig erősítette a forintot. Nem tartja kizártnak, hogy a jövőben hasonló konfliktus történik, a befektetők tehát joggal teszik fel a kérdést: „Érdemes nekünk ebben részt vennünk?” - írta a lap. Nemcsak a külföldiek, hanem a hazai piaci szereplők és a kisemberek is csak néznek, mi történik itt?


Hetek-összeállítás
Konyec a Happy Endnek

Az MSZP győzelmi listáját bővítheti Bolcsik Zoltán rendőr dandártábornok bejelentése, miszerint vádemelési javaslattal az ügyészséghez továbbították az Országimázs Központ (OK) kiemelt ügyét. A további 49 kiemelt eset vizsgálata továbbra is tart. Ezek közé tartozik az úgynevezett agrár- és autópályaügy is.


Kőéri Dávid
Ellenőrzi az APEH az evásokat

Szúrópróbaszerű ellenőrzésre számíthatnak azok az evás vállalkozók, akik nem fizették be az első negyedévi adóelőleget - erősítette meg kérdésünkre Ferenczy Judit, az APEH Ellenőrzési Főosztály vezetője. Mint mondta, több tízezer vállalkozó elmulasztotta teljesíteni a kötelezettségét, ezért indít akciót a hivatal.


Major Nóra
Lakásra várva

Változtatásokból sohasem elég. Ezért a hétfőtől érvénybe lépő új lakáshitelt szabályozó rendelet után még az idén további módosítás várható. Leitner József, a Nemzeti Lakásprogram Titkárság főosztályvezetője kérdésünkre kifejtette, folyamatosan kutatnak a bővítési lehetőségek után. A közeli jövőben a kistelepüléseken élőknek kedvező lehetőségeket vizsgálják meg, sőt számítani kell az adókedvezmény felülbírálására is.


Nagy Henrietta
Lakásfelújítási ártábla

A nyár a lakásfelújítások évadja. Előzetes költségkalkulációval sok felesleges időt és energiát spórolhatunk, esetenként akár több négyzetméter burkolóanyagét is!


Háttér

A miniszter felelőssége II.

Hétfő esti Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, vendégek: Avar János, Bolgár György és Mészáros Tamás.


A miniszter felelőssége I.

Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel, vendégek: Lakner Zoltán, Bod Péter Ákos és Gergely András.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Kincs, ami van

A víz alatti régészet újabb szenzációja ezúttal nem a tengermélyről, hanem a bagdadi Központi Bank elárasztott pincéjéből került elő. Faleh Szalman, a bank kormányzója szerint a felbecsülhetetlen értékű asszír kincseket a kilencvenes évek elején rejtették el az épület alagsorában, hogy megóvják őket az öbölháború pusztításától. A pincékbe behatoló amerikai szakemberek az aranytárgyak mellett holttestekre is bukkantak. Az irakiak úgy vélekednek: ezek rivális fosztogató bandák emberei lehettek, s a bank alagsorát éppen az ő távoltartásukra árasztották el vízzel.


Interjú

Tihanyi Péter
Szilárd Klára festőművész: egy elképesztő életút

„Eljött a megnyitó napja. Az első vendég, aki belépett a kiállítóterembe, egy idős, ősz hajú úr volt. Egymásra néztünk, és mindkettőnknek földbe gyökerezett a lába. Az első férjem volt, akit ötvenegy évvel ezelőtt munkaszolgálatra hurcoltak. Két percig úgy álltunk egymással szemben, hogy nem tudtunk megszólalni. Aztán nagy nehezen annyit mondtam: Pisti, hozz egy konyakot, mert megáll a szívem!”


Ferenczi Andrea
Beszélgetés Hargittai István akadémikussal

„Már középiskolás voltam, amikor bátyám Hargittaira magyarosította nevét, amelyet véletlenszerűen választott ki egy telefonkönyvből. Érettségi után követtem példáját. […] Tudományos dolgozataim, könyveim már mind Hargittai név alatt jelentek meg. […] Ennek ellenére még ma is, amikor meghallom a nevemet, kicsit csodálkozva nézek körül, mintha biztos akarnék lenni abban, hogy e név tulajdonosa valóban én vagyok” - írja Hargittai István Széchenyi-díjas akadémikus Életeink (Egy tudományos kutató találkozása a huszadik századdal) című könyvében, amely a Typotex Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhéten kerül az olvasók elé. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kémiaprofesszora - aki a Norvég Tudományos Akadémia és az Európai Akadémia tagja, valamint a Moszkvai Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem tiszteletbeli doktora - könyvében nagyon személyesen, ugyanakkor elegáns objektivitással vall saját életéről, deportálásukról, a politikai rendszerek embertelenségéről, Nobel-díjas tudósokkal való találkozásairól, a tudományos kutatás felemelő voltáról, napjaink természettudományáról. S teszi mindezt úgy - olvashatjuk Göncz Árpád ajánlásában -, ahogy megélt magyarságának és megélt zsidóságának széttéphetetlen köteléke diktálja. 


Hazafi Zsolt
Háború az értelem ellen
Interjú Seres László publicistával, akinek az ünnepi könyvhétre jelent meg a Tények mögött című könyve

- Punk nem voltam. Németországban éltem több évet, ott ismertem meg az anarchizmus eszméjét. Tíz éven keresztül baloldali anarchista voltam, de ennek a baloldaliságnak nem volt köze az államszocialista, marxista-leninista őrülethez. 1992-93-ban radikálisan eltávolodtam a baloldaliságtól is és az anarchizmus legnagyobb részétől is, és libertárius lettem, ha ezt így leegyszerűsítve lehet mondani. Piacpárti, államellenes, liberális, szélsőségesen individualista. És az utóbbi néhány évben veszem észre magamon, hogy közeledem afelé, amit az Egyesült Államokban neokonzervatív érvelésnek neveznek. A Magyar Rádiónál kezdem hírszerkesztőként, aztán a Magyar Narancsnál, illetve az Élet és Irodalomnál folytattam. Ma a Népszabadság munkatársa vagyok.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Diktatúrából monarchia?

Oly sok év után végre hazatértem - jelentette ki Sharif Ali bin Husszein, az iraki királyi család leszármazottja. A negyvenhét éves londoni befektetési bankár közel ezerötszáz ember előtt tartott beszédet a család bagdadi mauzóleumánál. Bár afelől még bizonytalan volt, hogy a több évtizedes diktatúra után vajon lesz-e alkotmányos monarchia Irakban, Sharif Ali hangsúlyozta: az új Iraknak méltóságra, szabadságra és demokráciára kell épülnie.


Eperjesi Ildikó
EU-rádió, Budapest

Az Európai Unió leggyakrabban használt nyelveit - az angolt, franciát és a németet - gyakorolni kívánók, valamint a magyar sajtóban nem megszokott globális világszemlélet hívei valószínűleg megtalálják számításukat az FM 92,1-en fogható, a brit BBC és a francia RFI által közösen fenntartott rádióállomás műsorait hallgatva.


Bohács Zoltán
Végleges zuhanás

Még mindig nem világos, vajon öngyilkos, vagy inkább baleset, netalán merénylet áldozata lett-e Jürgen Möllemann, a német politikai élet egyik legellentmondásosabb szereplője. A német liberális FDP egykori politikusa a múlt héten 57 éves korában egy ejtőernyős ugrás során, vitatott körülmények között hunyt el. A liberális politikus halálos zuhanása ugyanakkor - akár öngyilkosság volt, akár nem - szomorúan jellemző befejezése volt politikai és üzletemberi pályafutása utolsó fél évének.


Vagyim Arisztov
Kegyelem a gerilláknak

Amnesztiát hirdettek a Csecsenföldön harcoló, illetve korábbi harcokban részt vett katonáknak Oroszországban. Az Állami Duma határozata június 7-én emelkedett jogerőre, június 9-én pedig az orosz sajtó arról számolt be, hogy huszonnyolc harcos békés körülmények között megvált fegyvereitől, és kilépett a törvénytelen fegyveres alakulatok soraiból. Noha az utóbbi hónapok során ez volt a legnagyobb létszámú, magát megadó csoport, korai lenne az amnesztia sikeréről beszélni.


Márer György, New York
Könyvvel könnyebb

Két és fél év telt el, amióta Hillary Rodham Clintont - valamennyi first lady közül elsőként - New York állam „friss” szenátoraként iktatták be a Kongresszusban. Akkor úgy tűnt, hogy csak a megválasztás lehetőségéért költözött New York államba, kihasználni a férje botrányai adta ingyenes publicitás lehetőségeit. A szavazópolgárok - annak is főként a hölgyekből álló része - mellé álltak, így legyőzte ellenfelét, akinek tízmilliókat kellett volna költenie ugyanazért a nyilvánosságért, amiért vetélytársa egy pennyt sem fizetett. Clinton szenátor bevonult a törvényhozásba, és azóta szinte semmit sem hallottunk róla. Mintegy két héttel ezelőtt azonban súlyos bírálatok érték, ezúttal nemcsak a jobb-, de a baloldal részéről is. Azzal vádolták, hogy férje mintájára cserbenhagyta a Demokrata Párt liberális szárnyát a polgárság szélesebb rétegének megnyerése érdekében.


Hetek-összeállítás
Meddig még?

Egy héttel ezelőtt még a politikusoké volt a főszerep a jordániai Akabában George W. Bush amerikai elnök védnökségével megrendezett palesztin-izraeli csúcstalálkozón, a terrorszervezetek azonban néhány nap alatt gondoskodtak arról, hogy senki ne várjon gyors eredményeket az új békepróbálkozástól. A Hamasz 48 órával Mahmud Abbasz palesztin miniszterelnöknek a terrorizmust elítélő nyilatkozata után megszakította a tűzszüneti tárgyalásokat, és szinte azonnal támadásba is lendült. A hírügynökségek az újabb jeruzsálemi vérfürdőt összefüggésbe hozták azzal, hogy egy nappal korábban izraeli helikopterek rakétákkal sikertelenül próbálták megölni Abdel Aziz Rantiszi Hamasz-vezetőt, aki kisebb sérülésekkel megúszta a támadást, három járókelő azonban meghalt a likvidálási kísérlet során. Izraeli részről cáfolják ezt, mondván, bármely adott pillanatban legalább egy tucat terrorfenyegetéssel kell számolniuk a hatóságoknak, és 24 óra leforgása alatt lehetetlen megszervezni egy ilyen nagyszabású terrortámadást.


Riport

Szilágyi Sándor
Árvák vigasztalói

„Kilenc gyermekünk közül öt roma származású, egy pedig halmozottan fogyatékos, így nálunk teljesen természetes a tolerancia. Mindegyik gyerek édesapának, édesanyának szólít bennünket, és mi is édes gyermekeinknek tekintjük őket. Soha nem mondtuk nekik, hogy így szólítsanak minket, maguktól választották ezt, gondolom azért, mert érzik azt a szeretetet, amit adunk nekik, s többek között így hálálják meg. Mi egy boldog család vagyunk” - meséli Vizsolyi István „hivatásos családapa” az idén harmadik alkalommal megrendezett nevelőszülők napján, Miskolcon.


Vizin Balázs
A lovakat lefőzik, ugye?

Evett Ön már kutyát? És macskát? Nyalogatott döglött lovat vagy elefántot? Azt hiszi, nem? Amennyiben meg akar maradni ebben a tudatban, vagy gyengébb idegzetű olvasóink közé tartozik, ne olvassa el az alábbi cikket!


Sport

A Devils lett a bajnok

A New Jersey Devils nyerte idén a Stanley-kupát.


Varga József
Beckham távozik Manchesterből

Kedd délután a Manchester United hivatalos honlapján közlemény jelent meg, miszerint a klub vezetői elfogadták a spanyol Barcelona ajánlatát David Beckhamért.  Azt, hogy Beckham a Barcában folytatja, még korai kijelenteni, mert valójában nem az egyesület, hanem annak egyik elnökjelöltje, Joan Laporta tett ajánlatot az angol válogatott kapitányáért. A vasárnapi választás megnyerésére így komoly eséllyel pályázó Laporta megígérte: még akkor is segíti az átigazolást, ha nem ő lenne a következő presidente.


Hetek-összeállítás
Válságban a Fradi

Kedden ülésezett a fegyelmi bizottság, és egyebek mellett a Ferencváros-Debrecen meccs lefújását követő Üllői úti rendbontás volt napirenden.  Szieben László ligaigazgató és Kis György, a fegyelmi bizottság első embere az ülést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a május 30-ai szurkolói rendbontás miatt a Ferencvárost négymillió forintra bünteti, és az Üllői úti stadiont december 31-ig bezárják, ez az intézkedés a klub hazai UEFA-kupa-selejtezőire természetesen nem vonatkozik. Az idegenbeli találkozókon a rendezői létszámot további tizenöt fővel köteles növelni a klub. Az FTC Rt. vezérigazgatója, Szeiler József hárommillió forint büntetést kapott, mert nem tett eleget sportvezetői kötelességének.


Holczer Péter
Új bajnokokat avattak
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

mlg
Paradicsomi bab

Újra itt vannak a primőr zöldségek. Van, akinek ez jó hír - nem csak a zöldségeseknek. Igaz, ha közvélemény-kutatást tartanánk családunkban - ez ma országunkban úgyis nagy divat -, hogy melyekből készüljön étel a mindennapok folyamában, valószínűleg az utolsó helyen a „nem kell” káposzta, előtte a zöldbab végezne.


Nevetve kibírják

A vérontások, etnikai összecsapások sújtotta egyik északkelet-indiai állam lakói szerint a pesszimizmuson kizárólag nevetéssel lehet úrrá lenni.


K. Z.
Country és napfény
Tovább a cikkhez >>>

Pálfy Gyula
A születés mítosza
Tovább a cikkhez >>>

Kánai András
A toplista mögött

Lehet, hogy az átlag magyar nem nagyon olvas könyvet, de az biztos, hogy ír. Vagy angol. De félre a tréfával, az nyugodtan megállapítható, hogy évről évre egyre több könyv jelenik meg Magyarországon. A tendencia világosan tetten érhető: az újságok, hetilapok rendszeresen közzéteszik a toplistákat, a könyvpiac kezd látványosan megmutatkozni, fölfedi bájait a szélesebb közönség (mert a közönség mindig szélesebb) érdeklődése előtt.


Színes

DUMA PLÁZA
Tovább a cikkhez >>>

Disszidáltak a szürkemarhák
Tovább a cikkhez >>>

Kiállítás a csokoládéhoz

Talán furcsán hangzik, de az Amerikai Természetrajzi Múzeum legújabb kiállításának megnyitójára a dinoszauruszok és diorámák mellé néhány élelmiszergyártó cég is bekerült. No nem matuzsálemi koruk miatt. A múzeum vezetősége, hogy „étvágyat” csináljon új, a csokoládét bemutató kiállításához, New York-i cukrászokkal együtt „kifőzték”, hogy csokoládéból készült állatszobrokat és más műtárgyakat lepleznek majd le, felidézve Kolumbusz Kristóf történetét, amikor is egy kakaóbabokkal megrakott kenut fedezett fel. A kiállított darabok között szerepel egy arany ajtószárnyakkal ékesített, természetes színezékkel festett maya piramis, hüllők, afrikai műtárgyak és amazóniai tollas fejdíszek, melyek mind a kakaóbab történelmi, ökológiai és gazdasági jelentőségét segítik átfogóan bemutatni ennek a hatalmas kiállításnak a keretében. (AFP)


Megkerült Picasso és Matisse nyomatok

William Bailey, úgy lett egy New York-i sztori főhőse, hogy egy metróállomáson hagyott két rajzot, amik közül az egyik egy Picasso-nyomat. A 63 éves Bailey számára, akinek becsületes foglalkozása képkeretező-tanácsadó, a rémálom akkor kezdődött amikor beszállt a metrókocsiba, kényelmesen leült, majd rájött, hogy valami hiányzik: a rajztartó mappája, amit az állomáson felejtett az egyik oszlopnak támasztva. A mappa egy eredeti Picasso nyomaton kívül Henri Matisse dédunokája, Sophie Matisse által reprodukált alkotást tartalmazott, Picasso híres Guernica című művét.


Na hagyjál beacon

A walesi Brecon városának polgárai a beacon, vagyis jelzőfény elnevezésű pénznemet vetik be a helyi gazdaság fejlesztése érdekében. A mozgalom élén a Local Exchange Trading System keretében alakult csoport áll, ennek tagjai kizárólag a beacon pénzt használják, így harcolnak a font és az euró ellen.