Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 23. szám, 2003. június 06

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Nem frankó a Cisco?

Folyamatos magyarázkodásra kényszeríti a legnagyobb ellenzéki párt a Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztériumot. A tárca eközben fideszes műbalhénak minősíti a történteket.


Makki Marie-Rose
Nagyevő magyarok

Az a tied, amit megeszel - tartja a mondás, s úgy tűnik, mi magyarok ezt halálosan komolyan vesszük, mert többnyire annyit eszünk, amennyi szó szerint belénk fér, messze túllépve a jóllakottság határát. Zsírosan, cukrosan, sósan, erősen fűszerezve, vastagon rántva, a lényeg az, hogy kiadós legyen, sok legyen, aztán jöhet egy kis tömény, hogy az egész traktát ne kövesse komoly rosszullét. A táplálkozási szokások terén különösen hagyománytisztelő nemzet vagyunk, generációról generációra száll a rossz minta és ízlés, vidéken különösen. Ha egyáltalán érzékelhető e téren némi lassú változás, az leginkább a városi életmód terjedésével hozható összefüggésbe.


Hetek-összeállítás
Ha misszió, messzi jó

Végre megszületett a döntés: 300 fős magyar békefenntartó kontingens indulhat Irakba. Hosszú huzavona után sikerült megszavazni a magyar katonák kiküldését, és jószerével Magyarország volt az egyetlen NATO-tagország, ahol a katonai együttműködésnek komoly akadálya volt a belső jogi szabályozás, valamint az alkotmánynak a csapatmozgásokat szabályozó része. Az iraki válság kirobbanása óta a magyar törvényhozás képtelen volt egységes álláspont kialakítására: a kormány újabb és újabb konstrukcióit az ellenzék rendre megvétózta. Május végére aztán a Fidesz úgy látta, hogy az ENSZ BT határozata új helyzetet teremtett az iraki válság rendezésének ügyében. Németh Zsolt frakcióvezető- helyettes kijelentette: „Megszületett a nemzetközi felhatalmazás, így törvényessé vált az iraki misszió.” Külügyi szakértők véleménye szerint ez a hosszú politikai huzavona Magyarország nemzetközi megítélésének ártott a leginkább.


Földvári Katalin
Pialistán vagyunk

A hazánkban átlagosnak számított évi tíz liternyi szeszesital elfogyasztásával Magyarországnak sikerült „felzárkóznia” az európai élbolyhoz: Írországhoz, Nagy-Britanniához, Dániához. Ez a tíz liter - amely minőségileg lényegesen rosszabb italokat jelent - az államnak 700 milliárd forintjába kerül a WHO legfrissebb adatai szerint, hiszen a kezelés, a munkából való kiesés költségei mellett eltörpül az a 150 milliárd, ami az állam haszna a hazai alkoholfogyasztásból. A német Merck cég néhány éve forgalomba hozott gyógyszere, amely segítséget jelent az alkoholbetegségben szenvedők számára, mára a többi európai országhoz hasonlóan Magyarországon is     hozzáférhető, bár pillanatnyilag csak teljes áron vehető meg, mert a társadalombiztosítás nem támogatja.


Fókusz

Munkatársunktól
Orbán és a hungaristák

A múlt pénteki, Üllői úti pogrom ismét rávilágított arra, hogy a náci, fasiszta és nyilas eszméktől hatvan év alatt sem sikerült megtisztítani Magyarországot. A hazai és nemzetközi hungarista mozgalmak kialakulásáról, jelenlegi helyzetükről, céljaikról és politikai kötődéseikről beszélgettünk Szemenyei-Kiss Tamás újságíróval, a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatának egykori vezetőjével.


Gazdaság

Előtérben a gyermekes családok

A miniszterelnök két hét várakozás után a szerdai kormányülésen írta alá a lakástámogatásokról szóló kormányrendeletet. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ettől számított 10 nap után adhatnak új feltételekkel lakáshitelt a bankok. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint azok a családok, amelyek két gyermek után szociálpolitikai támogatást vettek fel, később, a harmadik és további gyermekek születése esetén azzal az összeggel csökkenthetik tartozásuk összegét, amely a hitelszerződés megkötésekor érvényes volt. A kormánymegbízott jelezte: a héten megjelenő kormányrendelet több szempontból is érinti a fiatalokat.


Hetek-összeállítás
Gyengített forint

KFT - azaz kiszámíthatóság, fejlődés és takarékosság. Ezekkel a vezényszavakkal vezette be László Csaba pénzügyminiszter a napokban meghirdetett költségvetési szigorítást. A kormány döntése értelmében 75-76 milliárdot megtakarítanak a központi büdzsé számára azzal, hogy a költségvetési intézményekre 2,5 százalékos kiadáscsökkentést szorítanak rá. Ezzel 40-45 milliárddal több maradhat, de a mintegy 20-25 milliárdos megspórolt pénzek felhasználását is korlátozzák.  A „megszorító csomagba” tartozik még a hónap közepén életbe lépő új lakástámogatási rendelet is, amely révén 6-16 milliárd forintot spórol meg a kormány. Ami pedig a közvéleményt talán leginkább érinti, az a forint sávközép eltolása.


Csek Péter
Műbalhé a NABI-ban

Újra a multicégek ellen borzolták a kedélyeket a NABI kaposvári buszgyárának dolgozóiról szóló hírek. Az üzem szakszervezeti vezetői ugyanis a nyilvánosság előtt kijelentették: a munkások félnek, kihasználják őket, és minősíthetetlenül bánnak velük. Az ügyben országos és megyei szakszervezeti vezetőket, politikusokat is megkerestek az érintettek, a gyár vezetői azonban cáfolnak, és a nyilvánosság kizárásával próbálják megoldani az ügyet. A Heteknek nyilatkozó buszgyári dolgozó azonban azt állítja: a tényeket eltorzítják a szakszervezeti vezetők, nem másról van szó, mint egyéni érdekek ütközéséről.


Nagy Liliána
Fapados gépmadarak

Nagy sikerrel startoltak az úgynevezett fapados légitársaságok. Aki csak azért nem érdeklődik ezen járatok iránt, mert a „fapad” hallatán rémképek tűnnek a szeme elé, meg kell hogy nyugtassuk, ugyanis egy vadonatúj, 142 férőhelyes 319-es Airbust állítottak az utazóközönség szolgálatába igen kényelmes ülésekkel. Aki viszont azt hiszi, hogy a Germanwings által Kölnbe meghirdetett járat a kölni reptéren száll le, csalódnia kell, ugyanis ezen járatok sajátossága, hogy kisebb, alacsonyabb díjakkal üzemelő repülőtereken landolnak. Így ebben az esetben a Kölntől és Bonntól 50 km-re fekvő Cologne/Bonn reptéren landol a gép.  Jelenleg naponta egyszer fordul a járat, a német repülőtérről 14:30-kor száll fel, s a Ferihegyi 1-es terminálhoz 16:20-kor érkezik, majd 16:50-kor már vissza is indul. Június 18-ától mindezen időpontok 30 perccel korábbra tevődnek.


Papp Gabriella, Geszti Sándor
Egy másik háború

A szegény országok aggodalma újra megalapozottnak bizonyult a kedden záródott G8-csúcsértekezlettel kapcsolatosan. A világ hét leggazdagabb nemzetét és Oroszországot tömörítő találkozó zárónyilatkozata egyértelművé tette: ez a találkozó sem róluk szólt. A világ vezetői „zárójelentésükben” négy oldalon át taglalták egységüket és a nukleáris fegyverekkel fenyegető hatalmak elleni közös fellépésüket, miközben a legnagyobb szegénységgel sújtott afrikai országok és nemzetközi civil szervezetek egész héten közös akcióikban próbálták felhívni a világ figyelmét arra, hogy az iraki háborún kívül zajlik egy sokkal nagyobb szabású háború is, amelyre több figyelmet és pénzt kellene szentelni. Ez a háború a szegénység leküzdéséről szól.


Márer György, New York
A Bush-csomag

Hosszú utat járt meg Bush elnök adócsökkentési terve, mire a múlt hónap végén aláírhatta a 750 milliárd dollárról 350-re összezsugorított és a törvényhozás mindkét háza által jóváhagyott változatot. Mind a T. Házban, mind a szenátusban szinte késhegyre menő viták folytak, mivel a legtöbben úgy vélték, hogy az eredeti összeget nem bírja el a költségvetés, hiszen a hattrilliót is meghaladó államadósság felső határát így is meg kellett emelni több mint egytrillióval, amiről jó néhányan úgy vélekedtek, hogy ezt a terhet még a dédunokák is viselni fogják.


Kardos Anikó
Két és fél éves forgalmi rekord a BÉT-en

Az elmúlt kereskedési napok során jelentős erősödést könyvelhettek el a részvénypiacok. Úgy látszik, az iraki háború okozta bizonytalanság lassan végleg elmúlik a befektetők emlékezetéből. Amerikában több kedvező makroadat is napvilágot látott, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, az első negyedéves GDP-növekedést 1,6-ról 1,9 százalékra módosították, és a bizalmi indexek is emelkedést mutattak. A hét második felében a dollár is erősödött valamelyest, amelynek az európai piacok örültek.


Háttér

Szegő Péter
Prágától Erzsébetvárosig

A Nyájas Olvasót valószínűleg mérsékelten ütötte szíven a hír: Deutsch Tamás, a Fidesz egyik alapító tagja, Orbán Viktor egyik legközvetlenebb harcos- majd munkatársa nem lett a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke. Az egykori ifjúsági és sportminiszter jelenleg a Fidesz VII. kerületi szervezetének elnökeként úgy látszik - legalábbis egy időre - kiesett a pikszisből.


Lukács Ibolya Anna
Képtelen turizmus

Két évtized szárnyalás után először szeptember 11-e rengette meg alaposan a világ turizmusát, amely azóta több krízisen is átesett: az iraki háború, a további terrortámadások szerte a világon (többek között Bali szigetén gyanútlan turisták ellen); legutoljára pedig a gyilkos SARS-vírus tántorította el a turistákat az ázsiai utazásoktól. A Turisztikai Világszervezet nemrég úgy jellemezte a helyzetet, hogy az „emberemlékezet óta a legrosszabb”. Van azonban a turizmusnak egy olyan ága, amelyet valószínűleg kevéssé érintenek az időszakos visszaesések, sőt egyre növekvő bevételt tudhat magáénak, szilárd, fizetőképes kereslettel: ez pedig a titkos telefonszámmal rendelkező magán-utazásszervezői szolgáltatás, a „mérték utáni nyaralás”.


Lukács András
Utazás a Föld középpontjába

Verne híres regényének megjelenése után százötven évvel továbbra is sokakat izgat, hogy mi is van a Föld középpontjában. Az biztos, hogy nem tenger és dinoszauruszok, ahogy Verne gondolta, hanem valami sokkal izgalmasabb - esetleg egy nukleáris reaktor. Ennek kiderítésére David Stevenson, a Caltech tudósa, aki a NASA több programjában is részt vett, frappáns ötletet közölt a közelmúltban a Nature című tudományos lap hasábjain. Az ötlet majdnem ugyanakkor landolt a nagy tekintélyű folyóirat szerkesztőinek asztalán, mint a Mag című film a mozikban - ebben mindenre elszánt „terraneuták” utaznak a Föld középpontjába, hogy helyreállítsák a megbomlott geológiai egyensúlyt.


Siposhegyi Péter
A futballháború katonái

Ami az Üllői úton történt nem sportügy, hanem társadalmi probléma, megoldása sem születhet ennél szűkebb, úgymond szakmai körben. A nagyon tisztelt nyilvánosság tájékozatlanabb tagjai, a sportról semmilyen ismerettel nem bíró műsorvezetők állítása szerint ilyen még nem volt. Pontosan ilyen nem, de azért ha visszamegyünk az időben, találunk példát hasonló lelkiállapotra.


Műdemokrácia I.

Péntek esti sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel Katona Tamás történésszel, Kiszely Zoltán politológussal és Balázsi Tibor médiaszakértővel.


Műdemokrácia II.

Hétfői Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, Avar János, Várkonyi Tibor és Bolgár György vendégekkel.


Repeta Horvátországból

Kedves Tomi! Ha nem ígértem volna meg néhány napja, akkor is írtam volna még neked Isztriáról, annyi szépet láthat itt az ember. Éppen hogy lecuccoltunk a (módfelett kulturált) szállodában Umagban, a lábunk máris vitt tovább. Mit nekünk még egy-két óra kocsikázás? Az utat Rovinj felé vettük, ami Umagtól, sacc per kábé 50 kilométerre van. Az út végig az Adria partján visz. Sőt, az egyik falucska után a szerpentin belemegy a tengerbe. Nem gurítok, szó szerint így van: több percen át egy, az oda-vissza forgalomnak épphogy elegendő szélességű töltés tetején visz a műút. „Ha már kaland…” alapon néhány mérföld után letértünk a térképen vastag sárga vonallal jelzett útpályáról, és uzsgyi, be egy öbölben fekvő villanegyedbe.


Hit és értékek

Ruff Tibor
Egy fantasztikus nyár eleji nap

A pünkösd a kiteljesedett szabadság, a jóság, az eksztatikus öröm, a megelégedettség és a Szellem ünnepe - többek között. Idén a zsidóság június 6-án és 7-én, a keresztény kultúrkör 8-án és 9-én tartja meg, így az eredetileg egy-napos ünnepet akár négyszeresen is élvezhetjük. Tartalma azonban annyira gazdag, hogy még ez is kevésnek bizonyulhat.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
Friss párizsi, számlatömb, birkák

Interjú Árpa Attilával, az RTL Klub egykori kreatív igazgatójával


Külpolitika

Morvay Péter
Csúcsra járatva

Szentpétervár, Evian, Sarm es-Sejk, Akaba: négy csúcstalálkozó egy hét alatt. Sokat elárul az Irak utáni világról, hogy George W. Bush európai és közel-keleti útjának szinte minden állomásán (az egyetlen kivétel Krakkó volt) összegyűltek a szűkebb vagy tágabb értelemben vett régió országainak vezetői, hogy találkozhassanak az amerikai elnökkel. Lengyelországban az iraki háborúban komoly érdemeket szerzett új európai szövetséges köszöntötte Busht, a háromszáz éves Pétervárott Putyin, a korábbi jóbarát igyekezett feledtetni a Szaddámnak szállított fegyverek miatti fagyos viszonyt. Az eviani G8-as csúcson nagy figyelem kísérte, vajon milyen arccal kénytelen kezet nyújtani Jacques Chirac annak a George W. Bushnak, akit hónapokon keresztül a francia politikusok és sajtó válogatott sértésekkel illettek. Diplomáciai szempontból azonban a legnagyobb várakozás a Bush-turné közel-keleti állomásaihoz kapcsolódott. Bill Clinton 2000. júliusi emlékezetes Camp David-i fiaskója óta az Egyesült Államok legfeljebb csak a távolból, különmegbízottak útján igyekezett beleszólni az egyre inkább elmérgesedő izraeli konfliktusba. Most az alig több mint egy hét alatt tető alá hozott kettős, egyiptomi és jordániai helyszínen megtartott csúcstalálkozók tétje nem csak a hosszú szünet miatt volt nagy: ha Bush üres kézzel távozott volna a Közel-Keletről, akkor a jövő évi elnökválasztásig már aligha vállalkozott volna újabb békekezdeményezésre. A tárgyalások azonban - legalábbis az ígéretek szintjén - látványos eredményeket hoztak. Úgy tűnik, minden fél vállalta, hogy megpróbál valami újat.


Eperjesi Ildikó
Lengyelország emelkedik

Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök egymásnak adta a kilincset az elmúlt héten Lengyelországban.  A látványos vendégjárást a BBC tudósítója úgy értékelte, hogy Washington megtalálta a számára ideális méretű baráti országot Kelet-Európában, amelyet cserébe kész felfejleszteni európai szintű középhatalommá. Az amerikai és brit vezetők számítanak arra is, hogy Varsó új, erős szövetségesük lehet az Európai Unióban. Igaz, ehhez az is kell, hogy a hétvégén sorra kerülő uniós népszavazáson a lengyelek egyáltalán megszavazzák a csatlakozást.


Karl Pfeifer, Bécs
Osztrák vigyázz

Hétfőn sztrájkot szervezett az ÖGB, az egységes osztrák szakszervezet, megbénítva a vasúti és közúti közlekedést, valamint a tömegközlekedést. A sztrájkban a nagy és középméretű üzemek dolgozói is részt vettek.


Vagyim Arisztov
Pétervári béke

Május végén, június elején Szentpétervár alapításának 300. évfordulóját ünneplő grandiózus rendezvénysorozat volt Oroszország legfontosabb belpolitikai eseménye. Sőt, igazából túl is lépett a belpolitika keretein - az ünnepségeken legalább negyven ország vezetői voltak jelen, ezenkívül számos külföldi turista. A két fő esemény, ami a második legnagyobb orosz várost a világpolitika porondjára emelte, az Oroszország-EU találkozó, valamint a következő napon rendezett Putyin-Bush tárgyalás volt. 


Riport

Takács Gabriella, Vizin Balázs
Tankcsapdák

Kettőt fizetsz, egyet kapsz… - cserélik fel az akciós szöveget egyik-másik benzinkútnál, hogy ebből ihletet merítve, rövidítsék meg a gyanútlan vásárlókat. Ahova feltöltődni visszük autónkat, előfordulhat, hogy a vártnál jobban lecsapolják pénztárcánkat. „Figyeljék a kezemet, csalok…” - mondta annak idején Rodolfó. Némely kútnál ma nem mondanak semmit, figyelmeztetés nélkül, csak trükkösködnek velünk.


Sport

Sebestyén István
Zöld sasfészek

Letartóztatott drukkerek, eligazoló, válogatottságukat lemondó játékosok, értékelő-fogadkozó futballvezetők, politikusok - körülbelül ez a mérlege a Borsodi Liga bajnoki címét eldöntő, botrányos FTC-Debrecen találkozó óta eltelt egy hétnek. A honi labdarúgás eddigi legnagyobb botrányának elsőszámú vesztese a Ferencváros: nem elég, hogy a bajnoki címmel együtt elestek a BL-szerepléssel (gyenge-közepes teljesítmény esetén járó) többszáz milliós bevételtől, a klub hírneve, reklámértéke is jócskán amortizálódott, ráadásul több meghatározó játékosuk távozik a klubtól. Az eset óta többen felvetették - lapunknak nyilatkozó szakemberekhez hasonlóan -, hogy múlt hét pénteken a stadionokban régóta jelenlévő, ám eltűrt újnácizmus tetőzött az Üllői úton.


Magyary Ferenc
Ha elindul a vonat

Egy ország döbbent meg az Üllői úti eseményeken. Azt nem lehet mondani, hogy a történtek váratlanul érték a honi labdarúgást ismerőket, de a gyűlölet ilyen leplezetlen megnyilvánulása azok számára is megrázó volt, akik magyar bajnoki meccsekre járva hasonló élményekben már részesültek. A pénteki balhéról bemutatott híradásokban látható, Hitlert éltető, „Mocskos zsidók!”-at tajtékzó szurkolók dühöngését semmi nem különbözteti meg egy neonáci zavargástól. Az Üllői úti kristályéjszaka e miatt is lett a magyar labdarúgás történetének legnagyobb botránya.


Szabadidő

Polovitzer Edina
Vagy a jót, vagy a rosszat képviseled

A Strictly Stúdióban lüktet a ritmus, elevenít, inspirál, elgondolkodtat, sőt mi több… húsba vág a szöveg, megütköztet a textus, s nocsak: észrevétlenül lopódzik a szívünkbe az új dallamvilág. S miért ne tenné, hiszen „ez a gospelen belül a gengszter hip-hop”, Lory B. meghatározása szerint. Lory B.-t, Ganxsta Zolee csapatának korábbi frontemberét sokaknak nem kell bemutatni. A szakmától és a közönségtől egy sereg titulust kapott már, ő volt a hírhedt polgárpukkasztó „rosszfiú”, majd a Végítélet című szólóalbuma óta sokak szemében „jófiúvá” avanzsált. Mostanában ismét stúdióba vonult, és készíti második lemezét.


Bárdos Róbert
A megbocsátás útja

Vannak alkotások, melyekre érdemes odafigyelni, főként azért, mert a jelenlegi filmkínálatban páratlannak mondhatók. Gondolkodtatóak, tartalmi és formai szempontból egyaránt letisztultak, sajnos ez manapság elég ritka. Ilyen a belga Dardenne fivérek, Jean-Pierre és Luc drámája, A fiú.


POSZT harmadszor

Ismét várja a színházszerető közönséget Pécs és a Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT. Idén június 5-e és 14-e között harmadik alkalommal kerül megrendezésre a „mediterrán hangulatok városában” az a fesztivál, mely programjait és résztvevői számát tekintve is a legjelentősebb rendezvény a teátrum műfajában.


Színes

Hetek
Brit koronázási évforduló

A királyi család, a brit kormány és az ellenzék képviselői, valamint több száz vendég vett részt azon a ceremónián, amelyet június másodikán, hétfőn Londonban II. Erzsébet megkoronázásának ötvenedik évfordulójára rendeztek.


DUMA PLÁZA

Messziről jött ember sokára ér ide.


Életmentő csoki

Az első túrázó, aki a kanadai segítségnyújtás hiánya miatt az Északi-sarkon ragadt, nyolcnapos jégfogság után sikeresen megmenekült. A szóban forgó úr, a negyvenegy éves Pen Hadow, a 769 kilométeres távot hatvannégy nap alatt tette meg. Így jutott el az Északi-sarkra, és ezzel beírta magát a sarki túrázók történelmébe. Május 19-én indult el Kanada északi csúcsánál lévő Ellesmere-szigetről.


A világ legmagasabb virága

Minden idők legmagasabb virágával büszkélkedhet a Bonni Egyetem. A csekélyke két méter hetvennégy centis virágkolosszus eredetileg Nyugat-Szumátra esőerdőiben él.


Meleg Viktória
Művészek kontra jósok

New Orleans francia negyedének szívében a közelmúltban a tér utcai művészei elűzték a tömjént égető tarokk-kártyavetőket a közterület jelentős részéről. Bár a jövendőmondók népszerűek voltak a turisták körében, a helyi lakosok azzal vádolták őket, hogy elárasztják Amerika egyik legfestőibb és legismertebb nyilvános közterületét. A városi önkormányzat a kártyavetők eltávolítására tett kísérlettel próbálta kiengesztelni azokat a festőművészeket, akik már több mint fél évszázada a téren festenek. Az elmúlt néhány évben a művészek száma fokozatosan csökkent, és egyesek arra figyelmeztetnek, hogy segítségnyújtás nélkül valamennyien eltűnnek a térről.