Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 22. szám, 2003. május 30

Belpolitika

Makki Marie-Rose
Népességfogyás: kihaló világ

„Melegekre volt szükség, valódi bombázókra, leszbikusokra és kigyúrt férfiakra sok tetoválással. Mindenre, ami unikumnak számít…  A műsor elindult, és a nézettségi mutató szép lassan elkezdett felfelé kúszni” - írja nemrégiben megjelent könyvében Árpa Attila, a Való Világ című reality show exproducere. Miközben tehát első kézből nyerhetünk bizonyítékot arra, hogy a kereskedelmi televíziók istene a nézettség, szakemberek megerősítik: a média által is népszerűsített, nyers és öncélú szexualitás egyaránt rombolóan hat a személyiségre, a családra, a társadalomra, és egyáltalán nem kedvez a gyerekvállalási, családalapítási kedv fellendülésének. 


Hajdú Sándor
Tizenéves faluréme

Szombat óta drámai gyilkosság borzolja a hétszáz lelkes Kokad és az ország közvéleményét: egy tizenhat éves fiú egy szóváltást követően baltával vett elégtételt egy helybeli nyugdíjas férfin. A férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe.


Munkatársunktól
Várat magára a Happy End

Az Országgyűlés a héten ismét leszavazta Polt Péter legfőbb ügyész egy interpellációra adott válaszát - immár ötödször a kormányváltás óta. Keller László szocialista képviselő a kétes ügyleteiről elhíresült Happy End Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal között az Orbán-kormány idején kötött szerződések ügyét firtatta. Keller tavaly nyáron egyszer már interpellált ebben a témában, ám a Tisztelt Ház akkor sem fogadta el a legfőbb ügyész válaszát.


Somorjai László
Hadüzenet a babonaságnak

Vágó István annyira felháborodott az általa áltudományosnak nevezett tevékenységeken, hogy X-Aknák címmel tévéműsort indít ezek cáfolására. Ebben bírósági tárgyaláshoz hasonló formában szembesítik majd a különböző állításokat és a tényeket. A műsor vezetője, aki egyébként a magyar szkeptikusokat tömörítő Tényeket Tisztelők Társaságának (TTT) is elnökségi tagja, az RTL Klub engedélyével indítja a Magyar ATV-n fogható produkciót, amelynek első adása június 7-én lesz.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Színre lép az unió

Nem lesz Európai Egyesült Államok, de az új intézmény jogilag olyan lesz, mint egy szuperállam: átveszi a tagállamoktól a külpolitika és a pénzügyi politika irányítását. Azokon a területeken, ahol kizárólagos hatásköre van, a nemzeti parlamentek a jövőben nem hozhatnak önállóan törvényeket. Lesz erős hatáskörökkel rendelkező elnöke és külügyminisztere. Az uniós állampolgárok azonos feltételek mellett indulhatnak bármely tagállam helyhatósági választásán polgármesternek és képviselőnek. A héten Brüsszelben közzétették az Európai Unió alkotmányának első teljes szövegű tervezetét, amely nem hivatkozik értékei között a korábban sok vitát kiváltott vallási szimbólumokra és fogalmakra, továbbá leszögezi: tiszteletben tarja és nem minősíti az egyházaknak és vallási közösségeknek a nemzeti jogszabályokban biztosított státusát. Tony Blair személyes találkozó keretében vitatta meg Giscard d’Estaing-nel, mely pontok tekintetében kívánja a brit álláspont maximális figyelembe vételét. Ezek alapján a tervezet szövegéből kihagyták a Blair által kifogásolt „föderációs” kifejezést, és elvetették az unió átnevezésének gondolatát is. Így tehát az Európai Unióból nem lesz „Egyesült Európa” vagy „Európai Egyesült Államok”, amely elnevezések a britek szerint már önmagukban is egy új szuperhatalom létrejöttét jeleznék.


Földvári Katalin, Hazafi Zsolt
Működni fog, mert működnie kell

Kevesen értik Magyarországon, hogy mennyire kardinális kérdés az, hogy sikerül-e uniós színvonalon létrehozni azt az intézményt, amely lehetővé teszi az EU-s mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások fogadását. A legutóbbi kormányszóvivői tájékoztató jól szemlélteteti az aránytévesztést. Míg a hazánk uniós csatlakozásának sikeréhez egyik legfontosabb intézmény létrehozását szokásos, szürke módon jelentették be, addig egy ehhez képest jelentéktelenebb ügyben, hogy hol lesz az úszó-Eb helyszíne, ábrákkal, pontos határidők feltüntetésével, légifelvételekkel tarkított, látványos és kreatív bemutatót tartottak. Pedig az úszó-Eb helyszínén felépetendő uszodakomplexum csupán 7 milliárd forintba kerül az államnak, viszont a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jó működése évi 200 milliárd forint bevételt jelenthet a magyar agráriumnak.


Gazdaság

Erdei Judith
Ez a település élni akar

Fontos eseményre került sor a héten a Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység határán fekvő apró falu, Komlóska életében. A Magyar Posta Rt. közleményben tudatta, hogy a 600 lélekszámnál alacsonyabb településeken bezárják a postai hivatalokat gazdaságtalan fenntartásra hivatkozva. „Ugyanezt másként” szlogennel hirdették meg azt a 625 települést érintő átszervezést, ami szerint mozgóposták vennék át a kishivatalok helyét. A falu lakói egy emberként összefogva, élükön a polgármesterrel kivonultak a főtérre, és nyílt segélykiáltást intéztek a médián keresztül a társadalomhoz és a posta vezetőihez. Ez nem az első eset, Baranyában május elején kilenc falu lázadt fel a koncepció ellen. Két és félezer település vezetőinek aláírása és a posta vezérigazgatójának visszakozása lett az eredménye ennek a jól szervezett demonstrációnak, ami hétfőn folytatódott a borsod-abaúj-zempléniek részvételével.


Nagy Liliána
Tíz nap haladék

Mintegy tíz napjuk van azoknak, akik még a régi szisztéma szerint szeretnének lakáshitelt felvenni.  A banki szakmában dolgozók sem tudják pontosan, mikor jelenik meg az új törvény a Magyar Közlönyben, amely a kihirdetéstől számított tíz napon belül lép életbe. Zádori János, a Földhitel és Jelzálogbank marketing igazgatója lapunknak elmondta: aki a régi törvény szerint szeretne hitelt igényelni, a következő tíz napban benyújthatja kérelmét. Lakásvásárlás esetén érvényes, a Földhivatalnál érkeztetett, bélyegzővel ellátott adásvételi szerződés, valamint a banki papírok birtokában befogadják az igénylést. Építkezés esetén ennél nehezebb a helyzet, mert jogerős építési engedély is szükséges.


Ignácz Valéria
Csalóka álláshirdetések a világhálón

Mivel az internet valós világunk egyfajta tükörképe, cseppet sem meglepő, hogy a csalók, szélhámosok és gazdasági bűnözők is felfedezték maguknak ezt a terepet. Különösen veszélyeztetettek a kezdő internetezők, akik túl nagy bizalmat helyeznek a hálón fellelhető információkba, de a gyakorlottabbak is belesétálhatnak a munkaközvetítéssel összefüggő szélhámossági kísérletekbe. Cikkünk a leggyakoribb csapdákat mutatja be.


Kovács Klára
Vállalatok százezrei mehetnek tönkre

Ez szomorú és elkeserítő - mondta Parragh László, amikor ismertette a hazai vállalatok uniós csatlakozási felkészültségi, jobban mondva felkészületlenségi szintjét. Az Eurochambers, azaz az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szervezete legfrissebb felméréséből kiderül, annak ellenére, hogy a 10 csatlakozásra váró országban igen magas az EU támogatottsága, mégis jelentős a lemaradás a felkészültségben. „Magyarország az utolsó harmadban van. Komolyan kell venni ezeket a jelzéseket, mert ez egy újabb figyelemfelhívás a kockázatokra és a veszélyekre” - tette hozzá Parragh, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.


A kormányok bűntettei

Interjú Dr. Szirmai Péterrel, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem docensével


Kőéri Dávid
Végső döfés az erős dollárnak

Alapvetően hibás politikának tartja Soros György neves üzletember John Snow amerikai pénzügyminiszter dollárgyengítő kijelentéseit. Snow a Fox News hírtelevízióban ugyan hitet tett az erős dollár politikája mellett, de érzékeltette, a gyenge dollár hozzásegít a gazdaság fellendítéséhez.


Sulinet expressz

Május 26-ától újabb kedvezményes számítógéphez jutási lehetőség nyílik meg. A Sulinet expressz új programja keretén belül a munkaügyi, az informatikai és az oktatási tárca összefogásával a kormány adókedvezményes számítástechnikai eszközvásárlásra biztosít lehetőséget pedagógusok, oktatók, jövedelemmel rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatók, általános, illetve középiskolás diákot vagy első, nappali alapképzésben részt vevő hallgatót nevelő szülők számára.


Kardos Anikó
Végre optimizmust tükröznek a bizalmi indexek

Emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei a héten. Amerikában a régi és új lakások értékesítési adatai kedvezőbbek lettek a vártnál, a fogyasztói bizalmi index pedig féléves csúcsra emelkedett, ami tükröz némi optimizmust a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Európában is nőtt - a várt csökkenés helyett - a német IFO bizalmi index, a mérsékeltebb emelkedés oka viszont az euró történelmi csúcsig való erősödése, ami nem tesz jót az exportőr cégek kilátásainak.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Rock, egyetem, III III

Mivel Morvay Péter, lapunk külpolitikai rovatvezetője nem mondott le feladatköréről, az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott I. sz. Bizottság május 22-én nyilvánosságra hozta határozatát, mely megállapítja: „Morvay Péter Hartmann László fedőnévvel 1985. október 24. napjától 1987. szeptember 16. napjáig titkos megbízottja volt a Belügyminisztérium III/III-as osztályának.”  Annak ellenére, hogy kollégánk 1987-ben önként tárta fel múltjának e szakaszát a nyilvánosság előtt, majd ugyanerről 1990-ben és 1999-ben is beszámolt újságcikk, MTI-közlemény és tévéinterjú formájában, 16 évvel az Állambiztonsági Szolgálattal történt szakítása után története ismét előtérbe került.


Kalmár Gabriella
Rabszolgasorsok

Elzárva tartott házi alkalmazottak; elszigetelt külföldi „feleségek”; éhbérért dolgozó mezőgazdasági munkások; futtatott koldusok; prostitúcióra kényszerített gyerekek  - a modern rabszolgákat nem csak távoli vidékeken kell keresni. A szomszédban vannak. Ma, a 21. század elején is emberek tízmilliói élnek rabszolgasorban: alapvető emberi jogaiktól megfosztva, alacsony bérért vagy ingyen dolgoznak emberhez nem méltó körülmények között. Választási lehetőségük nincs. Nem a maguk urai.


Vizsgaidőszak I.

Péntek esti sajtóklub Debreczeni József műsorvezetővel, vendégek: Gergely András történész, Kiszely Zoltán politológus és Balázsi Tibor publicista, médiaszakértő. Téma: a kormány első éve.


Vizsgaidőszak II.

Hétfői Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, valamint Mészáros Tamás, Avar János és Bolgár György vendégekkel a kormány következő évéről.


Képeslap Horvátországból

Kedves Tomi! Nem akartam hűtlen lenni az ígéretemhez, ha már egyszer megfogadtuk, hogy mindenhonnan írunk egymásnak… Képzeld, megtaláltam a Paradicsomot! Legalábbis annyi biztos, hogy ezt itt az igaziról mintázták. Még idén nyáron okvetlenül látnod kell! Ha megfordítod a lapot, hamar rájöhetsz: igen, Isztriáról beszélek.


Hit és értékek

Oriana Fallaci
Harag és büszkeség

Harag és büszkeség című könyvével a világhírű olasz írónő, Oriana Fallaci tízéves csendet tört meg. Azt a csendet, amelyben manhattani otthonában a szeptember 11-i apokalipszis pillanatáig élt. Mostani megszólalása azonban sokáig emlékezetes marad: könyve Európában évtizedek óta nem tapasztalt felzúdulást váltott ki. Vitákat, veszekedéseket, szenvedélyes dicséreteket és vad támadásokat. Olaszországban több mint egymillió példányt adtak el Fallaci könyvéből, és bestseller lett Franciaországban, Németországban és Spanyolországban is. A magyar kiadás az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg júniusban a Focus Kiadó gondozásában.


Külpolitika

Márer György, New York
Előbújnak a régi erők

A Bush-kormány előbb James Garner nyugalmazott tábornokot jelölte ki helytartóként Irakba, majd szinte semmi lehetőséget nem adván neki a cselekvésre leváltotta, és L. Paul Bremer volt diplomatát állította a helyére, aki eddig jóformán semmivel sem volt sikeresebb elődjénél.


Hetek-összeállítás
Ködös tragédia

Állami dísztemetésben részesül az a hatvankét spanyol katona, akik a lezuhant ukrán chartergépen vesztették életüket a hét elején. Az afganisztáni szolgálatból hazatérő békefenntartó katonák egy Jak-42 típusú gépen utaztak. A katonákon kívül életét vesztette a gép tizenhárom fős személyzete is, köztük egy ukrán és egy belorusz személy.


Öngyilkos pedofil pap

Kiugrott a szállodai szobájának erkélyéről egy gyermekek megrontásával vádolt katolikus pap Mexikóban, miután a rendőrség körülzárta házát. A hatvankét éves Siegfred F. Widerát - akit közel félszáz kisfiú megrontásával vádoltak Kaliforniában és Wisconsinban - egy éve körözték, míg végül a mexikói rendőrség akadt a nyomára a nyugat-mexikói Mazatlanban.


Hechs László
Arafat nem lesz a csúcson

Háromoldalú békecsúcsra kerül sor a tervek szerint a jövő héten Jordániában George W. Bush amerikai elnök, Ariel Saron izraeli és Mahmud Abbasz (Abu Mázen) palesztin kormányfő részvételével. Bush közvetlenül ezt megelőzően Egyiptomban arab vezetőkkel tárgyal majd a közel-keleti rendezés lehetőségéről. Jasszer Arafat nem kapott meghívást egyik csúcstalálkozóra sem.


Négykeréken

Király Sándor
Bemutatjuk az új Suzuki Ignist

Befejeződött a magyar „népautó”, a Suzuki Swift gyártása, amely a hazai személygépjármű-parkból majd 8 százalékos részesedéssel büszkélkedhet. A hiányosságai ellenére megbízható és olcsó kisautó, amely hat éven keresztül vezette az itthoni eladási listákat, bizony jócskán megérett a típusváltásra.


Király Sándor
Alternatív üzemanyagforrások és egyéb disznóságok

Gyerekkoromban - amikor még öt forint volt a benzin literje - a szakemberek úgy számoltak, hogy a Föld kőolajkészletéből még mintegy 30-40 esztendeig autózhatunk. És valóban, az ötforintos benzin mind egy cseppig elfogyott, a 230 forintosból viszont van bőven. A korszerű módszerekkel végzett előjelzések szerint még mintegy 30-40 évig…


Riport

Földvári Katalin
avagy Hamlet már a múlté

Mi az: kisebb, mint Magyarország, barátságos, mint egy mediterrán nép, szabad, mint Amerika, és alig egyórányi repülőút választ el minket tőle - igaz, nem déli irányban. Észak legkisebb, de nem legkevésbé befolyásos országáról, Dániáról van szó. Dánia pontosan a fele Magyarországnak, mind területét, mind lakosságát tekintve. A dán polgárok fizetését tekintve ellenben nagyjából a tízszerese. A jóléti állam prototípusa, tipikus protestáns értékrenddel: dolgozz, tanulj, élj szolidan és becsületesen. És ez Luther Márton óta így van náluk. Mert a dánok következetesek. Szeretik a hasznos elgondolásokat, a dolgok gyakorlatias megközelítését: ami jónak tűnik, csináljuk, ami rossznak, azt abbahagyjuk.


Hajdú Sándor, Somorjai László
Fehéret, feketét, tarkát

Aranyosszék az erdélyi székelység hetedik jelentősebb területe. A szemet gyönyörködtető táj, történelmi emlékek mellett nem mindennapi érdekességet kínál a tavaszi nagyvásár, amikor a hegyekből is, falvakból is összegyűlnek a népek, hogy lássák is annak hasznát. A hatvanas években kollektívába kényszerített parasztok átlagnyugdíja kevesebb mint ötezer forint, az emberek többsége a földből, állattartásból - és a vásárból - él.


Sport

Németh Szilárd
A Milan nyerte a Bajnokok Ligáját

Hatalmas várakozás előzte meg az év futballmérkőzését. A manchesteri Old Trafford stadion befogadóképességének huszonötszöröse is kevés lett volna a Milan-Juventus BL-döntő lebonyolításához, a találkozóra ugyanis egymillió jegyigénylés érkezett. A meccs nem volt csúcs, sőt kifejezetten gyenge, büntetőkkel a Milan nyert.


Varga József
Bukás a kispesti vesszőfutás vége

Az, hogy melyik csapat nyeri idén a bajnokságot, csak a lapzártánk után lejátszott utolsó fordulóban derül ki. Eldőlt viszont, hogy a korábban kiesett Dunaferr mellett a Kispest-Honvéd is elbúcsúzott az első osztálytól. Az 1916 óta mindig a legjobbak között szereplő Kispest az ötvenes évektől a Honvédelmi Minisztérium csapataként, Budapest Honvéd néven szerzett tizenhárom bajnoki címet, és ötször nyerte meg a hazai kupasorozatot.


Színes

Lefülelés
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Olyan világban élünk, amelyben a limonádé mesterséges aromákat tartalmaz, ellenben a bútorápoló szerek valódi citromot. Alfred E. Neuman


Növényi olajjal működő busz

Főiskolai hallgatók maroknyi csoportja sült krumpli illatú utazásban vesz részt, ugyanis elhatározták, hogy használt sütőolajjal működő busszal utaznak át az Egyesült Államokon. Hogy miért jó az ötlet? Például azért, mert a fiatalok nem fognak vitatkozni azon, ki fizessen a busz működéséhez az elhasznált olajért. Másrészről, az amúgy kidobásra kerülő, kávéházakban és gyorséttermekben elhasznált olaj újrafelhasználásra kerül. A hallgatók utazási szenvedélyüket környezetvédelmi figyelemfelhívó akciónak is szánják, mivel a növényi olaj gépjárműben való használata sokkal kevesebb szennyező anyag kibocsátásával jár, mint a dízelolajé.


Kacsamesék

A tavaszi gyeprendezés meglepő felfedezéssel járt a Great Falls-beli (Montana) Központi Könyvtár dolgozói számára. A kertben ugyanis egy kacsamamára és hét fiókájára bukkantak, akiket a könyvtár igazgatója - a tömegtrendet gondosan elkerülve - nem a Disney-rajzfilmek kacsaszereplői, hanem a könyvek katalogizálására használt Egyetemes Tizedes Osztályozás alapján nevezett el. Így az esténként az épület szökőkútjában úszkáló szárnyasok a kacsáról szóló könyvek után az 598.41, 598.42, 598.43 (és így tovább) neveket kapták. (AP)


A mobilizáltak

Egy nemrég elkészült jelentés szerint a mai fiatalság majdnem fele a mobiltelefon elvesztése miatt gyászba borul. Egy huszonöt és harmincnégy év közötti fiatalemberek körében végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 46 százaléka nem tudna mobilkészüléke nélkül élni. Érdekes ugyanakkor, hogy a mobilhasználók a tényleges telefonálás helyett ma már inkább rövid, szöveges üzeneteket küldözgetnek.


A 116. születésnap

Nagy vidámság hallatszott múlt héten a nicaraguai Niquinohomo egyik öreg házából. Rózsaszín lufifüzérek, rikácsoló papagáj, szaladgáló kakasok, tyúkok, malacok és kutyák közt tortilla készült, a gyerekek pinatát ehettek; az egész rokonság Eva Rayo Potosme, a világ legidősebb embere 116. születésnapjának örömére gyűlt össze.