Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 21. szám, 2003. május 23

Belpolitika

Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Nettó befizetők lehetünk az Európai Unióban

Magyarország minden ígéret ellenére nettó befizető lehet az EU-ban, vagyis több pénzt fizethetünk, mint amennyit kapunk. Az elmúlt tizenegy év ugyanis nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek az EU-s pénzek kiosztását lehetővé tennék. Az intézmények létrehozásáról szóló magyar tervek határidejét az Európai Bizottság szakértői megvalósíthatatlannak tartják. Amennyiben a baljóslatú előjelek valósággá válnak, azért a rendszerváltás óta valamennyi kormányt felelősség terheli majd. Az intézmény működésének sajátossága, hogy az uniós támogatásokat a tagállamok költségvetése megelőlegezi a gazdáknak, az unió pedig a következő évben fizeti vissza a támogatások összegét a tagállamnak. De csak szigorú ellenőrzések után. Az ellenőrzések során hibásnak ítélt támogatásokat az unió nem fizeti vissza a tagállamnak, ami hiányt okoz a költségvetésben. A hiányt - mint mindig - az adófizetőkkel fizetteti meg a tagállam. Görögország esetében például tavaly a támogatások mintegy 25 százalékát nem fizette vissza Brüsszel, és a Magyarországnál fejlettebb hivatali kultúrával rendelkező Ausztria is csak a támogatások felét tudta igénybe venni a kezdeti években az intézményrendszer hiányosságai és a gazdák felkészületlensége miatt.


Munkatársainktól
A kispártok az unióba mennének

Felboríthatják a kelet-európai pártok a jövő évi szavazásokon az Európai Parlament jelenlegi arányait, ezért kisebb pártszövetségek - például a zöldek vagy a kommunisták - vélhetően erőteljesen támogatni fogják magyar partnereiket. A Munkáspárttól a MIÉP-ig a magyar kispártok újult erővel készülnek a jövő évi választásokra.


Orbán és az új zászló

A Fidesz XVII., tisztújító kongresszusa Orbán Viktort választotta pártelnökké az elmúlt hétvégén Budapesten. A Szövetséggé alakult Fidesz alapítólevele tartalmazza: a szervezetet az alapítók a keresztény erkölcs, a szabadság, a rend és a természet törvényeinek tiszteletére építik. Az újonnan megválasztott elnök szerint a Szövetség létrehozásának célja nem a győzelem, hanem a valódi közélet megteremtése Magyarországon.


Sebestyén István
Lelkiismeret nélkül

Petróczi András-Lázár Zsolt páros, akik megölték egyikük édesanyját, móri rablógyilkosok, Engel Zoltán rendőrgyilkos - mi a közös bennük? Mindegyikük gátlástalan, brutális, emberi észszel szinte felfoghatatlan gyilkosságot követett el. A köznyelvben nemes egyszerűséggel pszichopatának tituláljuk az ilyen cselekedetetek elkövetőit, és a pszichológusok szerint nem is járunk messze az igazságtól. Hogyan válik valakiből érzéketlen, cinikus vadállat?


Munkatársunktól
Romlott húsok

Ismeretlen eredetű húsok és húskészítmények sokasága, szabálytalanul tárolt, megromlott vagy lejárt árukészletek, olykor a romlott húsból illegálisan előállított kolbászféleségek - egy kis „ízelítő” a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) jelentéséből, amely az elmúlt hónapok során folytatott országos vizsgálat eredményeit tartalmazza. Az ellenőrzések során a hús és húskészítmények értékesítésének körülményeit vizsgálták


Arató Nóra, Földvári Katalin
Drága hazánk

Magyarországon élni nem olcsó mulatság. Magyar fizetésből legalábbis. Az átlagkereset nemigen közelíti meg az európai színvonalat, az árak ellenben gyakran túl is szárnyalják. Ma már tipikus eset, hogy egy magyar család átruccan Ausztriába a heti nagybevásárlásra, és ott nagyjából 27 ezer forint értékben vásárol alapvető élelmiszerekből és higiéniai cikkekből. Ugyanez a bevásárlás egy átlagos árkategóriájú magyarországi áruházban 7000 forinttal kerülne többe. A fenti eset nem egyedi, az alapvető élelmiszerek ára hazánkban elérte a nyugat-európai árszínvonalat, sőt a műszaki cikkek akár többe is kerülhetnek, jóllehet a nyugati átlagkereset többszöröse a hazainak.


Fókusz

Makki Marie-Rose, Kertész Dávid
McCartney és a súlytalan szerkesztők

A hatvanegy éves Paul McCartney, aki máig elementáris erővel és életörömmel zenél végig többórás koncerteket, nagyszabású - s lehet, hogy legutolsó - világ körüli turnéja során Magyarországra is ellátogatott. A kultúrtörténeti eseménynek a széles közönséggel ellentétben a média számára mintha nem lett volna különösebb hírértéke. Nem úgy, mint mondjuk a hazai pornósztár lovasbalesetének, amely hosszú ideje foglalkoztat rádiós hírszerkesztőket. A jelenség okáról néhány zenészt és egy esztétát faggattunk.


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Változások a lakáshitelekben

Hosszú találgatás után egyértelmű lett a kormány szándéka a lakástámogatási rendszer változásaival kapcsolatban. Az állam továbbra is 20 évig biztosít kamattámogatást a kedvezményes hitelekhez, a felvehető öszszeg maximuma viszont - a várakozásoknak megfelelően - 30 millió forintról 15 millióra csökkent.


Kovács Klára
Elfogyott a méz a madzagról

Hol van már a tavalyi hó? Hol van már a tavalyi ígéret? Az MSZP a kemény választási hajrában hirdette meg a Jóléti rendszerváltás programját, majd az első 100 napban - kiadva erejét - közel 200 milliárd forintot költött el. A gazdaságkutatók, az ellenzékiek a napokban sorra górcső alá veszik az egyéves tevékenységet. Annak ellenére, hogy a 2000. évi 87 ezer 600 forintról 2003. első negyedévére 128 ezer 500 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset, a számok nem takarnak szociális fordulatot. S a napokban a kormányfő kénytelen volt visszakozni, amikor bejelentette, a következő három évben nem emelkedhetnek a bérek a mostanihoz hasonló mértékben. Ez fordulat.


Major Nóra
Bérlakások vállalkozói alapon

A héten új fejezet nyílt a Nemzeti Lakásprogramban. A bérlakásépítés kormányzati támogatásának legfrissebb koncepcióját Csabai Lászlóné lakásügyi megbízott mutatta be egy szakmai konferencia keretében. A kabinet a bérlakásépítés valós igényét ezentúl egy, a vállalkozói szférával közös tehervállalás segítségével kívánja kielégíteni.


Papp Gabriella
Multicégek feketelistája

Adidas, Nike, Shell, Agip, Levis, Mercedes-Benz, Siemens, Pfizer, Bayer - kiváló márkanevek, amelyekről évekig a legjobb minőség jutott a fogyasztók eszébe. Klaus Werner és Hans Weiss könyvét, a Márkacégek feketekönyvét olvasva sokan rádöbbenhetnek arra, hogy szinte egy multinacionális konszern sincs, amelyet ne érne valamilyen súlyos vád a gyermekmunkával, katonai diktatúrákkal, terrorcsoportokkal történő együttműködéssel, szexuális zaklatásokkal vagy tiltott gyógyszerkísérletekkel kapcsolatban.


Kardos Anikó
Várakozáson felül az első negyedéves profit

Csökkenő árak jellemezték a héten a világ vezető részvénypiacait. Amerikában mind a termelői, mind a fogyasztói árak csökkentek áprilisban, így a változatosság kedvéért most a deflációs veszély miatt aggódhattak a befektetők. A dollár folytatta erőteljes gyengülését, négyéves mélypontra süllyedt az euróval szemben. Ennek viszont az unió exportőr cégei nem örülnek, elsősorban az autógyártók estek nagyot, de gyengült az Ericsson és néhány biztosító is. A BUX rég nem látott magas forgalom mellett erősödni tudott, 1,2 százalékos emelkedés után 8339 ponton zárta a hetet.


Háttér

Siposhegyi Péter
A Szövetség hangjai

Mi valahogy érzékenyek vagyunk a szövetségekre. Úgy is mondhatjuk, a társadalom azon rétegéhez tartozunk, akiknek életét meghatározza egy, illetve két szövetség. Az egyiket röviden Ó, a másikat Új jelzővel illetjük, utalva annak időbeli eredetére, bár az évek múlnak, és az újabbik is kétezer éves immár. Ezek után született a legújabb, amit a mi legkedvesebb földünkön, hazánkban kötöttek egymással közférfiak. Tizenöt éve néhány ifjú ember úgy döntött, hogy eljött az idő, és ha gyorsan lépnek, egyszer még akár a hatalmat is átvehetik. Okos fiúk voltak, eltalálták. Akadt közöttük egy különlegesen okos és ambiciózus, aki már akkor úgy gondolta, neki egyszer eljátsszák a Himnuszt, ha nem is olimpián, de választási győzelem után. E lapban olvastam valamikor, hogy a bölcs öreg Fejtő Ferenc, amikor találkozott az ifjú Orbánnal, az elegánsan közölte vele két kávé között a Vörösmarty tér csajainak árnyékában nyári verőn, hogy ő miniszterelnök szeretne lenni, és amikor a bölcs öreg némi mosolylyal arcán azt válaszolta, hogy még sokan vannak így, kihegyezte mosolyát, és az azóta sokat látott, eltökéltre állított arckifejezésével csak ennyit válaszolt: de én az is leszek. Van valami prófetikus, mikor egy akkor még senki által nem ismert, huszonöt éves fiatalember teljes pénzével megfogadja önmagát egy olyan versenyben, amiben jó, ha tíz ember nyerhet egy emberöltőnyi idő alatt. Valamit tudhatott már akkor is, valamit tudhat azóta is, és valamit tud ma is. Legmegátalkodottabb ellensége sem állítja, hogy Orbán Viktor politikai analfabéta, kispályás játékos, vagy hirtelen magasra repült percemberke lenne. Nem, a magyar közéletben Orbán az, aki gyerekkorom focipályáin az Albert volt. Ha játszott, az volt hír, ha nem, akkor az. Ha lőtt gólt, az volt esemény, ha nem, akkor az, hogy egy Albert hogy lőhet „nemgólt”. Lehet szeretni vagy sem ezt a néha döbbenetesen viselkedő, néha már-már gyerekesen kedves negyvenéves embert, de épp ellenfelei teszik még nagyobbá, hiszen hosszú disputák követik minden megnyilvánulását. Ez a szövetség is róla, és nem másról szól. Ahogy jobb szövetségeknél illik, a kiválasztott választ népet magának, és nem fordítva. Hol olvastunk olyat, hogy megszavazták volna a vezért?


Hetek-összeállítás
Újraszerveződik az al-Kaida

Fiatal, főleg diákokból álló csoport tagjai követték el a több mint negyven halálos áldozatot követelő robbantásos merényleteket Casablancában. A pénteken egy időben öt helyszínen végrehajtott merényletek után a marokkói rendőrség nagyszabású razziát hajtott végre a kikötővárosban, és huszonhét muzulmán szélsőségest őrizetbe vett. George W. Bush amerikai elnök segítséget ajánlott a támadók felkutatásához.


Hetek-összeállítás
Könyöklés Brüsszelben

Nehézsúlyú politikusok és önjelölt reménykedők egyaránt jelezték már, hogy érdeklődnek a hamarosan megüresedő európai uniós csúcsvezetői állások iránt - írta a héten megjelent összeállításában a European Voice című, Brüsszelben szerkesztett angol nyelvű hetilap. Az olyan ismert nevek mellett, mint Joschka Fischer vagy Javier Solana, most először bukkannak fel jelentkezők az új tagországokból is.


Vizin Balázs
A Balaton elrablása?

A közhiedelemmel ellentétben a Balaton vízterülete nem a természetes apadás miatt csökken. A kormány hozzájárulásával befektetői csoportok a tó lecsapolásából keletkező partszakaszon, annak teljes hosszában jól jövedelmező szórakoztató központokat kívánnak építeni. A természetes környezet szétbuldózerolásával, a teljes partszakasz körbebetonozásával bájos kis akváriumot készülnek kialakítani a közkedvelt tóból - állítják a Balatont féltő zöld szervezetek képviselői. Az ügyben illetékes miniszteri biztos agyrémnek tekinti a zöldek aggályait.


Kalmár Mónika
Az eladó sok, a vevő kevés

Az ingatlanszakértők egybehangzóan állítják, hogy a balatoni árak közel három éve stagnálnak, sőt, most már 10-15 százalékkal olcsóbbak, mint a felfutás idején. A tapasztalat azt mutatja, a lendület 2001. szeptember 11-e után tört meg.


Kertész Ákos
Személyes világtörténelem

Nemrég ünnepelte a világ a szövetségesek történelmi jelentőségű győzelmét a náci Harmadik Birodalom fölött. Már aki ünnepelte. Európa és Oroszország biztosan, a német emberek túlnyomó többsége is biztosan. Ami honfitársaimat illeti, értük nem tenném tűzbe a kezem, félek, sokan tekintik gyásznapnak Európának ezt a nagy ünnepét.


Új akcióban a jobboldal I.

Hétfői Újságíróklub Dési János műsorvezetővel, valamint Avar János, Mészáros Tamás és Bolgár György vendégekkel.


Új akcióban a jobboldal II.

Péntek esti Sajtóklub Debreczeni József műsorvezetésével. A vendégek: Boross Péter, Bod Péter Ákos, és Lakner Zoltán.


Hit és értékek

Morvay Péter
Veszélyes hulladék Hollywoodból

Sion, Nabukodonozor, Trinity (Hármasság) és a Tervező. Morpheus, Oracle (a Jós), a Meroving és a Kulcskészítő. Kung-fu és levitáció, vérfarkasok és lebegő Buddha, reinkarnáció és feltámadás. „Mindent gondosan válogattunk össze, és mindennek többszörös jelentése van” - állítják a Mátrix újratöltve című film rendezői, a Wachowsky fivérek. A temérdek spirituális jelképet tartalmazó akció sci-fihez az alkotók - a film honlapján idézett nyilatkozatuk szerint - a zsidó-keresztény, az egyiptomi, az arthuriánus, a platonista és buddhista mítoszokból és filozófiákból merítettek.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Beszélgetés Révész Jánossal

Révész János tavaly forgatta első filmjét Jobb a Fradi címmel. A felvételeken többnyire a hírhedt B-közép szektor szurkolóit láthatjuk, amint rasszista, antiszemita, obszcén rigmusokat üvöltve biztatják kedvenceiket. A film komoly szakmai elismerést aratott, Tolerancia-díjat nyert. Révész János tizenhét éves. Cigány.


Külpolitika

Bugár Árpád, Pozsony
Rezgett a léc

Az elmúlt hétvégén a szlovák választók valamivel több mint 52 százaléka járult az urnákhoz, a résztvevők 92 százaléka pedig igennel válaszolt a kérdésre: Akarja-e Ön, hogy Szlovákia az Európai Unió tagköztársaságává váljon? Az ország történetében ez volt az első érvényes népszavazás (ehhez a választásra jogosultak több mint felének részvétele szükséges), az előrejelzésekhez viszonyított alacsony részvétel azonban nem kis ijedtséget okozott főleg kormányberkekben a választás két napján. A kormányfő rögtön elő is húzta a két héttel ezelőtti jégkorong vb-döntőt, mondván, ott is csak a hosszabbításban néhány centiméterre a gólvonal mögé csúszott korong döntött, mégis ezzel győzött a kanadai csapat. A referendum kapcsán a kormánynak szembe kell néznie azzal, hogy a szlovák választóknak több mint a felét nem sikerült meggyőzni: ők is, ha nem is világbajnokok, de győztesek lesznek az ország EU-tagságával.


Vagyim Arisztov
Jelcint bíráló duma

Május 16-án Vlagyimir Putyin elnöki üzenetet olvasott fel az orosz parlament mindkét házának együttes ülésén. Putyin országértékelő beszéde az ország állapotát, a fejlődés menetét és a közeljövő perspektíváit elemezte. Mivel Oroszország elsősorban elnöki, és nem parlamentáris föderatív köztársaság, az elnöki üzenet - melynek tradícióját Borisz Jelcin alapozta meg tíz évvel ezelőtt - a napi politika szempontjából az állam alapdokumentumai közé tartozik, így minden kijelentését árgus szemmel vizsgálják a politikusok és az újságírók.  Az üzenet azt a látszatot kelti, mintha az elnök el akarna számolni az elmúlt három évvel, néhány állítása pedig különösen nagy érdeklődést váltott ki. „Az elmúlt év eredményei a három éve elkezdett munka gyümölcsei. Ez alatt a három év alatt nemcsak a romokat takarítottuk el, hanem bizonyos pozitív eredményeket is elértünk” - jelentette ki Putyin már a beszéde kezdetén.


Márer György, New York
Sajtómerénylet után mosakodás

Az újságírás történetében szinte egyedülálló a Jason Blair nevű tudósító okozta sajtóbotrány, amelynek szenvedő alanya a világ talán legolvasottabb napilapja, a The New York Times. Amint arról az elmúlt héten már beszámoltunk ( Hetek, 2003. május 16.), Blair, az ígéretesnek látszó munkatárs több mint három esztendőn át adott le hamis alapokon nyugvó és más források által már felhasznált anyagokat, soha le nem zajlott beszélgetések alapján készült interjúkat, sőt lopott cikkeket a saját neve alatt. Az újság múlt vasárnapi számában a Jason Blair szélhámosságai után nyomozó csoport részletesen és becsületesen, négy teljes oldal terjedelemben kiteregette ország-világ előtt azokat a fondorlatokat, amelyek a fiatal újságíró becsapta nem csak az olvasótábort, de a szerkesztőséget is. „Mélypont ez a New York Times 152 esztendős történetében” - állapították meg a vizsgálóbizottság tagjai. A kiadó pedig „óriási pofonnak” nevezte, amelyet végső fokon annak kent le Blair, aki megadta neki a lehetőséget, hogy a világ egyik legismertebb lapjának az alkalmazottja lehessen.


Hetek-összeállítás
Forrongó Kongó

Az ENSZ felkérése alapján az Európai Unió mintegy 60 ezer fős gyorsreagálású hadtest felállítását és Kongóba küldését fontolgatja békefenntartás céljából - értesült az AP hírügynökség.


Sport

Németh Szilárd
Személyes bosszú-e a bundaügy?
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Újra bajnok a bakonyi gárda

A trónkövetelő Pick Szeged legyőzésével megvédte bajnoki címét a Fotex KC Veszprém. Ezzel az elmúlt tizenkét évben a tizedik - összesen pedig tizenkettedik - bajnoki elsőséget gyűjtötte be a bakonyi gárda. Emellett rendszeres és meghatározó résztvevői a nemzetközi kupáknak: vagyis a hazai klubok közül a legjobb teljesítményt nyújtják évek óta.


Portugál győzelem

Izgalmas és változatos meccsen 3-2-es eredménnyel a portugál FC Porto csapata hódította el az UEFA-kupát a skót Celtic Ranger ellenében.


Szabadidő

Tóth Zsuzsanna
A krokodil legendája

René Lacoste teniszcsillagként már ott tündökölt a sport ragyogó egén, mikor 1933-ban létrehozta a nevével fémjelzett márkát, mely szűnni nem akaró intenzitással azóta is a világ leghíresebb védjegyeinek egyike maradt. Sportágában, a teniszben, legendává vált, hiszen sorra nyerte mind a nemzetközi, mind a nagy ATP-tornákat.  A márkát jellemző krokodil logó szintén a teniszhez kötődik, ugyanis ezzel a becenévvel illették Lacoste-ot, óriási kitartása, sportszerűsége és temperamentuma miatt. Úgy küzdött a pályán, olyan hévvel-szenvedéllyel és odaadással, mint egy aligátor. Egyik jóbarátja - tisztelete jeléül - pompás krokodilt tervezett Lacoste sportblézerére. Azóta ki ne ismerné a kis zöld krokodilt, ahogy magabiztosan és méltóságteljesen sütkérezik egy-egy sportosan elegáns ingen, vagy cipőn, de akár egy extravagáns szemüveg oldalán, vagy parfümös üvegbe belemetszve?!


Színes

A bogár élete és halála

Allergiás a kutyaszőrre? Idegesíti a macskanyávogás? Tartson óriáscsótányt! Az óriáscsótány kis helyen elfér, keveset fogyaszt, élettartama tíz év, és az ember gyerekét sem harapja meg


DUMA PLÁZA

Lehet, hogy az angolok nem szeretik a zenét, de imádják a zajt, amivel jár. Sir Thomas Beecham, angol karmester


Valami bűzlik Millmontban

Hogy mennyi rothadt fokhagyma szükséges ahhoz, hogy a szomszédok is felfigyeljenek? Nos, Millmont (Pennsilvania) lakossága már tudja a választ: egy tonna. A közeli szennyvízkezelő telep bűzös áramlataival már megbarátkozott millmontiak nemrég arra lettek figyelmesek, hogy jól megszokott, áporodott szagú levegőjük egyhangúságát mintha valami új, fokhagymaszerű törné meg.


Elfújta a szél

Három nappal a boldogító igen kimondása előtt tornádó pusztította el egy fiatal pár jövőbeli otthonát Kansas Cityben. A vőlegény a helyszínre sietve a ház és a kert hűlt helyét találta, a menyasszonyi ruha azonban teljesen sértetlenül lógott a szekrényben, ahova akasztották.


Rózsaszín rémálom

Rozsdaette, dermesztő hideg van benne és RÓZSASZÍNŰ! A járgány még a tömegközlekedéshez szokott, edzettebb lelkeket is megviseli; nem csoda tehát, hogy a nyiladozó értelmű ifjak számára maga az elrettentés tökéletes eszköze (esetleg: maga a kerekeken guruló rémálom). 


Rolleres rendőrök

Angliában már egy ideje azon gondolkodnak, hogy vajon a rolleres rendőrök lehetnének-e a jogérvényesítés hatékonyabb eszközei. Az erre a célra szolgáló járművet a Blackpoolban megrendezett éves rendőrségi konferencián tesztelték le. Ugyan elhangzottak rosszmájú megjegyzések, mondván olyan, mint a „repülő fűnyíró”, de a járművel a járőröző bobbik sokkal hamarabb érhetnének a tett helyszínére, mint gyalog.