Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Ki korán kel

Az európai uniós tagságra való felkészülés nem minden vállalkozót hoz lázba - legalábbis ez derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara (BKIK) tapasztalataiból. Vízhányó Lászlóné, a BKIK EU-referense szerint számtalan félreértés és álhír kering a csatlakozást illetően. Egyes tisztességtelen vállalkozók kihasználják a tudatlanságot.

A BKIK már 1996 óta végzi a vállalkozók uniós felkészítését. A program soron következő állomásaként a napokban megalakult az Európai Uniós Ház, amely különböző szemináriumsorozatoknak, előadásoknak és rendezvényeknek ad otthont. Emellett párhuzamosan folytatódik a tavaly szeptemberben útjára indított szakmaspecifikus felkészítő kurzussorozat is.
Az informálódási lehetőség folyamatosan adott az érdeklődő vállalkozók számára, csak élni kellene vele - hangsúlyozta Vízhányóné, aki nagyon alacsonynak tartja a magyar vállalkozók ezirányú aktivitását. Bár az április 12-ei szavazás óta lényegesen többen keresték fel kérdéseikkel az irodát, az uniós ház szervezte szemináriumokon résztvevő standard 30-40 fős létszám egyáltalán nem kielégítő. Hozzátesszük, az áprilisi szavazást megelőző kampány keretében meghívott neves előadókat is gyakran csupán 15 fő tisztelte meg a 
jelenlétével! Pedig ezek 
a felkészítő szemináriumok rendkívül hasznosak, mert pontos információk nélkül könnyen áldozattá válhatnak a laikus vállalkozók. Vízhányóné olyan megdöbbentő esetekről számolt be, minthogy a fodrászoknak már „EU-kompatibilis” szappantartókat és mosdókagylókat árulnak a szemfüles ügyeskedők - mondani sem kell, egy vállalkozónak sem szükséges „európaizálni” az üzleti berendezéseket. Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdések tisztázása végett érdemes felkeresni a szakmai kamarákat. Emellett számos tévhit, legenda kering az uniós elvárásokról. Visszatérő téma például az üzlethelyiség méretével, a tűzvédelmi és környezetvédelmi előírásokkal kapcsolatos félreértések. A referens felhívta a figyelmet arra, hogy ezekről és ezekhez hasonló előírásokról a kamara mellett a működési engedélyt kiadó hatóság szolgál információkkal. 
Vízhányóné bátorításként elmondta, a piacnyitásból fakadó, nagy tőkeerővel rendelkező vetélytársak megjelenéséből adódó, felerősödő versenyt ugyan nem lehet kivédeni, kellő felkészülés mellett van lehetőség a piacon maradásra. Mivel az ország uniós felzárkóztatása gyakorlatilag tíz éve zajlik, a jogszabályok területén lényegi változásokra egyik szakmának sem kell számítania. Ami viszont valóban újdonság (s ez is a felkészülés egyik része): a pályázati szemlélet megszerzése, illetve a támogatási lehetőségek maximális kihasználása. 
Uniós tagként hozzá kell majd szokniuk ahhoz, hogy a legtöbb pénzforráshoz pályázati úton lehet hozzájutni. A BKIK stábja erre felkészítő tanfolyamsorozatot indít el, ahol lehetőség nyílik majd a pályázatírási technikák elsajátítására.


Májusi EU-tanfolyamok

Egy kis ízelítő a BKIK Európa Ház májusi tanfolyamainak témáiból. A kettős könyvvezetés új szabályai (12-én); Számlázási és pénzkezelési szabályok az új számviteli törvény alapján (13-án); Belső piaci kihívások cukrászok és szakácsok számára (14-én); illetve Belső piaci kihívások és harmadik országok felé való kereskedelem (21-én). A jelentkezéseket folyamatosan fogadják a szervezők. A programok kamarai tagoknak ingyenesek, külsősök számára pedig 800 Ft plusz áfa ellenében látogathatóak. A BKIK-nál természetesen 
a régebbi szemináriumok anyagai is beszerezhetőek, továbbá személyes tanácsadási szolgáltatásra is van lehetőség.