Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 17. szám, 2003. április 25

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Nem sokat vívódott

Elfogadta Orbán Viktor volt kormányfő felkérését a Fidesz alelnökjelöltségére Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki sajtótájékoztatón kijelentette: eddig távol tartotta magát a politikától, de elérkezett az idő, hogy ezt felülvizsgálja, és függetlenségét felajánlja a Fidesznek. 


Szobota Zoltán
Wass, a hungarista

Komoly vita bontakozott ki azt követően, hogy az Orbán-beszédek színpadi hátterét képező művészek alternatív Kossuth-díjat adományoztak az öt éve elhunyt Wass Albert írónak. Amellett, hogy kortárs alkotói szerint érdemtelenül jutott az elismeréshez, sokkal zavaróbb körülmény, hogy elfelejtették közölni: Wass hungarista volt.


Makki Marie-Rose
Számít-e a gyerek neme?

Ha a többedik gyermek vállalása esetén előre megválasztható lenne annak neme, az a hazai születésszám jelentős növekedését is elősegítené - állítja Czeizel Endre genetikus, akinek a szaktárcához benyújtott javaslata jelenleg nemcsak büntetőjogi akadályokba, hanem szakmai és etikai szempontból is elutasításba ütközik. 


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Szépséges sikersztori

Elizabeth Arden 1878-ban, Torontóban született szegény ír bevándorló szülők ötödik gyermekeként, Florence Nightingdale Graham néven. Abban az időben a nők általában a tanítónői és a kórházi ápolói állás között választottak élethivatást. Florence ápolónői tanfolyamra jelentkezett, de mivel irtózott a vér látványától, a kórtermek helyett laboratóriumi állásban helyezkedett el. Gyógyszerészeknek segített orvosságokat és gyógyszereket készíteni. Harmincéves korában elutazott New Yorkba „szerencsét próbálni”, ahol azonnal magával ragadta a metropolisz nyüzsgése, az autók és az elegáns hölgyek látványa. Egy kozmetikai szalonban kezdett el dolgozni. A szépségipar berkeiben hamar megmutatkozott a szakma felé való kivételes tehetsége és kreativitása. Gyógyszerész barátnője receptjeit felhasználva 1910-ben megnyitotta a Fifth Avenue-n saját üzletét. A helyiségeket sötét rózsaszínűre mázoltatta, a bejárati ajtó pedig lakkvörös színt kapott. Úgy gondolta, hogy ha az autók megállnak a piros lámpánál, az emberek akaratlanul is megállnak majd az ő piros ajtajánál. Ötlete telitalálatnak bizonyult! Így született meg a híres Red Door szalon New York legelőkelőbb és legelegánsabb sugárútján. 


Fókusz

Hazafi Zsolt
Mi szivárgott ki Pakson?

Milliárdokban mérhető kár keletkezett a Paksi Atomerőmű történetének eddigi legsúlyosabb üzemzavarából. Ráadásul a „paksi atomosoknak” nem sikerült átlépniük Csernobil árnyékát, mivel az események bekövetkezése óta egyre többen bírálják az állami tulajdonú részvénytársaság kommunikációját, miszerint a közvélemény előtt bagatellizálni akarták a rendellenesség súlyosságát.  A lerakódás kialakulására két verziót is hallottunk: egyrészt a reaktorban - az úgynevezett primer körben - található víz a magas hőmérsékleti és nyomásviszonyok között jellegéből adódóan okoz lerakódást, s ez más hasonló típusú erőműnél, mint például Finnországban is, megtörtént. Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese pedig úgy magyarázta lapunknak, hogy korábbi víztisztítás során használt vegyszerek okozhatták a lerakódást. A fűtőelemeken található kismértékű lerakódás eltávolítása biztonsági szempontokból szükséges, ugyanis a víz áramlását és ezáltal a hűtést akadályozhatják ezek a szennyeződések. Mint Koblinger elmondta: a reaktor zavartalan és biztonságos működéséhez nem lett volna szükséges a tisztítás, kizárólag az atomenergia-iparban szokásos többszörös túlbiztosítás miatt került sor erre a folyamatra.


Morvay Péter
Egy nagy veszély elhárult

Az Egyesült Államok nem akar amerikai megoldást ráerőltetni az irakiakra - mondta lapunknak Kyle R. Scott, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének politikai tanácsosa: „Az az elképzelésünk, hogy minden iraki állampolgár számára biztosítani kell a demokratikus intézményekben való részvételt, függetlenül attól, milyen etnikai vagy vallási csoporthoz tartozik. Ez az általános cél, a részleteket azonban az irakiaknak kell meghatározniuk.” Az „elkötelezettek koalíciójában” való magyar részvételről Kyle R. Scott elmondta: nem lepődött meg a döntés hallatán, és tudomása szerint a katonai műveletek lezárulta után is folyamatos az egyeztetés Washington és Budapest között. Legutóbb például a Szaddám-rezsim tagjai által külföldre menekített milliárdok ügyében kapott a magyar kormány felkérést, de - amint a politikai tanácsos fogalmazott - a magyar hatóságoknak nincs tudomásuk arról, hogy iraki pénzügyi források lennének elrejtve az országban.


Gazdaság

Kalmár Gabriella
Csaló-e Csalabi?

Ahmed Csalabinak, az Iraki Nemzeti Kongresszus alapítójának fontos szerepet szán a washingtoni katonai vezetés a háború utáni politikai stabilizációban. Zűrös pénzügyei azonban ronthatják a hazájába fél évszázad óta mindössze másodszor viszszatérő politikus jó hírét. A Csalabi család neve ugyanis két közel-keleti bank csődjével is összefonódott, s az egyik következtében Ahmedre huszonkét évnyi kényszermunka várna Jordániában.


Nagy Liliána
Úttorlaszok a sztárda miatt

Az eddigi szokáshoz híven sokan elkerülik a fizetős autópályákat, és helyette a legközelebbi főutat választják. Az M5-ös után most az M7-es autópálya környezetét terhelik meg a kiskapus autósok. A 7-es út mentén található településeken azonban egyre nagyobb az ellenállás. Agárd-Gárdony kezdte meg a sort, majd pénteken Martonvásár folytatja félpályás útlezárással tiltakozva a megnövekedett autósforgalom ellen. Az illetékes hivatalok egyelőre nem ígérnek változást, maradnak az igen magas matricaárak, sőt a kiugróan magas, néhány tízezer forintot is elérő büntetési tarifák.


Hetek-összeállítás
Hitel a fővárosiaknak

Féléves türelmi idővel akár 15 millió forintos hitelhez is juthatnak a fővárosi kisvállalkozók. Csillag István gazdasági miniszter a héten bejelentette, hogy 7,8 százalékos kamattal, 2,5 milliárdos hitelkeretből hitelprogramot indít a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a Hitelgarancia Rt., és a Polgári Takarékszövetkezet. 


Frechet Tímea
A francia állam bitangkasszája

A francia Elf-botrányhoz képest a mi Postabank konszolidációs ügyünk, Tocsik-ügyünk vagy éppen az autópályaépítés a korrupció világában egy harmatgyenge próbálkozás. Az a tény, hogy Franciaország legbefolyásosabb embereit, sőt a politikai elit tagjait tavaszszal monstre perbe fogták, önmagában felér egyfajta forradalommal. A két ügyésznő nyomozását a Keresztapa című filmből jól ismert módszerekkel igyekeztek megsemmisíteni, mindeddig sikertelenül. 


Acsai Anikó
Bágyadt húsvét a börzéken

Vegyesen mozogtak a tőzsdeindexek a húsvéti ünnepek miatt megrövidült kereskedési héten. Amerikában erősödést mutattak, a Távol-Keleten gyengülést, Európában a német index jelentősen ugrott, ugyanakkor London stagnált, Párizs pedig mérsékelt csökkenést mutatott.


Háttér

Hetek-összeállítás
Tőkés nagybirtok vagy fellendülés?

A Magyar ATV-n a múlt heti mezőgazdaságról szóló parlamenti vitanapot követően Font Sándor (MDF), Szanyi Tibor (MSZP), illetve Glattfelder Béla (Fidesz-MPP) beszélgettek a mezőgazdaság helyzetéről.  Glattfelder Béla: Másképp fogalmaztam, azt mondtam, hogy ez szükségszerű lépés, logikus lépés - de végül most nem arról van szó, hogy be kell-e lépni vagy nem kell belépni, ez a kérdés már eldőlt - hanem arról van szó, hogy mit kell tenni annak érdekében most, hogy a csatlakozást megnyerjük, hogy tényleg minden magyar mezőgazdasági termelő nyertese lehessen az európai uniós tagságnak. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Mosták kezüket

Jézus hamis vádak alapján történt elítélése és kivégzése a világtörténelem nem első, de nem is utolsó koncepciós pere volt. Jelentősége azonban egyedülálló: Jézus halála és feltámadása - a keresztény hitvallás szerint - az emberiség megváltását eredményezte. Bár a drámai történet „happy end”-del, Jézus Krisztus feltámadásával fejeződött be, ez azonban egyes-egyedül Isten beavatkozásának volt köszönhető. A per résztvevői között - a vádlotton kívül - egy sem akadt, aki pozitív szerepet játszott volna a történetben.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Sugár András
A drog el van felejtve
Beszélgetés Funk Sándor addiktológus főorvossal

- Nem, sőt azt gondoltam, milyen jó nekem, hogy nem ilyen betegeim vannak. Akkoriban neurológián és pszichiátrián dolgoztam, ott kezdtem alkoholistákkal foglalkozni, majd 1987-ben felkértek ennek az osztálynak a vezetésére. Abban az időben még úgy véltük, Magyarországon nem lesz komoly probléma a kábítószerből. Azt gondoltuk, ami van, megoldódik, megszűnik.


Tihanyi Péter
Mesébe illő rohamkocsi
Bemutatjuk László Endre Márton gyermekmentőt és különleges csapatát

Babakocsi a beceneve annak a gyermekrohamkocsinak, amiből csak egy van Magyarországon. Világszínvonalú a felszereltsége és a személyzet szaktudása is. Egy guruló gyermek-intenzívosztály. Négy év alatt több mint nyolcezer-háromszáz gyereket látott el. Akit élve találnak, azt élve be is viszik a kórházba. Több száz kisgyerek köszönheti speciális lélegeztetőgépüknek az életét, akiket gyakorlatilag a halálból hoztak vissza. A kocsi olyan, mint egy gyönyörű gyerekszoba, kék ég, fehér felhők és sok-sok plüssállat, maci, nyuszi és zsiráf doktor bácsi.


Tér, forma, szív
Interjú Sylvester Ádám Ybl-díjas építésszel, a Budapesti Építész Kamara elnökével

- Az építészet talán az egyik legfontosabb hírvivő, médium egy országról. A turista, mikor elmegy valahová, azért néz várost, hogy megtudja, milyenek az ott élők. E tekintetben mi is megmutatjuk magunkat, de mégsem derül ki egyértelműen, mi az, amit a magyarok képviselnek a világban. A külföldiek ugyan megkapják, ami a világot elcsodálkoztatja, de hozzá kell tennünk, hogy ránk azért sokan még mindig úgy tekintenek, mint egy különleges, borzongtató állatkertre, ahol furcsán élő őslények vannak. Annak ellenére így van ez, hogy ami ma épül Magyarországon, az technikailag egy petákkal sem rosszabb, mint ami Európában zajlik.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Pánik Pekingben

„Nem látjuk az alagút végét” - jellemezte az atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) helyzetet Julie Gerberding, az Egyesült Államok Járványügyi Központjának igazgatója. Gerberding annak ellenére pesszimista, hogy az Egyesült Államokban mindeddig csak 39 megbetegedést regisztráltak, és ezek közül egy sem volt halálos kimenetelű. Gerberding szerint a halálozási arány a korábban becsültnél - három és fél százaléknál - magasabb, és majdnem eléri a hat százalékot. Két brit mikrobiológus időközben azzal az elmélettel állt elő, hogy a kórokozó egyenesen az űrből érkezett. Kínában a járvány tetőzését nyárra várják, és arra számítanak, hogy az áldozatok száma elérheti az egymilliót is.


Hetek-összeállítás
Chirac már másképp beszél

„Következményei vannak annak, ha valaki ilyen mértékben ellene szegül az Egyesült Államoknak” - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter a PBS amerikai televíziós csatornán adott interjújában egy kérdésre válaszolva. Mint mondta, Párizsnak következményekkel kell számolnia amiatt, hogy megakadályozta, az Irak elleni amerikai-brit invázió nemzetközi jogi felhatalmazást kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában. 


Márer György, New York
Nem kérnek belőlük

A Bush-kormány jelesre vizsgázott a háborús tervek kidolgozását és megvalósítását illetően, de a jelek azt mutatják, hogy elgondolásai a béke felé vezető lépések terén sok kívánnivalót hagynak maguk után. Az Ur városában tíz napja lezajlott értekezlet csupán annyi eredményt hozott, hogy a meghívottak között egyetértés született az országvezetés elkövetkező irányzatairól. Ezek azonban mindössze elvi határozatok voltak, amelyek megvalósításra várnak a gyakorlatban. 


Hechs László
Arafat ragaszkodna a terrorhoz

A szövetségesek iraki győzelme és Szaddám Huszein bukása új lehetőséget kínál az izraeli-palesztin válság megoldására. Ariel Saron izraeli kormányfő a múlt héten kijelentette, hogy a zsidó állam igyekszik kihasználni ezt a lehetőséget, még akkor is, ha fájdalmas kompromiszszumot kell kötnie. Izrael nem kívánja a palesztinok lakta területeket igazgatni, mert az túlságosan nagy gazdasági, politikai és erkölcsi terhet jelentene számára. A labda most a palesztinok térfelén pattog. 


Hetek-összeállítás
Mosakodó diplomaták

Különleges élményben lehetett része a dán tévénézőknek a hét elején, amely azonban nem kis fejfájást okozott az ország koalíciós kormányának. A kedden vetített dokumentumfilm, amelyet a decemberi koppenhágai csúcsot megelőző, feszültségekkel teli hetekben forgattak, igencsak felbőszítheti Dánia EU-szövetségeseit. Mint ismeretes, az EU-tagországok képviselői a koppenhágai csúcson döntöttek tíz új ország 2004-es felvételéről. A dokumentumfilm kellemetlen jeleneteket mutat többek között Joschka Fischer német külügyminiszterrel kapcsolatban, és negatív színben tünteti fel az orosz és a francia elnököt is. 


Borbély Lóránt, Peking
Zsúfolt kórházak, fertőző pálcikák

Kínában az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hivatalos munkahelyhez van kötve a betegellátás. Akinek nincs munkahelye, annak fizetnie kell az ellátásért. Attól függetlenül, hogy kell-e fizetni vagy sem, a legjobb kórházak a nagyvárosokban, elsősorban Pekingben vannak. Ott élők elmondása szerint a pekingi fertőzésben az egyéb utasforgalmon kívül jelentős szerepet játszottak az orvosi ellátásra érkező fertőzöttek, és egy ideig a gyanútlan orvosok is. Személyesen meghallgatott élménybeszámoló szerint a kórházak zsúfoltak, és a fertőzés kockázatának minimalizálására a kapuban kérdezik ki a beteget, hogy milyen ügyben jött - annak érdekében, hogy biztonságos útvonalon kerüljön a megfelelő orvoshoz. 


Riport

Vizin Balázs
Magasabbra az adrenalint

Két totálkár, harminc liter benzin, de csak néhány karcolás. Ennyibe kerül a „Hollywood kaszkadőr-show-nak” egy előadás. Immár hatodik éve akarják meghódítani az adneralinra kiéhezett közönséget. Tavasztól őszig heti négy-öt alkalommal lépnek fel, mindig más helyszíneken. Húsvétkor Kőbányára látogattak.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Megújul Észak Velencéje

Miközben kiléptünk a repülőgépből, megdicsértem magam az előrelátásomért, ami azonban nem bizonyult teljesen kielégítőnek. Budapestről indulva - bár ott 17 fokot mutatott a hőmérő - nemhogy kabátot, még sapkát is hoztam. Érkezésemkor viszont, amikor arcomba csapott a csípős pétervári szél, rájöttem, hogy bizony, itt még a kesztyű is elkelne. Igaz, nemcsak arrafelé volt ennyire barátságtalan a tavasz. Nem telt bele pár nap, és már Pesten is jóval hűvösebb volt a megszokottnál - mindössze hét fok -, de ekkor Szentpéterváron már fagyott… Igaz, hogy Oroszország „második fővárosát” gyakran hasonlítják Velencéhez, de mindjárt hozzá is teszik, jogosan: „Észak Velencéje”.


Karl Pfeifer, Jeruzsálem
Fehéret feketén

Izrael terrorizmus elleni harcát kettős erkölcsi és újságírói mércével ítéli meg a média - állapították meg szinte egyöntetűen egy közelmúltban megtartott médiakonferencia résztvevői. Az „Antiszemitizmus és előítéletek a tudósításokban” címmel megrendezett konferenciát a Nemzetközi Vidal Sassoon Intézet szervezte a jeruzsálemi Héber Egyetemen. A konferencia egyik központi témája a közel-keleti média helyzete volt. A jeruzsálemi egyetemen arab irodalmat tanító Menachem Milson „Mi az arab antiszemitizmus?” című előadását a Koránból vett idézetekkel illusztrálta. Mohamed Dajani, a palesztin al-Kuds egyetem tanára arról beszélt, hogyan tudósít a palesztin média. A palesztin professzor előadása végén sajnálatát fejezte ki, hogy hasonló, izraeli profeszszorok által tartott előadásokra Ramallahban nem lenne lehetőség. Ez az aszimmetria - jegyezte meg - a média számára nem téma, gyakran meglehetősen egyoldalúan tudósítanak a közel-keleti eseményekről: az egyik oldalon a szenvedő palesztinok, a másikon a hatalmas Izrael, árnyalatokat pedig szinte nem is látnak. 


Sport

Varga József
Nincs jobb dolog, mint az Újpestnek piszkálni egyet

A honi labdarúgás történetének egyik legnagyobb múltra visszatekintő rangadója a Ferencváros-Újpest találkozó. Először 1905. február 19-én mérkőztek meg az egyletek, 2-0-ra a zöld-fehér gárda diadalmaskodott. Akkoriban még nem jellemezte brutalitás a két csapat meccseit, nem volt jellemző a durvaság, bár a szurkolók már ekkor is bekiabáltak a pályára. A riválisok szurkolói vegyesen ültek a lelátón, ennek ellenére mindenki megúszta kórházi kezelés nélkül. Nem csoda, hiszen az első évtizedekben olyan zsenik kergették a labdát a zöldeknél, mint Schlosser, később Toldi ,Takács II., Sárosi dr.; a liláknál pedig a Fogl-fivérek, Priboj, Jeszmás és Jávor.


Németh Szilárd
Schumacher az érzelmeivel is megküzdött

Michael Schumacher jellemét korábban sok bírálat érte. Hétvégi futamgyőzelme után azonban az egész sportvilág kalapot emelhetett előtte. Nem elég a ránehezedő nyomás, hiszen egy újabb elrontott futammal messze került volna az újabb vébégyőzelemtől, de a verseny kezdetekor megkapta élete egyik legroszszabb hírét: meghalt 55 éves édesanyja. Schumacher, öccsével egyetemben rajthoz állt, és - idén először - győzött.


Színes

A világ legnagyobb gombája

Egy amerikai erdőben felfedezték a világ legnagyobb gombáját. A kérdéses példány közel tíz négyzetkilométeren terül el. Életkora pedig akár 8500 év is lehet. Egy, az északi erdők talajában élő, a fák gyökereit megbetegítő gombafajról van szó. A vizsgálódó kutatók meglepődve tapasztalták, hogy egy óriási területről gyűjtött gombaminták mind ugyanahhoz az egyedhez tartoznak. A különleges eredmény az erdők ökológiájáról alkotott elképzeléseket is megváltoztathatja. (Krónika)


DUMA PLÁZA

Ha a munkád önmagáért beszél, ne szakítsd félbe! Henry J. Kaiser, amerikai gyáriparos


Éhes nagymacska katonával álmodik

Amerikai katonák lelőttek négy, a bagdadi állatkertből kiszabadult oroszlánt, mert a kiéhezett ragadozók veszélyt jelentettek az emberekre. Matthew Oliver, a harmadik lövészhadosztály őrmestere a Reuters hírügynökségnek a hét végén történt esetről elmondta, hogy a napok óta nem etetett, megvadult nagymacskák - három hím és egy nőstény - mancsaikkal valósággal kikaparták ketrecük hátsó falát, s kiszöktek. Két állat megtámadta az amerikai katonákat, akik kénytelenek voltak lelőni a vadállatokat. 


Átköltözött a Saatchi-gyűjtemény

Szokásostól eltérő okok miatt került a művészvilág tagjainak „szájára” Charles Saatchi állandó kiállítása. Az egykoron hirdetéseinek köszönhetően iparmágnássá vált Saatchi Galériája most a Temzéhez költözik. A Galéria, mely a világ brit kortársművészetének talán legjelentősebb és szimbolikus gyűjteménye, szeretné szélesebb közönség elé tárni „kincseit”. A korábbi, Észak-Londonban található Saint John’s Wood-i, teljesen fehér galéria helyett egyébként is jobban mutatnak a műalkotások a faborítású County Hallban, a londoni önkormányzat korábbi székhelyén. Ezzel azonban többen nem értenek egyet. No de Saatchihoz mindig is társult egyfajta botránykeltő magatartás. Ilyen volt például a 80-as években a „Nem dolgozó munkás” apróhirdetési kampány, mely állítólag hozzájárult a konzervatív Margaret Thatcher - „vaslady” - politikai megerősödéséhez, de ismert kiállítási darabok Damien Hirst formalinban tartósított báránya is. Sok alkotás vált a turisták által is kedvelt szuvenírré, pl. Simon Patterson 


Jessica közleány mozihős lesz

Épp hogy megmenekült, épp hogy kihozták a harcvonalból, épp hogy ismét Amerikában ápolják, máris eldőlt, a történet filmre kerül. A 19 éves közlegény, Jessica Lynch sorsát az NBC tévétársaság örökíti meg. Jessica eltévedt konvoját megtámadták az irakiak, a lány, aki egyébként ellátási feladatokkal foglalkozott, hősiesen védekezett, és akkor is lőtt, amikor társai közül már többen meghaltak körülötte. Nyolc nap múlva szabadították ki Nasariya egyik irakiak által őrzött kórházából, mindkét lába eltörött, megsérült a karja és több lövés is érte. Kiszabadítása után először Irakban, majd egy németországi bázison kezelték, végül ötven másik sebesülttel együtt érkezett meg a washingtoni Andrews támaszpontra.