Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 16. szám, 2003. április 18

Belpolitika

Hazafi Zsolt, Szobota Zoltán
Katarzisra várva

Tocsik-per, Várhegyi-per, metróper. Néhány nagy port kavart ügy a közelmúltból, melyek közös jellemzője, hogy tárgyalásaik különböző szakaszában egymással szöges ellentétben álló ítéletek születtek. Ez a tény pedig erősen rontja az emberek jogbiztonságba vetett hitét, ami már csak azért is sajnálatos, mert a szakemberek szerint az elmúlt években javultak a bíróságok mutatói: gyorsabb lett az ítél-kezés, és az esetek 90 százalékában a másodfokú bíróság helybenhagyja az első fokú döntést.


Makki Marie-Rose
Apa csak egy van

Az amúgy is nehezen elérhető apákat sikerült teljesen kihagynunk az egészségnevelésből és a családprogramokból - hangzott el nemrégiben egy, az apaságról rendezett konferencián. A résztvevők neves szakértők bevonásával arra keresték a választ, miként lehetne hatékonyabban elősegíteni a férfiak családba való visszailleszkedését. Kiderült: a család helyreállítása nélkül ez nemigen fog menni.


Sebestyén István
Az üvegzseben is túl

A felnőtt lakosság közel kétharmada, sőt a szocialista szavazóknak is több mint fele úgy gondolja, hogy a Medgyessy-kormány idején is történtek már korrupciós ügyek - derül ki a Gallup nemrégiben végzett felméréséből. Ez azért is érdekes, mert tavaly tavasszal sokan éppen azért szavaztak az MSZP-re, mert tiszta közéletet ígért. Az alábbiakban a kormányalakítás óta kipattant korrupciós ügyeket tekintjük át.


Fókusz

Hack Péter
Pályára léptünk

Magyarország jövőjét meghatározó, történelmi jelentőségű események részesei lehettünk az elmúlt héten. Április 12-én az Európai Unióhoz való csatlakozásról tartott népszavazás a vártnál jóval alacsonyabb részvétel mellett az igen szavazatok elsöprő győzelmével végződött. Április 15-én az Országgyűlés 99,7 százalékos többséggel, 365 igen és egy nem szavazat mellett felhatalmazta a kormányt a csatlakozási szerződés aláírására, amit Medgyessy Péter miniszterelnök a jelenlegi és az előző köztársasági elnökök, hivatali elődjei és a parlamenti frakciók vezetőinek jelenlétében április 16-án Athénben meg is tett. Ez alkalommal a miniszterelnök kijelentette: „Én a 21. századot mától számolom.” A Fidesz választási bukása óta az uniós csatlakozást követő kiábrándulásra építi politikáját. A jelek szerint Orbán Viktorék arra számítanak, hogy a csatlakozást követő csalódási hullám közepére fog esni a 2006-os országgyűlési választás, amely során a Fidesz - a számításai szerint nagy választói tömegeket jelentő csalódottak szavazataival - vissza tudja szerezni a hatalmat. Ennek a célnak alárendelve hallhattuk a Fidesz vezetőinek azon nyilatkozatait, amelyek a csatlakozást kényszerházasságként, kisebb rosszként próbálták feltüntetni, illetve azt a látszatot kívánták megteremteni, hogy a jelenlegi kormány hibás csatlakozási politikája miatt következik be minden negatívum.


Szlazsánszky Ferenc, Szobota Zoltán
Népünnepély nép nélkül

Fél hat körül még csak harmincöt százalékon állt a részvételi arány, de kár volt aggódni: Európa már rég betette a lábát a belvárosba. A Bazilika mögötti étteremben például tavaly óta euróért mérik a presszókávét: egy fekete öt euró. Ez orintban számolva - most, amíg van értelme - ezerkétszáznegyven. 


Munkatársainktól
A lélekben EU-ra szavazók

Fodor Gábor az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint, bár óriási történelmi pillanat az ország életében, hogy az emberek elsöprő többsége igennel voksolt az uniós csatlakozásra, szomorúnak tartja a gyatra részvételi arányt. A miértre a képviselő válasza az érdemi vita hiánya a társadalommal, melyben a Fidesszel ellentétben nem csupán a kormánypártokat tartja felelősnek, hanem legalább ugyanannyira az ellenzéket is, vagyis az egész magyar politikai és szellemi elitet. „Nem tudtunk értelmesen vitatkozni egyik álláspont érveivel sem - mondta Fodor a Heteknek -, így a valós helyzet ismeretének hiányában nem érezték az emberek a páratlan pillanat tétjét és jelentőségét.” Fodor ugyanakkor úgy látja, hogy egy teljesen más jellegű kampány sem sokat lendített volna az ügyön, egy értelmes társadalmi vita eredményeként azonban elképzelhető, hogy az igenek aránya egy kicsit kisebb lett volna, de ötven százalék fölötti részvételi arány mellett. Fontos tanulságnak tartja annak a Fidesz által alkalmazott kettős beszédnek a hatását is, amelynek köszönhetően - a közvélemény-kutatási adatok szerint - a jobboldali szavazók többsége nem ment el szavazni.


Gazdaság

Kovács Klára
A vállalkozók ki vannak akadva

„Végig ködösítés zajlott. Nem kaptunk korrekt tájékoztatást a kampány során, így nem tudjuk, mivel jár az uniós csatlakozás. Én magam nem is mentem el szavazni, mert nem tudom, miről beszélünk” - mondta lapunknak egy befolyásos üzletember, aki egyúttal egy szakmai szövetség tisztségviselője is. A Hetek körkérdésére több, a gazdasági életben jól forgolódó vállalatvezető hasonlóan keserű, rossz hangulatú választ adott arra a kérdésünkre, mennyire elégedett az uniós népszavazást szolgáló kampánnyal, menynyiben kapták meg a szükséges információkat ahhoz, hogy felelősen hozzanak döntést és sikeresen felkészüljenek a kihívásokra. A legtöbb válaszból elégedetlenség, egyfajta becsapottság volt kiérezhető.


Nagy Liliána
Áfásszámla-csata

A húsvéti bevásárlás során egy nagyobb család könnyen szembetalálkozhat a héten életbe lépetetett kötelező áfásszámla-adással, amely során az eladó kérésére be kell diktálni személyes adatainkat. A rendelet értelmében áfás számlát kell ugyanis kapnia a vevőnek - függetlenül attól hogy kéri-e, ha vásárlása összege meghaladja az 50 ezer forintot, és legalább egy termékből többet vásárol, mint a normális kereskedelmi mennyiség. A rendelet csak olyan termékekre vonatkozik, amelyeket a pénztárgépek darabáron rögzítenek, nem terjed ki az űrmértékre (literre) vagy súlyra kapható árukra.


Kőéri Dávid
Nem kap szárnyat a dollár

Az iraki rezsim megdöntése után már kézzelfogható közelségbe került a háború vége, amitől néhányan a dollár közeli erősödését várják. Lapunknak nyilatkozó szakértők óvatosságra intik a spekulánsokat, mivel szerintük a közeljövőben nem várható nagy haszonnal kecsegtető árfolyamnyereség a dollár erősödéséből. Az elemzők hasonló viszonylagos stabilitást várnak az euró árfolyamával kapcsolatban is. 


Papp Gabriella
Hongkong is kong

Ma már nemigen hallani olyan híradást, amely ne tudósítana az atípusos tüdőgyulladás újabb fejleményeiről. Az egyre terjedő járvány a közvetlen áldozatokon kívül szélesebb körben is pusztít, s ez egyre látványosabb károkat okoz a gazdaságban. Egy Hongkongban és Kína több városában működő multinacionális vállalat hazahívta a munkatársait, ami kérdésessé tette az adott cégeknél több ezer munkahely sorsát. Az emberek egyszerűen félnek az utcára kimenni, közösségi helyeken megfordulni. Visszafogták vásárlásaikat, eltűnt a tömeg a nagy bevásárlóközpontokból. Konganak az ürességtől a szállodák és az éttermek is. Egyes egészségügyi szakemberek szerint a sajtó indokolatlanul túllihegi az ügyet. 


Acsai Anikó
Kivárás a piacokon – ismét a makrogazdaságon a hangsúly

A konszolidáció jegyében telt a hét a részvénypiacokon a múlt heti szárnyalás után. A háborút befejezettnek tekintő befektetők figyelme ismét a makrogazdasági fundamentumok felé fordult. Erről a frontról is érkeztek jó hírek: az USA-ban csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya, a fogyasztói bizalom indexe pozitív irányba mozdult el, a várt 79 helyett 83,2 pontra ugrott. A bank- és a biztosítószektor az elemzői felminősítéseknek köszönhetően erősödött, miközben a légitársasági részvényeket tovább sújtja a távol-keleti járvány miatti forgalomkiesés. 


Háttér

Morvay Péter
A világ Szaddám után

Egy hónap sem telt el a Szaddám Huszeinnek adott amerikai ultimátum óta. Hogyan lehet a háború után a békét is megnyerni? Milyen hatással lesz a gyors amerikai siker a Közel-Keletre és a nagyhatalmak egymáshoz való viszonyára? Valóban megrendítő csapást sikerült-e mérni a nemzetközi terrorhálózatokra? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Heteknek nyilatkozó külés biztonságpolitikai szakértők, Avar János, Nógrádi György és Radványi Miklós segítségével.


Somorjai László, Vizin Balázs
Csóró magyarok

Van közöttük büntetőbíró, katonatiszt, főorvos, mérnök, de fiatalok és nyugdíjasok is egyaránt beletartoznak a „bolti szarkák társadalmába”. Nem állítjuk, hogy a népesség minden rétegében előforduló tolvajok az adott csoport egészére jellemzőek, de a kirívó példák akkor is elgondolkodtatóak. Egyesek belső kényszerből vagy csak kalandvágyból, mások szükségből választják a megélhetésnek e visszataszító módját. Az elmúlt évtizedben a bolti tolvajok rafináltabbak és agresszívabbak lettek - állítja több üzlet vezetője. 


Hetek-összeállítás
Nem törtek meg

„Nagyszerű reggel. Azzá teszi a hír, hogy hét amerikai katona hamarosan otthon lesz a családja körében” - ezekkel a szavakkal fejezte ki örömét George W. Bush amerikai elnök, amikor meghallotta a hírt: amerikai katonák kiszabadították hét társukat az irakiak fogságából. Egyes családtagok előbb látták meg szeretteiket a CNN híradásában, mint ahogy megérkezett hozzájuk a hivatalos értesítés. A vasárnap kiszabadult hét katona a háború első napjaiban esett fogságba. Kiszabadításuk után helikopteren szállították őket egy Bagdadtól délre fekvő koalíciós légibázisra, onnan repülőgépen utaztak tovább Kuvaitba, majd szerdán a Németországban fekvő Ramstein légitámaszpontra.


Lukács András
A mutáns még veszélyesebb

Kis győzelmek és nagy félelmek jellemzik az atípusos tüdőgyulladás-járvány jelenlegi állását. Győzelemnek tekinthető, hogy az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is bejelentette, hogy azonosították a járványt okozó vírust, aggodalmat okoz azonban, hogy a hongkongi orvosok beszámolója szerint a SARS-vírusnak van egy mutánsa, amely sokkal súlyosabb szövődményekkel jár, mint az eredetileg azonosított vírus.


Pécsi Tibor
Kitörés a félelem börtönéből

1943. április 19-én a varsói gettóban még életben lévő zsidók szembeszálltak az újabb deportálásokra készülő nácikkal. A felkelés azóta is a holokauszttal szembeni zsidó ellenállás szimbóluma.  A második világháború kitörésekor, közvetlenül Lengyelország elfoglalását követően a náci Harmadik Birodalom adminisztratív és katonai apparátusa hozzálátott a zsidókérdés megoldásához. Rendeletet bocsátottak ki arról, hogy az ötszáz főnél kisebb zsidó közösségeket a nagyobb városokba kell költöztetni. Ennek szellemében megkezdődött a „stetl”-ek és a kisebb közösségek felszámolása. A kitelepített emberek pedig gyökértelenné váltak az ismeretlen településeken. Az egyik fő telepítési központ a lengyel főváros, Varsó volt.


Antall-örökség, Tocsik-ítélet

Debreczeni József: Antall József hetvenegy éves lenne, ha nem vitte volna el a betegség olyan tragikusan hamar. Biztos, hogy Antall József megítélése rengeteget változott, amióta miniszterelnökként a média rettenetes ellenszelében kormányozott egy olyan országot, amelyik nem volt felkészülve a rendszerváltozás terheire. Meglehetősen népszerűtlen miniszterelnök volt, az első néhány hónapot leszámítva. Mostanában más hangon beszélnek róla, egyértelműen változik a megítélése, ami egyrészt méltányos, másrészt bizonyos esetekben talán politikai hátsó szándékok is sejthetők mögötte. Én erre gondolok egy következő levél esetében is. Medgyessy Péter ezen a héten levelet is írt - az Antall-évfordulót kellő alkalomnak vélte, hogy kifejtse a véleményét nyílt levélben a volt miniszterelnökről, egykori elődjéről. Ez a mondat szerepel például a levélben: Antall József hűvös és bölcs konzervativizmusa, művelt európaisága fojtóan hiányzik a magyar közéletből. Nem is hinné az ember, hogy a baloldali kormány feje ír ilyet. 


Nincs szebb az Adriánál

A tenger nincs is olyan messze Magyarországtól, csak beugrunk az autóba reggel, és az éjszakát már az Adria partján tölthetjük. A horvát tengerparton otthonosan mozoghat a magyar turista, szállást viszont, különösen főidényben, nemigen kap, ha csak csütörtök este jut eszébe, hogy péntek reggel utazni akar. „Horvátország idegenforgalma nincs ráutalva a last minute utakra. A főidényre már jóval korábban betelnek a szálláshelyek, pedig óriási erővel fejlesztik a szállodahálózatot” - mondja Benda Zoltán, a ProFamily Travel utazási iroda tulajdonosa és igazgatója. Az egyéni utazás hátránya az is, hogy míg az utazási irodák egy közösen kialkudott áron kínálják a szálláshelyeket, az egyénileg érkezők ennél nem-egyszer húsz-harminc százalékkal drágábban juthatnak csak hozzá ugyanahhoz a szolgáltatáshoz. 


Hit és értékek

Flaisz Endre
Próféták a láthatáron

„Komolyan a történelem végső értelmére kérdezni - ez túllép minden tudhatón és elállítja lélegzetünket” - írja Karl Löwith a Világtörténelem és üdvtörténet című művében. Mégis ezt a lélegzetelállító műveletet kénytelen megkísérelni az, aki választ akar találni arra a nem kevésbé merész kérdésre, hogy miért nincsenek ma próféták vagy az ószövetségi prófétákhoz mérhető szellemi emberek. Múlt heti számunkban a prófétaság mibenlétével foglalkoztunk, az alábbiakban pedig ezt a kérdést kutatjuk.


Külpolitika

Márer György, New York
Gyors háború után lassú béke

Az iraki háború véget ért, mindöszsze néhány ellenállási góc vár felszámolásra. Legfontosabb feladat: a béke megnyerése, ami nem ígérkezik könnyű feladatnak.  A Bush-kormányzat Jay M. Garner nyugalmazott tábornokot bízta meg egy ideiglenes kormányzat megalakításával a háború utáni Irakban. 


Hechs László
Rendezés mindenáron

Bush iraki győzelme a Közel-Keleten új helyzetet teremtett. A Nyugat-barát ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus egyik helyettes vezetője, Muszavi szerint a megalakuló iraki kormány Izraellel baráti viszony ápolására törekszik, míg a palesztinokkal minden kapcsolatot megszakít. Több jel utal arra, hogy egy új politikai szövetség formálódik Ankarától Bagdadig, Izrael és Jordánia részvételével. 


Eperjesi Ildikó
Táborbontás

Az ENSZ iraki helyreállításban betöltött vezető szerepének megerősítését sürgette szentpétervári találkozóján Jacques Chirac francia elnök, Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A „békekoalíció” elbizonytalanodását jelzi, hogy nem fogadtak el közös nyilatkozatot a vezetők Irak kapcsán. A francia-német- orosz Amerika-ellenes tengely aligha talál alapot létezéséhez a háború befejeztével.


Négykeréken

Mixi-maxi

Piaci pozíciót többféle módon lehet növelni, például új kategória létrehozásával vagy költségcsökkentéssel. A világ legnagyobb autóipari konszernje, a General Motors az Opel Meriva esetében mindkét trükköt alkalmazza. Autós rovatunk teljes létszámban képviseltette magát a Meriva első hazai bemutatóján, az Opel Sztráda M3 Autókereskedésben.


A gazdagság szaga

A kőolaj történetét feldolgozó sorozatunkban nem esett még szó az orosz kőolajiparról, Kuvait gazdagságának okairól, és arról az emberről, aki megalapította a világ máig is legnagyobb kőolajvállalatát. John Davidson Rockefeller (neve szikladöntőt jelent) 1839-ben született egy New York állambeli farmon. Nyolcéves korában már különleges tehetsége volt a fejszámoláshoz, kacsákat és pulykákat tenyésztett, amit jó haszonnal értékesített. Huszonöt évesen őt is elkapta az „olajláz”, és megalapította a Standard Műveket, amely kőolajfeldolgozással foglalkozott. (A Standard Oil Companyt 1870-ben jegyezte be a cégbíróság.) Rockefeller igyekezett mindenkitől független lenni. Cége hatáskörébe vonta a kőolajszállítást, saját vasúti tartálykocsiparkja és szállítóhajói voltak; tölgyerdőket vásárolt, és létrehozta saját hordógyárát. A 20. század hajnalán nem folyt tudományos kutatás a kőolajmezők kiterjedésének megállapítására. Az a mondás járta, hogy a legjobb geológus: Mr. Fúró. 


Riport

Makki Marie-Rose, Róth I. Zsófia
Fogyatékos világ

Magyarországon többnyire dugdosni illik a fogyatékos embereket. Az átlagpolgár emiatt annyira keveset tud róluk, hogy szinte sokkhatás éri, amikor ellátogat valamelyik gondozóintézetbe. Különösen embert próbáló az értelmi sérültekkel való szembesülés. Tévedés ne essék: nem a szociális helyzetük, az értelmi állapotuk vagy a torz fizikumuk a legmegrendítőbb, hanem a végtelenül kiszolgáltatott személyiségekkel való találkozás.


Sport

Hetek-összeállítás
Ronaldinho és Beckham is klubot válthat

Igaz, a legnevesebb labdarúgó-bajnokságokban még komoly harc folyik az aranyéremért, a klubok alkalmazásában álló játékosmegfigyelők fejében már az új idény csapatai körvonalazódnak. Az elmúlt évekhez képest nagyobb mozgás várható a játékospiacon, és ha a sok mendemondának csak a fele is igaznak bizonyul, akkor is több neves klasszis új klubhoz szerződik a nyáron. Egyelőre úgy fest, a legjobb „partinak” a brazil Ronaldinho bizonyul majd, akinek „kegyeiért” a Manchester United, a Real Madrid, az Internazionale és az Arsenal is küzd. Legelőnyösebb helyzetben a manchesteriek vannak, akik már konkrét ajánlatot is tettek. A vörösök 25 millió eurót fizetnének a brazil csatár jelenlegi klubjának, a Paris SG-nek, és ha Ronaldinhóval is meg tudnak egyezni, összeállhat a Van Nistelrooy-Ronaldinho kettős, ami hosszú évekre megoldhatja az angol óriásklub csatárgondjait.


Varga József
Harmadszorra végleges a búcsú

A rájátszás kezdete mellett egy élő legenda visszavonulása az első számú hír az észak-amerikai kosárlabda ligában. Michael Jordan harmadszor is visszavonult az aktív versenysporttól. Az NBA történetének legeredményesebb kosarasa hatszoros NBA-győztes, kétszeres olimpiai bajnok, tízszeres gólkirály. Emellett ötször volt az alapszakasz és hatszor a rájátszás legértékesebbje. A sportág történetének legkiemelkedőbb alakjának számít. Michael Jordan 1993-ban, apja meggyilkolása után már bejelentette visszavonulását, ami nem bizonyult véglegesnek. Általános meglepetést okozva, felcsapott profi baseballjátékosnak, de feledhető teljesítményt nyújtott, ezért 1995 tavaszán visszatért a parkettre. Másodszor 1998-ban vonult vissza, miután hatodszor is bajnoki címhez segítette a Chicago Bulls csapatát.


Színes

Tudományosan cammog

A legendásan hajlott hátú Max Groucho komikus ezután arról is ismert lesz, hogy a kalifor-niai Stanford Egyetem Tudományos kutatócsoportja az ő nevével fémjelzi az elefántok jellegzetes cammogását.


DUMA PLÁZA

Aki Európa ügyeiben nem hisz a csodákban, az nem realista Walter Hallstein, német politikus


Beethoven kalapács alatt

A Sotheby’s aukciósház május 22-én tartandó árverésén kalapács alá kerül Beethoven IX. szimfóniájának egyik eredeti partitúrája. Stephen Roe, az aukciósháznak ilyen jellegű műveivel foglalkozó munkatársa elmondta, hogy az 575 oldalas mű, magának Beethovennek a kotta szélére vetett megjegyzéseivel, elérheti a 3 millió fontos (780 millió forintos) leütési árat is. „Az emberiség egyik legnagyobb művéről van szó, ami Shakespeare Hamletjével vagy a Lear királlyal vetekszik”- mondta. Ez a partitúra a nyerspéldány (a „vágatlan verzió”), erről készültek a nyomdai másolatok. Így valószínűleg olyan zenei részleteket is tartalmaz, amik eddig nem kerültek nyilvánosságra. 


Szócsata

Az elmúlt héten német nyelvészek tiltakozásul Amerika Irakban folytatott háborújára, arra szólították fel a nemzetet, hogy a népszerű angol szavak helyett azok francia megfelelőjét használják. A politika nyelve elnevezésű csoport által elindított kampány azt javasolta, hogy az olyan angol szavakat, mint a jegy (ticket) vagy az eligazítás, cseréljék le azok francia megfelelőire. 


Pofavizit


Öntudatlan túlélő

Venezuelában egy fiút halottnak hittek, hiszen háza és családja elpusztult három éve egy földcsuszamlásban, ám kiderült, hogy a fiú a szomszéd faluban él. A földcsuszamlás, amely több mint három évvel ezelőtt történt a venezuelai Catia La Marban, több ezer embert ölt meg, köztük a fiú szüleit és testvéreit. Leonardo Jose Leal Ballesterost, aki közben betöltötte tizenötödik életévét, egy család találta meg, amely Charavalle felé tartott. 


Jobb későn, mint soha

Hetvennyolc évi együttélés után vezette oltár elé aráját egy 95 éves oklahomai férfi. „Ideje volt, hogy tisztességes asszonyt csináljak belőle”- nyilatkozta az újdonsült férj a ceremónia után, melyre unokáik kísérték el őket. A pár tinédzserként, még 1925-ben költözött össze, de az elhatározás, hogy kimondják a boldogító igent, csak mostanra érlelődött meg bennük, bár szomszédaik mindvégig házaspárnak hitték őket. (Reuters)