Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 15. szám, 2003. április 11

Belpolitika

Jobbra tart a jobboldal

- Nincs, hiszen alapvetően az a helyzet, hogy két párt áll a jobboldalon, melyek közül az erősebb a Fidesz, amely próbál egy markáns koncepcióval előállni, hogy egységesen jelenítse meg a jobboldali politikai értékeket. Ennek az egységnek a megteremtődését az alakulófélben lévő néppárt testesíti meg. Ez a markánsan és erőteljesen szerveződő párt valószínűleg lefedi a jobboldal jelentős részét, ugyanakkor a 2002-es választások nagy tanulsága, hogy az MDF-fel összehangolt, a pártok szintjén zajló kommunikáció nagyon fontos. Az egységes koncepciónak a megteremtését ezek mentén kell megalkotni.


Hamvay Péter
Amikor ítélkezni kötelező

Bakay Kornél, egykori MIÉP-es képviselőjelölt, magyar őstörténész ismét hallatott magáról. A kőszegi Jurisics Miklós Múzeum igazgatója, a máig sem akkreditált Miskolci Bölcsész Egyesület tanára nemrégiben azzal keltett nagy sajtóvisszhangot, hogy helyi vállalkozók, elvbarátai segítségével megkezdte az 1950-es években berobbantott, Kőszeg melletti Szálasi-bunker feltárását. Már akkor felvetődött, vajon szükség van-e a nyilas időkre emlékeztető objektum bolygatására, s mire is lenne használható, vagy inkább felhasználható a Szabó-hegyi bunker. Ráadásul a történettudomány és a közvélemény is tudja, hogy Szálasi szállása az utolsó hónapokban nem Kőszegen, hanem egy brembergi bányászházban volt, itt dolgozott, méghozzá „A hungarizmus eszmerendszeré”-nek borult elmére valló fejezetein, s csak a légitámadások idején vonult egy e célra épült, egyszerű légvédelmi óvóhelyre. Mindenesetre a kőszegi objektum feltárása befejeződött, de néhány gombon kívül nemigen találtak mást a lelkes kutatók. Ami inkább problematikus: a műemlékké nyilvánítás folyamatban van, tehát tartogat még meglepetéseket a kőszegi Szálasi-bunker.


Sebestyén István
Ha zűr van a magánéletben

Saját szolgálati fegyverével lőtte fejbe magát egy fiatal rendőr a Budaörsi Rendőrkapitányság épületében a napokban. Idén ez már a harmadik rendőröngyilkosság volt - tavaly összesen tizenketten vetettek véget önkezükkel életüknek a testület tagjai közül. Szakértők szerint az esetek hátterében minden esetben magánéleti problémák állnak, és a testületen belüli öngyilkosságok aránya nem haladja meg a társadalom egészénél tapasztalt arányokat.


Megkezdődött a Deák-emlékév

A politikus születésének 200. évfordulója alkalmából „Közmegegyezéssel Európába” szlogennel meghirdetett eseménysorozatot Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Kosáry Domokos, az emlékbizottság elnöke nyitotta meg. A Néprajzi Múzeumban tartott ünnepségen Medgyessy Péter bejelentette: a kormány kihelyezett ülést tart az évforduló napján, október 17-én Deák Ferenc szülőhelyén, a Zala megyei Söjtörön, s addigra befejeződik a politikus szülőházának korhű felújítása. 


Helyesbítés

Egy félreértés miatt tévesen írtuk a múlt heti lapszámunkban (), hogy Toller László Pécs polgármestere nem jutott be az MSZP elnökségébe. Az érintettől és olvasóinktól elnézést kérünk.


Fókusz

Hetek-összeállítás
A magyar sajtó különháborúja

„George W. Bush, háborús elnök (…) beiktatása után közvetlenül, 2001 előestéjén egy erőteljes - a légi tilalmi övezeteken túlterjeszkedő - iraki csapással még csak jelezte, hogy diplomáciai járatlansága és tanulatlansága távolról sem jelenti a külvilág «elhanyagolását»” - írta a Szaddám Huszein diktatúrájának megdöntése érdekében indított iraki háború második napján a Magyar Nemzet, amely néhány nap múlva még erőteljesebben fogalmazott A keménykedő Bush és a lírai Szaddám című írásában: „… leegyszerűsítéseiben, már-már primitív egyszerűségében nincs lényeges különbség Bush és Szaddám beszédei között.”  Összeállításunkban felidézzük az Irak elleni háború első három hetét a magyar sajtóban megjelent idézetek, valamint a nemzetközi hírügynökségek - ugyanakkor közzétett - beszámolói alapján. 


Gazdaság

Major Nóra
Az ibériai recept

Ki gondolta volna, hogy egyszer még ibériai-magyar „rokonságról” fogunk beszélni? Pedig a helyzet az, hogy csatlakozásunk esetén várhatóan többször egy lapon említenek minket velük. Hazánk sok hasonlóságot mutat Portugáliával. Portugália - akárcsak hazánk - kis területű, 10 millió lakosú ország, GDP-je pedig, 1986-os belépésük idején - szintén magyar módra - a közösségi átlag 54-55 százaléka volt, és ebben alig maradt el spanyol szomszédjától. Mindezek ellenére mindkét állam rendkívül sokat profitált a tagság nyújtotta lehetőségekből. Mivel ez utóbbi megállapítás nálunk még csak egy a megoldandó feladatok közül, talán nem haszontalan dolog megismerni az „ibériai utas” megoldást.


Munkatársunktól
Euróra várva

A héten az euró bevezetésével kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Járai Zsigmond jegybankelnök legkorábban 2007-re prognosztizálta hazánk eurózónához történő csatlakozását, s ezt a magyar gazdaság elsőrendű érdekeként aposztrofálta. Mind László Csaba pénzügyminiszter, mind Járai Zsigmond jegybankelnök egyetértett abban, hogy az euró bevezetése több előnnyel jár. Hosszú távon mintegy évi egy százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság növekedését. A bevezetés gazdasági előnyei között Járai és László az árfolyamkockázatok, a valutaváltás költségeinek megszűnését emelte ki. 


Papp Gabriella
A bagdadi tolvajok

Az USA és Nagy-Britannia Szaddám Huszeinnél és fiainál csak az általuk az ENSZ kijátszásával összegyűjtött pénzüket keresi jobban. A diktátorok dollármilliárdjairól szóló sorozatunkban eddig bemutattuk Szaddám Huszein és Jasszer Arafat kétesnek mondható pénzszerzési metódusait. most a líbiai elnök, Kadhafi és a két Huszein fiú, Udaj és Kuszaj módszereit mutatjuk be.


Acsai Anikó
Már a győzelmet ünneplik a tőzsdék

A múlt heti megtorpanás után ismét jelentős emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei. Az iraki frontról érkező kedvező hírek szárnyakat adtak az árfolyamoknak, a DAX Frankfurtban 13 százalékkal erősödött, de valamennyi vezető index megközelítette év eleji, a háborús „para” kezdetét megelőző értékét. Elemzők azonban óvatosságra intenek, mivel makrogazdasági oldalról továbbra sem látszanak a fellendülés jelei, bár 2004-re már jelentősebb gazdasági növekedést várnak. kérdés, hogy a piac ezt mikor kezdi el beárazni. 


Háttér

Szobota Zoltán
Börtönország

Magyarországon 18 ezer ember ül börtönben a rendelkezésre álló 11 ezer férőhelyen. A százezer lakosra jutó elítéltek száma pedig az uniós átlag kétszerese, 178 fő, akik évente hárommilliárd forintba kerülnek az adófizetőknek. Mindezek fényében érdekes momentum, hogy a helyzet enyhítését célzó Büntető Törvénykönyv (Btk) módosítás heves vitát váltott ki a parlamentben.


Hetek-összeállítás
Számító békebarát

Tavaly áprilisban, amikor ismét kezébe vette a francia külpolitika irányítását Jacques Chirac, nem késlekedett kijelölni ötéves elnöki periódusa legfontosabb teendőit. Listáján előkelő helyet kapott Szaddám Huszein rezsimjének rehabilitációja - írja Amir Taheri, a Wall Street Journal európai kiadásában.


Hetek-összeállítás
Olcsó pusztítás

Bár az al-Kaida terrorhálózat rendelkezésére álló pénzügyi források a korábbiak egytizedére csökkentek, ez még mindig túl sok, hiszen a szeptember 11-ei támadások előkészítése legfeljebb 500 ezer dollárjába került a szervezetnek - mondta Bill Rammel brit külügyi államtitkár a héten egy Londonban tartott konferencián, amelyet „a terrorizmus elleni pénzügyi háború” kérdéseiről tartottak. A rendezvényt iszlám pénzügyi szervezetek is támogatták.


Vizin Balázs
Ment-e előbbre a világ?

Kertész Péter közismert publicistát a Pulitzer-emlékdíj bizottság életműdíjjal tüntette ki március 16-án. A Hetekben is több alkalommal publikáló újságírót ennek kapcsán kerestük meg.


Hazafi Zsolt
Mindig ellenzékben

- Az ember arról szeret írni, amihez kedve van. Eörsivel több mint tíz éve ismerjük egymást. merem mondani, barátságban vagyunk. Így érthetően jó kedvvel írtam róla. A szervilizmus csapdáját talán az segített elkerülni, hogy Eörsi több véleményével, némely publicisztikáival nem értek egyet. S ezen vélemények vitatandóságára - ahogy ezt mások is tették - fel is hívom a figyelmet a könyvben. Munkásságáról viszont őszintén azt gondolom, hogy noha irodalmi szempontból változó teljesítmény, és nem egyenes vonalú életmű, azért olyan kiváló művekkel büszkélkedhet, amely elegendő a maradandósághoz. Például a Jóbok könyvét a kilencvenes évek magyar irodalma egyik kiemelkedő teljesítményének tartom. Könyvemben tehát igyekeztem balanszírozni. 


Nem bízzák a véletlenre 1.
Péntek esti Sajtóklub Debreczeni Józseffel az MSZP kongresszusáról és a Fidesz alapszabály-módosításáról.

Debereczeni József: Hétvégén volt az MSZP kongreszszusa. Azt hiszem, azt mondtuk a múltkor, hogy nem biztos, hogy okosabbak leszünk a kongresszus után, tudniillik annyira papírforma szerint alakult minden. Egyetlen poszton volt kettős jelölés mindössze: az országos választmányi elnöki posztra, amit Jánosi György meg tudott védeni az ifjú trónkövetelővel, Botka Lászlóval szemben. Egyébként a többiek mindenütt megkapták a többséget. Egyáltalán történt valami ezen a kongresszuson, ami alapján le lehet vonni valamilyen következtetést, hogy mi zajlik az MSZP-ben? MSZP szakértők! Lakner Zoltán: Olyan nagyon sok nem, de szerintem erre lehetett is számítani. Lehet, hogy ez nagyon csúnyán fog hangzani, de olyan nagyon sokat nem számít, hogy az MSZP vezetésében éppen kit, hogyan hívnak. Én azért nehezen tudnék felfedezni a szocialisták elmúlt tizenegynéhány évében olyan politikust, akinek karakteres, ideológiai, politikai elkötelezettsége lenne. Talán egy-két ilyen van.


Nem bízzák a véletlenre 2.
Hétfői Újságíró Klub Bolgár Györggyel a csatlakozásról és a Fidesz alapszabály-módosításáról.

Bolgár György: Nem hagyhatjuk szó nélkül a szombati népszavazást. Mintha mindenki megnyugodott volna, hogy ezt a népszavazást megnyerik az igennel szavazók. Az ellenzék vezetője is mintha arra helyezné a hangsúlyt, hogy már nem is érdemes beszélni magáról a népszavazásról, inkább arról, hogy mi lesz utána.  Mészáros Tamás: Ebben az ügyben mind a két kormány elkövette a maga mulasztásait. Az Orbán-kormány egyáltalán nem beszél arról, hogy négy év alatt, mialatt előkészítették a csatlakozást, a közvélemény tájékoztatásáért az EU-val kapcsolatosan semmit az égvilágon nem tettek. Márpedig ugye tudjuk, hogy ezt a tájékoztatási folyamatot nekik kellett volna elkezdeni. A Medgyessy kormány pedig a késve beindított kampány színvonalát tekintve követett el mulasztást. A hivatalos kommunikáció szakmailag elég megkésett, és azt kell mondanom, hogy eléggé gyatra.


Hit és értékek

Flaisz Endre
Hol vannak az igazi próféták?

Újsághírek szerint csupán Budapest lakossága több mint ezer főfoglalkozású jövendőmondót képes eltartani, akik közül a nevesebbek tíz-tizenötezer forintot is elkérnek egyetlen jóslásért. Az olyan válsághelyzetek idején, mint amilyen a mostani iraki háború, a jövendőmondók szolgáltatásai iránt világszerte megnő a kereslet. Ezzel szemben a Szentírásban szereplő prófétákhoz mérhető szellemi emberekről nemigen hallani manapság. Hová tűntek a bibliai próféták?


Interjú

Tihanyi Péter
Lidi néni Budapest kiállítótermeiben

„Egy kiállítás akkor nagy esemény, ha valami egészen újat és eredetit mutat be, eddig nem ismert összefüggéseket tár fel. E mostani tárlat igazi nóvum. Ősbemutató. Lidi néni képei olyan átütő erővel és eredetiséggel rendelkeznek, ami után sok kortárs művész jó ideje sóvárog.”- Csúnya lány vótam (nevet), de az életem elég víg volt. Csak hat osztályt végezhettem, mert dolgozni kellett. Szegény családban nem szokás iskolát fizetni, pedig rajzból igen kitűnő voltam. Volt egy öcsém is, jó esze volt, hát azt mondta édesanyám, őrá mán kőt, hogy tanuljon. Ki is tanult, ott dolgozott a bankban Mezőcsáton. De hát italos lett. Én sem vótam elragadtatva a boldogságommal, mikor már nagylány voltam, mert olyan valaki nem került, aki nekem tetszett. Hiába, szegények voltunk, de tartással. Anyám nem engedett magunkra, három lány volt, de mind rendesen férjhez mentünk, nem volt benne hiba. Engem nem ölelgethettek a férfiak, olyan pofont adtam volna nekik, hogy a falon állt vón meg a két szemük. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Hóhérok hétköznapjai

Az irakiak szerint áramütésekkel, veréssel, savas fürdővel és sok más módon kínozták az embereket azokban a börtönökben, amelyek közül egyet megmutattak a külföldi riportereknek a bászraiak szerdán. Aki egyszer eltűnt a homokkő falak mögött, nemigen került többé elő - állítják az AP hírügynökség jelentése szerint a bászraiak.


Eperjesi Ildikó
Képviseleti kormányzat a terv

A háború utáni iraki rendezés volt a fő témája George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök hét eleji belfasti találkozójának, amit a szövetségesek gyors katonai sikerei tettek indokolttá. Nem világos, sikerül-e áthidalni az ENSZ szerepével kapcsolatos nézeteltéréseket: az USA nem látszik hajlani arra, hogy a humanitárius segítségen túl a politikai rendezésben is részt vegyen a világszervezet, amit egyébként hat arab öbölállam is támogat. Washington egy átmeneti kormányzatot készül felállítani a harcok befejeztével Jay Garner nyugállományú amerikai tábornok vezetésével, de a hatalmat igyekeznek mihamarabb átadni egy iraki képviseleti kormányzatnak. 


Márer György, New York
A békét is meg kell nyerni

A három hét óta tartó háború egyre több sikert hoz a szövetséges erők számára.  A győzelem már teljesen biztosnak tűnik, a kérdés csupán az, hogy mi lesz az ára diplomáciailag, politikailag, nem kevésbé gazdaságilag. 


Sport

Németh Szilárd
Madrid, a futball fővárosa

Előrehozott döntőnek ígérték, mégis sima hazai győzelmet hozott a Real Madrid - Manchester találkozó. Sir Alex Ferguson, az angolok menedzsere korábban örült, hogy csapata a hispánokkal csaphat össze, néhány nappal a találkozó előtt azonban megijedt, és csalással vádolta meg az UEFA-t, mondván: a sorsolással öszszeesküdtek csapata ellen, és nem akarják, hogy a döntőbe kerüljenek. Eljárást indítottak Fergie ellen, emiatt bocsánatkérésre kényszerült. Igaz, a United keddi produkciójával bármelyik BL-csapattól vereséget szenvedett volna. A 3-1-es eredmény hízelgő a vendégek számára, kizárólag Ruud van Nistelrooynak köszönhetik, hogy életben maradtak továbbjutási esélyeik. A holland gólzsák tizenegyedik gólját lőtte az idei kiírásban, ez új csúcs.


Varga József
Örökrangadón nem divat a bunda

Örökrangadóval kezdődik a legmagasabb osztály rájátszása. A Magyar Labdarúgó Liga vezetői a hétfői sorsoláson szerették volna elérni, hogy a Várszegi-birodalom két ékköve, a Fradi és az MTK rögtön első fordulóban mérje össze tudását, nehogy a gyanú árnyéka vetődjék a két patinás egyesületre végelszámoláskor. A két érintett klub képviselői tiltakoztak, a felsőház másik négy gárdája pedig biztos benne, hogy a rangadók eredményét sportszerű körülmények között a pályán döntik el a riválisok. 


Elképzelhető, hogy mégis Fisichella lesz a győztes

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) újra felülvizsgálja a vasárnapi Forma-1-es Brazil Nagydíj végeredményét, mert utólag kiderült, hogy tévedés történt. Elképzelhető, hogy mégis a félbeszakítás pillanatában élen haladó olasz Giancarlo Fisichella lesz a győztes. A pilóta a végleges döntésig nem akar ünnepelni. Fotó: DPPI


Szabadidő

Szigeti György
Testedzés otthon

Sokak számára megoldhatatlannak tűnik, hogy időt szakítson otthonán kívül rendszeres mozgásra. Nekik jelenthet egy lehetséges alternatívát az otthoni edzés. Napjaink elkényelmesedett fogyasztói társadalmában, amelyben minden arra ösztönöz, hogy „ne csináljunk semmit”, rendkívüli akaraterőre van szükség, hogy az ember nekikezdjen. De nem lehetetlen.


Élet és család

Az 1999-ben alakult, szülőket és szakembereket tömörítő JUHÁSZ Egyesület (Józan Utódokért Hálás Szülők Egyesülete) eddigi családsegítő tevékenysége mellett az ismeretterjesztés terén is igyekszik megszólítani a társadalom szélesebb körét. Negyedévente megjelenő Élet és Család című internetes magazinja a magánélet különféle területeiről - gyereknevelés, párválasztás, házasság, család és társadalom - közöl tudományos igényességgel készült, de olvasmányos módon megírt cikkeket. A honlapon a legkülönbözőbb korú és érdeklődési körű látogatók izgalmas és közérdekű információkat, tanácsokat találhatnak a családi életükkel kapcsolatban.


Könyvfesztivál Budapesten

A X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az idén is az esemény díszvendégével szervezett pódiumbeszélgetéssel veszi kezdetét. Ezúttal Mario Vargas Llosa világhírű perui íróval találkozhatnak az érdeklődők április 24-én a Budapesti Kongresszusi Központban. Az április 27-éig tartó jubileumi fesztivált Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Jean-Jacques Aillagon francia kulturális miniszter nyitja meg. 


EQ nélkül veszélyes

Az egyik kereskedelmi tévéadó jóvoltából április 5-én egy egész ország szembesülhetett azzal, hogy mennyi az IQ-ja. A rendkívüli nézettségű monstre showműsor elkészítésében a Mensa HugarIQa segítette a csatornát. A kiemelkedő ikújúak társasága tűzte zászlajára jelmondatnak: „Akarod tudni, mennyire nem vagy átlagos?” Míg a műsor piedesztálra emelte a típusfeladat-megoldó intelligenciát, kevés szó esett az emberi oldalról: a humánumról, az empátiáról, vagyis az EQ-ról (érzelmi intelligencia), ami egyidejűleg megvéd a felsőbbrendűség tudatától.  A magas IQ azonban nem mindig párosul hasonló EQ-val. Az alábbi összeállítás Amy Wallace: The Prodigy című, 1986-ban megjelent könyve alapján készült.


Programajánló

Az idő urai címmel a budapesti Toldi Mozit követően Pécsett az Uránia Mozi ad helyet annak a nemzetközi animációs fesztiválnak, melyen francia, belga és magyar filmesek mutatkoznak be. A vasárnapig tartó pécsi rendezvényen péntek, szombat és vasárnap délutánonként négy órától a gyerekfilmek szekciója zajlik.


Színes

Rágósokk

Ragadásmentes rágógumi kifejlesztését szorgalmazzák a közterület-fenntartó társaságok világszerte, mert a nyúlós ragacs eltávolítása egyre nagyobb gondot okoz, és mérhetetlen összegeket emészt fel. Ha valaki már próbált megszabadulni a ruhájába ragadt, elhasznált rágótól, az pontosan tudja, mit érezhetnek a közterület-fenntartók, amikor naponta több ezer ragacslabdacstól próbálják megtisztítani az utcákat, tereket és a tömegközlekedési járműveket. 


DUMA PLÁZA

Nincs szánalomra méltóbb, mint egy hivatalvesztett politikus, kivéve talán a visszavonult versenylovat. (amerikai újságíró)


Kés, villa olló

…nem csak gyerek kezébe, de repülőgépre sem való. Ezt azonban sokszor és sokan elfelejtik, és néznek megsemmisülve, könyörgő tekintettel a szigorú hivatalnokokra, akik rezzenéstelen arccal gyűjtik be örökre a kézipoggyászban talált, veszélyesnek számító személyes tárgyakat. 


Zs ebszótár

Kutyatulajdonosok figyelem! Nem kell többé tanakodni, hogy a család kedvence miért vonyít magából kivetkőzve a Holdra, vagy mi mondanivalója lehet macskák, mókusok és postások számára. Egy japán játékgyártó cég találmányának köszönhetően a válasz egy gombnyomásnyira van csupán. 


Digitális univerzum

Amerikai csillagászok egy csoportja elkészítette az égbolt eddigi legaprólékosabb digitális térképét, és az univerzumról ötmillió felvételt tettek közzé az interneten. A térkép négy év megfigyelés és megközelítőleg 25 millió angol font eredménye, és ötszáz millió égitestet - főként csillagokat, de galaxisokat, aszteroidákat és üstökösöket is - feltár. 


Légiósok lázadása

Ha megélhetésről van szó, az emberek a végsőkig képesek harcolni. Nincs ez másképp azzal a hajdani római századosnak öltözött tizenkét férfival sem, akik a római Kolosszeum környékén korhű katonai ruházatban próbálnak meg a hiszékeny turistáktól minél több „zsoldot” kicsikarni azért, hogy megörökíthetik őket fényképeken vagy videofelvételeken. A problémát az jelenti számukra, hogy az új városi önkormányzat megszigorítani szándékozik kereskedelmi tevékenységük feltételeit. 


Vélemény

Siposhegyi Péter
Unokáink is várni fogják?

Egyre több helyen hallgatom, olvasom, hogy most jaj nekünk, mert vége a magyarságnak, lesz belőlünk egy színtelen, névtelen kiscsapat az Euroliga kettőben, néha kiesési gondokkal, néha a feljutás közelében, de mindig nagy hittel, és vereség után durcás edzői nyilatkozatokkal. Nem érdemtelen a nagy szavazás előestéjén végiggondolni, vajon valóban elveszünk-e, vagy sem.