Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András
Vesztegzár alatt Ázsia

Világszerte mintegy kétezerkétszázan betegedtek meg és hetvennyolcan vesztették életüket az elmúlt hetekben kirobbant atípusos tüdőgyulladás-járvány következtében. Az egészségügyi szervezeteket meglepte a vírusnak rendkívüli - a rettegett Ebolánál is erősebb - fertőzőképessége, ugyanakkor a vírus szerkezetének ismeretében remény nyílt arra, hogy hatásos gyógyszerekkel lépjenek fel az új betegséggel szemben.


Hongkongi iskolás maszkban. A járvány epicentruma 

Az Egyesült Államok atlantai székhelyű Járványügyi Központja 90 százalékig biztos abban, hogy egy úgynevezett koronavírus okozza a világszerte rettegést kiváltó atípusos tüdőgyulladást, azaz elterjedt nevén a SARS betegséget (a név az angol Severe Acute Respiratory Syndrome elnevezés rövidítése). Ha valóban egy koronavírus a felelős - az elnevezés a vírus mikroszkóp alatt látható alakjára utal - az újonnan felbukkant járványért, akkor a kutatók szerint valószínűleg jó eséllyel lehet harcba szállni az új betegséggel, mivel az eddig ismert, koronavírusok okozta megfázásszerű betegségek általában jól kézben tarthatóak a gyógyszeres kezelésekkel. 
A hongkongi Egészségügyi Minisztérium vasárnap azt közölte, hogy a betegség az esetek kilencven százalékában a Ribavirin nevű gyógyszerrel gyógyítható volt. Gyors terjedésének köszönhetően - fertőzőképessége nagyobb az Eboláénál - a vírus világszerte rettegést váltott ki, jelen pillanatban ugyanis nem egyértelmű a terjedés módja. Egyes elképzelések szerint a vírus csak közvetlen közelről, egy-két méteres körön belül fertőz, más elképzelések szerint ennél jóval messzebbre is eljuthat a levegőben szállva. 
A különleges fertőzőképesség szerencsére nem jár együtt egy Ebolához hasonló halálos betegséggel: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vírus mintegy 4 százalékban halálos, és az esetek 90 százalékában a betegség - amely 38 fok fölötti lázzal, majd száraz köhögéssel jár - körülbelül egy hétig tart. 
A vírusos betegség leginkább a cukorbetegek és a legyengült immunrendszerű személyek esetében lehet halálos kimenetelű. Mindezek ellenére a WHO figyelmeztetést adott ki, hogy akik tehetik, halasszák el Hongkongba vagy Kína Kvangtung tartományába tervezett látogatásukat. A figyelmeztetés önmagában is utal a helyzet komolyságára, mivel a világszervezet több mint tíz éve nem hozott ehhez hasonló döntést. Az Egyesült Államok a járványveszély miatt csökkentette diplomáciai jelenlétét Hongkongban és Kínában, ingyen szállítva haza mindazokat, akiknek a jelenléte nem elengedhetetlenül fontos. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség hasonló megfontolásból a pekingi világbajnokság elhalasztása mellett döntött. 
Az utazási kedv hanyatlása már a WHO ajánlása előtt jól érzékelhető volt: a Lufthansa légitársaság a csökkenő utasszám miatt törölte néhány ázsiai járatát. A repülőjáratoktól való ódzkodás a vírus eddigi történetének tükrében teljesen természetes: a vírust sokan repülőgépen utazva kapták el, és vitték Ázsiából valamelyik nyugati országba. Ennek következtében karanténba helyezték egy kaliforniai reptéren landoló utasszállító utasait, mivel egyeseken az atípusos tüdőgyulladás tünetei jelentkeztek. Az American Airlines tokiói járatát hasonló okokból szintén feltartóztatták a San José Nemzetközi Repülőtéren. A százhuszonöt utas és tizennégy fős legénység több mint egy óráig nem hagyhatta el a repülőgépet, ameddig az orvosok megvizsgálták az öt SARS-gyanús esetet. Végül mindkét esetben kiderült, hogy nem az atípusos tüdőgyulladással állnak szemben. Megfigyelés alatt tartják a Syracuse Egyetem harmincegy diákját, akik rövid ideig Hongkongban tanultak. Szigorúbb intézkedéseket vezettek be a Connecticut állambeli Greenwichben, ahol egy iskola mintegy negyven diákját és dolgozóját kérték néhány napos otthonmaradásra, mivel a közelmúltban kirándulást tettek Távol-Keleten. 
A betegség által leginkább sújtott területnek továbbra is Hongkong számít, ahol hatszáz fölé emelkedett a megbetegedések száma, és eddig tizenhatan vesztették életüket. Az utcákon egyre többen hordanak szájmaszkot, és az emberek lehetőség szerint kerülik a nagy tömegeket vonzó helyeket. A vasútállomásokon ingyenes maszkokat kezdtek osztogatni. A hatóságok az elmúlt napokban elrendelték hat iskola ideiglenes bezárását, miután többen is elkapták a betegséget. Az intézkedés által érintett több száz tanulónak egy hétig kell otthon maradnia - körülbelül ennyi ugyanis a betegség lappangási ideje. Törölték a tervezett nemzetközi rögbiversenyt is, és időközben a hongkongi Kórházi Felügyelőség vezetőjét is kórházba szállították tüdőgyulladás tüneteivel, ám egyelőre nem tudni, vajon valóban atípusos tüdőgyulladással fertőződött-e meg. A hatóságok karantén alá vontak egy lakóparkot, ahol kétszáztizenhárman betegedtek meg atípusos tüdőgyulladásban. A rendőrség egyelőre keresi azt a mintegy kétszáz lakót, akik még a karantén előtt elhagyták otthonukat. 
Kritikus a helyzet Szingapúrban is, ahol a hatóságok tíz napra karanténba helyeztek hétszáznegyven embert, mivel az utóbbi időben vélhetően ki voltak téve a vírusos fertőzésnek. A karantén szigorúságát mutatja, hogy ha a vesztegzár alá helyezett személyek elhagyják otthonukat, első ízben 2825 dollárnak megfelelő büntetést kell fizetniük, ám akit többször is rajtakapnak, annak még ennél is többe kerül az illegális „kiruccanás”. A karantén ideje alatt bezártak iskolákat és óvodákat is, a kormány pedig az érintettek számára házhoz szállítja az élelmiszert, és a munkából való kimaradás miatt bekövetkező esetleges anyagi nehézségeket is enyhíteni igyekszik. A SARS-betegek száma egyébként a távol-keleti országban kilencven fölött van, eddig négy személy vesztette életét. Vietnamban ötvennyolcan kapták el a kórt, közülük négyen bele is haltak. A vírus által legjobban érintett nyugati ország Kanada, ahol százhuszonkilencen betegedtek meg, és hatan vesztették életüket.