Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 14. szám, 2003. április 04

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Lényegi változás nem történt

Minden idők legunalmasabb kongresszusa - értékelte lapunknak egy „mezei” választmányi tag az MSZP legutóbbi kongresszusát. S annyiban igaza is volt, hogy tét csak egy-két poszt esetében, és izgalom csak a párt felső köreiben volt némileg tapasztalható. Összegezve: lényegi változás nem történt. Konfrontációt csak Jánosi Györgytől, erős kritikát pedig Horn Gyulától hallhattunk. A választmányi tagoknak a folyosói beszélgetések során mindenkiről volt egy „kis rossz szavuk”. De csak egy kicsi, és többször kiderült, hogy a kritikus éppen a „sajátját” - a saját támogatottját - bírálja.  Kovács László pártelnök és Jánosi György választmányi elnök beszédének feléig bírták a küldöttek a büfé nélküli létet. A mozgalmi életet kedvelők, mármint a büfébe ingázók aránya a hátsó sorok irányában exponenciálisan növekedett. A kávé ingyen, a sör hideg volt. A legkitartóbbnak persze a párt szűkebb vezetéséhez tartozók bizonyultak, akik a több órás ülésezés alatt helyükön maradtak - az első sorokban.


Földvári Katalin
A média is az EU-ra szavazna

A lakosság nagy része nem tud felelős döntést hozni a csatlakozás ügyében, mert nincs tisztában a következményeivel - hangoztatta Balczó Zoltán, a MIÉP képviselője a Fővárosi Közgyűlés által szervezett vita során, amelyben partnere Bihari Gábor szocialista képviselő volt. Balczó kifogásolta a Fővárosi Közgyűlés egyoldalú állásfoglalását, hiszen az egyértelműen az igent támogatja, és felvetette, hogy a médiában zajló kampány sem jeleníti meg az esetleges ellenvéleményeket. „Mi csak azt mondjuk, hogy így és most, és ehhez az unióhoz nem akarunk csatlakozni” - szögezte le Balczó. 


Munkatársainktól
Rasszista műsor a tv2-n
A programigazgató szerint csapatmunka volt

„Ha egy buszsofőr megiszik egy stampedli konyakot, és koccanásos balesetet okoz, örökre eltiltják a szakmájától. A tv2 teljes vezetőségének le kell mondania azok után, hogy a csatorna a munkájuknak köszönhetően több százezer ember méltóságába gázolt bele, és egyetemes emberi értékeket sértett meg főműsoridőben” - nyilatkozta lapunknak György Péter, az ELTE kommunikációs tanszékének vezetője a tv2 legújabb botránya kapcsán. A csatorna programigazgatója ezzel szemben elutasította a személyi felelősség felvetését. Mint mondta: a televíziózás csapatmunka, és a csapatnak nemcsak a jóban, de a problémás esetekben is össze kell tartania.


Makki Marie-Rose
A magyarok korán halnak

Egész Európában mi, magyarok élünk a legrövidebb ideig. A mienkéhez hasonló helyzetben egyedül a románok vannak. Különösen aggasztóak a középkorú magyar férfiak kilátásai, úgy tűnik, az ő életesélyeik a lehető legrosszabbak.  A fő ok egzisztenciális: ha van állásuk, akkor a „vadkapitalista” munkatempó, ha nincs, akkor a depreszszió és a társadalmi kötelékek hiánya viheti őket idő előtt sírba. Életmódjuk ugyanakkor egységesen önkárosító.


Fókusz

Szobota Zoltán
Fronthatás a médiában

A több hadszíntéren zajló iraki háború egyik frontja maga a média. Egyfelől észvesztő rivalizálás zajlik a konkurens hírcsatornák között, melyben a legutóbbi felmérések szerint az amerikai Fox hírtelevízió csaknem húsz százalékkal nagyobb nézettséget produkált a CNN-nél, másfelől a közvélemény befolyásolásában kulcsszerepet játszó „tömegtévéket” kormányzati részről a hazafiatlanság, míg a háborút ellenzők táborából a túlzott egyoldalúság és a kormánypártiság vádja éri. 


Sebestyén István
Magyarok a fronton

Jelenleg több mint kétezer újságíró dolgozik Irakban, részben együttműködve a hadsereggel, részben önállóan. A háborúról szóló híreket olvasva hamar kiderül: számos magyar tudósító is ott tartózkodik a fronton, vagy legalábbis annak közelében. A Heteknek Orosz József, a Klub Rádió, illetve Peremiczky Attila, a Budapesti Nap riportere nyilatkozott háborús tapasztalatairól.


Gazdaság

Acsai Anikó
A háborús hírekre érzékeny a világgazdaság

Jelentős gyengüléssel reagáltak az elhúzódó háború hírére a világ részvénypiacai.  A háborús helyzet mellett ismét előtérbe kerültek az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak. A folyó fizetési mérleg és az államháztartási deficit mértéke történelmi rekordokat döntöget, a hirtelen külső egyensúlyromlás pedig nem teszi lehetővé Bush expanzív költségvetési politikájának kivitelezését. Európában sem sokkal rózsásabb a kép, az eurózóna fogyasztói bizalmi indexe tízéves mélypontra süllyedt márciusban, a beszerzési menedzser index pedig a kritikus 50 pont alá süllyedt, ami egyértelmű recessziós jelzés. 


Papp Levente
Diktátormilliárdok

A diktátorokról ritkán gondolkodunk úgy, mint kapitalistákról, gyártulajdonosokról, üzletemberekről, pedig politikai befolyásuk nagysága egyúttal az anyagi erejük leképeződése. Mindezt mi sem példázza jobban, mint hogy a kommunista vezér Fidel Castro 110 millió dolláros (25,3 milliárd forint), Jasszer Arafat pedig 300 millió dolláros (69 milliárd forint) magánvagyonra tett szert. A Bloomberg hírügynökség és a Time magazin szerint a diktátorok mesterei az ellenük hozott szankciók kijátszásának és a nemzetközi ellenőrzések félrevezetésének. Oszama bin Laden például előrelátóan a 2001. szeptember 11-ei akció előtt kivonta a banki forgalomból az al-Kaida felbecsülhetetlen vagyonát, és a sokkal nehezebben kontrollálható aranyba és drágakövekbe fektette. Jasszer Arafat személyesen 1,3 milliárd dolláros vagyon felett rendelkezik, és a néhány száz dolláros kifizetésekig mindent személyesen felügyel. Szaddám Huszein nemcsak egy despota diktátor, hanem a világ egyik leggazdagabb embere is: 1991 előtt 10 milliárd dollárra becsülték magánvagyonát, ami mára az embargók következtében 2 milliárdra csökkent a Forbes magazin szerint, más vélemények szerint azonban elérheti a 7 milliárd dollárt is. Jerrold Post, a CIA pszichiátere a Time magazinnak kifejtette: Szaddám számára a pénz a hatalma kiéléséhez és a tömegek manipulálásához nélkülözhetetlen eszköz. 


Danka Ildikó
Újra drágulnak a fővárosi lakások

Az előzetes várakozásokkal ellentétben már az év első negyedévében lendületet vett a fővárosi lakáspiac. Az általános túlkínálat ellenére jelentősen emelkedtek az árak. A lakások 9,3 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban, a telekárak pedig 26 százalékkal ugrottak meg. Lapunk által megkérdezett ingatlanszakértők nem tudtak egyértelműen állást foglalni, hogy egy átmeneti lendületről vagy az uniós csatlakozásra játszó fellendülés trendjének első jeleiről van-e szó. 


Munkatársunktól
Fapados repülés

Hazánkban május harmadik hetétől Budapest és Köln viszonylatban napi egy alkalommal lehet úgynevezett „fapados” géppel utazni a Germanwings légitársasággal. A légitársaság az egy útra vonatkozó minimális jegyárat 20 euróban (ötezer forint), az átlagos árszintet 60-70 euróban (15 ezer - 17 ezer 500 forintban) határozta meg, ezeken a határokon belül az ár a járattelítettségtől is függ. 


Kőéri Dávid
Munkamumusok júliustól

Több ponton is változik, pontosabban szigorodik a Munka Törvénykönyve. A parlament e heti döntése értelmében törvény védi a kényszervállalkozókat, munkáltatóikat igen súlyos büntetéssel riogatják, a munkaügyi ellenőrök pedig az eddiginél jóval szélesebb hatáskört kapnak. Külön engedély vagy előzetes bejelentés nélkül is ellenőrizhetnek, akadályoztatásuk esetén pedig akár rendőrt is hívhatnak. Megvizsgálhatják a jognyilatkozatokat, a munkahelyi szerződéseket, s ha fény derül arra, hogy vállalkozói igazolvánnyal foglalkoztatnak, vagy színlelt megbízási szerződést kötöttek, de valójában jogviszonyban áll az alkalmazott, több milliós szankciókat róhatnak ki. 


Nagy Liliána
Második front: bojkottháború

Az iraki háborút megelőző diplomáciai erőpróba felszínre hozta az angolszász és a francia habitus közötti, már-már mélyre eltemetett ellentéteket. Az amerikai-brit szövetség álláspontjával szöges ellentétbe helyezkedő Franciaország most bojkottra számíthat az amerikai kereskedők és vásárlók részéről. Az USA-ban számos média franciaellenes hangnak adott teret, felszólítva a lakosságot, hogy ne vásárolják a „hálátlan szövetséges” termékeit. A CNN egyik műsorvezetője szerint „szakadék nyílt a franciák és az amerikaiak között.” A múltban szokásos ellentéteken túl Franciaország ma már nem Washington szövetségesének, hanem ellensúlyának képzeli magát, s ezek után semmi meglepő nem lenne abban, ha sikeresnek bizonyulna a francia áruk bojkottja. A viszony olyannyira elmérgesedettnek tűnik, hogy a sajtóban is napvilágot látott felhangokra reagálni szándékozó francia külkereskedelmi miniszter nem kapott lehetőséget álláspontja kifejtésére.


Háttér

Hajdú Sándor, Somorjai László
Háromszáz tonna arany

Európa legnagyobb aranykincskészlete található egy erdélyi falu térségében. A mintegy háromszáz tonna aranyat és ezerhatszáz tonna ezüstöt tartalmazó verespataki kincs kitermelésének terve közel öt éve húzódik. 1997-ben hárommillió dollárért szerezte meg a bányászati koncessziót a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) nevű kanadai-román vegyesvállalat. A bánya megnyitásához Verespatak mellett hat települést kellene eltörölni a föld színéről. Eddig az itt élőknek csak kis része adta el földjét, házát a bányatársaságnak.


Felszabadítás után újjáépítés

A Magyar ATV Gócpont című április elsejei műsorában Radványi Miklós biztonságpolitikai szakértő vendége Vári Gyula, a parlament Honvédelmi Bizottságának szocialista alelnöke, háromszoros repülő-világbajnok.


Szobota Zoltán
Leleményes lánglovagok

Az iraki háború kezdete óta Szaddám Huszein katonái több mint harminc olajkutat robbantottak fel országukban. Az 1991-es, elsőnek nevezett öbölháború idején Kuvaitban tették ugyanezt, csak éppen olyan méretekben, hogy az a térséget sújtó ökológiai katasztrófához vezetett. Székely Szabó Tamás, a Mol Rt. Kitörésvédelmi Csoportjának vezetője tagja volt annak a magyar szakemberekből álló különítménynek, amely akkor eredményesen járult hozzá a lángoló kutak gyors eloltásához.


Hetek-összeállítás
Már föld alatt a diktátor

Lapzártánk idején már két hete folynak a találgatások Szaddám Huszein sorsáról. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter „érdekesnek” nevezte azt, hogy az iraki elnök az elmúlt napokban nem jelent meg a  televízióban, és a korábbi szerepléseiről sem lehet megállapítani azt, hogy mikor történtek. „Amennyiben életben van, Szaddám minden bizonnyal az általam tervezett bunkerben rejtőzik” - állítja Karl Esser. A müncheni építésznek volt kitől tanulnia a szakmát: nagyapja Adolf Hitler számára építette a hírhedt Führerbunkert Berlinben, ahol a náci vezér öngyilkos lett.


Hit és értékek

Morvay Péter
Sineár, a lázadás földje

„Babilon a történelemben Jeruzsálem antitézise: amikor az egyik erős, a másik szükségszerűen gyenge.” (Mena-chem Mendel Schneerson lubavicsi rabbi, 1991) Ahogy azt legutóbb a Columbia űrsikló tragédiája kapcsán láthattuk, a szinte élő adásban közvetített balesetben sokan megpróbáltak a konkrét eseményen túlmutató szimbólumokat keresni. (Babonás káröröm. Hetek, 2003. február 7.) Még inkább így van ez az iraki háború kapcsán. Az arab nyelvű hírtelevíziókban a szövetséges hadsereg előrenyomulását lassító sivatagi homokvihart „Allah támogatásának” tulajdonították, aki - úgymond - most így áll bosszút az első öbölháború tizenkét évvel ezelőtti Sivatagi Vihar nevű hadjáratáért. A Jerusalem Postnak nyilatkozó haszid rabbi szerint a purim ünnepének idején megkezdődött hadművelet azt vetíti előre, hogy Szaddám Huszein a bibliai történetben szereplő anticionista zsarnokhoz, Hámánhoz hasonlóan fog elbukni. Keresztény apokaliptikus kommentárok Babilonnak a Jelenések könyvében megjövendölt végső megbüntetésével hozzák kapcsolatba a mostani eseményeket. A termékeny félhold északi szarvának múltja, amely egészen a teremtés pillanatáig visszanyúlik, mindenki számára gazdag szimbólumvilágot kínál.


Interjú

Tihanyi Péter
Paradicsom múlófélben
Látogatóban a hetvenéves Konrád György írónál

- A tisztes polgári élet normái valahogyan belém ivódtak. Az ember ezt konvertálhatja különböző élethelyzetekre akkor is, ha nem egy vállalat vagy az üzlet a működési terepe. Így az irodalomra is. Aztán ott vannak az állandó döntési helyzeteink, jóformán naponta. Mindig elágazik, amit választhatunk egy adott helyzetben, erre is meg arra is. És mindig választjuk is az egyiket vagy a másikat. És ha döntöttünk, az már valamennyire meghatároz minket. Lehet kibicsaklani, akkor olyan lesz az út folytatása, mint egy régi hanglemez, amely valahol megsérült, és már húsz perce ugyanazt a számot járja, de aztán továbblökődik, és folytatja a rendes útját. Választásaink egymásutánja lassan kialakítja a sorsunkat, ami egy láthatatlan belső fonal mentén halad. És egyszer csak kiderül, hogy konfliktusos helyzetekben az embernek van valamiféle döntési stratégiája, anélkül, hogy tudna róla. 


Külpolitika

Mondovics L. Gábor
Vége a vörössapkások uralmának

Négy héttel a Dzsindzsics-gyilkosság után egyre többen kerülnek előzetes letartóztatásba Szerbiában, sőt belügyi szervek a feltételezett gyilkost is letartóztatták már. A merénylőt Zvezdan Jovanovicsnak, alvilági nevén „Zekinek” hívják. A Koszovóban született Zeki az elitrendőrségnek, az úgynevezett vörössapkás osztagnak volt a helyettes parancsnoka.


Lukács András
Vesztegzár alatt Ázsia

Világszerte mintegy kétezerkétszázan betegedtek meg és hetvennyolcan vesztették életüket az elmúlt hetekben kirobbant atípusos tüdőgyulladás-járvány következtében. Az egészségügyi szervezeteket meglepte a vírusnak rendkívüli - a rettegett Ebolánál is erősebb - fertőzőképessége, ugyanakkor a vírus szerkezetének ismeretében remény nyílt arra, hogy hatásos gyógyszerekkel lépjenek fel az új betegséggel szemben.


Hetek-összeállítás
Szenegáli sámánok és a francia politikusok

Jacques Chirac francia elnök boszorkány segítségét használta fel ahhoz, hogy a 2002-es francia elnökválasztást megnyerje, és több mint 10 millió frankot (40 millió forintot) fizetett afrikai varázslóknak annak érdekében, hogy Franciaország megnyerje az 1998-as focivébét - állítja Sylvie Jumel, a Franciaországban nemrég megjelent „Boszorkányok a Köztársaság szívében” című könyv szerzője. 


Publicisztika

Csizmadia Ervin
Politikai kormányzás

Lassan letelik a Medgyessy-kormány első éve, az újságok kezdik szivárogtatni a várható miniszterváltásokról szóló kombinációkat, amelyeket persze az érintettek hevesen cáfolnak. Viszonylagos tartózkodás után megjelentek az MSZP- SZDSZ- kormány működéséről szóló baloldali és liberális tartalmi kritikák is, amelyek valamiféle fordulatot jeleznek. A jobboldal kezdettől fogva meglehetősen keményen kritizálja a kormányt és annak fejét, legfőképpen persze Medgyessy Péter szigorúan titkos tiszti korabeli működése okán. Fordulatot sejtet, hogy a koalíció holdudvarából kezdenek hallatszani az első keményebb kritikák (lásd például Lengyel László: A szocialista dilemma. Népszabadság, március 29.) A kritikák egyik fontos célpontja Medgyessy úgynevezett politikai kormányzása, az a módszer és technika, amellyel a jelenlegi kormány vezeti az országot. A kritikusok a politikai kormányzással a technokra-tikus vagy menedzseri kormányzatot állítják szembe.  Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy ebben a bontakozó és - nem nehéz megjósolni - várhatóan egyre jelentősebb közéleti hullámokat vető vitában miként foglalhatunk állást. Ezáltal talán közelebb jutunk annak a kérdésnek a megválaszolásához is, hogy milyen mozgástere van a jelenlegi kormánynak.


Sport

Füzér Norbert, Sebestyén István
Bizonytalan a magyar foci jövője

Nincs túl jó helyzetben a magyar utánpótlás labdarúgó-válogatott - mondta lapunknak Róth Antal szövetségi edző, igaz, még azt megelőzően, hogy tanítványai bravúros játékkal 5-2-re felülmúlták a svédek U21-es válogatottját. Azonban az általa felsorolt problémákból ez a győzelem vélhetően egyet sem old meg, így marad a fenti felütés. Róth Antal mellett az utánpótlás-válogatott két húzóembere, Szabics Imre (aki a svédek ellen négyszer is betalált), valamint Buzsáky Ákos is nyilatkozott a Heteknek. 


Magyarország – Svédország 1:2

A nagy várakozás ellenére a magyar válogatott az EB-selejtezőn 2-1 arányú vereséget szenvedett a svédektől. Gellei Imre legénysége küzdelmes találkozón volt kénytelen fejet hajtani a rutinosabb skandinávok előtt. A továbbjutási esély csökkent ugyan, de továbbra is él. Fotó: MTI


Varga József
Több csapat elcsúszhat a jégen

Az elmúlt évek során gazdasági válság ütötte fel a fejét a sportvilágban. A futballklubok sokasága került nehéz helyzetbe Európa-szerte, még a legnagyobb egyesületek is drasztikusan csökkentették kiadásaikat. A probléma nem csak a legnépszerűbb csapatsportot érinti, a profi jégkorongliga több alakulata is veszélybe került.


Szabadidő

Megnyílt az Odeon-Lloyd mozi

Az Odeon - Budapest tíz éve működő filmkiadója és videotéka-hálózata - két hét óta új kulturális központot üzemeltet a fővárosban Odeon-Lloyd mozi néven. Az eredetileg is Lloyd nevet viselő filmszínházat 1937-ben nyitották meg a Hollán Ernő utcában, majd 1949-től Duna mozi néven üzemelt, egészen 2000-es bezárásáig.


Korunk muskétása

A három testőr - német- amerikai-luxemburgi akciófilm-változatban. Ha rosszmájúak akarunk lenni, akkor ezzel nagyjából mindent el is mondtunk a Muskétásról (The Musketeer, 2001). A jóindulat persze valamit enyhít a dolgon: aki nagyon is mai verekedőfilmet akar látni, ezúttal kosztümös jelmezben, az nem fog csalódni a három testőr legalább huszadik, kellőképpen modernizált, hollywoodi adaptációjában. Alexandre Dumas klasszikus regényének ármányra-szerelemre- kalandra-hősiességre épülő XIII. Lajos-korabeli alap-sztorija bármikor eladható - a jelenlegi alkotók szándéka szerint a hongkongi akciófilmeken edződött nézők ingerküszöbéhez kellőképpen hozzáigazítva. 


60 perc jazz-spirit

Kirk Whalum legújabb albuma a Warner/Curb kiadó jóvoltából hazánkban is kapható. Az Amerikában igen népszerű dzsessz-szaxofonos és kísérői, George Duke, a funky nagy öregje, Luis Conte ütős és Paul Jackson jr. gitáros igazi zenei csemegével lepik meg a hallgatót. 


Programajánló

Zsolnay Vilmos születésének 175. évfordulója alkalmából emlékkiállítás tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban. A díszteremben dokumentumok, fényképek és műtárgyak idézik fel a magyar kerámiaipar és az iparművészet zseniális személyiségénak nem mindennapi életpályáját.


Mód Júlia
A dicsőséges tavaszi hadjárat

A magyar reformkor idején kibontakozó polgárosodás nyomán robbant ki az 1848-49-es szabadságharc, melynek győzelmekben kiemelkedő időszaka volt a tavaszi hadjárat. Nehéz győzelmek voltak ezek, de míg a magyar huszár hazafiúi lelkesedésből küzdött, addig az ellenség ezt csupán parancsra tette. Hatvannál, Tápióbicskénél, Isaszegnél hat nap alatt három csatát vívott meg diadalmasan a magyar honvédsereg. Mind a három csata úgy indult, hogy akár vereség is lehetett volna belőle, de a magyar katonák kitartása, hősies helytállása, áldozatvállalása, megfordította a csata kimenetelét.


Színes

Vége a lódításnak

Az amerikai Mount Sterling alig negyven lelket számláló települése csakhamar törvényi szigorításoknak néz elébe. Az aprócska város messze földön híres halász- és vadászparadicsom. Gyümölcsöző idegenforgalmat bonyolítanak le, ám korántsem számít ritka jelenségnek, hogy hébe-hóba vaskos lódítások hagyják el a helybéliek száját a kihorgászott halféleségek méreteit illetően. 


DUMA PLÁZA

Adjak egy tízes kulcsot, vagy meghúzod magad? (graffiti)


Állati elmék

Mint arról már korábban beszámoltunk, az amerikai haditengerészet februárban fókákat felhasználva biztosította hajói felügyeletét a dél-iraki Umm Kaszr kikötőben. Mostanában precíziós bombák, robotrepülőgépek és a csúcstechnológia legkülönbözőbb háborús eszközei mellett delfinek gazdagítják az amerikaiak állományát. A speciálisan kiképzett palackorrú delfinek pásztázzák a mélyvizet, robbanószerkezetek után kutatva a tengerfenéken. 


Könnyező Madonna

Az idei Razzie-díjat talán át is nevezhetnénk „Madonna-díj”-nak. Madonna és filmrendező férje, Guy Ritchie ugyanis elsöprő „győzelmet” aratott az idei versenyben „Swept Away” (Félresöpört) című, széles körben ócsárolt alkotásával. Az Oscar-díj átadását egy nappal megelőző esemény, mely vele ellentétben a rossz filmek közül válogat, s azok közül is a legroszszabbat tünteti ki. A film egy olasz rendező, Lina Wertmuller 1974-es remekművének átdolgozása - valóban félresöpörte a többieket. 


Testszagú szúnyogriasztó

Emberi testszag begyűjtésével és tanulmányozásával akarnak rovarriasztó szereket kifejleszteni skót kutatók. Az Aberdeen Egyetem szakemberei olyan személyeket keresnek, akik mágnesként vonzzák magukhoz a vérszívókat és minden nyáron sok csípést szereznek, illetve olyanokat, akik sikeresen távol tartják ezeket a rovarokat. Jenny Mordue professzor, a kutatócsoport vezetője reméli, hogy az általuk kifejlesztett rovarriasztó olyan szúnyogok ellen is hatékony lesz, melyek nemcsak csípésükkel jelentenek kellemetlenséget, hanem komoly betegségeket, például a maláriát hordozzák. 


de legszebb otthon

Az angolok nem szívesen töltik a nyári vakációt külföldön, amíg Irakban háború van. Jobbnak látják a saját országukat felfedezni ez idő alatt, főleg ha egy új útikönyv úgy mutatja be, mint a világ egyik legszebb szigetét. David Else, a Lonely Planet-sorozat kiadásában megjelent könyv egyik szerzője így nyilatkozott: „Nagyon sok helyen jártunk a világban. Anglia egyszerűen egy gyönyörű hely. Változatos és könnyen elérhető. Ebédelhetsz egy kiskocsmában, utána sétálhatsz a hegyekben, vacsorázhatsz egy világszínvonalú étteremben, és az egész éjjelt végigtáncolhatod, mielőtt a következő nap reggel lemész a tengerpartra.”