Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Itália régi fényében tündököl

Döntőnek beillő párosításokkal folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei. Az „életben maradt” nyolc csapat közül csak a Valencia nem nyerte még el a győztesnek járó trófeát, a kasztíliaiak viszont az elmúlt három évben kétszer is a fináléban szerepeltek. Két találkozón is spanyol-olasz párviadalra kerül sor, a legnagyobb csemegének a Real Madrid és a Manchester United összecsapása ígérkezik. 


Milan-Juventus derbi. A bajnokság után a BL-döntőben is találkozhatnak Fotó: Reuters

A kilencszeres győztes Real első embere, Florentino Pérez elégedetten nyilatkozott a sorsolást követően. „A legtöbb játékosunk ezt a párosítást szerette volna. A Manchester elleni párharcban minden megtalálható lesz, ami egy nagyszerű derbihez kell” - vélekedett az elnök, aki szerint nem kell tartani az ellenfél megasztárjaitól sem. 
Sir Alex Ferguson, az MU menedzsere óriási örömének adott hangot a sorsolás eredményének tudatában. „Minden idők legsikeresebb európai csapata ellen játszhatunk. A Real Madrid történelme egybefonódik a Bajnokok Ligájáéval, kiváló játékosok alkotják. Három éve is idegenben kezdtünk, sajnos otthon a szívünkkel játszottunk, ahelyett, hogy az eszünket használtuk volna” - fogalmazott Ferguson. A madridi balhátvéd, Roberto Carlos, a Beckhammel való különmérkőzésének örvendezett, egy esetleges Madrid-Barcelona elődöntő esélyeit latolgatva pedig megjegyezte, hogy „az nagyszerű ajándék lenne a labdarúgás híveinek”. Az elmúlt idényekben megszokhattuk, hogy a királyi gárda egy világsztár leigazolásával örvendezteti meg szimpatizánsait. Ez évben a kiszemelt Totti, az AS Roma zászlóshajója, akinek távozását cáfolják az „örök városban”. 
Az 1992-es győztes Barcelonánál egyelőre még nem a Reallal foglalkoznak. Érthető ez, mivel az eddig remeklő katalánok következő ellenfele a Juventus lesz. A Barca trénere, Radomir Antics egy kéréssel fordult a szurkolókhoz: „Arra kérem a barcelonaiakat, hogy álljanak ki a csapat mellett, hiszen a Juventus vezeti hazája bajnokságát, játékosai pedig minden kis kihagyást kőkeményen megbüntetnek.”
A kétszeres győztes Juvénál nem látják pesszimistán a jövőt. Marcello Lippi vezetőedző a következőképpen látja az esélyeket: „Én már a sorsolás előtt mondtam, hogy a Barcelonát akarom, hiszen edzői pályafutásom során még sohasem volt lehetőségem megmérkőzni velük.” A másik olasz-spanyol ütközetben a Valencia és az Internazionale mellett a milánóiak edzője, Hector Cúper lesz a főszereplő. Az argentin mester az elmúlt években kétszer is a BL döntőjébe vezényelte a kasztíliaiakat - óriási népszerűségnek örvend egykori sikerei színhelyén. Tavaly már a kétszeres BEK-győztes Inter gárdáját irányította, és búcsúztatta a Valenciát az UEFA-kupából. „Olyan edző ellen készülünk, aki lenyűgöző munkát végzett a klubunknál, amiért tiszteljük és becsüljük őt. Ugyanakkor a tavalyi vereségünk az ő lelkén szárad, és remélem, most visszafizetjük ezt a kölcsönt neki” - méltatta Jaime Ortí, a Valencia elnöke Cúpert. Az Internél a héten kijelentették: a rémhírek ellenére Christian Vieri a klubnál marad. Az olasz bajnokság gólkirályjelöltje, aki húsz mérkőzésen huszonhárom gólt szerzett, vitába keveredett Cúperrel, és ez adott okot a híresztelésekre. Az ötszörös első Milan a négyszeres győztes Ajax ellen játszik. A két alakulat kétszer is találkozott a sorozat döntőjében. 1969-ben az olaszok, 1995-ben a hollandok ünnepelhettek. Adriano Galliani, a Milan elnöke is emlékezett ezekre az időkre: „Csúnya és szép emlékeim is vannak az Ajaxról, remélem, most a kedvesebbik gyűjteményhez csatolunk hozzá egy új fejezetet. Boldog vagyok, hogy elkerültük honfitársainkat, mert így akár három olasz csapat is ott lehet az elődöntőben.” Arie van Eijden, az Ajax elnöke már most is elégedett a piros-fehérek produkciójával: „A célunk az volt, hogy bejussunk a második csoportkörbe, ezt túl is teljesítettük. Fiatal csapatunk van, és eddig nagyon jól játszanak.”
A Milan kapta talán a legkönnyebb ellenfelet a „nagyok” közül, és a végső győzelemre is jó eséllyel pályázik. Ugyanez elmondható a másik két olasz gárdáról is. Az idei versenysorozat sosem látott izgalmai pedig annak is tulajdoníthatók, hogy az itáliai csapatok végre régi fényükben tündökölnek.