Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Állásközvetítés diplomásoknak

Hazánkban a rendszerváltás óta radikálisan megváltozott a munkaerő iránti kereslet szerkezete. A fővárosi munkanélküliek száma a duplájára emelkedett az utóbbi időben, s az állásajánlatok meglehetősen visszafogottak. Megoldásként bevett gyakorlattá kezd válni az első diplomától eltérő, más szakterületekre való átevezés, akár másoddiploma, akár kiegészítő képzések formájában. Számukra kíván segítséget nyújtani a Diplomások Információs és Közvetítő Irodája. 

A Szemere utca 7. szám alatti iroda elsősorban azokat a felsőfokú végzettségűeket várja, akik az utóbbi négy évben legalább kétszáz nap munkaviszonyt szereztek, vagy elmúltak harminc évesek. A friss végzősöknek pedig a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodája (FMK) nyújt segítséget az elhelyezkedésben.
Jóval nehezebb alkalmazkodniuk a kereslet igényeihez a fiatal pályakezdőknek, s még kritikusabb a több éve végzettek elhelyezkedése - mondta el a Heteknek Vas Katalin, a Diplomás Iroda vezetője. Az itt regisztrált munkanélküliek 40-50 százaléka negyven év feletti, s ebben a korosztályban legnagyobb az igény az elhelyezkedési esélyeik javítására. Az irodában naponta százötven-kétszáz ember fordul meg. A betérő ügyfelek először egy munkavállalási tanácsadóval tisztázzák jelenlegi munkaerőpiaci státuszukat, majd az ezzel kapcsolatos problémákra ajánlanak nekik személyre szabott megoldásokat. 
A tréningben elsőként az illető felkészültségére teszik a hangsúlyt. A leghatásosabb álláskeresési technikákat egy háromnapos szeminárium sorozaton lehet elsajátítani. Ezután a menedzselő műhelynek nevezett program keretében következhet egy négyhetes aktív álláskeresés. Megtanulhatják a különböző telefonálási technikákat, önéletrajzok készítését, személyes találkozásra való felkészítést. Az iroda személyes felkérésére olykor neves fejvadász cégek vezetői is tartanak előadást. Az irodában található infrastruktúrát (fax, internet, telefon) a foglalkozási napokon kívül is igénybe vehetik. Ezenkívül igény szerint végeznek figyelem- képesség- és érdeklődés vizsgálatokat is. 
Az FMK által tartott képzések közül elsősorban az informatikus, mérlegképes könyvelői tanfolyamok, valamint a különböző nyelvtanfolyamok és számítógépes képzések iránt a legnagyobb az érdeklődés. A képzések időtartama - a szakiránytól függően - három és tizennégy hónap közötti. A képzési díjakat átlagosan 70-90 százalékban támogatják, ami jelentős összeget tesz ki, különösen a nyelvtanfolyamok esetén. 
A vállalatok részéről egyre gyakrabban hangzik el a kritika - a szakképzés nem követi megfelelően a gyakorlati igényeket. Miközben egyes slágerszakmákban túlképzés van, addig a gazdaság más területein hiányzik a jól képzett munkaerő. Vas Katalin elmondta, az irodába érkező adatok alapján továbbra is a pedagógusok, mérnökök és gazdasági végzettségűek a legkeresettebbek. Bár ez utóbbiak iránt már csökkent a piac igénye. Míg a kilencvenes évek elején gazdasági szakemberekre volt a legnagyobb szükség, az elmúlt évek alatt annyira megugrott a közgazdasági felsőoktatás népszerűsége, hogy több tucatjával indultak az üzleti szakok az állami és a magánegyetemeken, illetve főiskolákon. Ennek ellenére a közgazdász szakmán belüli pénzügyi és számviteli ágazatnak továbbra sem kell attól tartania, hogy „felkopik az álla”.
Az utóbbi időben érkeztek be újabb jogász állásajánlatok, de még mindig nem a kínálatnak megfelelő számban. Ezenkívül építész, gyógyszerész, vegyész, villamos- és gépészmérnök végzettségűeknek szóló ajánlatok várnak még „gazdára” az irodában.