Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 13. szám, 2003. március 28

Belpolitika

Földvári Katalin
Kivándorló orvosok

Orvosnak lenni sem feltétlenül egyszerű az adott rendszeren belül. „Bár a munkaidőm fél négykor lejárt, rendszeresen este hat-hét körül tudtam csak a munkából elszabadulni. Sokszor más kolléga hanyagsága vagy szervezési nehézségek miatt voltam kénytelen túlórázni. Amiért persze plusz juttatást nem kaptam” - írta egy jelenleg Svédországban dolgozó orvos. Külföldi kollégáival ellentétben Károly és felesége nem továbbképzés céljából utazott ki. „Hatvan-hetven órát dolgoztam hetente, két állásban, ami nagyon megviselt mindkettőnket, ám ha valamelyik állásomat feladtam volna, akkor a megélhetésünk is jóval nehezebbé vált volna. Nem tudtuk volna például az egyszobás lakásunkat nagyobbra cserélni” - számolt be a harmincnyolc éves, szakterületét tekintve aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos. 


Árulások a pancsháromszögben

Alig egy hét leforgása alatt a Vám- és Pénzügyőrség Központi Járőrszolgálatának emberei öt helyszínen több mint kétszázezer liter cukorcefrét, illetve tisztaszeszt foglaltak le Kiskőrös környéki tanyákon. Egyes vélemények szerint a vámkommandó hatékonyságának hátterében az állhat, hogy a hamisítók egymást „dobják fel”, hogy a szűkülő piacon dominanciájukat fenntartsák.


Életfogytiglan Soproni Ágnes gyilkosainak

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Soproni Ágnes színésznő meggyilkolása miatt Lázár Zsoltot tettesként és az áldozat fiát, Petróczi Andrást felbujtóként a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán Budapesten. Az LB jogerős ítéletével helybenhagyta a Fővárosi Bíróság (FB) tavaly márciusban hozott elsőfokú döntését. Az FB előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölésben mondta ki a két fiatalember bűnösségét. 


Akik már ismerik a terrort

- Ezt még nem vizsgáltam meg alaposan, de érdemes rajta elgondolkodni: amíg Németországban és Franciaországban már nem akut probléma a terrorizmus, addig a másik kettőben létező terroristaszervezetek fenyegetik az országot. Bár a Vörös Hadsereg Frakció tagjai közül még lézengenek egy kevesen, ez a vonal megszűnt, amikor Andreas Bader meghalt a stuttgarti börtönben. Ugyanakkor tavaly Spanyolországban saját szememmel láttam, ahogy egy fiatal baszk szocialista politikust testőrök kísértek mindenhová. Az illető a fél lábára sántított, mert korábban már bombamerényletet kíséreltek meg ellene. Számukra tehát mindennapos, testközeli valóság a terrorizmus, talán ezért is érzik át jobban ezt a problémát. Ez persze csak egy eszmefuttatás, nincs tudományos alapja. Ami az Egyesült Államokat illeti, a szeptember 11-ei merénylet abból a szempontból jelentett új minőséget, hogy bin Ladenék első ízben használtak repülőgépet fegyverként, gyakorlatilag egy belülről irányított bombaként. Ilyen méretben, ahogy ez szeptember 11-én történt, az amerikaiak soha nem szembesültek a terrorizmussal a saját országukban. 


Helyreigazítás

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy lapunk 2001. február 24-ei számában megjelent „” című cikkének azon állításával, hogy a felperes, Bartus László hamis információkat adott a politikusok szájába, megsértette a felperes személyiségi jogait, ezen belül a felperes jóhírnévhez fűződő jogát. A bíróság eltiltotta az alperest a további jogsértéstől.


Gazdaság

Kovács Klára
Felrázni az alvókat

Bár az iraki háború hírei elterelhetik a figyelmet, nem feledkezhetünk el a visszaszámlálásról: minden egyes nappal közelebb kerülünk az Európai Uniós csatlakozáshoz. „Aki időt nyer, az életet nyer” - mondta egy fórumon Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a rendkívül szoros határidőre és a temérdek tennivalóra utalva. A sikeres csatlakozás, a nyertesek és a vesztesek aránya ugyanis a felkészüléstől függ, s ebben mind az államnak, mind az egyéneknek megvan a maguk felelőssége. Cikkünkben Apatini Kornélné, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kis- és középvállalkozás-fejlesztésért felelős helyettes államtitkára fejti ki a sikeres csatlakozáshoz szükséges legfontosabb teendőket és az állami szerepvállalást.


Nagy Liliána
Nyertesek a kapuban

Az európai uniós csatlakozás egy 13 éves folyamat lezárultát jelenti, ezért a közvetlen pozitív hatásai kisebbek lesznek, és azok is inkább 2004-2006 között jönnek felszínre - állapították meg neves gazdaságkutatók. A GKI Gazdaságkutató Rt., a Kopint-Datorg Rt. és Társadalomkutatási Intézet Rt. (Tárki) közös felméréséből kiderül: a kutatók szerint az „uniós csatlakozás Magyarország gazdasági felzárkózásának egyetlen valós esélye. Egy esetleges kimaradás pedig már 2003-tól nagy bizalomvesztést és instabilitást okozna, s egyben megkérdőjelezné az elmúlt évtized erőfeszítéseit. A csatlakozás és egy végleges kimaradás más-más Magyarországot eredményez”.


Hetek-összeállítás
Milliárdok az új Irakért

Az iraki háború kitörését követő ötödik napon George W. Bush elnök benyújtotta a „számlát”: 75 milliárd dollár értékében. A háború közvetlen költségeit a szakemberek előzetesen 100 milliárd dollárra becsülték abban az esetben, ha harminc napig tart. Az elnök által kért összegen belül 62,5 milliárd dollárra rúg a háború közvetlen költsége, amihez hozzájön még 12,2 milliárd dollár az Iraknak nyújtandó humanitárius segélyre és a szövetségesek támogatására, illetve az Egyesült Államok biztonságának növelésére. 


Danka Ildikó
Állásközvetítés diplomásoknak

Hazánkban a rendszerváltás óta radikálisan megváltozott a munkaerő iránti kereslet szerkezete. A fővárosi munkanélküliek száma a duplájára emelkedett az utóbbi időben, s az állásajánlatok meglehetősen visszafogottak. Megoldásként bevett gyakorlattá kezd válni az első diplomától eltérő, más szakterületekre való átevezés, akár másoddiploma, akár kiegészítő képzések formájában. Számukra kíván segítséget nyújtani a Diplomások Információs és Közvetítő Irodája. 


Hetek-összeállítás
Új hitel lehetőség

Új kedvező hitelfelvételi lehetőség nyílt a kis- és középvállalkozások számára, miután a HVB Bank Hungary Rt. és az Európai Beruházási Bank hitelszerződést kötött. A két pénzintézmény módosította a már korábban működő szerződését, s így a kis- és középvállalkozások számára is lehetőség nyílik az Európai Unió pénzügyi alapjának igénybevételére. 


Olman Judit
Háborús pesszimizmus a börzéken

Az utóbbi napokban az árfolyamokat - minden mást háttérbe szorítva - a háborús hírek mozgatták. A befektetők optimizmusát tápláló azon elképzelés, hogy a háború napok, esetleg hetek alatt lezajlik, és a világgazdaság helyzete megnyugtatóan rendeződik, hamar szertefoszlott. A főbb indexek jókora, 3-5 százalékos csökkenést mutattak, miután a szövetséges csapatok a vártnál nagyobb iraki ellenállásba ütköztek. 


Háttér

Vagyim Arisztov
Orosz félelmek: ki lesz a világ ura?

„Manapság a világ választhat, milyen szabályok szerint kíván élni a továbbiakban: a nemzetközi jog vagy az erő joga alapján.” Oroszországban ez a kérdés rendszeresen elhangzik, amióta kezdetét vette Amerika és Nagy-Britannia Irak elleni hadművelete. Vlagyimir Putyin, alighogy elkezdődött a háború, hivatalos nyilatkozatban a következőket mondta: „Irak megtámadása óriási, hatalmas hiba Amerika részéről.”


Márer György New York
A közvélemény nyomása

„A győzelem közel van” - mondotta a napokban Szaddám Huszein. A kérdés csupán az, hogy kinek a győzelme. A tények egyáltalán nem azt mutatják, hogy az övé! Az Egyesült Államokban a média ennek ellenére a kezdeti örömujjongások után átesett a ló másik oldalára, és mióta amerikai áldozatokról is érkeztek hírek, gondterheltségbe zuhant. 


Makki Marie-Rose, Takács Gabriella
Piros, fehér, zöld utak

A korábban a harmadik évezred gazdasági húzóágazatának tekintett nemzetközi idegenforgalom manapság komoly visszaesést él át.  A kiélezett világpolitikai helyzetnek köszönhetően 2001 szeptembere óta tovább folytatódik a recesszió. A terrorista merényletek lehetősége már nem csupán egyes országoktól riasztja el a turistákat, hiszen a világ mind több pontján jelentkezhet az agresszió veszélye. Ezért mindenhol megélénkülni látszik a kontinensen belüli, de legfőképp a belföldi turizmus. 


Munkatársunktól
Az eső jelzi a reményt

„A mi szempontunkból szürrealisztikus a helyzet, hogy most, az iraki háború kitörésének a napján nyílik meg  a turisztikai standunk” - mondta a Heteknek nyilatkozó Jehuda Shen, az Izraeli Turisztikai Minisztérium kelet-közép-európai igazgatója a budapesti Utazás kiállítás megnyitóján. Shen ennek ellenére optimista. Mint mondja, az elmúlt években is az alagútban voltak, már ami az izraeli turizmus helyzetét illeti, de eddig a fény sem látszott az alagút végén. Most az iraki konfliktus lezárultával egy új, lehetőségekkel teli korszak kezdődhet el, nemcsak Izrael, de az egész térség szempontjából.


Bohács Krisztina
A gyűlölet nyelve

Szaddám Huszein iraki diktátor a héten bemutatott beszédében kijelentette: a háború „az alacsonyabb rendűek” és „az emberiség ellenségei” ellen folyik, akiket „az átkozott cionisták” irányítanak. Noha nem ez az első gyűlölettel teli rasszista és antiszemita kirohanása Huszeinnek, a jelenleg zajló konfliktusban fokozott jelentősége lehet az ilyen szavaknak, és az általuk kiváltott hatásnak. Cikkünkben a Szaddám egyik példaképének és szellemi elődjének számító náci Harmadik Birodalom nyelvével és az agresszív beszéd által kiváltott hatással foglalkozunk.


Felrúgott külpolitikai konszenzus 1.

Debreczeni József: A taszári kiképzőbázis, a légtér átengedése, ami már megtörtént, nyilvánvalóan kifejezi Magyarországnak a háborúhoz való viszonyát. Viszont katonát nem küldünk Irakba, ellentétben Lengyelországgal, Csehszlovákiával, Bulgáriával vagy Romániával, úgyhogy ehhez képest két kijelentést idézek, szerintem induljunk ki ezekből. A magyar miniszterelnök azt mondja, hogy mindvégig a békés megoldást kereste a kormány és Magyarország, az ellenzék egyik vezető külpolitikusa, Németh Zsolt pedig azt mondja, hogy Magyarország hadban áll, tehát hadiállapotban van, ha katonailag nem is, de jogilag és politikailag igen. Mind a két megállapítás olyan, ami szerintem figyelemre méltó. Egyáltalán, hogyan értékelitek Magyarország viszonyát ehhez a helyzethez? 


Felrúgott külpolitikai konszenzus 2.

Avar János: Angliában, ahol az elmúlt hetekben zuhant Tony Blair népszerűsége, a háború megkezdése óta hirtelen megugrott, és ezt ajánlanám a magyar ellenzék figyelmébe. Ugyanis, ha egyszer a Fidesz azt mondja, hogy mi hadviselők vagyunk és háborúban vagyunk, akkor az ellenzéknek egy demokratikus országban kötelessége lenne fölzárkózni a kormány mögé, mint ahogy Angliában is pontosan ez történik. Mert az angolok valóban hazafiak, és nemcsak beszélnek róla, hanem ha egyszer az országuk háborúban áll, akkor ők fölzárkóznak. Vagyis a Fidesznél már megint az van, hogy mondanak valamit, de a cselekedetek nem felelnek meg a saját logikájuknak sem. 


Hit és értékek

Shmuley Boteach
A nagy konspiráció

Kétszáznyolcvanmillió amerikai ízlelgeti mostanában, milyen is zsidónak lenni.  Egy anya és a lánya elmondta, mennyire felháborította őket, amikor megpillantottak egy „Busht lődd le, ne Szaddámot” feliratú táblát.


Interjú

Munkatársunktól
Ki vajazza a kenyeret?

- 1991-ben, az első Öböl-háborúban az ENSZ felhatalmazása alapján fellépő szövetséges haderő és Irak között nem jött létre békeszerződés. Volt egy fegyverszüneti megállapodás, ami azt mondta ki, hogy a harcok megszűnnek, és ennek fejében Irak teljes mértékben, minden feltétel nélkül leszerel. Amennyiben ez nem történik meg, Irak súlyos mértékben megszegi a megállapodást, és ebben az esetben a háborús állapot helyreáll. Hangsúlyozom, a feltétel nem a részleges, hanem a teljes leszerelés volt. Ez a hadiállapot most újra érvénybe lépett.


Hazafi Zsolt Szlazsánszky Ferenc
Időmérő edzés

- Az előbb említett érvek miatt jobban örültem volna, ha az alelnöki tisztségért is többen ringbe szálltak volna. Nyilván több indok is elfogadható egy-egy visszalépés mögött. Bizonyára voltak olyanok, akik úgy értékelték az esélyeiket, hogy inkább visszaléptek. Az esetek többségében olyanokról volt szó, akik nagyon elfoglalt emberek. 


Morvay Péter
Tiszta a lelkiismeretünk

„A legfontosabb, hogy Irak stabil, egységes és törvénytisztelő állammá váljon, amelyik együtt tud működni a szomszédaival, meg tud felelni a nemzetközi kötelezettségeinek és rendelkezik egy, az iraki nép érdekeit szolgáló, hatékony kormányzattal” - állítja a lapunknak nyilatkozó Michael Ward brit nagykövethelyettes, aki szerint a magyar kormány morális szempontból is helyesen döntött, amikor támogatta az egymillió ember haláláért felelős Szaddám Huszein rendszerének megdöntésére indított katonai akciót.


Külpolitika

Hechs László
Ma Izrael a vízválasztó

A lassan egy hete tartó iraki katonai hadműveletekből Izrael igyekszik kimaradni. Ez persze az amerikaiak  A kommandósok mellett a műholdas vezérlésű cirkálórakéták egy részét is a feltételezett kilövőállomásokra irányították. Gyakorlatilag Izraelnek idáig sikerült a hadműveleteken kívül maradnia. Elméletileg azonban nem.


Yehuda Lahav, Tel Aviv
Felváltva páholyban és harctéren

Ilyen háborút sem élt még át Izrael közel ötvenöt éves, sok fegyveres konfliktussal „tarkított” történelmében: lapzártánkig szinte páholyból, a képernyőn keresztül követi az iraki hadjárat történéseit. A képernyőn pedig egymást váltják a hivatásos hírmagyarázók, a nyugdíjazott hivatásos tábornokok és a tudósítók hada - az egyik Jordániából, a másik a török-iraki határvidékről, a harmadik egy amerikai repülőgép-anyahajóról, a negyedik Kuvaitból, „útban Bagdad felé”. Szinte presztízskérdés minden valamirevaló tévécsatorna számára, hogy legyen egy különtudósítója, ha nem is a fronton, legalább a front közelében.


Eperjesi Ildikó
Radikális iszlám közhangulat

A muszlim világ a mecsetektől kezdve az interneten át az utcákig egyre radikálisabb vallási szóhasználattal él, amikor az Amerika vezette iraki támadás miatti haragját fejezi ki. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szerint az arabok „rendkívül szomorúak és dühösek”. A DPA hírügynökség értesülése szerint a szíriai nagymufti felszólította a muszlimokat, hogy minden módon támogassák Irakot, „beleértve a mártírakciókat is”.


Hetek-összeállítás
Medvetánc
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Bujkálástól a mosakodásig

Franciaországban a szövetségesek sikereiről szóló hírek nyomán úgy tűnik, hogy savanyú a szőlő. Chirac elnök gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől. Az utóbbi napok fő témája a „háború képei, a képek háborúja” - ahogy egy kommentár fogalmazott. A francia sajtó az Egyesült Államokat rendszeresen Góliátnak vagy Gullivernek nevezi, aki a lilliputiak ellen vívja a háborút. A Nouvel Observateur a kommunista rendszerek totalitarizmusához hasonlítja az amerikai hegemónia kiépítését célzó „messianisztikus” háborút, melynek első lépése lenne a Közel-Kelet teljes meghódítása.


Szaddám titkos fegyvere?

Szaddám Huszein legmegbízhatóbb katonái a Fedajín-gárdisták. A Fedajín név jelentése „azok, akik készek feláldozni magukat Szaddámért”. A fanatikus gárdisták próbálják megakadályozni azt, hogy az iraki reguláris hadsereg megadja magát. A CBS hírtelevízió beszámolója szerint a Fedajínt az 1991- es Öböl-háborúban elszenvedett iraki vereséget követő, különösen az Irak középső és déli részén található elnyomott síita muzulmán területeken előfordult belső lázongások és zavargások elfojtása érdekében hozták létre. Az uralmon lévő Baath párthoz a végsőkig hűséges újoncok között voltak olyan bűnözők is, akik az egységekben töltött szolgálatukért cserébe kegyelmet kaptak. 


Sport

Varga József
Itália régi fényében tündököl

Döntőnek beillő párosításokkal folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei. Az „életben maradt” nyolc csapat közül csak a Valencia nem nyerte még el a győztesnek járó trófeát, a kasztíliaiak viszont az elmúlt három évben kétszer is a fináléban szerepeltek. Két találkozón is spanyol-olasz párviadalra kerül sor, a legnagyobb csemegének a Real Madrid és a Manchester United összecsapása ígérkezik. 


Németh Szilárd
Temetnék Schumachert

„El kell ismernem, Raikkönen az egyik legkeményebb ellenfél, aki ellen valaha is versenyeztem.” Ezek a dicsérő szavak nem máshonnan, mint az ötszörös világbajnok Forma-1-es pilóta, Michael Schumacher szájából hangoztak el azután, hogy a finn pilóta megnyerte a malajziai nagydíjat. Az első két futam után rengeteg bírálat érte Schumachert, akit sokan, valószínűleg idő előtt, temetnek. Egy biztos: Kimi Raikkönen személyében új csillag született a Forma-1 világában. Michael Schumacher talán még sohasem kapott annyi kritikát, mint mostanság. Pedig mindössze annyi történt, hogy két futam alatt nyolcpontos, amúgy könnyen behozható hátrányba került finn riválisával, Raikkönennel szemben.


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Arcok háborúja

Két kiállítás képeiről szólunk. Az egyik a Néprajzi Múzeumban még látható „hivatalos” magyar sajtófotó-kiállítás. Az elmúlt év legjobb - annak díjazott - fényképei. A másik a Vigadó előcsarnokában volt látható egy szűk hétig, a Magyar Nemzet fotósainak képeiből. Az ellenkiállításnak - nevezzük így - már a plakátjában benne volt szándék és motívum egyaránt. Fekete keretében mindenekelőtt egy vicsorgó, tehát leleplező Kende Péter-arc. Alatta elvetettségtől sebzett szavak „egy másik valóságról”, „soha meg nem díjazott” képekről. Innét nézve az első kiállítás rosszízű belterj, érdekhálók televénye, míg a Vigadós, a „miénk” karcosan őszinte kell, hogy legyen. Itt tartunk, nem tehetünk róla. A hajdan fénnyel írt költészetnek vélt fotózásba politikát kódolnak, s nekünk rá kéne mozdulnunk e célzásokra.


Róth I. Zsófia
Sport mindenkinek

Sokan úgy gondolják, hogy azért van szükségünk a rendszeres mozgásra, hogy ne hízzunk el, megmaradjon a kondíciónk. Ez igaz, de legfontosabb indokként mégis a szív edzése említhető meg. A mindennapi munka során a szívünk általában nem kényszerül komolyabb megterhelésre. Sokan hivatkoznak arra - különösen a háziasszonyok kedvelt válasza -, hogy a napi teendők, bevásárlások, cipekedés formában tartják őket. Egy edzetlen test és szív számára viszont ez a legveszélyesebb, hiszen ha hirtelen, nagy mértékben terheljük meg magunkat, abból komoly bajok származhatnak. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az edzett test - túl azon, hogy a szív-, érrendszeri és mozgásszervi betegségek kialakulását hatékonyan gátolja -, könnyebben viseli a szellemi megterhelést, és segíti a teljesítménynövekedést.


Tavaszi paprikás

Hurrá, tavasz van! Vége a dermesztő mínuszoknak, melegít a napfény, és nem sötétedik olyan korán. Nem önszántunkból keveredtünk el Villánykövesdre - Pécstől pár kilométer. A munka láthatóan megteremte gyümölcsét - egy könnyű ebédre ugyanis benéztünk a Hotel Cabernet éttermébe. A napfényből rögtön a pincébe kerül a még gyanútlan vendég. Van hangulata a helynek: egy borospincében járunk, ha már villányi a vidék. Borok is sorakoznak szép számmal és nem is rossz minőségben… Szóval az étterem. 


Vasárnaptól nyári időszámítás

Március 30-án, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amikor hajnali két órakor három órára kell előbbre forgatni időmérő szerkezeteink mutatóit. A változás nem érinti a MÁV, a Volán és a Mahart menetrendjét. 


Színes

A múúúzsika kedvelői

Daniel McElmurray tízéves általános iskolás, amikor hallotta édesapjától, Earltől, hogy a háromszáz fős tehén- állományuk tejtermelése lecsökkent, díjnyertes ötlettel állt elő. Kipróbálta, milyen hatással van a tehenekre a klasszikus, a country és a rockzene. Mivel édesapjával szeretnek zenét hallgatni fejés közben, nem volt nehéz megfigyelni, melyik zene hatására emelkedik a tejtermelés.


DUMA PLÁZA

Nincs szabadság, melyet ne kellene megszolgálni. (Robert R. Young)


Cumi or not cumi

Tény, hogy a kisbabák sokat sírnak. Egyesek szerint saját, illetve szüleik „boldogítására”. Sajnos a kezdő szülők túl keveset alszanak ahhoz, hogy ezt megfelelően tudják értékelni. Így ki tudná hát hibáztatni őket, ha ezt a könnyáradatot cumival zárják el. Dr. Joan Meek, egy tanácsadó könyv írója szerint az első hónapban cumiztatott babák fele leszokik az anyatejről, és áttér a cumisüvegből való tápszerre. 


Gyalog a Föld körül

Elérte Argentínát az a kanadai férfi, aki 2012-ig tervezett világ körüli utazása során eddig csaknem 17702 km-t gyalogolt le. Jean Beliveau, Montreálhoz közeli otthonát elhagyva, két és fél év után érkezett meg Buenos Airesbe. A 47 éves férfit egy sátorral, hálózsákkal és országának juharfaleveles zászlajával megpakolt, háromkerekű gyerekkocsi „kíséri” útján. Eddig tizenhat pár cipőt nyűtt el „a világ gyermekeinek békéjét” szorgalmazó gyaloglása során. 


A Superman átka

Paul Walker jelenleg az utolsó azoknak a színészeknek a sorában, akik visszaléptek a Warner Bros által forgatott új Superman film címszerepétől. Josh Hartnett már korábban visszamondta a főszerepet. Ezzel felvetődik az emberben egy kérdés: Ez egy olyan szerep, amiért a színészeknek valóban az életüket kellene áldozniuk?


Boldog születésnapot

Talán a meleg, vagy a friss tengeri levegő, esetleg a kubai szivar füstjének konzerváló hatása, netán a táncra serkentő latin-amerikai zene éltető ereje? A Havannában élő, korukról legendás Joaquin és Gerardo Esteban Garcia sem tudta a hosszú élet receptjét megmondani; a 100. születésnapját ünneplő ikerpár családja mégis mintha sejtene valamit ezzel kapcsolatban. 


Vélemény

Siposhegyi Péter
Beszéd, hit, vita

A sajtóvitának sajátságos szabályai vannak. Elvben arra van kitalálva, hogy ellenkező világnézetű emberek összemérjék tudásukat, mint egy jobb meccsen, aztán ebből vonjon le valamilyen tanulságot a nagyon tisztelt olvasó. Volt ilyen világ, még nekem is volt benne részem. Épp másfél évtizede az azóta jobblétre szenderült Új Tükör hasábjain (a lapengedély nálam kapható, ha valaki igazi polgári hetilapra vágyik, átadom) mérkőztem az első fénykorát élő Verebes Istvánnal. Mit szépítsem, nem szerettük egymást, mindkét fél megpróbálta egy kicsit nevetségessé tenni a másikat, s a nagyérdemű velünk izgult, hogy melyikünknek sikerül jobban. Ez a korabeli pengeváltás ma baráti jókívánságok tárának tűnne. Nem vitattuk el egymástól képességeinket, nem emlegettünk származást, világnézetet és semmi olyat, amihez amúgy sincs semmi köze senki másnak. Mecs-cseltünk egyet, volt, ki megsértődött rám, volt, aki szerint itt volt az ideje a megasztárt helyre tenni, de ha ma találkozunk, üdvözöljük egymást, és nem kívánjuk a másiknak, hogy kapja el az új típusú tüdőgyulladást, legfeljebb soha nem leszünk barátok. Azóta sokat változott a világ, többek között felszabadultunk. Így hát felszabadultak a legszebb ösztöneink is. Soha ennyi megerőszakolt gyermek nem nézett üres szemmel a Hortobágy rónáira, mint most. Soha ennyi kirabolt nem siratta tárgyait, mint most. Soha ilyen utálattal nem forgatták tollukat a tollnokok, mint most. Tehát úgy gondolom, hogy közszereplőként nem sértődhetek meg, s ha már magánszereplőként nem szokásom, akkor hagyjuk meg ennek esélyét másnak. A sértődés az ostobák nárcizmusa, az meg remélem, nem vagyok.