Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 12. szám, 2003. március 21

Belpolitika

Hazafi Zsolt
A fenyegetés maga Huszein
Interjú Bársony Andrással, a Külügyminisztérium politikai államtitkárával.

kikényszerítése érdekében. Nem írták körül azt, hogy kik jogosultak fellépni, csak azt mondták: jogos Irakkal szemben az az akció, amely helyreállítja a térségben a békét, és leszereli az agresszort. Ezt követően született egy újabb határozat, a 687-es számú, amely - egyébként nem helyezte hatályon kívül az előbb említettet - új kötelezettségeket állapított meg az akció és a fegyverszünet megkötése után. Kimondta, hogy Iraknak le kell szerelnie a tömegpusztító vegyi és biológiai fegyvereket. 


Munkatársunktól
A Fidesz békeharca

Jelentős érdeklődés mellett számolt be szerdán Medgyessy Péter kormányfő az iraki konfliktussal kapcsolatos álláspontjáról az Országgyűlés Külügyi Bizottsága előtt. Az ellenzéki képviselők több ponton is bírálták a kormány álláspontját, a kormánypárti politikusok támogatásukról biztosították Medgyessyéket.  A bizottsági meghallgatásra a tervek szerint kedden került volna sor, de Medgyessy Péter George Bush éjszakai - az iraki elnöknek ultimátumot adó - bejelentésére hivatkozva összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, és eseménytorlódás miatt lemondta a bizottsági meghallgatást. Németh Zsolt kedden ezt a megfutamodás jeleként értékelte. 


Szobota Zoltán
Egyházügyi helyosztó

Nyugdíjba vonul Szalay István egyházügyi államtitkár. Utódjáról folyamatos totózás zajlik, befutónak pillanatnyilag egyik elődje, a Horn-kormányban e tisztséget betöltő Platthy Iván tűnik. Lapunk azonban úgy tudja: a lobbik harcában óránként változik a helyzet. 


A jólét európai szigetei

Budapest tizenharmadik, Fejér megye tizenötödik, Győr-Moson-Sopron pedig tizenhetedik helyen áll az egy főre jutó vásárlóerővel háromszáz közép- és kelet-európai régió rangsorában állapítja meg a GfK Piackutató Intézet. Ha térségünk egy főre jutó átlagos vásárlóerejét száznak vesszük, akkor Budapest 256, Fejér 216, Győr-Moson-Sopron pedig 214 százalékot ér el.


Fókusz

Hack Péter
Irak lefegyverzése

Lapunk nyomdába adásával egyidőben az iraki vezetők ellen indított rakétatámadással megkezdődött - Bush elnök szavaival - „Szaddám Huszeinnek és rendszerének a lefegyverzése”. Az amerikai elnök megköszönte a katonai akcióhoz segítséget nyújtó országoknak - amelyek között Magyarország is ott van - a támogatást. Korábban Colin Powell külügyminiszter közzétette „a készségesek koalícióját” alkotó harminc ország névsorát. Orbán Viktor volt miniszterelnök azzal támadta meg a jelenlegi kormányt, hogy az a lakosság több mint kilencven százalékos többségével szemben a háború oldalára állt, amikor hozzájárult a magyar légtér és repülőterek használatához az Irak elleni támadás során. A rendkívül bonyolult világpolitikai helyzet a belpolitikában is bonyolult szituációt hozott létre. A kormány látszólag valóban a többség akaratával szemben támogatja az amerikai terveket. Ezzel egy olyan álláspont mellé sorakozik fel, amelynek tartalmáról a magyar polgárok nem sokat tudhatnak. Ha ugyanis megnézzük a magyar médiának a helyzetről nyújtott képét, akkor még csodálkozhatunk is, hogy egyáltalán maradt kilencszázaléknyi támogatása az amerikai álláspontnak.


Eperjesi Ildikó
Rázkódik a globális világrend

A „régi Európa” makacskodása ellenére az amerikaiak elszánták magukat arra, hogy egy minél sietősebb katonai akció során szövetségeseik támogatásával leszámoljanak Szaddám Huszeinnel. A háború kimenetele meghatározhatja azt, milyen jövőbeli szerep vár az Egyesült Államokra a világpolitikában, hogyan változik az ENSZ feladata, s vajon a megelőző támadás modellként fog-e szolgálni más „lator” országok esetében is. Valószínű, hogy a katonai beavatkozásnak nemcsak Szaddám rendszere, hanem a II. világháború óta érvényben lévő globális szövetségi rendszer is áldozatául esik.


Líbia az emberi jogokért

A héten Líbia vette át az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának az elnöki tisztét. Az országot még januárban jelölték ki a világ legnagyobb hatáskörű emberi jogi szervének az élére. A kinevezéssel kapcsolatban sokan megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a terrorizmust nyíltan támogató ország elnökölheti ezt a fontos nemzetközi szervet.


Gazdaság

Kovács Klára
Minden napra egy másolás

A meccs állása 1:1, de még nincs vége a mérkőzésnek. A játék „színtere” az APEH, a meccset a választók kegyeire játsszák. Sportnyelven így summázható az APEH-adatok másolása körüli bonyodalom.  A sztori még az év elején kezdődött, amikor a sajtóban napvilágot látott, hogy a kormány utasítására lemásolták az APEH-en kívül többek között a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a Szerencsejáték Rt. teljes adatállományát. A hírre vizsgálatok, feljelentések és cikkek sora indult el. Újabb epizódként pedig a héten az adatvédelmi biztos bejelentette, hogy jogsértő volt a másolás és maga a tárolás is, és egyúttal felszólította a másolatok megsemmisítésére a tárca első emberét. 


Danka Ildikó
A kismamák lázban égnek

Az utóbbi hetekben több ezer gyesen lévő kismama figyelmét villanyozta fel a Somogy megyei anyukák ügyében hozott döntés, melynek értelmében a helyi bíróság több évre visszamenőleg havi 6700 forint jövedelempótló támogatás megfizetését ítélte meg, egy 2002. március 7-éig érvényben lévő kormányrendelet alapján. A pernyertes anyukákat képviselő ügyvéd, Radovics Csilla szerint több százezer olyan kismama követelhetné a támogatást, aki az ötéves elévülési időt figyelembe véve 1998 tavaszától a fenti időpontig gyesben részesült. Nem megerősített hír szerint a Legfelsőbb Bíróság esetleges pozitív határozata esetén azok a kismamák kapnák meg az elmaradt juttatást, akik márciusban benyújtják a kérelmüket. 


Major Nóra
Bonyolult EU vár

„Végre visszakerülünk oda, ahová mindig is tartoztunk. Nekünk erős Európára van szükségünk” - mondta Medgyessy Péter kormányfő az Európai Unió-Magyarország Társulási Parlamenti Bizottság ülésén. A rendszeresen összeülő bizottság koordinálja, vagy ha úgy tetszik felügyeli az uniós csatlakozásunkat. 


Munkatársunktól
Gázáremelés

Május 15-étől tizenkét százalékkal drágul a gáz, és jövő évben a gáztörvény életbe lépésével újabb tíz százalék körüli áremelésre számíthatunk. A kormány a lakosság terheinek csökkentése érdekében gázár-kiegészítő csomagot dolgozott ki, melynek értelmében azok a háztartások, melyeknek gázfelhasználása az évi ezerötszáz köbmétert nem haladja meg, hat százalékkal; akik háromezer köbméterig használnak, nyolc százalékkal; az e fölött fogyasztók tizenkét százalékkal fizetnek többet gázfogyasztásukért. A gázár-kiegészítést csak októbertől lehet majd igénybe venni, ez a lakosság kilencven százalékát fogja érinteni, az elképzelések szerint a fogyasztók számláiban az ártámogatással csökkentett árak jelennének meg, de ennek technikai lebonyolítása még nem került kidolgozásra. 


Geszti Sándor
Nyugtató ultimátum

Miközben elemzők azt latolgatják, Európa is receszszióba fog-e csúszni, vagy csak az USA gazdasága fordul újabb visszaesésbe, az olajárak kis hullámokkal, határozottan kúsznak felfelé az Irak elleni csapások közeledtével. A világ tőzsdéin vihar előtti hangulat uralkodik. Furcsamód Bush elnök e heti ultimátuma kissé megnyugtatta a piacokat, hiszen a világgazdaságban az elnyúló geopolitikai bizonytalanságnál több fogódzót nyújt egy biztosnak látszó háború. Azóta a biztonságosabbnak tűnő befektetésekbe áramlik a tőke, ingadozik a dollár, az arany és a nyersolaj árfolyama. Leállt az iraki olaj szállítása és az ENSZ Élelmiszert olajért élelmezési programja is. Az iráni nemzeti valuta, a rial, hétfőn hároméves mélypontra esett a dollárhoz képest, ami egyben megnövelte a dollár iránti keresletet. Szerdára gyakorlatilag „szellemvárossá” vált Bagdad, az emberek vidékre költöztek, bezártak az üzletek. 


Acsai Anikó
Háborús rally – bíznak a piacok a gyors győzelemben

Rég nem látott mértékű emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei az elmúlt héten. A biztos háború is jobb a bizonytalanságnál - így szavaztak a befektetők, aminek következtében 8-10 százalékkal ugrottak meg a részvénypiacok. Ezzel párhuzamosan esni kezdett az arany és az olaj ára, és megfordult a dollár gyengülő trendje is. 


Háttér

Makki Marie-Rose, Hazafi Zsolt
Romantika nélküli nemzedék

„Nem tartozom ehhez a korhoz, áldozat vagyok, s elszántam magam arra, hogy szenvedéseimnek véget vessek. Az úgynevezett demokratikus rendszer újabb mártírja vagyok, ahol azonban nem az ember, hanem a pénz és a hatalom dönt. A többiek semmit nem csinálnak, senkit semmi nem érdekel. Ez rettenetes. Nem voltam nyugodt azzal sem, ahogy a dolgok a Cseh Köztársaságban történtek, és azzal, ahogy az emberek az egész világon elhagyták azokat az értékeiket, amelyek az életet jobbá teszik” - írta a 19 éves, politikai öngyilkosságot elkövető Zdenek Adamec az interneten nyilvánosságra hozott Fáklya 2003 című búcsúlevelében. 


Mondovics L. Gábor
Szerbia félkriminális állapotban

A nyomozás komoly erőkkel folyik a múlt héten meggyilkolt Zoran Gyingyics merénylői ellen. A belügyi szervek szinte minden ága együttesen nyomoz, eddig közel ötszáz embert vettek őrizetbe a gyilkosság kapcsán. A helyettes államügyész letartóztatása is mutatja, hogy a gyilkosságban nemcsak egyes bűnözői csoportok vettek részt, hanem a szálak a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás területére is átnyúlnak. Milan Szarajlicsot azért vették őrizetbe, mert kapcsolatban állt a gyilkossággal gyanúsított zimonyi klánnal.


Hajdú Sándor
Otthont Magyarországon

Évente több száz olyan menekült gyermek érkezik Magyarországra, akiket sem szülő, sem rokon nem kísér. Egy részük az utazás viszontagságai közben veszíti el hozzátartozóit, míg mások egyedül vágnak neki a nagyvilágnak. A menekültügyi törvény értelmében minden tizennyolc éven aluli gyermeknek különálló otthonban kell biztosítani az elhelyezését. Eddig ilyen intézmény nem működött az országban, most azonban az Oltalom Karitatív Egyesület Békéscsabán egy volt bölcsőde épületében alakít ki erre a célra intézményt. Az ingatlan tőszomszédságában élők azonban heves tiltakozásba kezdtek, lakossági fórumon aláírásgyűjtésekkel próbálják megvétózni az otthon létrehozását. 


Aszalós Szilvia
Enyveskezű pópa

Összesen tizenegy vádpontban találta bűnösnek a szegedi városi bíróság azt a szentesi papot, aki visszaélve egyházi posztjával félmilliárd forintot sikkasztott el. A négy évvel ezelőtt lebukott vádlott vélhetően sejtette, hogy mindezt nem ússza meg olcsón: a két évig húzódó per végét, az elsőfokú ítéletet ugyanis nem várta meg, hanem megszökött. Jelenleg körözik a rendőrök.


Morvay Péter
Kísértet járja be Litvániát

Nagy botrányt kavart Litvániában a hír, hogy az újonnan beiktatott államelnök, Rolandas Pinkas nyilvánosan megköszönte egy grúz származású parafenomén segítségét, melyet hatalomba kerüléséhez nyújtott. Pinkas szerint Lena Lolisvilli „nemcsak az egészségét segített visszanyerni”, hanem az egész életét megváltoztatta. Az európai uniós és NATO-tagságra készülő balti ország az ellenzék szerint a „nevetség tárgyává vált” az elnök babonás hite miatt, míg a litván katolikus egyház szerint Pinkas egyenesen „az ördöggel kötött szövetséget”, amikor Lolisvilli tanácsait kérte ki az ország vezetéséhez.


Hetek-összeállítás
Bálám jó pontya

A New York Times és a londoni Observer is beszámolt a közelmúltban történt különös esetről, amelyben a szemtanúk elmondása szerint egy közel tízkilós, az ünnepi vacsorán felszolgálásra váró ponty a világ végéről kezdett el héber nyelven kiabálni. A szkeptikusok szerint a hír egy purimkor szokásos tréfa csupán, ám a New York közelében élő halkereskedőt, akinek az üzletében a „csoda” megtörtént, azóta több százan keresték meg a világ minden pontjáról.


Már megint a Postabank 1.
Hétfői sajtóklub Juszt Lászlóval

Juszt László: - Sepsey Tamás, a korábbi kormány Ellenőrzési Hivatalának elnöke annak idején 2020. december 31-ig tartó hatállyal államtitokká minősítette azt a jelentést, amelyet a Postabank és Takarékpénztár Rt.-nél és a Workout Kft.-nél az állami pénzeszközök felhasználásának ellenőrzéséről készítettek. A vizsgálat legfőbb konklúziója, hogy a pénzintézetet a kormányváltás után tízmilliárdokkal túlkonszolidálták, azaz lényegesen több pénzt pumpáltak a bankba, mint amennyit a bank akkori helyzete indokolt. A vizsgálat konklúziójával az Orbán-kormány nem értett egyet, és érdemi intézkedés sem történt az ügyben. Hozzáteszem, most a Princz-ügy kapcsán került elő ez a jelentés. A rendőrök már korábban tudtak róla, és mint kiderült, nem csak ők, a korábbi kormány több tagja is tudott róla. Számtalan olyan kitétel van benne, amely alapján az illetékeseknek hivatalból kellett volna megtenni a feljelentést. Csak nagyon furcsán nézett volna ki, ha saját magukat vagy saját főnökeiket jelentik fel.


Már megint a Postabank 2.
Péntek esti klub Debreczeni Józseffel

Debreczeni József: - A Princz Gábor eltávolítása utáni helyzetről van szó. Az a vád, hogy túlkonszolidálták a Postabankot. Mit jelent ez?  Bod Péter Ákos: - A konszolidálás egy elég zavaros szó nálunk, de tulajdonképpen nem jelent mást, mint hogy az elveszett tőkét a tulajdonos, vagy az állam - rendszerint egyébként a kettő ugyanaz, hiszen legtöbb esetben volt állami bankokról van szó - visszahelyezi. Ha kevesebbet rak bele, akkor a bankban nincs elég tőke, nem tud bankszerűen működni, az nagy baj. Ha többet raknak bele, az nem nagy baj, akkor az egy erősebb bank, a piaci értéke is nagyobb. Persze nem érdemes telezúdítani pénzzel, mert az mindig arra csábítja, a bankárokat, hogy lazán gazdálkodjanak. Tehát a konszolidálás, az nem valamilyen perverzió, hanem egy technikai folyamat. A Postabankot állítólag túlkonszolidálták. Ez azért érdekes állítás, mert van benne egy kriminalizálási szándék, a mostani kormány próbálja lehúzni az előző kormányt, bűnügyet csinálni belőle, hogy rosszul gazdálkodtak, bíróság elé velük. Nem tartom jónak azt sem, hogy most a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak egy korábbi tanulmányára hivatkoznak, amit annak idején titkosítottak. Az én ismereteim szerint - bár a jelentést nem láttam - az Állami Számvevőszék, ez a kormánytól független nemzeti intézmény, foglalkozott a bank konszolidálásával, és lényegében jóváhagyta azt a stratégiát, amelynek az eredményeképpen a Postabank most működik és eladósorba került. Úgyhogy nem jó, ha elővesznek régi papírokat, esetleg még le nem zárt vizsgálatokat, és elkezdődik egy vádaskodás, mert az lesz a közvélemény benyomása, hogy itt minden politikus lop. Tragikus, ha bűnügyet akarnak fabrikálni olyasmiből, ami így első ránézésre nem az.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Sasok a nagy folyó mentén

Az ókori Közel-Kelet, vagyis a Tigris és Eufrátesz folyó köze az emberi történelem kezdete óta birodalmi vetélkedés tárgya. A Dániel könyvében feljegyzett négy birodalom közül kettő (a babilóni és a méd-perzsa) itt jött létre, de hiába próbált Nyugat felé terjeszkedni, Egyiptomnál és Kis-Ázsiánál tovább nem jutott. Nagy Sándor birodalmának kezdeménye ugyan a Balkán-félszigeten jött létre, mégis Keleten vitte véghez legnagyobb hódításait. A legutolsó világbirodalom, Róma viszont hiába próbálta tartósan megvetni lábát az Eufrátesz mentén, törekvése kudarcot vallott. Napjainkban sokan találgatják hogy vajon az Egyesült Államok lesz-e az első birodalom az emberiség történetében, amely mind a Nyugatot, mind a Keletet képes lesz tartósan befolyása alá vonni.


Interjú

Somorjai László, Hajdú Sándor
A pénz beszól

A kereskedelmi televíziók 1997-es megjelenésével „túl jól” sikerült az MTV monopóliumának megtörése. Mára a nézettség és a reklámbevételek 80 százaléka a kereskedelmi csatornákat illeti. A reklámok több tíz- milliárdos üzletet jelentenek, az ebből való részesedés a nézettségi adatok függvénye. Nem véletlen, hogy a nézettséget kizárólagosan mérő cég, az AGB Hungary szerepe felértékelődött, hiszen „ő szeleteli a tortát”.


Külpolitika

Busa Viola
Új veszedelem

Hongkongi tudósok közelebb jutottak az ázsiai gyilkos tüdőgyulladás kórokozójának azonosításához. A súlyos, akut légzési szindrómának (SARS) elkeresztelt titokzatos tüdőgyulladás eredetét egyelőre nem ismerik, de a tudósok szerint vírus okozza a megbetegedést. Mivel a kórokozó a térségből érkező légiutasokon keresztül a többi kontinensre is átterjedt, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) globális figyelmeztetést adott ki, jelezve, hogy a járvány immár a Föld minden táján veszélyforrást jelent. Eddig több száz embernél diagnosztizálták a betegséget, amely halálos áldozatokat is követelt már, ám ezek száma egyelőre csak lassan kúszik felfelé.


Hetek-összeállítás
Gyors akció készül

A légi hadviselés történetének eddigi legpusztítóbb támadásával tervezik kezdeni a szövetségesek az Irak elleni háborút, amely gyorsabb és eredményeiben teljesebb lesz, mint az Öböl-háború.  Az első, 1991-es Öböl-háború első éjszakáján 46 kulcsfontosságú célt sikerült megsemmisíteni. Az akkori háborúban a ledobott 88 ezer 500 tonna bombának jóval kevesebb, mint 10 százaléka, 6 ezer 520 tonna volt célra vezérelt, a többi alig volt pontosabb, mint a második világháború szőnyegbombázásaiban használt egyszerű légibombák. 


Hetek-összállítás
Halálba küldi népét

Szaddám védelmi tervének három célja lehet - véli Amir Taheri, a párizsi székhelyű Politique Internationale szerkesztője. Az első a szövetségi erők előrehaladásának a lehetőségek szerinti lassítása. Szaddám ezt azzal próbálja elérni, hogy egy katonaszökevényeket is magába tömörítő menekülthullámot akar elindítani a Kuvaittal határos, sűrűn lakott déli tartományokban. A hétvége során a Szaladin elnevezésű negyedik hadtest alakulatait az iráni határ közelébe vonták, annak ellenére, hogy abból az irányból nem fenyeget támadás. A határ lezárásával Szaddám az állítólagos menekülteknek csak dél felé hagy menekülési útvonalat, mely a szövetségi erők irányában van.


Hetek–Novosztyi
Súlyosan károsítja egészségét

Orosz megítélés szerint az Irak elleni támadásnak nemcsak a politikai, hanem a környezeti kockázatai is jelentősek - állítja a lapunknak nyilatkozó Alekszej Jablokov, az Orosz Környezetpolitikai Központ elnöke.


Hetek-összeállítás
Chiraci barrikád

Az amerikai elnök ultimátumára reagálva Jacques Chirac hibásnak ítélte az Irak elleni háború egyoldalú elindítását, hangsúlyozva, hogy „a francia álláspontot a nemzetközi közösség nagy többsége támogatja”. Ünnepélyes hangvételű sajtónyilatkozatában fontosnak tartotta kiemelni, hogy egyetért Amerika azon céljaival, mely Irak lefegyverzésére, valamint a bagdadi rendszerváltozás elősegítésére irányulnak, ugyanakkor úgy ítéli, „semmi nem igazolja az egyoldalú hadüzenetet”. Véleménye szerint „Irak ma nem jelent olyan azonnali veszélyt, amire azonnali háborúval kellene reagálni”.


Sport

Varga József
Eltemették a Vasas futballcsapatát

Kedden a Vasas-szurkolók számára drámai döntés született. A két évvel ezelőtt még bronzérmes, ám tavaly kiesett futballcsapat játékjogát a csapatot üzemeltető kft. tartozásai miatt múlt hét pénteken felfüggesztette a Magyar Labdarúgó Liga. A Liga döntése után a kft. vezetése kedd délután viszszalépett az NB I B-től. „Rácz Gábor tulajdonos eddig is rengeteg pénzt áldozott az együttesre, a továbbiakban azonban már képtelen egyedül finanszírozni a működést, így a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) vezetőihez fordult hitelügyben. Ingatlanokat ajánlott fel fedezetként, aminek fejében hitelt kért a ligától, hogy legalább a bajnokságot sikerüljön befejezni, ám az MLL illetékesei egyértelműen elzárkóztak az ajánlat elől. Ezek után nem maradt más hátra, mint bejelenteni a viszszalépést. Hamarosan összehívjuk a taggyűlést is, a játékosokkal az öltözőben már közöltük a rossz hírt, sajnos a helyzet innentől reménytelennek tűnik” - vélekedett Iványi Károly.


Szabadidő

Vagyim Arisztov
Péter páratlan városa

A néhai Szovjetunióban nem akadt még egy ilyen város, melynek lakosai nemcsak honfitársaik, hanem a külföldiek tiszteletét is élvezték - és ez máig is így van. Mind építészetét, mind kultúráját illetően Szentpétervár a legeurópaibb város orosz honban; már a puszta létrejöttével is arról adott jelzést, hogy Oroszország igényt tart az „európaiságra”. E város felépülése fordulóponttá lett Oroszország, de Európa történelmében is. Az előbbi számára a középkori moszkvai periódus végét jelezte, az utóbbi számára pedig elkezdődött a birodalomalapító Nagy Péter cárral való együttműködés és ellenállás korszaka.


Színes

Burgerbánat

New Yorkban elhízott tizenévesek egy csoportja újabb keresetet nyújtott be a McDonald’s gyorsétkezdelánc ellen. Egy hónappal ezelőtt ugyanennek a csoportnak a beadványát már elvetette a bíróság. A tizenévesek szerint a McDonald’s a felelős a kövérségükért és az abból fakadó egészségügyi problémáikért. A tizenévesek eredeti keresete volt az első olyan elhízáshoz kötődő amerikai per, amely legalábbis eljutott a bírósági tárgyalóteremig. Bár ott a bíró elvetette, egyúttal utalt arra, hogy a keresetet esetleg meg lehet tárgyalni, ha be tudják bizonyítani, hogy egyes McDonald’s-termékek annyira tele vannak hozzáadott anyagokkal és zsiradékkal, hogy egészségtelenebbek annál, amit egy átlagfogyasztó elvár. 


DUMA PLÁZA

Minden mindennel összefügg - de nem minden ugyanannyira.  (ismeretlen filozófus)


Halló, itt a telefon

Az intelligens telefonkészülékek következő nemzedéke önmagától üzenetet vesz majd fel, ha a hívott fél túl elfoglalt a kagyló felvételéhez. Pennsylvaniai tudósok egy csoportja azzal kísérletezik, hogy miniatűr mikrofonok, kamerák, testhelyzetet érzékelő műszerek segítségével a felvett jelek összességét értelmezve az elfoglaltság mértékét megállapítsák.


Túlélni az Everestet

1953-ban Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay a halállal dacolva elsőként érték el a világ legmagasabb hegyének, a Mount Everestnek a csúcsát. Ötven évvel később fiaik, Peter Hillary és Jamling Tenzing Norgay visszatértek, hogy újból megvívják apáik harcát. Az Everest meghódítása persze még mindig veszélyes: 180 hegymászó vesztette életét oldalain.


Kreatív büntetés

Meghökkentő ítélet született nemrég egy hannoveri bíróságon. Egy 2500 euró értékű laptopot eltulajdonító fiatalnak hat hónap fegyház helyett úszómedencét kellett ásnia a kárvallott kertjében. A 41 éves biztosítási ügynök maga ajánlotta fel a szokatlan büntetést azzal a kikötéssel, hogy a medencének három hónapon belül késznek kell lennie. Hát igen, közel a nyár… (Reuters)


Foglyok foglya

A napokban áll bíróság elé egy tanár Németországban, aki - miközben tanítványait folyamatosan a környezet értékeinek megóvására intette - több mint hétezer darab ritka madártojást szedett össze gyűjteményébe az elmúlt tizenkét év alatt.


Ha én gazdag lennék

Azok a fiatalok, akik a boldogságot a pénztől, a szépségtől és a hírnévtől teszik függővé, hajlamosabbak depressziós megbetegedésekre, mint kortársaik, akik ezeket az értékeket nem feltétlenül teszik az első helyre életükben. A perthi Queen Elisabeth Medical Centre orvosa, dr. Helen Street kutatása szerint - melyet a közelmúltban Angliában tartott pszichológuskonferencián ismertetett - a depresszió akár négyéves kortól is jelentkezhet, és jövőbeli kialakulásának veszélye húsz százalékkal nagyobb azoknál a gyermekeknél, akiknél e három dolog fontossága már kora gyermekkorban megfigyelhető.